Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Numarul bolnavilor psihic este in crestere. Cei mai multi nu respecta tratamentul, dar se plimba liberi pe strazi

Publicat

in

In ultimii ani se constata o crestere alarmanta a numarului de bolnavi psihic la nivelul judetului Vaslui. Periodic medicii psihiatri trag semnale de alarma in ceea ce priveste evolutia bolilor psihice. Pe parcursul ultimilor ani, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical (la externare) aproape ca s-a dublat. In realitate insa, numarul tulburarilor psihice este semnificativ mai mare si se intinde pe o paleta larga, de la sfera tulburarilor usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze, boli endogene, de coloratura afectiva sau schizofrenie. Datele OMS releva ca intre 9% si 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie usoara reactiva unor triggere psihologice de tipul probleme conjugale, financiare, dificultati sau disponibilizari la locul de munca mergand pana la episoade depresive majore ce pot supra-adauga fenomenologie psihotica, in care aspectele genetice, antecedentele familiale si personale si perturbarile neuromediatorilor chimici constituie fundalul fragilizarii psihice. Problema cea mai mare este ca bolnavii psihic sunt abandonati de sistem sI pot oricand produce tragedii. Acestia devin extrem de violenti cand nu urmeaza un tratament adecvat. Din cauza saraciei si a stresului, aproape 10.000 de vasluieni au ajuns sa figureze in evidentele sectiilor de psihiatrie ale spitalelor din judet. Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, daca nu isi mai iau tratamentul, devin foarte periculosi. Cei mai multi sunt ingrijiti de familie, dar in multe cazuri rudele sunt depasite de situatie. Exista si cazuri in care rudele incaseaza ajutorul banesc de la stat, fara sa le mai pese de bolnavi, iar in lipsa medicamentelor, acestia comit fapte de o violenta extrema. Specialistii sustin ca, dintre cei aproape 10.000 de vasluieni (peste 100 fiind copii) care sufera de diverse afectiuni psihice, cateva sute se opun vehement medicamentelor. Daca bolnavii psihic isi iau tratamentul, totul este in regula. Realitatea este insa dura, daca ne gandim la toti acei pacienti liberi pe strazi care pot oricand sa reprezinte un pericol. Unii provoaca incendii sau isi bat rudele.«stim de ei, dar nu avem ce sa le facem», raspund sec autoritatile, in loc sa schimbe legile. Locatarii unui bloc din Vaslui sunt zilnic terorizatI de un vecin cu grave probleme psihice. Tanarul in varsta de 37 de ani, a fost diagnosticat la varsta de 20 de ani sI pus sub tratament sever. In loc sa ia pilulele prescrise de medici, el s-a apucat de baut. A vrut chiar sa dea foc la casa. Zilele trecute a dat cu vopsea usile vecinilor pe care i-a amenintat ca va arunca blocul in aer. Conform procedurii, pacientii in criza sunt dusi la Psihiatrie. Aici sunt tratati o perioada, iar dupa ce se linistesc, se reintorc in societate.Asta s-a intamplat sI cu respectivul bolnav.
Conditii grele in spitale
Cand un bolnav psihic refuza sa isi urmeze tratamentul, poate fi internat din nou. Asta daca este depistat… Psihiatrii spun ca acesti pacienti pot deveni imprevizibili si, din acest motiv, ar trebui evaluati mai des. „In medie pe an intra in evidentele medicilor specialisti intre 100 sI 250 de cazuri noi. Ponderea se inregistreaza in mediul rural, respectiv 5.205 cazuri din totalul de aproape 10.000 de bolnavi”, se arata intr-un raport al Directiei de Sanatate Publica Vaslui. La spitalul de Psihiatrie din Iasi din cei aproape 400 de pacienti, zece la suta sunt vasluieni. Ei stau inghesuiti in cateva camere si au voie sa se spele o data pe saptamana. In saloane, mirosul este insuportabil, iar mai multi bolnavi au acum boli de piele.Spitalul nu are nici macar apa curenta si canalizare.Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au nici bani, nici medici pentru a trata pacientii asa cum se cuvine. „Baia, baia este o problema maxima. Care vrea se spala, care nu, nu-i baga nimeni fortat. Pe caldurile astea i-a luat mancarimea de piele, probabil ca se spala mai rar. Te sufoci acolo. Paturi puse unul langa altul, un mic culoar de mers intre dansele”. Sunt marturiile cutremuratoare ale celor care de ani de zile iși viziteaza rudele internate la Spitalul de Psihiatrie și pentru Masuri de Siguranta Padureni Grajduri. Intr-un salon de nici patru metri patrati sunt si 10 paturi care stau lipite unul de altul. Un spatiu de trei ori mai mic fata de norme. Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Vaslui nu arata nici ea ca una Europeana. Aici aglomeratia este cuvantul de ordine. Adunati de pe strada sau luati de acasa cu ambulanta, la apelul rudelor disperate, cei care au uitat numarul paharelor au ajuns, inevitabil, la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului. De acolo, au fost dusi la Psihiatrie, asa cum este protocolul in astfel de cazuri. „Sunt inregistratI frecvent pacienti care dezvolta afectiuni din cauza consumului excesiv de alcool. Este principal cauza a celor care ajung la noi. Pentru astfel de persoane exista tratamente foarte bune. Dependenta de alcool se trateaza. Exista un centru la Iasi foarte bine dotat, cu personal foarte bine pregatit, unde pacientii se pot vindeca. Cel mai important este insa ca ei sa-si constientizeze dependenta de alcool, sa admita ca au o problema si sa fie foarte cooperanti pe parcursul tratamentului. In caz contrar, sansele de reusita sunt”, ne-a declarat medicul psihiatru Aurelian Straulea. Dintre bolnavii diagnosticati cu dependenta de alcool, aproximativ o treime reusesc sa depaseasca aceasta problema. Ceilalti nu accepta tratamentul dupa ce ies din spital si ajung in stare mult mai grava, cu psihoze alcoolice, depresii sau tentative de suicid.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.