Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Metoda de inselaciune „accidentul” face in continuare victime! Zeci de vasluieni sunt fraieriti in fiecare luna. Iata ultimele cazuri!

Publicat

in

​În ultimele zile, poliţiştii vasluieni au primit mai multe sesizări ce au ca obiect comiterea de infracţiuni de înşelăciune sau tentative la infracțiunea de înșelăciune, săvârşite prin metoda cunoscută și intens mediatizată „accidentul”. Deși unele dintre persoanele înșelate au recunoscut că anterior momentului în care au căzut victime escrocilor au luat la cunoștință despre astfel de cazuri, au fost convinse de realitatea evenimentului descris prin telefon și au dat curs solicitărilor, devenind astfel, la rândul lor, victime ale infractorilor.
​În luna aprilie a.c., la nivelul județului Vaslui au fost înregistrate 9 dosare penale, în care polițiștii efectuează cercetări, în vederea identificării autorilor infracțiunilor de înșelăciune. Cel mai mare prejudiciu înregistrat a fost în cazul unei femei de 60 ani, din municipiul Vaslui, care a fost înșelată cu suma de 1.700 euro. Femeia a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat ca fiind fiul acesteia şi care i-a precizat faptul că a fost victima unui accident de circulație și are nevoie de bani. Sub impactul emoțional aceasta a depus, prin intermediul unui serviciu de transfer bancar, pe numele unei persoane suma de 1.700 euro. Alte două persoane din municipiul Vaslui au fost înșelate în același mod cu suma de 800 euro, respectiv 4.000 lei.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a depune bani în conturile unor persoane necunoscute.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

​Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, procuror) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea.
​Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a infractorilor. Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.
​Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență. De asemenea, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi la acele unități pentru confirmare. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

În cazul în care vă apelează telefonic astfel de persoane, amânați cât puteţi şi verificaţi dacă informaţia comunicată este adevărată sau nu. Solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). Dacă nu vă sunt oferite astfel de informații, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Se măresc astfel șansele de a identifica infractorii și de a-i prinde în flagrant.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.