Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Ca sa nu piarda medicii Spitalul de Urgenta le-a pus la dispozitie navetistilor un microbuz. Consiliul Judetean le cumpara apartamente

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

In ultimii ani s-a demonstrate ca nitatile sanitare din judet sunt neatractive pentru tinerii medici. Autoritatile fac eforturi sa suplineasca deficitul de cadre din spitale, dar fara prea mare succes. In situatia actuala s-a ajuns dupa ce cadrele medicale au inceput sa plece masiv in strainatate, nemultumite de salariile tot mai mici si conditiile vitrege de lucru. Acum, de teama sa nu piarda sI medicii care au mai ramas sa lucreze la noi, conducerea Spitalului de Urgenta Vaslui asigura transport gratuit celor care fac naveta. 30 de doctori din Iasi au la dispozitie un microbuz oferit unitatii medicale de Consiliul Judetean. Tot in idea de a acoperi deficitul de medici, de 40%, Consiliul Judetean cumpara in fiecare an apartamente. La Spitalul Judetean de Urgenta, dintre cele aproximativ 1.700 de posturi normate, doar o mie sunt ocupate. Lipsesc medici, asistente, infirmiere, personal TESA. „Asigurarea transportului reprezinta o solutie la care ne-am gandit in disperare de cauza pentru ca avem deficit de medici, iar unele specialitati sunt chiar la pamant”, spune Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. In fiecare an, spitalele din judet scot la concurs posturi pentru medici specialisti. “De multi ani suntem cu un numar redus de medici in specialitatile cardiologie, ATI, radiologie, diabetologie. Am constatat ca judetul nu este atractiv pentru ei. Sunt medici care nu se prezinta, sau care vin si stau foarte putin. Sunt medici care, atunci cand vin sa se angajeze, intreaba intai de unele facilitati”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP. In ultimii ani medicii care vin din iasI sa profeseze la Vaslui au fost nevoitI sa faca naveta fie cu masina personala, fie cu microbuze private. Cadrele medicale au primit cu entuziasm vestea ca vor avea la dispozitie un microbuz de la spital, iar transportul va fi gratuit. „Lunar noi cheltuiam pentru transport 600 de lei, bani pe care acum putem sa-i folosim pentru altceva. Este o masura buna, ne ajuta foarte mult”, spun medicii. Din cele 210 posturi de medici disponibile la Spitalul din Vaslui, numai 129 sunt ocupate. „Este o munca foarte grea. Se lucreaza cu doua linii de garda si medicii sunt obligati sa faca 8,9 si 10 garzi. Sunt foarte epuizati atat psihic, cat si fizic, multi dintre ei isi pun problema sa renunte”, spune Lelia Croitoru, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. Naveta fac sI bolnavii. Dupa ce la inceputul acestui an, Sectia de Oncologie a spitalului s-a inchis, pacientii sunt trimisi cu un alt microbuz al spitalului la Iasi, pentru tratament. Anul trecut Consiliul Judetean a achizitionat cinci apartamente in Vaslui pentru medici tineri din Iasi. Sefii institutiei spun ca si anul acesta vor face investitii similare.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.