Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cum si-au batut joc autoritatile din judetul Vaslui de cateva milioane de euro! Bani risipiti!

Publicat

on

Scoli si gradinite moderne in sate unde nu sunt elevi, unele dintre ele incepute si neterminate, terenuri de sport aflate in paragina, centre sociale sau medico-sociale care stau cu lacatul pe usa pentru ca primariile nu au bani sa le sustina, toalete costisitoare la unitati inchise, parcuri la marginea satelor sau oraselor care stau goale, sunt cateva din proiectele demarate in Vaslui fara a avea la baza o strategie bine pusa la punct. S-au construit in nestire, iar obiectivele au ajuns sa fie inchise sau sa ramana nefinalizate. In 26 de comune din Vaslui, edilii asteapta fonduri pentru finalizarea salilor de sport sau a terenurilor sportive, in alte zeci de sate din judet scolile construite cu bani europeni sau guvernamentali stau inchise, iar elevii fac naveta la centrele de comuna. Un exemplu este in comuna Osesti unde, in urma cu cativa ani, s-au inchis trei scoli. Toate fusesera „dotate” prin diverse proiecte cu toalete „de lux” construite pe miliarde de lei vechi. La fel si la Fastaci unde s-au bagat 24 de miliarde de lei vechi intr-o scoala la care s-a lucrat la refacere mai bine de zece ani. Asta in timp ce copiii au invatat la ocolul silvic si dispensarul satului in conditii jalnice. Nu numai cu scolile situatia e jalnica. Tot la Vaslui, s-au construit centre sociale cu sume imense de bani, care stau nefolosite. Asta in timp ce sute de batrani asteapta luni sau chiar ani de zile pe liste sa se elibereze un loc intr-unul din putinele centre existente. La Solesti si la Vutcani stau lacatele pe usi pentru ca autoritatile n-au bani sa angajeze personal. „Un astfel de centru ar fi necesitat un numar de peste 10 angajati, iar asigurarea salariilor este un efort financiar prea mare pentru noi, pentru ca sunt momente in care abia ne descurcam cu plata salariilor angajatilor din primarie”, a declarat edilul comunei Solesti, Mona Bujor. Pentru ca proiectele finantate cu bani europeni sunt foarte stricte si obliga autoritatile locale sa pastreze un anumit numar de ani destinatia centrelor respective, nu s-a putut face nimic pentru ca aceste cladiri sa fie folosite in alte scopuri. O alta investitie de lux de care nu prea se foloseste nimeni e Parcul Recea din Husi. Construit de municipalitate cu suma de 600.000 de euro, acesta poate intra fara nicio problema in Cartea Recordurilor. Parcul e amenajat la iesirea din oras, are camere sofisticate de supraveghere si tobogane de 14.000 de euro bucata, dar la fiecare ploaie se transforma intr-un adevarat lac de agrement. De asemenea, locuitorii sunt nemultumiti si de faptul ca, chiar daca vremea e frumoasa, parcul de lux nu poate fi vizitat pentru ca e la cativa kilometri distanta de oras.
Primarie cu Jacuzzi
Fara doar si poate, investitia cea mai rasunatoare din judet e primaria cu jacuzzi de la Ivanesti. In 2007, cand s-a inaugurat cu fast noul sediu, primarul de atunci, Petrica Lazar, anunta ca a amenajat o baie speciala pentru angajati, invocand ca multi dintre functionari sunt femei si au nevoie de conditii speciale de mentinere a igienei. Fiecare angajat avea propriul birou, placat cu gresie sau parchet laminat si dotat cu mobilier ultramodern, iar in sediul primariei au fost amenajate, pe langa baia cu jacuzzi, si o bucatarie, o sala de mese si o sala de oaspeti. Valoarea totala a investitiei a fost de 1,8 milioane de lei, bani care reprezentau la vremea respectiva bugetul comunei pe trei ani. Baia de lux, situata la etajul cladirii, se afla in spatele biroului de primar, insa la ea nu a ajuns niciun muritor de rand din sat. La doar cativa ani de la inaugurarea noului sediu al primariei, angajatii aveau sa constate ca le ploua in birouri, acoperisul fiind lucrat de mantuiala. Costurile pentru reparatii se ridicau la 200.000 de lei, insa nu au mai putut fi imputate cuiva, fostul primar murind intre timp. Aici, un control al Curtii de Conturi facut recent a scos la iveala numeroase nereguli. A fost depistat un sofer care conduce cate trei masini in acelasi timp si in directii diferite sau mancare si bautura achizitionate cu cardul de benzina.
Sorin SAIZU

StiriEst

Copilul de 6 ani, înecat într-o piscină gonflabilă şi-a revenit miraculos

Publicat

on

De catre

Anunţul că un copil de 6 ani s-a înecat într-o piscină gonflabilă, la Vaslui, a pus paramedicii pe jar. Echipajul de pe Ambulanţă s-a dus glonţ la adresa indicată de părinţii micuţului, care sunaseră după ajutor de urgenţă.
Panica la Muntenii de Sus, unde un echipaj al Ambulantei a fost solicitat sã intervinã în cazul unui copil de 6 ani, despre care familia reclama faptul cã s-a înecat în apa dintr-o piscinã gonflabilã.
Când echipajul medical a ajuns la fata locului, medicii au constat că micuţul înghiţise o cantitate importantă de apă, dar l-au găsit pe copil conştient.
Medicii au hotărât trasportarea acestuia la spital, pentru o examinare amãnuntită. Sunt cunoscute cazurile în care victimele recuperate după un înec au suferit complicaţii chiar şi la câteva zile distanţă.
Conform declaratiilor cadrelor medicale, copilul se aflã acum în afara oricãrui pericol.

Citeste in continuare

StiriEst

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci în 20 iulie ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Publicat

on

De catre

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie Tesviteanul. Sărbătorit în fiecare an în 20 iulie, Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase superstiţii şi tradiţii.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul.

Sf. Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii Ortodoxe Române, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie Tesviteanul

Tradiţii de Sf. Ilie

O tradiţie românească spune că nu este bine să loveşti două mere între ele pentru că atragi grindina. De asemenea, nu ai voie să consumi mere până la 20 iulie.

În ziua de Sfântul Ilie Tesviteanul, merele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai aşa ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

Sânt-Ilie este ziua de celebrare a zeului solar, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. Sânt-Ilie, ca şi Sân-George şi Sâmedru, este o divinitate populară care a preluat numele şi data celebrării de la un sfânt creştin – Sfântul Prooroc Ilie.

În Panteonul românesc, Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui şi a focului, identificată cu Helios, din mitologia greacă, şi cu Gebeleizis, din mitologia geto-dacă.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie Tesviteanul

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sânt-Ilie provoacă tunete, trasnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.

În tradiţia populară, în momentul în care se petrec fenomene meteorologice spectaculoase se spune că, de fapt, Ilie traversează cerul în carul lui de foc pentru a ne ocroti.

Superstiţii de Sfântul Ilie

În ajunul Sfântului Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Dacă în noaptea de Sf. Ilie visau cânepă verde era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepă uscată se zicea că se vor mărita cu bărbaţi bătrâni.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie Tesviteanul

În dimineaşa de Sfântul Ilie, scrie crestinortodox.ro, se culeg plante de leac, în special busuioc, care apoi este pus la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

Tot în ziua Sfântului Ilie Tesviteanul, se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Femeile duc în 20 iulie busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, după care se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa o folosesc în scopuri teraputice atunci când copiii lor fac bube în gură.

Citeste in continuare

StiriEst

Chilipir! Lista mașinilor scoase la vânzare de ANAF la preţuri foarte mici

Publicat

on

De catre

ANAF a scos la vânzare, în această lună, zeci de mașini bune la prețuri foarte mici. Pentru cei aflați în căutarea unei mașini bune, licitațiile ANAF din întreaga țară reprezintă locul perfect pentru viitoarea achiziție.

Potrivit anunțurilor postate de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), zeci de mașini sunt vândute, la nivel național, la preț de… telefoane mobile.

De asemenea, în extrema cealaltă, ANAF a scos la vânzare și o serie de bolizi, printre care și un McLaren MP4-12C, a cărui valoare de piață este aproximativ 300.000 de euro.
Preţurile mașinilor scad cu 25% la fiecare licitaţie
Pentru luna iulie 2018, ANAF a pregătit o serie de licitații la care se vor vinde numeroase mașini bune la prețuri acceptabile.
Potrivit ANAF, prețurile mașinilor sunt stabilite de un evaluator autorizat, conform prețurilor practicate pe piață auto din România.
Prețurile mașinilor scoase la licitație scad cu 25% la fiecare licitație la care bunul mobil nu este achiziționat.
Drept urmare, mașinile pot fi cumpărate la jumătate de preț dacă la primele două licitații nu au fost achiziționate.
Lista mașinilor scoase la vânzare de ANAF în iulie

Pe lângă bolidul de 100.00 de euro scos la licitație la Timișoara, ANAF a pregătit o serie de mașini al căror preț încep chiar și de la…. 3.000 de lei.

– Chevrolet Lacetti 35 B, din 2007 – 3.468 lei.
– Maserati Quattroporte M139 AB, an fabricație 2009 – 50.270 lei – Informații la sediu sau la telefon: 0264/591670, interior 192.
– BMW tip X 1 drive 18 d – 2014 – 97.712 lei
– Opel 1445 lei + TVA 19 % – Informaţii suplimentare la numărul de telefon 0248/666900
– Mazda 626 – 3481 lei + TVA 19% – Informaţii suplimentare la numărul de telefon 0248/666900
– AUDI A6, an fab. 2007, seris sasiu 36.956 – Relatii suplimentare se pot afla de la AJFP Arges, Bld Republicii, nr 118, tel 0248/211511 int 3252
– VW Passat, AA Berlina – 2006 – 10.538 lei
– Skoda Octavia break – 2003 – 6.930 lei
Lista completă a licitaților pregătite de ANAF în luna iulie 2018 poate fi accesată pe site-ul ANAF.

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est