Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cum si-au batut joc autoritatile din judetul Vaslui de cateva milioane de euro! Bani risipiti!

Publicat

on

Scoli si gradinite moderne in sate unde nu sunt elevi, unele dintre ele incepute si neterminate, terenuri de sport aflate in paragina, centre sociale sau medico-sociale care stau cu lacatul pe usa pentru ca primariile nu au bani sa le sustina, toalete costisitoare la unitati inchise, parcuri la marginea satelor sau oraselor care stau goale, sunt cateva din proiectele demarate in Vaslui fara a avea la baza o strategie bine pusa la punct. S-au construit in nestire, iar obiectivele au ajuns sa fie inchise sau sa ramana nefinalizate. In 26 de comune din Vaslui, edilii asteapta fonduri pentru finalizarea salilor de sport sau a terenurilor sportive, in alte zeci de sate din judet scolile construite cu bani europeni sau guvernamentali stau inchise, iar elevii fac naveta la centrele de comuna. Un exemplu este in comuna Osesti unde, in urma cu cativa ani, s-au inchis trei scoli. Toate fusesera „dotate” prin diverse proiecte cu toalete „de lux” construite pe miliarde de lei vechi. La fel si la Fastaci unde s-au bagat 24 de miliarde de lei vechi intr-o scoala la care s-a lucrat la refacere mai bine de zece ani. Asta in timp ce copiii au invatat la ocolul silvic si dispensarul satului in conditii jalnice. Nu numai cu scolile situatia e jalnica. Tot la Vaslui, s-au construit centre sociale cu sume imense de bani, care stau nefolosite. Asta in timp ce sute de batrani asteapta luni sau chiar ani de zile pe liste sa se elibereze un loc intr-unul din putinele centre existente. La Solesti si la Vutcani stau lacatele pe usi pentru ca autoritatile n-au bani sa angajeze personal. „Un astfel de centru ar fi necesitat un numar de peste 10 angajati, iar asigurarea salariilor este un efort financiar prea mare pentru noi, pentru ca sunt momente in care abia ne descurcam cu plata salariilor angajatilor din primarie”, a declarat edilul comunei Solesti, Mona Bujor. Pentru ca proiectele finantate cu bani europeni sunt foarte stricte si obliga autoritatile locale sa pastreze un anumit numar de ani destinatia centrelor respective, nu s-a putut face nimic pentru ca aceste cladiri sa fie folosite in alte scopuri. O alta investitie de lux de care nu prea se foloseste nimeni e Parcul Recea din Husi. Construit de municipalitate cu suma de 600.000 de euro, acesta poate intra fara nicio problema in Cartea Recordurilor. Parcul e amenajat la iesirea din oras, are camere sofisticate de supraveghere si tobogane de 14.000 de euro bucata, dar la fiecare ploaie se transforma intr-un adevarat lac de agrement. De asemenea, locuitorii sunt nemultumiti si de faptul ca, chiar daca vremea e frumoasa, parcul de lux nu poate fi vizitat pentru ca e la cativa kilometri distanta de oras.
Primarie cu Jacuzzi
Fara doar si poate, investitia cea mai rasunatoare din judet e primaria cu jacuzzi de la Ivanesti. In 2007, cand s-a inaugurat cu fast noul sediu, primarul de atunci, Petrica Lazar, anunta ca a amenajat o baie speciala pentru angajati, invocand ca multi dintre functionari sunt femei si au nevoie de conditii speciale de mentinere a igienei. Fiecare angajat avea propriul birou, placat cu gresie sau parchet laminat si dotat cu mobilier ultramodern, iar in sediul primariei au fost amenajate, pe langa baia cu jacuzzi, si o bucatarie, o sala de mese si o sala de oaspeti. Valoarea totala a investitiei a fost de 1,8 milioane de lei, bani care reprezentau la vremea respectiva bugetul comunei pe trei ani. Baia de lux, situata la etajul cladirii, se afla in spatele biroului de primar, insa la ea nu a ajuns niciun muritor de rand din sat. La doar cativa ani de la inaugurarea noului sediu al primariei, angajatii aveau sa constate ca le ploua in birouri, acoperisul fiind lucrat de mantuiala. Costurile pentru reparatii se ridicau la 200.000 de lei, insa nu au mai putut fi imputate cuiva, fostul primar murind intre timp. Aici, un control al Curtii de Conturi facut recent a scos la iveala numeroase nereguli. A fost depistat un sofer care conduce cate trei masini in acelasi timp si in directii diferite sau mancare si bautura achizitionate cu cardul de benzina.
Sorin SAIZU

StiriEst

Veste proasta pentru solicitantii de pasapoarte!

Publicat

on

De catre

Aducem la cunoștința solicitanților de pașapoarte că Punctul Mobil al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) de la Bârlad își suspendă activitatea.
Măsura a fost luată după ce unul dintre locatarii imobilului, pus la dispoziție de Primăria municipiului Bârlad pentru Punctul de Lucru Mobil, a refuzat să semneze pentru instalarea unei antene de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care să permită preluarea cererilor online.
Astfel, solicitanții de pașapoarte sunt așteptați doar la sediul SPCEEPS din municipiul Vaslui, conform programului de lucru cu publicul afișat pe http://vs.prefectura.mai.gov.ro/serviciul-pasapoarte-program/.
Cetăţeanul are posibilitatea preschimbării paşaportului şi înainte de expirarea termenului de valabilitate, fiind invitat să se programeze pentru depunerea cererii de eliberare a paşaportului, atât online, cât și la sediul SPCCEPS în baza unui tichet de programare obținut în ziua în care se solicită depunerea cererii pentru pașaport.
Totodată vă rugăm să luaţi în considerare schimbările legislative ce se preconizează a intra în vigoare de anul acesta, şi anume:
-termenul de valabilitate al paşapoartelor simple electronice pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani va fi de 10 ani;
-eliberarea paşaportului simplu temporar, pentru cazurile în care cetăţenii declară că nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic, se va realiza în termenul legal prevăzut pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic;
-eliberarea paşaportului simplu temporar, într-un termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, va fi posibilă în cazurile prevăzute şi de legislaţia actuală (ex.: călătoria în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic, paşaportul care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă sau titularul a depus paşaportul pentru obţinerea unor vize), precum şi pentru situaţiile OBIECTIVE-DOVEDITE CU DOCUMENTE-în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea unui paşaport simplu electronic.
Având în vedere problematica întâmpinată în vara anului 2017, când au fost înregistrate întârzieri majore, atât la nivelul serviciului, cât şi la nivelul întregii ţări, cu privire la programarea persoanelor pentru depunerea documentelor de eliberare a paşaportului simplu, dorim ca în perioada de vârf a anului 2018 să venim în întâmpinarea cetăţeanului cu o serie de măsuri adaptate cerinţelor acestuia, după cum urmează:
-suplimentarea numărului de programări, prin utilizarea la capacitate maximă a celor 3 staţii fixe existente, la un interval mediu de 7 minute;
-prelungirea programului de lucru cu publicul de la 8 ore zilnic la 10 ore zilnic, în funcţie de solicitările adresate;
Începând cu data de 01 aprilie 2017 puteți opta pentru livrarea pașaportului direct acasă, prin CN Poșta Română SA, pentru numai – 9,52 lei (TVA inclus), – oriunde în România, plata la livrare!

Citeste in continuare

StiriEst

La solicitarea avocatei Oana Iovu, Parchetul General preia dosarul politistului Vizitiu

Publicat

on

De catre

Politistul de la Rutiera care a impuscat in cap un tanar, va fi cercetat de Parchetul General. Procurorii au admis astfel solicitarea avocatei Oana Iovu, cea care reprezintă interesele familiei tânărului împușcat mortal de polițistul Mihai Vizitiu. Dosarul de cercetare penală a fost preluat de Parchetul General, iar un procuror va veni la Vaslui pentru a audia pe toți cei implicați în acest caz. Maine vor fi audiati martorii din dosar, sotia victimei, colega care il insotea pe Vizitiu, seful de post din Puscasi, iar joi vor fi chemati la audieri criminalistii care au facut cercetarile la fata locului.
Agentul Mihai Vizitiu a fost suspendat din funcţie, pe durata anchetei, după ce pistolul i s-a descărcat şi a omorat un tanar care condusese fără permis şi a fugit de control. Destinul face ca victima să aibă o legătură cu poliţistul: cu doi ani în urmă, un unchi al tânărului, Iulian Munteanu, pe atunci şef la Politia Rutieră Vaslui, a fost anchetat de DNA. Şi denunţător în dosar a fost chiar agentul Mihai Vizitiu cel care a tras acum, în misiune.
În ianuarie, victima fusese condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, în trei dosare deschise pe numele său în ultimii doi ani: conducere fără permis, sub influenţa alcoolului şi refuzul recoltării probelor de sânge.
Sorin Armeanu, prim-procuror Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui: ”Persoana a părăsit maşina şi a fugit pentru a scăpa de echipajul Poliției Rutiere. Subofiţerul de poliţie a pornit în urmărirea lui, cu arma scoasă din toc şi armata. În tip ce încerca să îl imobilizeze, arma s-a descărcat.”
Avocata victimei, Oana Iovu, nu este convinsă de faptul că arma s-a descărcat accidental. ”La prima vedere şi din experienţă nu îmbrăţişez apărarea poliţistului, cum că s-a descărcat arma. Ancheta e la început, facem apărarea necesară şi restabilim adevărul.”
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul cheama oamenii la curatenie! Un oras curat si cu multe flori

Publicat

on

De catre

Odată cu venirea primăverii, lucrările de curățenie din oraș s-au intensificat, anunta Primăria Vaslui care îndeamna locuitorii municipiului să se alăture acestei activități. “Având la bază motivația faptului că avem tot mai mare mare nevoie de natură, așa cum și natura are nevoie de noi toți, Primăria municipiului Vaslui a decis să sărbătorească în avans Ziua Internațională a Pământului și să ofere astfel un exemplu de comportament.
Astfel, sâmbătă, 21 aprilie 2018, însoțiți de reprezentanți ai Direcției Silvice Vaslui – Ocolul Silvic Vaslui, peste 90 de salariați ai Primăriei municipiului Vaslui au ecologizat zona pădurii Bustea și pășunea Bahnari. Cu această ocazie, s-au strâns aproximativ 4.500 kg de deșeuri din zona pădurii și de pe pășune, deșeuri constând în special în hârtie, carton, sticlă, PET-uri, doze aluminiu. Acțiunea a fost astfel considerată un succes și ne dorim reluarea acestui tip de activități pentru ca atât noi, cât și generațiile viitoare să se bucure de un mediu curat”, se arata intr-un comunicat al primariei.

Săraci, dar curati si cu un oras plin de flori
Primăria Vaslui continua si in acest an investitiile in spatii verzi, flori, arbuşti şi copaci. Inca de acum şase ani, municipalitatea a montat 60 de ghivece cu palmieri, pe una dintre cele mai circulate străzi din oraş. Pentru acest an, Primaria Vaslui are alocate fonduri pentru înfrumuseţarea oraşului cu flori şi copaci ornamentali. In ultimii ani majoritatea plantelor au fost cumpărate de la firme din Ungaria și Cehia. De exemplu, pentru un arbust specific Asiei, Primăria a plătit in urma cu doi ani câteva sute de euro. Arborii de acest gen, plantaţi în ghivece se găsesc acum în Piaţa Civică din centrul oraşului. Pentru ca arborii exotici să nu se usuce, autoritățile locale au decis să ţină palmierii în stradă doar în sezonul cald; iarna sunt mutaţi în sere.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est

stiriest.ro Web analytics