Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cum si-au batut joc autoritatile din judetul Vaslui de cateva milioane de euro! Bani risipiti!

Publicat

on

Scoli si gradinite moderne in sate unde nu sunt elevi, unele dintre ele incepute si neterminate, terenuri de sport aflate in paragina, centre sociale sau medico-sociale care stau cu lacatul pe usa pentru ca primariile nu au bani sa le sustina, toalete costisitoare la unitati inchise, parcuri la marginea satelor sau oraselor care stau goale, sunt cateva din proiectele demarate in Vaslui fara a avea la baza o strategie bine pusa la punct. S-au construit in nestire, iar obiectivele au ajuns sa fie inchise sau sa ramana nefinalizate. In 26 de comune din Vaslui, edilii asteapta fonduri pentru finalizarea salilor de sport sau a terenurilor sportive, in alte zeci de sate din judet scolile construite cu bani europeni sau guvernamentali stau inchise, iar elevii fac naveta la centrele de comuna. Un exemplu este in comuna Osesti unde, in urma cu cativa ani, s-au inchis trei scoli. Toate fusesera „dotate” prin diverse proiecte cu toalete „de lux” construite pe miliarde de lei vechi. La fel si la Fastaci unde s-au bagat 24 de miliarde de lei vechi intr-o scoala la care s-a lucrat la refacere mai bine de zece ani. Asta in timp ce copiii au invatat la ocolul silvic si dispensarul satului in conditii jalnice. Nu numai cu scolile situatia e jalnica. Tot la Vaslui, s-au construit centre sociale cu sume imense de bani, care stau nefolosite. Asta in timp ce sute de batrani asteapta luni sau chiar ani de zile pe liste sa se elibereze un loc intr-unul din putinele centre existente. La Solesti si la Vutcani stau lacatele pe usi pentru ca autoritatile n-au bani sa angajeze personal. „Un astfel de centru ar fi necesitat un numar de peste 10 angajati, iar asigurarea salariilor este un efort financiar prea mare pentru noi, pentru ca sunt momente in care abia ne descurcam cu plata salariilor angajatilor din primarie”, a declarat edilul comunei Solesti, Mona Bujor. Pentru ca proiectele finantate cu bani europeni sunt foarte stricte si obliga autoritatile locale sa pastreze un anumit numar de ani destinatia centrelor respective, nu s-a putut face nimic pentru ca aceste cladiri sa fie folosite in alte scopuri. O alta investitie de lux de care nu prea se foloseste nimeni e Parcul Recea din Husi. Construit de municipalitate cu suma de 600.000 de euro, acesta poate intra fara nicio problema in Cartea Recordurilor. Parcul e amenajat la iesirea din oras, are camere sofisticate de supraveghere si tobogane de 14.000 de euro bucata, dar la fiecare ploaie se transforma intr-un adevarat lac de agrement. De asemenea, locuitorii sunt nemultumiti si de faptul ca, chiar daca vremea e frumoasa, parcul de lux nu poate fi vizitat pentru ca e la cativa kilometri distanta de oras.
Primarie cu Jacuzzi
Fara doar si poate, investitia cea mai rasunatoare din judet e primaria cu jacuzzi de la Ivanesti. In 2007, cand s-a inaugurat cu fast noul sediu, primarul de atunci, Petrica Lazar, anunta ca a amenajat o baie speciala pentru angajati, invocand ca multi dintre functionari sunt femei si au nevoie de conditii speciale de mentinere a igienei. Fiecare angajat avea propriul birou, placat cu gresie sau parchet laminat si dotat cu mobilier ultramodern, iar in sediul primariei au fost amenajate, pe langa baia cu jacuzzi, si o bucatarie, o sala de mese si o sala de oaspeti. Valoarea totala a investitiei a fost de 1,8 milioane de lei, bani care reprezentau la vremea respectiva bugetul comunei pe trei ani. Baia de lux, situata la etajul cladirii, se afla in spatele biroului de primar, insa la ea nu a ajuns niciun muritor de rand din sat. La doar cativa ani de la inaugurarea noului sediu al primariei, angajatii aveau sa constate ca le ploua in birouri, acoperisul fiind lucrat de mantuiala. Costurile pentru reparatii se ridicau la 200.000 de lei, insa nu au mai putut fi imputate cuiva, fostul primar murind intre timp. Aici, un control al Curtii de Conturi facut recent a scos la iveala numeroase nereguli. A fost depistat un sofer care conduce cate trei masini in acelasi timp si in directii diferite sau mancare si bautura achizitionate cu cardul de benzina.
Sorin SAIZU

StiriEst

PS Ignatie: „Dacă profesorii ar menţine primatul modelării spirituale şi intelectuale, tinerii nu ar mai naufragia în meandrele confuze ale prezentului”

Publicat

on

De catre

100 de ani de învățământ la Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși.
Sărbătoarea a început cu dezvelirea și sfințirea unei plăci aniversare la localul vechi al unității liceale, după care cei prezenți au asistat la sfințirea de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, statuie amplasată în fața noului corp de liceu.
”Mulțumesc doamnei director, care m-a invitat, că prin binecuvântarea lui Dumnezeu, prin rugăciune – care ne face mai frumoși la suflet, am devenit părtași acestui eveniment frumos din viața liceului. Să dea Dumnezeu să vină și să iasă de pe băncile școlii elevi foarte bine pregătiți, care să facă cinste neamului nostru și, desigur, elevi care să-și aducă cu mare drag aminte de cei care au fost adevărații călăuzitori, suverani ai conștiinței lor pe perioada cât au studiat la acest liceu”, a spus Ierarhul Huşilor la dezvelirea bustului marelui domnitor.
A urmat apoi, în sala de festivităţi a Primăriei Municipiului Huşi, un Simpozion dedicat acestui moment aniversar.
Intervenţia Părintelui Episcop Ignatie s-a intitulat: „Centenarul supremaţiei educaţiei ca modelare a spiritului”. Printre altele, Ierarhul Huşilor a afirmat:
„Ca orice instituţie şcolară de prestigiu şi cu tradiţie în actul formării spirituale şi intelectuale a tinerilor, Colegiul Naţional „Cuza Vodă”, al cărui centenar îl aniversăm astăzi, aprioric cred că a fost şi este un loc al excelenţei educaţionale şi culturale huşene. Am spus „aprioric”, pentru că necunoscând foarte bine realităţile acestui for educaţional, mă ghidez după cuvântul biblic „orice pom bun face roade bune” (Matei 7, 17-18). „Roadele bune” se pot vedea în generaţiile de tineri care au constituit şi constituie caractere umane şi profile socio-profesionale admirabile datorită „pomilor” minunaţi, din trecut şi din prezent, care sunt dascălii.
Dacă în slujirea Bisericii avem apostoli ai credinţei, în şcoală avem apostoli ai ştiinţei, care trebuie să fie şi ai conştiinţei. Dacă un neam se personalizează prin credinţă şi educaţie, atunci Biserica şi şcoala sunt cele care fac posibil acest miracol în viaţa tinerilor. În acest sens, pot spune cu certitudine că nu este o neînsemnată coincidenţă faptul că centenarul liceului este înfrăţit cu centenarul neamului.
De asemenea, dacă în actul educaţional profesorii ar menţine primatul modelării spirituale şi intelectuale, atunci tinerii noştri nu ar mai naufragia în meandrele confuze ale prezentului. Adică, modelul paideic al profesorilor să fie acesta: formarea caracterelor ar trebui să prevaleze faţă de furnizarea anostă de informaţii.”
De asemenea Părintele Episcop Ignatie a oferit doamnei director Manuela Iacob o Icoană a Maicii Domnului, în semn de recunoştinţă, apreciere şi ocrotire.
Au mai luat cuvântul doamna Manuela Iacob, directorul Colegiului Național ”Cuza Vodă” Huși, subprefectul Mircea Gologan, vicepreședintele CJ, Ciprian Trifan, prof. univ. dr. Eugen Neculai Seghedin, prorector al Universității ”Gheorghe Asachi” Iași. Sărbătoarea a fost și un prilej de reîntâlnire a zeci de personalități pe care le-a călăuzit liceul hușean. Amintim aici pe prof. univ. dr. Petru Ioan, prof. Costin Clit, prof.  Theodor Codreanu, academicianul Constantin Toma și mulți alții.

Citeste in continuare

StiriEst

Tinerii din Vaslui nu se înghesuiesc să se angajeze. Prezenţa la bursa locurilor de muncă a fost foarte scăzută

Publicat

on

De catre

Avem locuri de muncă dar nu şi oameni interesaţi să muncească. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a deschis în mai multe localităţi din ţară bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Ofertele şi domeniile sunt variate, de la mecanică, la horeca şi chiar cercetare. Chiar şi aşa, proaspeţii absolvenţi nu au părut interesaţi. Prezenţa la bursă a fost foarte scăzută, iar principala preocupare a tinerilor a fost cum să obţină un salariu cât mai mare.
Angajatorii din Vaslui s-au pregătit pentru o nouă rundă de recrutări. Au scos la bătaie 260 de locuri de muncă pentru tinerii cu studii medii şi superioare. Cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, tinerii nu s-au prea înghesuit.
Puţinii tineri care au trecut pragul bursei locurilor de muncă au preferat să privească mai mult, decât să interacţioneze cu angajatorii. Puţini au fost cei care ştiau ce vor.

Citeste in continuare

StiriEst

Copilul din Botoșani strâns de gât de învăţător a făcut pe el, de frică. Medicii au descoperit că are traumatism cervical

Publicat

on

De catre

Un copil de şapte ani a ajuns la medic după ce învăţătorul l-a luat de gât şi l-a scos afară din clasă. Cel mic are un traumatism cervical, iar părinţii lui au făcut plângere la Poliţie pentru purtare abuzivă. Bărbatul, fost director la o şcoală din judeţul Botoşani, aflat în prag de pensie, a mai fost cercetat anul trecut pentru violenţă după ce a învineţit ochiul unei fetiţe de clasa a doua. Anchetele au bătut pasul pe loc. După ultimul incident, învăţătorul s-a internat subit în spital, aşa că şi această anchetă mai aşteaptă. 
Din fişa medicală a copilului rezultă că gestul şcolăresc al învăţătorului i-a provocat copilului de 7 ani un traumatism cervical. Bărbatul nu este la prima reacţie violentă împotriva propriilor elevi. Anul trecut a lovit o fetiţă de clasa a doua şi i-a învineţit un ochi. Copila s-a scăpat pe ea de teamă, ca şi în cazul de acum. Şi atunci a fost făcută plângere la Poliţie împotriva lui.
Şi atunci a negat fapta şi a trecut repede peste incident, cu o mustrare scrisă. Apoi, ar fi continuat să lovească şi să jignească elevii, acuză părinţii. În şcolile din România, într-un singur an, au loc mii de acte de violenţă. Deşi legea educaţiei interzice abuzul fizic şi verbal asupra copilului, pedepsele sunt lăsate la mâna unor comisii de disciplină şcolară. Cu alte cuvinte, profesorul care încalcă legea este anchetat chiar de colegii lui. Şi primeşte, de regulă, cea mai blândă pedeapsă. Poliţia a deschis dosar penal pentru purtare abuzivă.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est