Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

PS Ignatie: “Sa ma trageti de maneca daca nu gasiti in mine un parinte”

Publicat

on

Ignatie Muresanul, noul episcop al Huşilor, întronizat, duminică, în scaunul eparhial s-a întâlnit, marţi, cu preoţii din cadrul Protoieriei Vaslui, dar şi cu şefii de la Prefectură şi Consiliul Judeţean şi cu angajaţii din administraţia publică locală. Înaltul prelat vrea astfel să se conecteze cu problemele din eparhia pe care o va sluji dar şi să-i cunoască personal pe cei cu care va lucra în mod direct şi pe care i-a asigurat de tot sprijinul său. Episcopul a dat din nou asigurări că va conduce episcopia cu duhul blândeţii şi cu puterea dragostei şi i-a rugat pe cei prezenţi la întâlnire să-l „tragă de mânecă” în momentul în care nu vor mai găsi în el un părinte adevărat. Ignatie Mreşanul s-a arătat încântat de judeţul în care „a aterizat”, după cum el însuşi s-a exprimar şi a aspus că vede Vasluiul ca pe un loc „subţire”, adică mult mai aproape de Dumnezeu.

„În mine veţi găsi structural, cel puţin asta încerc, un om de simplitate, care vrea să cultive relaţii autentice şi cu foarte multă responsabilitate. Pentru mine este o bucurie, dar desisgur, cum avem noi în limbajul bisericesc şi o cruce, pentru că nu este atât de simplu să lucrăm cu oameni, cu preoţi. Cu toţii avem deficienţele noastre, prejudecăţile noastre şi un episcop e chemat să le armonizeze şi să fie în primul rând un părinte, ceea ce este absolut esenţial. Vă mulţumesc şi vă asigur că înainte de toate aş vrea să descoperiţi în episcop un părinte, atunci când nu-l veţi mai descoperi, vă rog să mă trageţi de mânecă”, a declarat Ignatie Mureşanul.
Noul episcopi i-a binecuvântat pe fiecare în parte pe angajaţii din administraţie şi le-a împărţit tuturor iconiţe care o întruchipează pe Sfânta Parascheva.
Prezent la întâlnirea cu oficialităţile locale şi angajaţii din administraţia publică, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a subliniat că misiunea noului episcop nu va fi una uşoară, dar l-a asigurat pe acesta că judeţul Vaslui este unul plin de spiritualitate. Teofan a ţinut să-i amintească în cuvântarea sa pe câţiva dintre foştii episcopi din Eparhia Huşilor, printre care şi Corneliu Bârlădeanul. A vorbit cu tâlc despre Ioachim Mareş şi despre alţi înalţi prelaţi din veche generaţie, pe care i-a cunoscut, după cum a spus, pe vremea când era mai tânăr şi era un „cărător de geantă”. Teofan a apreciat că în judeţul Vaslui se nasc mulţi copii, iar de aici pleacă spre mănăstirile din toată ţara, cei mai mulţi călugări şi căligăriţe.
„Aceasta înseamnă împlinirea primei porunci pe care Dumnezeu a dat-o. Prima poruncă de la Dumnezeu nu a fost „Să fiţi iubitori!”, „Să fiţi credincioşi!” sau „Să fiţi milostivi!”, ci a fost „Creşteţi şi vă înmulţiţi!” E prima poruncă pe care o găsim în Scriptură, poruncă prin care omul se plasează pe linia normalităţii”, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Cei doi ierarhi s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezenzanţii Primăriei Muncipiului Vaslui.

Sorin SAIZU

 

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est