Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Sa ma trageti de maneca daca nu gasiti in mine un parinte”

Publicat

on

Ignatie Muresanul, noul episcop al Huşilor, întronizat, duminică, în scaunul eparhial s-a întâlnit, marţi, cu preoţii din cadrul Protoieriei Vaslui, dar şi cu şefii de la Prefectură şi Consiliul Judeţean şi cu angajaţii din administraţia publică locală. Înaltul prelat vrea astfel să se conecteze cu problemele din eparhia pe care o va sluji dar şi să-i cunoască personal pe cei cu care va lucra în mod direct şi pe care i-a asigurat de tot sprijinul său. Episcopul a dat din nou asigurări că va conduce episcopia cu duhul blândeţii şi cu puterea dragostei şi i-a rugat pe cei prezenţi la întâlnire să-l „tragă de mânecă” în momentul în care nu vor mai găsi în el un părinte adevărat. Ignatie Mreşanul s-a arătat încântat de judeţul în care „a aterizat”, după cum el însuşi s-a exprimar şi a aspus că vede Vasluiul ca pe un loc „subţire”, adică mult mai aproape de Dumnezeu.

„În mine veţi găsi structural, cel puţin asta încerc, un om de simplitate, care vrea să cultive relaţii autentice şi cu foarte multă responsabilitate. Pentru mine este o bucurie, dar desisgur, cum avem noi în limbajul bisericesc şi o cruce, pentru că nu este atât de simplu să lucrăm cu oameni, cu preoţi. Cu toţii avem deficienţele noastre, prejudecăţile noastre şi un episcop e chemat să le armonizeze şi să fie în primul rând un părinte, ceea ce este absolut esenţial. Vă mulţumesc şi vă asigur că înainte de toate aş vrea să descoperiţi în episcop un părinte, atunci când nu-l veţi mai descoperi, vă rog să mă trageţi de mânecă”, a declarat Ignatie Mureşanul.
Noul episcopi i-a binecuvântat pe fiecare în parte pe angajaţii din administraţie şi le-a împărţit tuturor iconiţe care o întruchipează pe Sfânta Parascheva.
Prezent la întâlnirea cu oficialităţile locale şi angajaţii din administraţia publică, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a subliniat că misiunea noului episcop nu va fi una uşoară, dar l-a asigurat pe acesta că judeţul Vaslui este unul plin de spiritualitate. Teofan a ţinut să-i amintească în cuvântarea sa pe câţiva dintre foştii episcopi din Eparhia Huşilor, printre care şi Corneliu Bârlădeanul. A vorbit cu tâlc despre Ioachim Mareş şi despre alţi înalţi prelaţi din veche generaţie, pe care i-a cunoscut, după cum a spus, pe vremea când era mai tânăr şi era un „cărător de geantă”. Teofan a apreciat că în judeţul Vaslui se nasc mulţi copii, iar de aici pleacă spre mănăstirile din toată ţara, cei mai mulţi călugări şi căligăriţe.
„Aceasta înseamnă împlinirea primei porunci pe care Dumnezeu a dat-o. Prima poruncă de la Dumnezeu nu a fost „Să fiţi iubitori!”, „Să fiţi credincioşi!” sau „Să fiţi milostivi!”, ci a fost „Creşteţi şi vă înmulţiţi!” E prima poruncă pe care o găsim în Scriptură, poruncă prin care omul se plasează pe linia normalităţii”, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Cei doi ierarhi s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezenzanţii Primăriei Muncipiului Vaslui.

Sorin SAIZU

 

StiriEst

Rugaciunea Preasfintitului Ignatie pentru o batrana care a implinit 100 de ani

Publicat

on

De catre

In ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Spiridon” din Bârlad, cu prilejul hramului sfântului lăcaș. Numeroși credincioși au ales să-l cinstească pe Sfântul Spiridon participând la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea lui. „Astăzi sărbătorim pe unul dintre cei mai minunați și frumoși sfinți, pe Sfântul Ierarh Spiridon. Toată viața lui a fost una de simplitate, de dragoste față de semeni și de credință puternică în Dumnezeu. El a fost un om simplu, a fost păstor. Era însă un om extrem de milostiv, foarte atent cu cei sărmani! Avea o credință pe care noi cei de astăzi nu o mai putem înțelege. (…) Așa sunt oamenii lui Dumnezeu, în viața lor totul este minunat și de neînțeles pentru mintea noastră, îngustă în cele duhovnicești, și pentru inima noastră, care nu înțelege cum lucrează Dumnezeu. A trăit ca un om întelept, răscumpărând vremea, având conștiința că zilele sunt grele”, a spus Preasfintitul Ignatie.  In partea a doua a zilei, Episcopul a mers in Parohia Bereasa-Danesti. Aici a savarsit slujba Acatistului Sfantului Spiridon, dar a rostit si o rugaciune pentru bunica Elena, o batrana care astazi a implinit varsta de 100 de ani. Preasfintitul Ignatie i-a adus bunicuței în dar flori și un plic cu o sumă de bani. Bunica Elena a reuşit să depăşească un secol de viaţă, fiind un om extrem de activ, după cum povestesc oamenii din sat. Viaţa ei nu a fost deloc uşoară, dar niciodata nu s-a plans.

“Este un semn de respect şi de preţuire a noastră pentru ceea ce au făcut în viaţă aceste persoane. Noi nu putem decât să le dorim în continuare viaţă lungă în continuare. Rugăciunea este unul din cele mai bune medicamente care vindecă bolile sufletului, dar şi pe cele cele ale trupului. Ori de câte ori ne rugăm, este prezent Dumnezeu, iar prezenţa Lui se face simţită şi lucrează în mintea, inima şi viaţa oricărui om care Îi cere ajutorul”, a spus PS Ignatie.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A plecat supărat că a pierdut toţi banii la păcănele, dar s-a întors cu ranga și a distrus sala

Publicat

on

De catre

Un tânăr din Piatra-Neamţ a cedat psihic, după ce și-a pierdut și ultimul ban la păcănele. Supărat că aparatul nu-i dă nimic bun, l-a fărâmat acolo, pe loc, după care a plecat.

În scurt timp, acesta s-a întors înarmat cu o rangă și a început să se răzbune pe toate, pe rând, sub privirile angajaților, care priveau înlemniți, fără reflexe.

Polițiștii confirmă evenimentul și precizează că au reţinut o persoană, care se afla deja sub control judiciar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că un bărbat de 37 de ani, din Piatra-Neamţ, persoană aflată sub control judiciar, ar fi provocat scandal în incinta localului, unde ar fi distrus un aparat electronic de jocuri de noroc, în acest caz fiind demarată o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice. La aceeaşi dată, în jurul orei 18:00, bărbatul a revenit în localul respectiv, unde ar mai fi distrus alte trei aparate electronice şi ușa în incinta localului, după care a plecat.

Poliţiştii l-au  depistat pe bărbat în timp ce se deplasa pe Bulevardul Dacia, iar în urma audierii, faţă de acesta a fost emisă o ordonanţă de reținere pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Poliţiştii l-au introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă a I.P.J. Neamţ, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

PNL si PSD se cearta de la bani! Contre intre Tataru si Mariciuc

Publicat

on

De catre

Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, şi-a exprimat miercuri nemulţumirea de felul în care Consiliul Judeţean distribuie fonduri către unităţile administrativ-teritoriale, menţionând, într-o conferinţă de presă, că rectificările bugetare sau alte tipuri de alocări de fonduri sunt transformate de PSD în ‘ajutoare sociale acordate preferenţial’. 

‘Asistăm de câteva luni de zile la diverse rectificări de buget şi alocări de sume, pe care PSD, în frunte cu domnul Dumitru Buzatu, încearcă să le transforme în ajutoare sociale acordate preferenţial. De 29 de ani am tot aşteptat să vedem că se schimbă ceva. Vedem aceleaşi drumuri de pământ, vedem aceleaşi comune sărace, vedem doar alocări mai mult pentru funcţionare, decât pentru dezvoltare. Fondurile merg doar acolo unde Dumitru Buzatu crede că are o masă de manevră’, a afirmat liderul PNL Vaslui. 

El şi-a manifestat speranţa ca grupul consilierilor judeţeni liberali să fie consultat înainte de ultima alocare de fonduri din acest an, care va avea loc în zilele următoare. 

‘Suntem ameninţaţi astăzi că acest guvern performant mai face o alocare de fonduri, iar CJ va face o şedinţă extraordinară pentru a repartiza sumele. (…) Nu ştiu ce să înţeleg, se apropie moţiunea de cenzură, domnul Dragnea îşi face turul de apropiaţi. Dacă noi trebuie să aşteptăm când îi ţâţâie fundul domnului Dragnea, ca să primească judeţul Vaslui câte o sumă, chiar înseamnă că suntem ai nimănui. Noi aşteptăm ca grupul de consilieri liberali să fie consultat la alocarea acestor fonduri care vor veni, deşi am speranţe mici’, a mai spus Tătaru.

Vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mariciuc, a afirmat că acuzaţiile PNL sunt nefondate, subliniind că la ultima alocare bugetară au fost şi comune conduse de primari liberali care au primit bani, în urma unor solicitări făcute în acest sens. 

‘Ar trebui să ne bucurăm de faptul că există bani alocaţi judeţului Vaslui şi că putem rezolva probeleme ale comunităţilor. Lăsând la o parte formularea nepotrivită şi total lipsită de eleganţă a conducerii PNL, transmit că alocările nu s-au făcut în funcţie de culoarea politică, ci pornind de la nevoile comunităţilor, de la sumele avute la dispoziţie şi de la solicitările primite de la primării. S-a încercat să se ajungă la o rezolvare convenabilă a tuturor solicitărilor, fără a se ţine cont de culoarea politică. Chiar ţin să precizez că anumite comunităţi cu primari liberali au primit fonduri la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, iar consilierii liberali s-au abţinut de la vot. Nu înţelegem o astfel de atitudine’, a declarat Mariciuc.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est