Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Sa ma trageti de maneca daca nu gasiti in mine un parinte”

Publicat

on

Ignatie Muresanul, noul episcop al Huşilor, întronizat, duminică, în scaunul eparhial s-a întâlnit, marţi, cu preoţii din cadrul Protoieriei Vaslui, dar şi cu şefii de la Prefectură şi Consiliul Judeţean şi cu angajaţii din administraţia publică locală. Înaltul prelat vrea astfel să se conecteze cu problemele din eparhia pe care o va sluji dar şi să-i cunoască personal pe cei cu care va lucra în mod direct şi pe care i-a asigurat de tot sprijinul său. Episcopul a dat din nou asigurări că va conduce episcopia cu duhul blândeţii şi cu puterea dragostei şi i-a rugat pe cei prezenţi la întâlnire să-l „tragă de mânecă” în momentul în care nu vor mai găsi în el un părinte adevărat. Ignatie Mreşanul s-a arătat încântat de judeţul în care „a aterizat”, după cum el însuşi s-a exprimar şi a aspus că vede Vasluiul ca pe un loc „subţire”, adică mult mai aproape de Dumnezeu.

„În mine veţi găsi structural, cel puţin asta încerc, un om de simplitate, care vrea să cultive relaţii autentice şi cu foarte multă responsabilitate. Pentru mine este o bucurie, dar desisgur, cum avem noi în limbajul bisericesc şi o cruce, pentru că nu este atât de simplu să lucrăm cu oameni, cu preoţi. Cu toţii avem deficienţele noastre, prejudecăţile noastre şi un episcop e chemat să le armonizeze şi să fie în primul rând un părinte, ceea ce este absolut esenţial. Vă mulţumesc şi vă asigur că înainte de toate aş vrea să descoperiţi în episcop un părinte, atunci când nu-l veţi mai descoperi, vă rog să mă trageţi de mânecă”, a declarat Ignatie Mureşanul.
Noul episcopi i-a binecuvântat pe fiecare în parte pe angajaţii din administraţie şi le-a împărţit tuturor iconiţe care o întruchipează pe Sfânta Parascheva.
Prezent la întâlnirea cu oficialităţile locale şi angajaţii din administraţia publică, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a subliniat că misiunea noului episcop nu va fi una uşoară, dar l-a asigurat pe acesta că judeţul Vaslui este unul plin de spiritualitate. Teofan a ţinut să-i amintească în cuvântarea sa pe câţiva dintre foştii episcopi din Eparhia Huşilor, printre care şi Corneliu Bârlădeanul. A vorbit cu tâlc despre Ioachim Mareş şi despre alţi înalţi prelaţi din veche generaţie, pe care i-a cunoscut, după cum a spus, pe vremea când era mai tânăr şi era un „cărător de geantă”. Teofan a apreciat că în judeţul Vaslui se nasc mulţi copii, iar de aici pleacă spre mănăstirile din toată ţara, cei mai mulţi călugări şi căligăriţe.
„Aceasta înseamnă împlinirea primei porunci pe care Dumnezeu a dat-o. Prima poruncă de la Dumnezeu nu a fost „Să fiţi iubitori!”, „Să fiţi credincioşi!” sau „Să fiţi milostivi!”, ci a fost „Creşteţi şi vă înmulţiţi!” E prima poruncă pe care o găsim în Scriptură, poruncă prin care omul se plasează pe linia normalităţii”, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Cei doi ierarhi s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezenzanţii Primăriei Muncipiului Vaslui.

Sorin SAIZU

 

StiriEst

O mamă din Vaslui îşi snopeşte în bătaie copilul, în timp ce tatăl filmează. Frăţiorul mai mic plânge să-l lase în pace

Publicat

on

De catre

O mamă din Vaslui îşi bate crunt băieţelul de 10 ani, în timp ce tatăl filmează cu telefonul mobil întreaga grozăvie. Martor al bătăii este copilul cel mic al cuplului, care plânge să-i lase frăţiorul în pace.

Scenele de o violenţă greu de privit au avut loc recent în casa unei familii din comuna Arsura, judeţul Vaslui.

Cuplul are trei copii cu vârste de 10 ani, 2 ani şi 1 an.

Băieţelul de 10 ani, cel care este umilit şi bătut cu sălbăticie de mama lui, este din prima căsătorie a femeii, care este din Republica Moldova.

Furioasă că băieţelul ar fi pierdut cele două suzete ale copilaşului de 1 an şi 6 luni, femeia de 30 de ani îl ia la bătaie şi îl înjură. 

„Din două, una trebuie să existe. Doamne fereşte ce fac din tine!”, se aude ţipând mama.

În timp ce filmează cu telefonul mobil întreaga scenă, concubinul femeii, de 29 de ani, intervine din când în când, încercând să-şi calmeze consoarta.

„Lasă-l, lasă-l, că îi spargi capul. Dă-i pace. Gata! Nu-i rupe părul din cap!”, se aude bărbatul.

Cei trei micuţi ai familiei, luaţi de Protecţia Copilului

Protecţia Copilului a fost sesizată în acest caz, iar cei trei copii au fost luaţi din familie de reprezentanţii instituţiei şi duşi într-un centru special de protecţie pentru minori.

Pentru că băieţelul este cetăţean moldovean, va fi anunţat şi Consultatul, urmând să se stabilească dacă rămâne într-un centru din România sau va fi dus în Moldova.

Citeste in continuare

StiriEst

Suspiciuni! Toţi medicii vor fi verificaţi, după ce o falsă doctoriţă a operat 10 ani într-un spital de stat

Publicat

on

De catre

Toţi medicii din România vor fi verificaţi, după ce o falsă doctoriţă a operat 10 ani într-un spital de stat.

Colegiul Medicilor din România și Ministerul Sănătății au încheiat un protocol de colaborare, prin care se obligă să verifice riguros documentele și statutul medicilor care profesează în spitalele din țară, pentru a evita apariția altor cazuri de impostură în sistemul medical.

Cele două instituții se obligă să actualizeze bazele de date cu toți medicii care profesează în România și să se informeze reciproc după fiecare sesiune de examene. Conform protocolului, cele două instituții vor comunica datele și informațiile în legătură cu dreptul de liberă practică al medicilor, specialitățile și calificările profesionale dobândite de aceștia, sancțiunile aplicate, existența unor avize și autorizări, informările și atenționările primite prin sistemul IMI, precum și orice alte informații de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranța pacienților. 

„În fiecare județ, în fiecare spital, se vor lua la mână documentele de conformitate ale celor care lucrează în acele județe.”, a declarat Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România. 

Autoritățile încearcă să afle cum a fost posibil ca un fals medic să lucreze ani la rândul într-un spital de stat.

Citeste in continuare

StiriEst

Noi focare de pestă porcină africană, confirmate în Bacău şi Botoşani

Publicat

on

De catre

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din Bacău. S-a confirmat pestă porcină şi într-o gospodărie din judeţul Botoşani, fiind luate măsurile necesare.

În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, judeţul Bacău, au transmis, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Suguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc din exploataţie, ecarisarea cadavrului şi dezinfecţia exploataţiei.

”În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un  cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei”, a mai transmis ANSVSA.

Tot în cursul zilei de vineri, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la două porcine depistate într-o exploataţie non-profesională din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani.

”Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele  erau identificate cu crotalii auriculare”, a mai transmis ANSVSA.

În ambele cazuri s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est