Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Taietorii de frunze la caini! Cum a ajuns in faliment Directia pentru Protectia Copilului

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Situatia este din ce in ce mai disperata la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Vaslui. Cel mai mare angajator din zona noastra nu a mai platit salariile peste 2.500 de persoane de aproape trei saptamani si nici nu se stie cand se va intampla acest lucru. Institutia inghite in fiecare an sume uriase de bani, iar mare parte din ele se duc pe salarii. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Recent, maharii DASPC au decis majorari uriase ale lefurilor si asa s-a intrat in colaps. Practic la DASPC Vaslui nu exista leafa sub 2.200 de lei. Plimbatorii de hartii dintr-un birou in altul, denumiti consilieri, incaseaza sume cuprinse intre 4 su 6.000 de lei. Sefii centrelor sociale nu au salarii mai mici de 8.000 de lei, iar directorii institutiei si-au aprobat salarii de 10.000 de lei. Au ramas bataia de joc a sistemului cei care duc greul, adica asistentii maternali. Cei care ingrijesc copiii abandonati. Acestia primesc o leafa de mizerie, mai mica de 2.000 de lei. La doua saptamani de la data la care ar fi trebui sa-si primeasca lefurile, oamenii traiesc doar cu promisiuni si constata cu stupoare ca nimanui nu ii pasa de soarta lor. “Am doi copii luati din centru. ma stradui sa nu le lipseasca nimic., Acum traim numai din leafa sotului. Nu avem cum sa ne descurcam. Ii iubesc, sunt copiii mei, dar nu vreau sa ii vad ca mor de foame, ajunge cu atata hotie si atata bataie de joc”, spune un asistent maternal. Fondul de salarii pentru Directia pentru Protectia Copilului Vaslui se ridica la peste 7 milioane de lei lunar, suma ce nu poate fi asigurata decat de la bugetul de stat. De altfel, DGASPC Vaslui a epuizat bugetul pentru acest an inca din august, salariile aferente acelei luni fiind platite cu o saptamana intarziere, in urma unei rectificari bugetare speciale pentru judetul Vaslui.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Sistemul pilelor si al relatiilor
DASPC Vaslui este instituia cu cei mai multi taietori de frunze la caini, aici numai cine nu a vrut nu a intrat in sistem. Mai bine de un sfert dintre lucratorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc sa tina in spate pilosii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afise ai partidelor, sotiile, fratii, surorile, cumnatii, verii, mamele, sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a functionat perfect atunci cand a venit vorba de angajari la DASPC. Asa a ajuns sa suga din bugetul protectiei sociale lumea buna din judet. Toti politicienii care s-au perindat pe la conducerea judetului si-au rasplatit cunostintele sau muncitorii din campaniile electorale cu cate un loc de munca la DASPC. Cine era prost sa nu accepte un post caldut intr-o institutie a statului, acolo unde timpul trece, leafa uriasa se incaseaza. Numai ca lucrurile au inceput sa se imputa si s-a cam ajuns la fundul sacului. Chiar si asa, nimeni nu este dispus sa isi dea demisia. Directorii institutiei tac malc, nimeni nu se revolta. De disperare urla asistentii maternali. De altfel ei au fost de-a lungul anilor batjocoriti in repetate randuri. Nu este prima data cand nu isi primesc salariile ori cand nu incaseaza alocatiile de hrana si imbracaminte pentru orfanii pe care ii au in intretinere. De ei isi bat in continuare joc sefii sistemului care si-au marit atat de mult salariile incat au golit bugetul si nu mai au bani pentru hrana copiilor. Ioan Buruiana, director general adjunct la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui are cel mai mare salariu din institutie – 10.200 de lei brut. Ceilalti sefi iau si ei aproape 10 mii de lei de cand cu legea salarizarii. Consiliul Judetean a aprobat hotararea, dar nimeni nu s-a gandit ca nu mai raman bani si pentru mancarea copiilor. In plus, s-au adunat pana acum datorii de 30 de milioane de lei. Discrepanta in sistemul de protectie sociala, unde oricum exista prea putini asistenti maternali, este uriasa. Ingrijitorii, aflati in subordinea Ministerului Muncii sunt platiti din bugetul de stat si nu beneficiaza de nicio marire. O femeie, care ingrijeste acasa 3 copii cu handicap, primeste 1.500 de lei net plus 600 de lei pensie pentru fiecare minor. Daca responsabilii de aceasta situatie crunta s-ar trezi si ar renunta la taietorii de frunze la caini de prin birouri care incaseaza lefuri mari fara sa munceasca, poate ca banii ar ajunge si pentru amaratii de asistenti maternali.
Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.