Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Incompetentii de la Protectia Copilului! Un adolescent este lasat sa moara ca un caine

Publicat

on

Un adolescent in varsta de 16 ani din localitatea vasluiana Malaesti, aflat de o luna in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui si care ar trebui internat intr-un centru de recuperare, nu poate fi externat deoarece nici familia, nici Directia pentru Protectia Copilului nu pot prelua pacientul. El are nevoie de ingrijiri speciale si de recuperare, dar statul se spala pe maini si vrea sa il lase sa moara asemenea unui caine. Baiatul a suferit un accident rutier pe raza judetului Brasov, fiind initial internat la un spital din judetul respectiv, dupa care a fost transferat la SJU Vaslui. „Pacientul a ajuns in Sectia Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de aproximativ o luna de zile, el fiind victima unui accident rutier. Adolescentul este intr-o situatie grava, in stare neuro-vegetativa, cu traheostoma, fiind imobilizat la pat. Tot ceea ce a depins de ingrijirile medicale s-a realizat, el trebuind de acum sa primeasca ingrijiri in afara unitatii noastre. Din pacate, pana la ora la care discutam, nu s-a gasit nicio solutie de prelure a acestui pacient nici de catre familie, nici de catre o alta institutie a statului sau centru de ingrijiri specifice. Incercam pe mai departe sa contactam din nou Directia pentru Protectia Copilului, pentru a vedea ce se poate face pentru acest copil”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. In ciuda numeroaselor socilitari venite din partea Spitalului de Urgenta, cei de la Protectia Copilului refuza sa se ocupe de caz. Vasilica Iftode, sefa serviciului care se ocupa de situatia acestor copii nici nu vrea sa auda de adolescentul cu probleme. Iftode conduce un compartiment care se ocupa de coordonarea activitatilor de asistenta sociala si protectie speciala de tip rezidential desfasurate in interesul superior al copilului. Potrivit superiorilor de la Minister Vasilica Iftode are urmatoarele atributii:
-Actioneaza in virtutea respectarii promovarii cu prioritate a interesului superior al copilului, al valorizarii si promovarii respectului de sine al fiecarui copil, al egalizarii sanselor si nediscriminarii, al respectarii istoriei personale, a personalitatii, a familiilor biologice si traditiilor copilului, al respectului fata de opinia copilului, a confidentialitatii si imaginii copilului;
– Faciliteaza accesul la serviciile de tip rezidential pentru potentialii beneficiari fara discriminare de sex, varsta, religie, apartenenta etnica sau nationalitate;
– Asigura managementul de caz pentru toti copiii beneficiari ai unei masuri de protectie speciala de tip rezidential;
– Evalueaza si monitorizeaza copiii cu handicap ce necesita instituirea unei masuri de protectie speciala in servicii de tip rezidential din alte judete;
– Evalueaza si monitorizeaza copiii din judetul Vaslui ce beneficiaza de masura de protectie speciala in servicii de tip rezidential din alte judete;
– Intocmeste documentatia si o inainteaza catre AJPIS pentru copiii din serviciile de tip rezidential pentru a putea beneficia de alocatia de stat pentru copii;
– Monitorizeaza activitatea din centrele de zi pentru copii si de recuperare pentru copilul cu handicap din subordinea D.G.A.S.P.C Vaslui;
-Intocmeste documentatia pentru incadrarea intr-un grad de handicap a copiilor beneficiari de masura de protectie speciala din serviciile de tip rezidential. Ei bine, angajatii de la Protectia Copilului, platiti din bani publici, calca legea in picioare si condamna la suferinta si moarte un copil. Reprezentantii Diectiei Genrale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului spun ca pacientul necesita internare intr-un centru de ingrijiri paliative, iar institutia nu are in subordine un astfel de centru. “Baiatul are nevoie de ingrijiri paliative, iar noi nu avem un centru care sa ofere astfel de servicii. El nu poate fi ingrijit nici la domiciliu, pentru ca necesita asistenta medicala permanenta”, a declarat purtatorul de cuvant al DGASPC Vaslui, Irina Cimpeanu.

Lasa un copil sa moara in conditii inumane, dar fura pe rupte! Bilete de transport gratuit decontate pentru morti si bolnavi internati in spitale

In urma controalelor incrucisate realizate de Curtea de Conturi la bazele de date puse la dispozitie de DGASPC Vaslui, cu cele de la Serviciul pentru Evidenta Populatiei si de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, s-a constat ca la Vaslui reprezentantii DGASPC au decontat sute de bilete de transport gratuit pentru persoane cu handicap care in realitate erau decedate sau la data cand figurau ca fiind in deplasare se aflau intenate in spitale. Situatia centralizata de inspectorii de control nu este una finala, avand in vedere ca reprezentantii DGASPC Vaslui nu au pus la dispozitia acestora situatia completa pe toate lunile anului 2016, invocand ca lucreaza la centralizarea datelor. In plus, institutia nu a pus la dispozitia reprezentantilor Curtii de Conturi nici situatia pentru anii 2014-2015. Ca urmare a aplicarii testelor de control si a testelor de detaliu, s-a constatat ca DGASPC a decontat necuvent aproape 200 de bilete de calatorie dus intors catre diverse localitati din tara, aferente unui numar de 88 de persoane cu handicap sau insotitori ai acestora, in conditiile in care la data efectuarii transportului persoanele in cauza figurau internate in spital. Alte 34 de bilete de calatorie dus-intors au fost decontate pe numele unor persoane care erau decedate la data efectuarii calatoriei. De asemenea, alte cateva zeci de bilete de transport au fost decontate in anul 2016, pentru bilete de transport eliberate cu un an mai devreme.

Directia pentru Protectia Copilului a investit sume uriase in modernizarea unui centru de plasament. Cladirea este folosita ca hotel pentru invitatii institutiei

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, la Centrul de plasament Elena Farago Barlad au fost efectuate in perioada 2015-2016 mai multe lucrari de constructii, reparatii capitale, lucrari de instalatii termice, sanitare , electrice, care au atins un volum de fonduri de peste 1,2 milioane lei. Lucrarile au fost contractate de un singur furnizor, prin achizitie directa, echipa de audit constatand ca pentru aceste investitii a fost divizata valoarea contractelor. Pe langa modernizarea cladirii, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca in Centrul de plasament Elena Farago au fost cheltuite sume importante si pentru dotarea unitatii: mobilier, masini de spalat, aparate de aer conditionat, masini de gatit etc care nu aveau numere de inventar si care, de asemenea, nu s-au regasit in programul de investitii pe anul 2015-2016. ”Fondurile pentru derularea acestor lucrari de investitii nu au fost fundamentate si nu au fost reflectate in programul de invetitii, parte din proiectul de buget pe anul 2016 al DGASPC Vaslui inaintat catre Consiliul Judetean. Aceste lucrari de natura investitiilor si asimilate investitiilor nu se regasesc nici in anexele privind cheltuielile de investitii”, raport Curtea de Conturi. Centrul de plasament Elena Farago a ramas fara copii din aprilie 2014. Dupa ce a fost modernizat, centrul de plasament a fost folosit de conducerea Directie pe post de hotel pentru invitatii care participau la diverse activitati organizate de DGASPC. Desi a ramas fara copii, centrul de plasament are si in prezent angajati si chiar director.

StiriEst

Barbat la spital dupa ce a dat foc unei masini

Publicat

on

De catre

Un barbat din judetul Bacau a ajuns in stare grava la spital dupa ce a suferit arsuri. El s-a ars dupa ce a dat foc unei masini care a ars in proportie de 80%.

Citeste in continuare

StiriEst

Elev olimpic la patru discipline! S-a calificat la fazele nationale

Publicat

on

De catre

Un elev de clasa a IX-a de la Liceul ‘Emil Racoviţă’ din municipiul Vaslui s-a calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare la patru discipline.
Alin Sava s-a clasat primul din judeţ la olimpiadele de Chimie, Fizică, Matematică şi Informatică. El a declarat că pentru a avea timp să se pregătească şi pentru că îşi doreşte să studieze mai departe Matematica şi Informatica a ales să se prezinte doar la olimpiadele de la cele două discipline, care vor avea loc în perioada următoare la Constanţa şi Satu Mare.
‘Anul trecut am fost pe primul loc la şase discipline, iar anul acesta am reuşit să mă calific la naţională doar la patru materii. Voi merge la olimpiadele de Matematică şi Informatică, pentru că acestea sunt materiile pe care vreau să mă axez şi pe viitor. Pasiune pentru Informatică a început în clasa a V-a, când am descoperit tainele acestei materii, la un Clubul Elevilor. Am continuat să studiez şi am ales să merg la clasa de Informatică de la Liceul ‘Emil Racoviţă’ datorită domnului profesor Dan Pracsiu’, a declarat Alin Sava.
Elevul spune că a fost norocos să descopere Informatica de la o vârstă fragedă şi susţine că această materie s-ar putea studia, măcar ca disciplină opţională, chiar de la ciclul gimnazial.
‘La clase mici, şcoala nu oferă posibilitatea studiului acestei discipline. Poate ar fi o idee bună introducerea acestei materii, măcar opţional, cu toate că este un obiect greu, care le pune probleme chiar şi elevilor de liceu’, a mai spus Alin Sava.
Adolescentul a precizat că alocă aproximativ două-trei ore pe zi studiului şi că are timp şi pentru alte activităţi specifice vârstei.
‘Alin Sava este unul dintre copiii cu care noi ne mândrim. Acum a reuşit performanţa de a se califica la patru discipline şcolare la fazele naţionale ale olimpiadelor, iar acest lucru înseamnă muncă şi dăruire, atât din partea sa, cât şi din partea profesorilor care îl pregătesc. Sunt sigur că, la fel ca alţi elevi merituoşi de la liceul nostru, Alin va continua să facă performanţă. Este un copil a cărui poveste trebuie spusă, a cărui performanţă trebuie cunoscută. Îi urez succes!’, a declarat directorul Liceului ‘Emil Racoviţă’, Florin Hulubei.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Ce afaceri mai face protopopul Chirvasa in timp ce enoriasii sai se “scalda” in saracie

Publicat

on

De catre

Smecherul protopop Adrian Chirvasa trage cat poate sa isi umple buzunarele adanci ale sutanei. Asa a reusit sa stranga o avere impresionanta care sa ii permita sa isi cumpere scaunul de protopop in urma cu cativa ani. Dupa ce protectorul sau, fostul episcop porno, Corneliu Barladeanu, a fost exilat in luxul de la Varatec, preotii din judetul Vaslui au prins curaj si au inceput sa vorbeasca despre afacerile derulate de Chirvasa prin biserica. Asa am reusit sa aflam cum hapsanul popa a pus la cale, in urma cu putin timp , o afacere care ar face invidios pe orice investitor. Ajutat de sora domniei sale, Lucia Chirvasa, stareta la o manastire din Ciolpani, Chirvasa le-a facut uniforme preotilor vasluieni. Sora lui Chirvasa este de altfel mana dreapta a episcopului Romanului si Bacaului, Ioachim.
In cardasie cu episcopul de atunci, Corneliu, Chirvasa i-a obligat pe preoti sa cumpere vesminte bisericesti la preturi enorme. Culmea, slujitorii bisericii au luat si teapa! Chirvasa le-a cerut o suma, iar chitanta le-a taiat pentru bani mai putini. “Eu am platit pentru acel vesmant de culoare bej, 1.500 de lei. Protopopul mi-a taiat chitanta cu suma de 750 de lei. Nu am intrebat nimic, nu aveam voie, asa erau ordinele” declara un preot. Un alt popa sustine ca el a fost pus sa plateasca mai putin, o mie de lei, dar nu a primit deloc chitanta pentru banii dati! “O mie de lei am dat, nu am primit chitanta. Oricum pretul era prea mare in raport cu calitatea produsului. Enoriasii de la biserica s-au oferit sa deconteze vesmantul”, sustine un alt reprezentant al bisericii. Daca Protoieria Vaslui are arondate 120 de parohii, iar preotii au platit sume cuprinse intre 1000 si 1500 de lei pentru vesminte, este simplu de calculat tunul dat de Chirvasa pe spatele bisericii.

Sluga fostului episcop porno, hapsanul protopop, Adrian Chirvasa, aduna in fiecare luna saci cu bani
Oficial sau neoficial, Chirvasa face afaceri si isi umple teschereaua. Asa se face ca atunci cand Onila l-a aruncat din functia de protopop pe parintele Parcalabu, l-a adus in loc pe Chirvasa care a stiut sa cotizeze. Leafa lunara pe care o ridica protopopul este de aproape 5.000 de lei. Asta pe langa alte cateva mii de lei incasate saptamanal de la biserica la care slujeste, bani pe care ii aduna din vanzarea lumanarilor sau din liturghiile pe care le primeste. N-are tarif fix si nici nu iti da nimeni bon pentru asa ceva. „O babuta mai amarata poate sa dea doi-trei lei. Una mai cu dare de mana 5-10 lei. Noi ca suntem tineri si mai bine imbracati musai 20 de lei plus doua lumanari. Altii, daca vin cu masina straina, posibil sa dea mai mult. Nu stiu cine face preturile si unde se duc banii” spune o enoriasa pe care am intalnit-o la biserica lui Chirvasa. Oamenii se plang ca popa cu barba le baga mana in buzunar si ca in curand ii va taxa si pentru aerul pe care il respira. „Mie mi se pare cam scump! Biserica este a noastra si eu platesc zece lei pentru niste nume citite in 20 de secunde? E rentabil sa fii popa”, spune o alta tanara. Gurile rele spun ca protopopul Chirvase aduna lunar aproape 10.000 de euro.

Avere de protopop
Preotul protopop de Vaslui, Adrian Chirvasa, are o avere impresionanta, care ar face invidios pe orice intreprinzator privat din judet. Detine o casa in Vaslui, dar si doua terenuri in Iasi si Vaslui, terenuri cumparate cu bani cash. Protopopul si-a cumparat si o masina de lux, un bolid pentru care a aruncat din largu-i buzunar al sutanei, peste 30.000 de euro. Constructia palatului in care locuieste a costat peste 20.000 de euro. Chirvasa mai are la dispozitie si un Logan pe care il foloseste dupa bunul plac, in special in scopuri personale. Asa se face ca in timp ce multi dintre enoriasii lui Chirvasa se zbat in saracie si castiga lefuri de mizerie, protopopul se scalda in lux. Nicio familie din parohia din cartier nu poate spune ca a cunoscut milostenia lui Chirvasa. Sluga nesatula a episcopului porno, Onila, stie sa adune si…atat!

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est

stiriest.ro Web analytics