Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Salarii de peste 20.000 de lei pentru sefii Vasluiului

Publicat

on

Pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi, indemnizaţia lunară este fixă şi stabilită în anexele Legii 153/2017. Aceste indemnizaţii sunt calculate prin înmulţirea salariului minim brut pe economie cu un coeficient care variază în funcţie de rangul sau de numărul de locuitori al localităţii. Pentru preşedinţii de consilii judeţene si pentru primarii oraşelor reşedinţă de judeţ coeficientul este 9, ceea ce le dă dreptul la venituri lunare brute fixe.
Indemnizaţiile sunt impozitate cu un procent total de 29,87% aferent contribuţiilor datorate statului. Cu toate acestea, există un paragraf în noua lege care prevede că „indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%“. Din acest motiv, mulţi dintre şefii instituţiilor publice care vor încasa şi lefurile cele mai consistente, şi-au adăugat în hotărârile votate recent şi „sporul de proiecte europene“. Practic, în aceste cazuri, diferenţa dintre brut şi net a devenit insignifiantă.
Situaţia este similară şi în cazul restului funcţionarilor publici cărora li s-au indexat substanţial salariile. Un alt paragraf al legii prevede plafonarea sporurilor la salariu cu un procent de maximum 30%. Prin urmare, şi în cazul acestora, diferenţa dintre venitul brut şi cel net se va „amortiza“.

Salariile se maresc din 2018
Pentru oraşele mici şi comune, primarii şi viceprimarii au indemnizaţia lunară stabilită în funcţie de numărul de locuitori. Spre exemplu, primarii de municipii cu peste 100.001 locuitori primesc o indemnizaţie de 10.875 de lei (coeficient 7,5), în timp ce primarii comunelor cu peste 20.001 locuitori au o indemnizaţie de 8.700 de lei (coeficient 6). Cele mai mici indemnizaţii le au primarii de comune cu cel mult 3.000 de locuitori: 5.800 de lei (sumă corespunzătoare unui coeficient 4). Pentru aceştia, însă, noua Lege aduce chiar o micşorare a salariilor.

Salarii „uriase“ pentru administratorii publici

Pentru restul angajaţilor din administraţia publică locală, limita minimă este salariul minim brut pe economie, iar cea maximă – salariul viceprimarului (sau vicepreşedintelui de consiliu judeţean). Această limită maximă, este aplicată, de exemplu, pentru stabilirea salariului administratorilor publici. „Salariul de bază individual al administratorului public se stabileşte de către primar, preşedintele consiliului judeţean sau primarul general al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, în funcţie de tipul unităţii administrativ-teritoriale şi de atribuţiile stabilite în fişa postului, între limite, astfel: limita minimă este nivelul salariului de bază al secretarului unităţii administrativ-teritoriale, iar limita maximă este indemnizaţia viceprimarului, a vicepreşedintelui consiliului judeţean sau a viceprimarului municipiului Bucureşti, după caz“, se arată în anexele care însoţesc Legea 153/2017.

COEFICIENTUL DIN DREPTUL FUNCŢIEI SE ÎNMULŢEŞTE CU SALARIUL MINIM BRUT PE ECONOMIE – 1.900 DE LEI DE ANUL VIITOR, PENTRU AFLAREA NOULUI SALARIU

 

La salariile de bază stabilite în cazul funcţiilor publice de execuţie şi ale funcţiilor personalului contractual, stabilite în funcţie de gradul profesional (debutant, gradul II, gradul I, gradul I A) şi aprobate prin hotărârile de consiliu, în funcţie de vechime se adaugă gradaţii (fostul spor de vechime), astfel:
- pentru debutant, până când atinge o vechime de 3 ani în funcţie, salariul rămâne cel de bază;
- pentru  gradaţia 1 (vechime între 3-5 ani), la salariul de bază se aplică un coeficient de 7,5%;
- pentru gradaţia 2 (5-10 ani vechime) – 5%;
- pentru gradaţia 3 (10-15 ani vechime) – 5%;
- pentru gradaţia 4 (15-20 ani vechime) – 2,5%;
- pentru gradaţia 5 (20 – 25 ani şi peste) – 2,5%.
Salariile sefilor din administratie

În majoritatea localitatilor vasluiene, primarii primesc începând cu 1 iulie salarii mai mari de 2-3 ori în urma votului consilierilor locali. Majoritatea au ales să crească salariile la nivelul maxim prevăzut de lege. La Vaslui, primarul Vasile Pavăl are un „brut“ de 13.000 de lei, identic cu cel al primarului din Iaşi, Mihai Chirica. Asta in conditiile in care, in urma cu un an, edilul incasa o leafa mult mai mica. Din 2018, Vasile Paval va avea o leafa lunara de 22.000 de lei. Cei doi viceprimari Neacsu si Cazacu vor incasa lunar cate 19.000 de lei. Lefuri la fel de mari vor fi de anul viitor si la Cinsiliul Judetean, dar si la Prefectura. Prefectul Eduard Popica va avea, de la 1 ianuarie 2018, un salariu de 17.100 lei, iar subprefectul Mircea Gologan va fi remunerat cu 14.000 de lei. Presedintele CJ Dumitru Buzatu va incasa lunar 22.000 lei cu tot cu sporul de 25 la suta pentru proiecte europene. Cei doi vicepresedinti, Ciprian Trifan si Vasile Marciuc vor primi cate o leafa de 19.000 de lei.
Sorin SAIZU

StiriEst

Rugaciunea Preasfintitului Ignatie pentru o batrana care a implinit 100 de ani

Publicat

on

De catre

In ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Spiridon” din Bârlad, cu prilejul hramului sfântului lăcaș. Numeroși credincioși au ales să-l cinstească pe Sfântul Spiridon participând la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea lui. „Astăzi sărbătorim pe unul dintre cei mai minunați și frumoși sfinți, pe Sfântul Ierarh Spiridon. Toată viața lui a fost una de simplitate, de dragoste față de semeni și de credință puternică în Dumnezeu. El a fost un om simplu, a fost păstor. Era însă un om extrem de milostiv, foarte atent cu cei sărmani! Avea o credință pe care noi cei de astăzi nu o mai putem înțelege. (…) Așa sunt oamenii lui Dumnezeu, în viața lor totul este minunat și de neînțeles pentru mintea noastră, îngustă în cele duhovnicești, și pentru inima noastră, care nu înțelege cum lucrează Dumnezeu. A trăit ca un om întelept, răscumpărând vremea, având conștiința că zilele sunt grele”, a spus Preasfintitul Ignatie.  In partea a doua a zilei, Episcopul a mers in Parohia Bereasa-Danesti. Aici a savarsit slujba Acatistului Sfantului Spiridon, dar a rostit si o rugaciune pentru bunica Elena, o batrana care astazi a implinit varsta de 100 de ani. Preasfintitul Ignatie i-a adus bunicuței în dar flori și un plic cu o sumă de bani. Bunica Elena a reuşit să depăşească un secol de viaţă, fiind un om extrem de activ, după cum povestesc oamenii din sat. Viaţa ei nu a fost deloc uşoară, dar niciodata nu s-a plans.

“Este un semn de respect şi de preţuire a noastră pentru ceea ce au făcut în viaţă aceste persoane. Noi nu putem decât să le dorim în continuare viaţă lungă în continuare. Rugăciunea este unul din cele mai bune medicamente care vindecă bolile sufletului, dar şi pe cele cele ale trupului. Ori de câte ori ne rugăm, este prezent Dumnezeu, iar prezenţa Lui se face simţită şi lucrează în mintea, inima şi viaţa oricărui om care Îi cere ajutorul”, a spus PS Ignatie.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A plecat supărat că a pierdut toţi banii la păcănele, dar s-a întors cu ranga și a distrus sala

Publicat

on

De catre

Un tânăr din Piatra-Neamţ a cedat psihic, după ce și-a pierdut și ultimul ban la păcănele. Supărat că aparatul nu-i dă nimic bun, l-a fărâmat acolo, pe loc, după care a plecat.

În scurt timp, acesta s-a întors înarmat cu o rangă și a început să se răzbune pe toate, pe rând, sub privirile angajaților, care priveau înlemniți, fără reflexe.

Polițiștii confirmă evenimentul și precizează că au reţinut o persoană, care se afla deja sub control judiciar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că un bărbat de 37 de ani, din Piatra-Neamţ, persoană aflată sub control judiciar, ar fi provocat scandal în incinta localului, unde ar fi distrus un aparat electronic de jocuri de noroc, în acest caz fiind demarată o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice. La aceeaşi dată, în jurul orei 18:00, bărbatul a revenit în localul respectiv, unde ar mai fi distrus alte trei aparate electronice şi ușa în incinta localului, după care a plecat.

Poliţiştii l-au  depistat pe bărbat în timp ce se deplasa pe Bulevardul Dacia, iar în urma audierii, faţă de acesta a fost emisă o ordonanţă de reținere pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Poliţiştii l-au introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă a I.P.J. Neamţ, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

PNL si PSD se cearta de la bani! Contre intre Tataru si Mariciuc

Publicat

on

De catre

Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, şi-a exprimat miercuri nemulţumirea de felul în care Consiliul Judeţean distribuie fonduri către unităţile administrativ-teritoriale, menţionând, într-o conferinţă de presă, că rectificările bugetare sau alte tipuri de alocări de fonduri sunt transformate de PSD în ‘ajutoare sociale acordate preferenţial’. 

‘Asistăm de câteva luni de zile la diverse rectificări de buget şi alocări de sume, pe care PSD, în frunte cu domnul Dumitru Buzatu, încearcă să le transforme în ajutoare sociale acordate preferenţial. De 29 de ani am tot aşteptat să vedem că se schimbă ceva. Vedem aceleaşi drumuri de pământ, vedem aceleaşi comune sărace, vedem doar alocări mai mult pentru funcţionare, decât pentru dezvoltare. Fondurile merg doar acolo unde Dumitru Buzatu crede că are o masă de manevră’, a afirmat liderul PNL Vaslui. 

El şi-a manifestat speranţa ca grupul consilierilor judeţeni liberali să fie consultat înainte de ultima alocare de fonduri din acest an, care va avea loc în zilele următoare. 

‘Suntem ameninţaţi astăzi că acest guvern performant mai face o alocare de fonduri, iar CJ va face o şedinţă extraordinară pentru a repartiza sumele. (…) Nu ştiu ce să înţeleg, se apropie moţiunea de cenzură, domnul Dragnea îşi face turul de apropiaţi. Dacă noi trebuie să aşteptăm când îi ţâţâie fundul domnului Dragnea, ca să primească judeţul Vaslui câte o sumă, chiar înseamnă că suntem ai nimănui. Noi aşteptăm ca grupul de consilieri liberali să fie consultat la alocarea acestor fonduri care vor veni, deşi am speranţe mici’, a mai spus Tătaru.

Vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mariciuc, a afirmat că acuzaţiile PNL sunt nefondate, subliniind că la ultima alocare bugetară au fost şi comune conduse de primari liberali care au primit bani, în urma unor solicitări făcute în acest sens. 

‘Ar trebui să ne bucurăm de faptul că există bani alocaţi judeţului Vaslui şi că putem rezolva probeleme ale comunităţilor. Lăsând la o parte formularea nepotrivită şi total lipsită de eleganţă a conducerii PNL, transmit că alocările nu s-au făcut în funcţie de culoarea politică, ci pornind de la nevoile comunităţilor, de la sumele avute la dispoziţie şi de la solicitările primite de la primării. S-a încercat să se ajungă la o rezolvare convenabilă a tuturor solicitărilor, fără a se ţine cont de culoarea politică. Chiar ţin să precizez că anumite comunităţi cu primari liberali au primit fonduri la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, iar consilierii liberali s-au abţinut de la vot. Nu înţelegem o astfel de atitudine’, a declarat Mariciuc.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est