Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Salarii de peste 20.000 de lei pentru sefii Vasluiului

Publicat

on

Pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi, indemnizaţia lunară este fixă şi stabilită în anexele Legii 153/2017. Aceste indemnizaţii sunt calculate prin înmulţirea salariului minim brut pe economie cu un coeficient care variază în funcţie de rangul sau de numărul de locuitori al localităţii. Pentru preşedinţii de consilii judeţene si pentru primarii oraşelor reşedinţă de judeţ coeficientul este 9, ceea ce le dă dreptul la venituri lunare brute fixe.
Indemnizaţiile sunt impozitate cu un procent total de 29,87% aferent contribuţiilor datorate statului. Cu toate acestea, există un paragraf în noua lege care prevede că „indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%“. Din acest motiv, mulţi dintre şefii instituţiilor publice care vor încasa şi lefurile cele mai consistente, şi-au adăugat în hotărârile votate recent şi „sporul de proiecte europene“. Practic, în aceste cazuri, diferenţa dintre brut şi net a devenit insignifiantă.
Situaţia este similară şi în cazul restului funcţionarilor publici cărora li s-au indexat substanţial salariile. Un alt paragraf al legii prevede plafonarea sporurilor la salariu cu un procent de maximum 30%. Prin urmare, şi în cazul acestora, diferenţa dintre venitul brut şi cel net se va „amortiza“.

Salariile se maresc din 2018
Pentru oraşele mici şi comune, primarii şi viceprimarii au indemnizaţia lunară stabilită în funcţie de numărul de locuitori. Spre exemplu, primarii de municipii cu peste 100.001 locuitori primesc o indemnizaţie de 10.875 de lei (coeficient 7,5), în timp ce primarii comunelor cu peste 20.001 locuitori au o indemnizaţie de 8.700 de lei (coeficient 6). Cele mai mici indemnizaţii le au primarii de comune cu cel mult 3.000 de locuitori: 5.800 de lei (sumă corespunzătoare unui coeficient 4). Pentru aceştia, însă, noua Lege aduce chiar o micşorare a salariilor.

Salarii „uriase“ pentru administratorii publici

Pentru restul angajaţilor din administraţia publică locală, limita minimă este salariul minim brut pe economie, iar cea maximă – salariul viceprimarului (sau vicepreşedintelui de consiliu judeţean). Această limită maximă, este aplicată, de exemplu, pentru stabilirea salariului administratorilor publici. „Salariul de bază individual al administratorului public se stabileşte de către primar, preşedintele consiliului judeţean sau primarul general al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, în funcţie de tipul unităţii administrativ-teritoriale şi de atribuţiile stabilite în fişa postului, între limite, astfel: limita minimă este nivelul salariului de bază al secretarului unităţii administrativ-teritoriale, iar limita maximă este indemnizaţia viceprimarului, a vicepreşedintelui consiliului judeţean sau a viceprimarului municipiului Bucureşti, după caz“, se arată în anexele care însoţesc Legea 153/2017.

COEFICIENTUL DIN DREPTUL FUNCŢIEI SE ÎNMULŢEŞTE CU SALARIUL MINIM BRUT PE ECONOMIE – 1.900 DE LEI DE ANUL VIITOR, PENTRU AFLAREA NOULUI SALARIU

 

La salariile de bază stabilite în cazul funcţiilor publice de execuţie şi ale funcţiilor personalului contractual, stabilite în funcţie de gradul profesional (debutant, gradul II, gradul I, gradul I A) şi aprobate prin hotărârile de consiliu, în funcţie de vechime se adaugă gradaţii (fostul spor de vechime), astfel:
- pentru debutant, până când atinge o vechime de 3 ani în funcţie, salariul rămâne cel de bază;
- pentru  gradaţia 1 (vechime între 3-5 ani), la salariul de bază se aplică un coeficient de 7,5%;
- pentru gradaţia 2 (5-10 ani vechime) – 5%;
- pentru gradaţia 3 (10-15 ani vechime) – 5%;
- pentru gradaţia 4 (15-20 ani vechime) – 2,5%;
- pentru gradaţia 5 (20 – 25 ani şi peste) – 2,5%.
Salariile sefilor din administratie

În majoritatea localitatilor vasluiene, primarii primesc începând cu 1 iulie salarii mai mari de 2-3 ori în urma votului consilierilor locali. Majoritatea au ales să crească salariile la nivelul maxim prevăzut de lege. La Vaslui, primarul Vasile Pavăl are un „brut“ de 13.000 de lei, identic cu cel al primarului din Iaşi, Mihai Chirica. Asta in conditiile in care, in urma cu un an, edilul incasa o leafa mult mai mica. Din 2018, Vasile Paval va avea o leafa lunara de 22.000 de lei. Cei doi viceprimari Neacsu si Cazacu vor incasa lunar cate 19.000 de lei. Lefuri la fel de mari vor fi de anul viitor si la Cinsiliul Judetean, dar si la Prefectura. Prefectul Eduard Popica va avea, de la 1 ianuarie 2018, un salariu de 17.100 lei, iar subprefectul Mircea Gologan va fi remunerat cu 14.000 de lei. Presedintele CJ Dumitru Buzatu va incasa lunar 22.000 lei cu tot cu sporul de 25 la suta pentru proiecte europene. Cei doi vicepresedinti, Ciprian Trifan si Vasile Marciuc vor primi cate o leafa de 19.000 de lei.
Sorin SAIZU

StiriEst

Doi poliţişti rutieri din Bicaz au denunţat zeci de şoferi care le-au oferit şpagă

Publicat

on

De catre

Doi poliţişti rutieri din Bicaz au denunţat zeci de şoferi care le-au oferit şpagă pentru a scăpa de amenzi în urma unor controale în trafic. În total, 33 de şoferi vor fi judecaţi pentru dare de mită.
În decursul a patru luni, în perioada martie-iunie 2018, cei 33 de şoferi, traşi pe dreapta de cei doi poliţişti, le-au promis, oferit şi chiar dat diferite sume de bani pentru a scăpa de amenzi.
Din nefericire pentru ei, de fiecare dată, poliţiştii au depus plângeri împotriva şoferilor la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
„Primul denunţ al unui poliţist de la Bicaz a fost înregistrat în luna martie 2018, atunci când acesta a declarat că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12C, pe raza localităţii Neagra, împreună cu colegul său de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate.
În timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, şoferul a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe poliţist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei”, se arată într-un comunicat al DGA.
Ulterior, în luna mai, acelaşi agent de poliţie a sesizat DGA cu privire la faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu acelaşi coleg, pe acelaşi sector de drum, un alt conducător auto depistat pentru depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă le-a oferit suma de 100 de lei pentru a nu dispune sancţionarea sa contravenţională.
În cauză au fost dispuse cercetări, astfel încât din datele şi probele obţinute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie, 33 de persoane fără calitate specială au promis, oferit sau dat sume de bani ori foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, precizează DGA în comunicatul citat.
Alţi doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au sesizat, în trei rânduri, de la începutul acestui an, la DGA, dări de mită din partea unor şoferi care au încălcat normele legale. Anchetatorii susţin că poliţiştii au refuzat sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei, oferite cu titlu de mită de şoferi, pentru a nu-i sancţiona, se mai arată în comunicatul de presă.
În toate cele 3 situaţii au fost întocmite dosare penale în care ofiţerii DGA au efectuat cercetări iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au emis rechizitorii de trimitere în judecată pentru dare de mită.

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA! Persoana cu arsuri in urma unui incendiu de vegetatie

Publicat

on

De catre

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit, miercuri pe un teren situat la ieşirea din municipiul Vaslui, spre suburbia Gura Bustei.
Iniţial, la locul producerii incendiului a fost direcţionat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, dar pentru a evita propagarea focului la anumite obiective din zonă a mai fost trimisă o maşină de intervenţie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Petru Iftene, proprietarul terenului pe care s-a produs incendiul prezintă arsuri la nivelul feţei. Victima urmează să fie preluată de un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Se face dreptate! Primarul Ion Lungu sare in sprijinul elevilor olimpici!

Publicat

on

De catre

Dan Turturean, elevul din Suceava pe care statul român a refuzat să-l trimită la doua olimpiade internationale si care a obtinut medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, va fi premiat. Municipalitatea suceveană va oferi un premiu în bani, în valoare de 10.000 de lei. Familia tanarului si profesorii au facut o cheta publica pentru ca el sa poata merge la concursuri. Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări. ”Având în vedere performanţele acestui tânăr, David Turturean, îl vom premia, din partea Primăriei Suceava, cu 10.000 de lei, pentru aurul adus de la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Eu, ca primar, îl felicit pentru rezultatul obţinut şi pentru onoarea pe care o aduce oraşului (…) Îi corect să fie aşa, pentru că avem foarte multe solicitări de finanţare înainte de a pleca la olimpiade. Nu cred că-i corect, pentru că nu ştim ce obţin acolo”, a spus Lungu. Totodată, primarul a spus că, în proxima şedinţă a Consiliului Local, se va supune aprobării un proiect cadru de acordare de premii băneşti pentru elevii care obţin rezultate deosebite la competiţii internaţionale, respectiv 10.000 de lei pentru medalia de aur, 7.000 de lei pentru medalia de argint şi 5.000 de lei pentru medalia de bronz.
David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale. Acum a obtinut pentru România medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. Până în prezent, eforturile sale nu au fost încurajate şi de autorităţi. Mama lui sustine ca in vara acestui an, elevul a fost instiintat de reprezentantii Ministerul Educatiei ca nu i se va deconta transportul si diurna la cele două olimpiade internaţionale la care s-a calificat. Este vorba despre Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. Familia tabarului si profesorii acestuia
au organizat o campanie de strangere de fonduri pentru ca David Turturean să poată să ajungă la cele două olimpiade internaţionale.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est