Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

Bolile care pot fi prevenite donând sânge

Publicat

on

Zi de zi, transfuziile de sânge salvează milioane de vieţi. Însă donarea nu îi ajută doar pe cei care primesc sânge, ci îmbunătăţeşte şi sănătatea donatorului.
La fiecare donare, se recoltează 450 de ml de sânge care pot salva trei vieţi. O senzaţie de euforie poate să urmeze actului de a da sânge. O ştiu atât cei care donează în mod regulat, cât şi medicii din centrele de transfuzii sanguine.
D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Odată cu donarea, măduva hematoformatoare este activată ca să formeze sânge proaspăt. Această dă o stare de bine donatorului care ţine şi două săptămâni.”
Cei care donează de cel puţin două ori pe an au un risc mult mai mic de boli cardiovasculare şi neurovasculare. Riscul de accident vascular cerebral scade cu 30%.
Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Au fost nişte studii făcute de americani…şi e firesc, pentru că nu laşi să crească vâscozitatea sângelui tot primind sângele.”
Donarea repetată de sânge scade riscul dezvoltării de cancer şi ajută în prevenţia obezităţii. Pentru cei cu un nivel crescut de hemoglobină, donarea ajută la menţinerea unui nivel normal al fierului în sânge.
Dr. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Există şi oameni care au un nivel al hemoglobinei mai crescut decât normalul sau la limita superioara a normalului. La ei se subţiază sângele odată cu donarea…”
Pe de altă parte, donatorii de sânge sunt, inevitabil, cei mai atent monitorizaţi pacienţi, din punctul de vedere al analizelor medicale. Ei beneficiază de o serie de investigaţii medicale, la fiecare act de donare.
Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „I se efectuează nişte analize şi uneori facem EKG dacă donatorul are peste 50 de ani, îi facem o radiografie pulmonară şi în felul acesta este sigur că este un om sănătos.”
Dacă aţi luat decizia de a merge să donaţi, medicii recomandă câţiva paşi necesari pentru o experienţă reuşită.
D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Este bine să fie odihnit cel care vine să doneze, adică să aibă cel puţin 6 ore de somn, între şase şi opt ore, să se hidrateze bine înainte de donare, adică să consume cel puţin jumătate de litru de lichide, care pot fi ceaiuri, sucuri de fructe naturale, sau chiar şi apă.”
Evitaţi excesul de cafea, băuturile răcoritoare acidulate sau energizantele. Chiar dacă se fac analize, este important ca donatorul să mănânce înaintea donării.
Mihaela SIMA

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est