Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bolile care pot fi prevenite donând sânge

Publicat

on

Zi de zi, transfuziile de sânge salvează milioane de vieţi. Însă donarea nu îi ajută doar pe cei care primesc sânge, ci îmbunătăţeşte şi sănătatea donatorului.
La fiecare donare, se recoltează 450 de ml de sânge care pot salva trei vieţi. O senzaţie de euforie poate să urmeze actului de a da sânge. O ştiu atât cei care donează în mod regulat, cât şi medicii din centrele de transfuzii sanguine.
D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Odată cu donarea, măduva hematoformatoare este activată ca să formeze sânge proaspăt. Această dă o stare de bine donatorului care ţine şi două săptămâni.”
Cei care donează de cel puţin două ori pe an au un risc mult mai mic de boli cardiovasculare şi neurovasculare. Riscul de accident vascular cerebral scade cu 30%.
Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Au fost nişte studii făcute de americani…şi e firesc, pentru că nu laşi să crească vâscozitatea sângelui tot primind sângele.”
Donarea repetată de sânge scade riscul dezvoltării de cancer şi ajută în prevenţia obezităţii. Pentru cei cu un nivel crescut de hemoglobină, donarea ajută la menţinerea unui nivel normal al fierului în sânge.
Dr. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Există şi oameni care au un nivel al hemoglobinei mai crescut decât normalul sau la limita superioara a normalului. La ei se subţiază sângele odată cu donarea…”
Pe de altă parte, donatorii de sânge sunt, inevitabil, cei mai atent monitorizaţi pacienţi, din punctul de vedere al analizelor medicale. Ei beneficiază de o serie de investigaţii medicale, la fiecare act de donare.
Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „I se efectuează nişte analize şi uneori facem EKG dacă donatorul are peste 50 de ani, îi facem o radiografie pulmonară şi în felul acesta este sigur că este un om sănătos.”
Dacă aţi luat decizia de a merge să donaţi, medicii recomandă câţiva paşi necesari pentru o experienţă reuşită.
D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Este bine să fie odihnit cel care vine să doneze, adică să aibă cel puţin 6 ore de somn, între şase şi opt ore, să se hidrateze bine înainte de donare, adică să consume cel puţin jumătate de litru de lichide, care pot fi ceaiuri, sucuri de fructe naturale, sau chiar şi apă.”
Evitaţi excesul de cafea, băuturile răcoritoare acidulate sau energizantele. Chiar dacă se fac analize, este important ca donatorul să mănânce înaintea donării.
Mihaela SIMA

StiriEst

Bebelus in stare grava la Husi! Va fi preluat de elicopterul SMURD

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD din judetul Iasi a fost solicitat la Spitalul din Hudi. Urmeaza sa preia un bebelus in varsta de o luna. Micutul este in stare grava, iar medicii huseni i-au pus diagnosticul de insuficienta respiratorie. 

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță de 4 ani a murit, iar fratele ei este în stare gravă după ce s-au jucat cu focul

Publicat

on

De catre

Tragedie într-o familie din Bacău, după ce garsoniera în care locuiau o femeie şi un bărbat împreună cu cei trei copii ai lor a luat foc.

Părinţii au reuşit să-l salveze pe băiatul cel mic, în vârstă de 3 luni. Vecinii au sărit şi i-au scos afară şi pe ceilalţi doi, un băiat de 3 ani şi o fată cu un an mai mare.

Toţi au ajuns la spital însă, din păcate, fetiţa era în stare extrem de gravă şi nu a supravieţuit.

Mama celor trei copii pregătea masa de seară, în bucătărie. Tatăl coborâse să ducă gunoiul dar când s-a întors, a văzut că garsoniera, aflată la demisol, era cuprinsă de flăcări. A intrat şi şi-a scos mezinul, iar între timp au venit şi pompierii, care i-au eliberat pe copiii cei mari.

”Reporter: Cât aţi lipsit?
Tatăl: 10 minute, doar atât.
Reporter: Când v-aţi întors?
Tatăl: Erau flăcări în colţ la frigider.
Reporter: Copiii unde erau?
Tatăl: Ăla mic de 3 luni l-am scos eu şi pe ceilalţi nu-i mai găseam. Am înţeles de la pompieri că i-au găsit în baie.”

Cei trei copii au fost transportaţi de urgenţă la spital. În ciuda eforturilor medicilor, fata de 4 ani a murit. Băiatul de 3 ani este în stare gravă. Pompierii au aflat şi cauza probabilă a incendiului.

Andrei Grecu, ISU Bacău: ”În urma cercetărilor efectuate de colegii mei s-a stabilit ca cel mai probabil incendiul a pornit de la jocul copiilor cu focul.”

Poliţiştii au început şi ei ancheta în acest caz pentru ucidere din culpă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Focar! Vasluiul este sufocat de gunoaie si de zapada! Iata ce declara incompetentii!

Publicat

on

De catre

Orașul Vaslui devine un pericol pentru cetățenii săi, dar cu toate acestea autoritățile nu iau nicio măsură. La tot pasul sunt munți de zăpadă și de gunoaie. Circulaţia se desfăşoară cu mare dificultate, iar gunoiul menajer nu a fost ridicat de mai multe zile în municipiul Vaslui, după căderile abundente de zăpadă înregistrate în judeţ la sfârşitul săptămânii trecute. Atât adulții cât și copiii sunt practic obligați să facă slalom printre mormanele de gunoaie. Pe reţelele de socializare, cetăţenii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Cetăţenii au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că incompetenții de la  Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii. 

Șeful Goscom suține că nu s-a ridicat gunoiul deoarece s-a lucrat cu prioritate la deszăpezire. Nu știm unde s-a deszăpezit, dar cu siguranță nu în Vaslui. Iată ce declară Cătălin Bîrleanu!

„S-a acţionat 24 de ore din 24, s-a lucrat în trei schimburi, dar situaţia a fost una deosebită, fiind înregistrată o cantitate foarte mare de zăpadă. Este adevărat că am lăsat să se adune gunoiul menajer, dar am considerat prioritară intervenţia pentru deszăpezire. Toate utilajele noastre au fost pe străzi”, a declarat, pentru directorul SC Goscom SA Vaslui, Cătălin Bîrleanu.

Unitatea are în dotare 11 utilaje de deszăpezire.

În cursul zilei de vineri, când s-a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă, pe străzi au fost scoşi la deszăpezire câțiva oameni de la Penitenciarul Vaslui, iar în weekend, mai mulţi jandarmi, aflaţi în timpul liber, au deblocat căile de acces către şcolile din municipiu, astfel încât elevii să poată ajunge la cursuri. Așadar unde au fost cei de la Goscom? În vacanță!

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est