Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Descinderi la tiganii care au inselat operatorii de telefonie. Au luat dispozitive de ultima generatie

Publicat

on

Politistii au descins in aceasta dimineata la palatului bulibașei rromilor din orasul Murgeni, judetul Vaslui. Baietii bulibasei sunt acuzati ca au inselat toate companiile de telefonie mobilă din Romania. Ei au luat cu acte false zeci de telefoane de ultima generatie si laptopuri.

Potrivit anchetatorilor, inselatoriile s-ar fi petrecut in ultimii doi ani. Baietii  bulibasei romilor sunt acuzati că au înșelat toate companiile de telefonie mobilă. Folosindu-se de documente false, acestia au achizitionat zeci de telefoane mobile de ultima generatie si laptopuri. Surse judiciare au declarat ca aparatura a fost achiziționata pe numele unor firme  care nu exista. Operatorii de telefonie mobila au primit adeverințe de salariat false. Telefoanele mobile si laptopurile erau mai apoi vandute la preturi mai mici decat cele din magazine. Anchetatorii nu au reusit sa stabileasca deocamdata valoarea prejudiciului. Mai multe persoane urmeaza sa fie aduse la audieri in urma perchezitiilor.
Sorin SAIZU

StiriEst

FOTO-EXCLUSIV Cum isi bate Biserica joc de credinciosii care vin la slujbe

Publicat

on

De catre

Sâmbătă, 24 februarie credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Teodor Tiron. În această zi se cinstește Sfântul Teodor Tiron, pentru o minune săvârșită la mulți ani după trecerea sa la cele veșnice, și se face pomenirea celor adormiți. În tradiția populară mai este numită și Sâmbăta Colivelor, fiind și prima sâmbătă din Postul Mare. Astfel în această zi gospodinele pregătesc colivă din grâu fiert și o împodobesc.
Tradiția populară spune că vinerea înainte de sărbătorirea Sfântului Toader este Vinerea Sântoaderului sau Vinerea de după Lăsatul Secului de Paște care este dedicată unuia dintre Caii lui Sântoader.
Se face colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Enoriasii din Parohia “Sfantul Nicolae”, acolo unde slujeste preotul Andrei Zagan, au fost din nou obligati sa indure umilinte grele. Nu este prima data cand oamenii vin la biserica, iar biserica ii umileste. Multi vasluieni au dorit sa imparta bucate si alte pomeni de sufletele mortilor, drept pentru care au mers la bisericile de care apartin. Daca in alte parohii oamenii sunt tratati cu respect de preotii lor, la biserica “Sfantul Nicolae”, sluga episcopului Corneliu, preotul Andrei Zagan, isi bate joc de enoriasi si ii umileste de fiecare data cand are ocazia. Pe langa faptul ca preotul le cere intr-una bani pentru diverse lucruri pe care le are de facut pentru confortul propriu, atunci cand merg in casa Domnului, enoriasii sunt tinuti afara. In frig si ninsoare, credinciosii si-au intins sub cerul liber platourile pe care le-au adus pentru pomeniri. Au pus colivele pe jos ori pe o banca abandonata in curtea bisericii. Au fost nevoiti sa stea in zapada si in frig cateva ore. Din cauza ca afara ningea credinciosii si-au acoperit bucatele cu pungi de plastic. “Asa ne chinuim. Sunt uda de la ninsoare. Am acoperit coliva cu o punga. E foarte frig, nu avem voie in praznicar”, a declarat un credincios. Toate astea se intampla in ciuda faptului ca la biserica exista o imensa sala pentru praznice. Problema este ca sala respectiva se afla la parterul palatului pe care Zagan l-a construit in curtea bisericii, palat in care locuieste preotul. Peste 100.000 de euro a costat casa parohiala, suma la care se adauga investitia in mobilier si alte utilitati. O mare parte din bani au fost donati de enoriasi, iar o alta parte din suma a fost primita de Zagan de la un om de afaceri. Cand palatul a fost gata, enoriasii au avut voie in sala de praznice o scurta perioada de timp. Deranjat ca se face galagie, Zagan a luat decizia sa interzica accesul oamenilor in praznicar. Le-a ridicat afara o cascarabeta de cativa metri, o constructie care risca sa fie luata de vand in orice moment. Dar cum aici nu incape multa lume, enoriasii stau in curtea bisericii cand au de facut pomeniri si intend merindele pe jos. O imagine rusinoasa pentru un preot care traieste in lux, un lux platit cu banii amaratilor care trec pragul bisericii. O imagine care nu face cinste bisericii. “Eu nu mai stiu biserici unde sa fie asa. Nici la tara nu se intampla asa ceva. Toata lumea rade de noi. Nu stiu ce are de gand omul acesta, l-a orbit bogatia”, spune, o alta credincioasa.
“Nu avem voie in praznicar. Am pus mancarea pe unde am apucat. Uitati, o acoperim cu pungi sa nu o ninga”, spune o alta femeie. Nesimtirea preotului Andrei Zagan, nu are limite. Un individ avar dupa putere si avere care isi bate joc de enoriasi. Zeci de mii de euro aduna acest preot din judetul Vaslui de la enoriasi si de la oameni de afaceri din judet. Asa a ajuns popa Andrei Zagan de la Biserica “Sfantul Nicolae” din Vaslui sa duca un trai de lux, extravagant.

A transformat o casa noua in cotet pentru gaini si porci
Sunt cativa ani de cand Andrei Zagan a fost parasutat in parohia “Sfantul Nicolae” de iubitul sau episcop, Corneliu Barladeanu. Cand a venit la Vaslui, fostul preot de la biserica, Gheorghe Paun, a fost evacuat cu forta din casa parohiala, o constructie moderna situata peste strada de biserica. Chiar daca locuinta parohiala construita de Paun arata foarte bine, ea nu a fost pe placul lui Zagan. Dupa ce l-a dat afara pe fostul preot cu tot cu familie, Andrei Zagan nu s-a mutat aici. A transformat casa parohiala in cotet pentru gaini si porci. Cu acordul si binecuvantarea iubitului sau episcop, Zagan si-a ridicat un luxos palat chiar in curtea bisericii. Aghiotantul Episcopului Barladeanu si-a construit palatul in care locuieste din banii enoriasilor, oameni pe care acum nu vrea sa ii primeasca in sala de praznice. Mai mult, Zagan a inceput sa ii certe pe oameni ca nu fac donatii la biserica si ca fondurile pe care le are la dispozitie sunt aproape zero. Nu a dus lipsa de bani cand a bagat peste 120.000 de euro in casa parohiala.

Popa Zagan isi deschide magazin de pompe funebre
Va reamintim ca preotul Zagan a cumparat un teren de 500 de metri patrati, peste strada de spital, teren pentru care a platit 75 de mii de euro, adica 150 de euro pentru un metru. Acum aproape a finalizat o cladire, investitie estimata la aproximativ 50 de mii de euro. Vorbim de aproape 140 de mii de euro, bani gheata. O suma detinuta de un preot care pozeaza intr-un om cu un trai modest. Reporterii STIRIEST.RO au reusit sa afle si detalii despre o noua afacere demarata recent de Andrei Zagan. Un  material exploziv pe care il puteti citi in zilele urmatoare.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

PS Ignatie alaturi de sute de vasluieni la inmormantarea parintelui de la Giurgeni

Publicat

on

De catre

Trei ierarhi au săvârșit astăzi, 22 februarie, slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Antonie Jeflea, starețul mănăstirii ”Nașterea Maicii Domnului” – Giurgeni. Alături de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au aflat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, precum și numeroși preoți și credincioși din toată Moldova, dar și din alte părți ale țării, care au dorit să-l conducă pe ultimul drum pe ucenicul Maicii Domnului de la Giurgeni.

Zile de doliu în Eparhia Romanului și Bacăului. Un timp al candelelor care nu se sting și al clopotelor care nu încetează să bată pentru arhimandritul Arsenie și pentru arhimandritul Antonie. Doi părinți, doi duhovnici ai Moldovei, care, la începutul Postului Paștelui, au fost aleși de Dumnezeu să treacă dintru această lume, pentru a sluji Arhiereului Hristos în Împărăția cea neînserată, lăsând în urmă sfinte locașuri ctitorite în zid și, deopotrivă, în sufletele celor care i-au avut ca îndrumători spirituali pe drumul acestei vieți. Pentru că acești doi duhovnici au știut să împletească într-un mod admirabil misiunea de păstori sufletești cu cea de ctitori de biserici.

Astăzi, 22 februarie, pelerinii și credincioșii au ajuns la Giurgeni pentru a se despărți cu flori și lacrimi de părintele Antonie Jeflea, ”ucenicul Maicii Domnului”, cum l-a numit ÎPS Arhiepiscop Ioachim, care a reușit să readucă la viață monahismul în Valea Ursului. Un duhovnic despre care numeroși tineri de pe tot cuprinsul țării au avut doar cuvinte de apreciere și admirație. O parte dintre aceștia l-au însoțit și acum, pe ultimul drum, împodobindu-i calea spre locul de veci și mormântul cu flori. Pentru că i-a învățat și i-a sfătuit pe toți să fie frumoși asemenea florilor. ”Dacă avem flori în interior, cu flori vom presăra în jurul nostru. Dacă avem spini și buruieni, vom împânzi vorbe și gesturi deșarte. Omul, ca ființă, se află în continuă pendulare. Nu obosim niciodată când ne bucurăm, când iubim, când ne rugăm. Ne lăsăm purtați de curgerea vieții. Dacă ne-am lăsa conduși de iubire, bucurie și rugăciune, nu am mai cunoaște judecata, critica și mânia și implicit, nici oboseala. Așa ne învăța părintele”, scria pe net una dintre fiicele duhovnicești ale părintelui.

Slujba de înmormântare a adus la Mănăstirea de la Giurgeni, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor. Fiecare dintre cei trei ierarhi a adresat un cuvânt de mângâiere și compasiune celor aproape două mii de pelerini și credincioși prezenți la Giurgeni.

”Cinul monahal și clerical, împreună cu dreptcredincioșii creștini ortodocși ai Eparhiei noastre, și nu numai, au trăit la începutul Postului Mare de anul acesta o tristețe nespusă și o durere insurmontabilă, provocate de plecarea din această lume, aproape în aceeași zi, a doi Arhimandriți paradigmatici, stareți în cele mai misionare mănăstiri din Arhiepiscopia noastră: Părintele Arhimandrit Arsenie Voaideș, starețul Mănăstirii ”Schimbarea la Față” din ținutul pitoresc al Berzunțiului băcăuan și Părintele Arhimandrit Antonie de aici, din această mănăstire închinată Maicii Domnului. Astăzi, prohodim cu lacrimi în ochi pe distinsul și vrednicul Părinte Arhimandrit Antonie Jeflea, starețul, întâiul duhovnic și ctitorul înnoitor al acestui așezământ monahal. Momentul cred că este unic în istoria noastră bisericească locală, ca doi întâi stătători ai unor mănăstiri istorice, cam de același calibru spiritual-administrativ-gospodăresc, adevărați misionari și iscusiți duhovnici, filantropi, cu viață călugărească demnă de paginile patericului, să fie chemați de Dumnezeu la El în același timp. Cântecul lacrimilor de pocăință al Canonului Sfântului Andrei Criteanu, călugări, călugărițe, preoți de mir și credincioși din toate categoriile sociale, care au cunoscut pe acești doi stâlpi ai cinului monahal din arhiepiscopia noastră, în această săptămână și l-au împletit cu cel al lacrimilor de tristețe vărsate pentru cei care le-au fost părinți și îndrumători spirituali, binefăcători sau rugători pentru ei. Dacă marți, la funeraliile de la Mănăstirea „Sf. Sava” Berzunți, îl supra-numeam pe defunct, Părintele Arsenie filantropul care s-a născut în cer, aici, la Mănăstirea Giurgeni, pe Părintele Antonie, starețul nepereche, ctitorul înnoitor al acestui așezământ, miluitorul săracilor, ajutătorul tinerilor și studenților, ocrotitorul nedreptățiților, restauratorul de temple ale Duhului sfânt, îl putem supranumi Părintele Antonie – Mâna prelungită a Maicii Domnului din Moldova străbună. Câte fapte bune a făcut acest OM nu le putem număra, pentru că orice calcul în acest sens ar da eroare”, a spus ÎPS Ioachim. Totodată, ierarhul a vorbit și despre viața părintelui Antonie, menționând faptul că a fost un model de ieromonah. ”Ai fost unul dintre cei mai ascultători călugări din câți am cunoscut în viața mea de om al Bisericii. Acum, înţeleg că ai ascultat chemarea lui Hristos în puţina viaţă cât te-a lăsat pe pământ. Vei asculta numai de El în ceruri, noi nu te mai deranjăm. Doar un singur lucru îţi mai cer: Roagă-te lui Dumnezeu să mângâie pe toți ucenicii pe care i-ai avut în această viață. Am înțeles astăzi că pentru tine este zi de Paşte. Adică de trecere la Hristos, Care te-a chemat. Privește de acolo de unde ești, că toată această lume adunată în mănăstirea pe care ai re-ctitorit-o, a venit pentru tine. Iată, sunt aici toţi cei ce te-au iubit și cărora le-ai dăruit tot ce Dumnezeu ți-a dat ca dar. Tu i-ai mobilizat pe toţi. Dar de data aceasta ei sunt adunaţi în jurul tău nu pentru a face planuri de viitor, ci pentru altceva: să-ţi promită solemn că nu te vor uita niciodată şi că îşi vor aminti de chipul tău suav, blând şi frumos ca un crin al bunelor vestiri pe care l-a primit Fecioara Preacurata de la îngerul Gabriel, la Bunavestire. Tu ai reușit să fii același pentru toţi şi diferit pentru fiecare. Nu vei lipsi niciodată din inimile şi sufletele noastre! Nu-ţi face griji! Noi vom finaliza planurile pe care le-ai făcut pentru această mănăstire. Tu, odihnete-te în pace! Cu toţii îţi dorim ca Dumnezeu să te aşeze în ceata aleşilor lui. Mă fac în acest moment mesagerul tuturor şi-ţi dorim ca Dumnezeu să te mântuiască.Veșnică să fie pomenirea ta!”, a mai zis ierarhul.

La rândul său, ÎPS Arhiepiscop Teodosie, a evidențiat personalitatea părintelui Antonie care și-a transpus o parte a experienței sale monahale într-o carte, pe care, din nefericire, nu a apucat să o mai vadă tipărită. ”Părintele Antonie a gândit să privească spre locul unde Dumnezeu se află pe tronul slavei Sale. Sfătuindu-mă cu părintele, în luna decembrie, m-a rugat să mai aștept. Am așteptat până acum, pentru că lucrarea sa despre monahism este făcută cu multă trudă, cu multă dăruire, în ea fiind expusă experiența părinților monahismului și experiența proprie. A făcut o lucrare izvorâtă din activitatea practică, de stareț, de părinte cu mulți ucenici. Părintele Antonie i-a cuprins pe toți cei dimprejur cu mila, cu ajutorul și dragostea sa, cu tot ce a putut să jertfească. Să-l pomenim și cu mintea și cu cuvântul și cu fapta”, a menționat Arhiepiscopul Tomisului în cuvântul său.
Deși nu l-a cunoscut personal pe părintele Antonie, Preasfințitul Ignatie al Hușilor a simțit că trebuie să fie prezent alături de numeroșii vasluieni care l-au iubit și apreciat pe duhovnicul de la Giurgeni. ”Cred că sunt singurul care nu l-am întâlnit niciodată pe părintele Antonie. Chiar dacă nu l-am întâlnit, pot să spun că-l cunosc foarte bine, din dragostea și atașamentul credincioșii din județul Vaslui, care în momentele de cumpănă, de încercare ale vieții lor alergau la părintele Antonie, ca la un reazem duhovnicesc. Acum îmi vin în minte cuvintele Sfântului Ioan Scărarul, care spunea că ”păstorul cel adevărat poate să caute și să îndrepte, prin nerăutate, prin sârguință și rugăciune neîncetată, oile ce vin spre el”. Părintele Antonie este părintele care a putut să-i adune pe toți în casa Domnului și să le dea o direcție pe calea lui Dumnezeu. Veșnica lui pomenire!”, a spus PS Episcop Ignatie.
După aceasta, trupul neînsuflețit al părintelui arhimandrit Antonie Jeflea a fost purtat pe umeri de preoții din obștea de la Giurgeni, fiind așezat spre loc de odihnă veșnică într-un mormânt săpat în apropierea bisericii. Un mormânt plin cu flori, înscris cu mesajul floral ”Vă iubim mult!”.

Citeste in continuare

StiriEst

Profesia de militar, promovată la Suceava

Publicat

on

De catre

Profesia de militar poate fi descoperită de curioşi începând de astăzi, în cadrul unei campanii de promovare. La iniţiativa Forţelor Navale Române, peste o mie de elevi din judeţul Suceava vor interacţiona cu scafandri de luptă, cu militari din echipajele maritime şi fluviale, dar şi cu studenţi de la instituţiile de învăţământ ale Forţelor Navale. În plus, vor avea ocazia să analizeze machete de nave, hărţi şi elemente de navigaţie. Pe de altă parte, marinarii vor ajunge cu dulciuri, jucării şi rechizite la copiii de la Centrul Social din Fălticeni.
“Astăzi, la sediul Primăriei Municipiului Suceava, m-am întâlnit cu o delegație a Statului Major a Forțelor Navale Române, condusă de domnul Contraamiral de flotila, Valentin Iacoblev.
Delegația a vizitat două colegii din Municipiul Suceava: Colegiul Tehnic „Al.I .Cuza” şi Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Discuțiile purtate s-au referit la recrutările de tineri care vor să îmbrace haina militară în domeniul naval.
Recomand tinerilor din Suceava să opteze pentru această meserie frumoasă şi de perspectivă”, a spus primarul Ion Lungu.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est

stiriest.ro Web analytics