Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Scoli si gradinite inchise! Prefectul Popica a vrut sa afle problemele din invatamant

Publicat

on

Conducerea Inspectoratului Şcolar (IŞJ) a atras atenţia, marţi, în cadrul unei întâlniri organizate de Instituţia Prefectului, cu privire la faptul că în ultimii cinci ani, la nivelul judeţului Vaslui, populaţia şcolară a scăzut foarte mult, lucru care a dus la închiderea a 84 de şcoli şi 75 de grădiniţe, dintre care doar 19 au fost redeschise.
‘În anul 2012 erau în judeţ 78.920 elevi, iar acum avem înregistraţi 66.338 de elevi. Scădere a populaţiei şcolare a avut un ritm accelerat. Avem cu 12.582 de elevi mai puţin şi s-au redus un număr de 339 de clase. Din păcate, perspectivele demografice sunt sumbre. Noi am pledat permanent pentru redeschiderea unităţilor, acolo unde este cazul şi unde evoluţia demografică permite acest lucru’, a declarat inspectorul general şcolar, prof. Gabriela Plăcintă.
Ea a precizat că pentru anul şcolar 2018 – 2019 s-a anunţat deja închiderea a 13 şcoli şi 12 grădiniţe.
Participanţi la întâlnire, reprezentanţii sindicatelor au criticat faptul că infrastructura şcolară în oraşe şi municipii nu este exploatată în mod corespunzător.
‘Avem unităţi supraaglomerate, cu clase de 35 – 36 de elevi, care învaţă în două schimburi, avem şcoli în care se învaţă numai dimineaţa şi nici atunci nu sunt utilizate toate sălile de clasă. Consiliile locale ar trebui să fie mai atente în propunerile pentru reţeaua şcolară, astfel încât infrastructura şcolară să fie utilizată în mod optim. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă şi trebuie văzut ce se poate face astfel încât să ajungem în situaţia normală a ţărilor occidentale, în care elevii să înveţe doar dimineaţa, sau cu preponderenţă dimineaţa. Cred că ar trebui regândită situaţia privind modul de întocmire a planurilor de şcolarizare’, a declarat liderul Sindicatului ‘Didactica’ Vaslui, Sorin Ţiplea.
Prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, conducerea IŞJ Vaslui şi mai mulţi primari, tema discuţiei fiind legată de comasările făcute la nivelul unităţilor de învăţământ, din cauza numărului redus de elevi.
Sorin SAIZU

StiriEst

Bebelus in stare grava la Husi! Va fi preluat de elicopterul SMURD

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD din judetul Iasi a fost solicitat la Spitalul din Hudi. Urmeaza sa preia un bebelus in varsta de o luna. Micutul este in stare grava, iar medicii huseni i-au pus diagnosticul de insuficienta respiratorie. 

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță de 4 ani a murit, iar fratele ei este în stare gravă după ce s-au jucat cu focul

Publicat

on

De catre

Tragedie într-o familie din Bacău, după ce garsoniera în care locuiau o femeie şi un bărbat împreună cu cei trei copii ai lor a luat foc.

Părinţii au reuşit să-l salveze pe băiatul cel mic, în vârstă de 3 luni. Vecinii au sărit şi i-au scos afară şi pe ceilalţi doi, un băiat de 3 ani şi o fată cu un an mai mare.

Toţi au ajuns la spital însă, din păcate, fetiţa era în stare extrem de gravă şi nu a supravieţuit.

Mama celor trei copii pregătea masa de seară, în bucătărie. Tatăl coborâse să ducă gunoiul dar când s-a întors, a văzut că garsoniera, aflată la demisol, era cuprinsă de flăcări. A intrat şi şi-a scos mezinul, iar între timp au venit şi pompierii, care i-au eliberat pe copiii cei mari.

”Reporter: Cât aţi lipsit?
Tatăl: 10 minute, doar atât.
Reporter: Când v-aţi întors?
Tatăl: Erau flăcări în colţ la frigider.
Reporter: Copiii unde erau?
Tatăl: Ăla mic de 3 luni l-am scos eu şi pe ceilalţi nu-i mai găseam. Am înţeles de la pompieri că i-au găsit în baie.”

Cei trei copii au fost transportaţi de urgenţă la spital. În ciuda eforturilor medicilor, fata de 4 ani a murit. Băiatul de 3 ani este în stare gravă. Pompierii au aflat şi cauza probabilă a incendiului.

Andrei Grecu, ISU Bacău: ”În urma cercetărilor efectuate de colegii mei s-a stabilit ca cel mai probabil incendiul a pornit de la jocul copiilor cu focul.”

Poliţiştii au început şi ei ancheta în acest caz pentru ucidere din culpă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Focar! Vasluiul este sufocat de gunoaie si de zapada! Iata ce declara incompetentii!

Publicat

on

De catre

Orașul Vaslui devine un pericol pentru cetățenii săi, dar cu toate acestea autoritățile nu iau nicio măsură. La tot pasul sunt munți de zăpadă și de gunoaie. Circulaţia se desfăşoară cu mare dificultate, iar gunoiul menajer nu a fost ridicat de mai multe zile în municipiul Vaslui, după căderile abundente de zăpadă înregistrate în judeţ la sfârşitul săptămânii trecute. Atât adulții cât și copiii sunt practic obligați să facă slalom printre mormanele de gunoaie. Pe reţelele de socializare, cetăţenii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Cetăţenii au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că incompetenții de la  Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii. 

Șeful Goscom suține că nu s-a ridicat gunoiul deoarece s-a lucrat cu prioritate la deszăpezire. Nu știm unde s-a deszăpezit, dar cu siguranță nu în Vaslui. Iată ce declară Cătălin Bîrleanu!

„S-a acţionat 24 de ore din 24, s-a lucrat în trei schimburi, dar situaţia a fost una deosebită, fiind înregistrată o cantitate foarte mare de zăpadă. Este adevărat că am lăsat să se adune gunoiul menajer, dar am considerat prioritară intervenţia pentru deszăpezire. Toate utilajele noastre au fost pe străzi”, a declarat, pentru directorul SC Goscom SA Vaslui, Cătălin Bîrleanu.

Unitatea are în dotare 11 utilaje de deszăpezire.

În cursul zilei de vineri, când s-a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă, pe străzi au fost scoşi la deszăpezire câțiva oameni de la Penitenciarul Vaslui, iar în weekend, mai mulţi jandarmi, aflaţi în timpul liber, au deblocat căile de acces către şcolile din municipiu, astfel încât elevii să poată ajunge la cursuri. Așadar unde au fost cei de la Goscom? În vacanță!

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est