Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Legatura dintre Preasfintitul Ignatie si Corogeanu

Publicat

on

În a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Vaslui, fiind întâmpinat de numeroși credincioși din parohie, alături de preoții slujitori Adrian Chirvasă – Protopop al Protopopiatului Vaslui și Cosmin Gubernat – Consilier Cultural al Episcopiei Hușilor. După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre modul în care trebuie înţeleasă şi asumată personal Învierea Domnului Hristos: „Trăim Învierea ca un eveniment la care nu ne raportăm aşa cum se cuvine. Îl întelegem într-o cheie tradiţională, însă a trăi cu adevărat sărbătoarea Învierii Domnului presupune ceva mult mai profund. În noaptea de Inviere suntem chemaţi să luăm lumină. Din păcate, luăm lumina dar decidem să trăim în întuneric.(…) Învierea lui Hristos trebuie să devină şi învierea noastră, iar pentru aceasta trebuie să vedem Învierea. Vederea este mai tare decât credinţa. Trebuie să facem un salt duhovnicesc de la credinţă la vedere. Cum putem face aceasta, de vreme ce acest lucru s-a petrecut în taină? Femeile mironosiţe sunt cele care ne învaţă cum putem să înviem împreună cu Hristos. În Evanghelie ni se spune că femeile mironosite au fost întâmpinate de un înger la mormânt, iar piatra fusese dată la o parte ca un fulger. Ca să putem deveni oameni ai Învierii, avem nevoie de acest fulger al harului lui Dumnezeu care să ne trezească la realitate, care să ne „electrocuteze” spiritual, să ne facă o mică spărtură în conştiinţă, să ne spune cine suntem, cum suntem şi în ce stare spirituală suntem. Apoi, avem nevoie de curăţenie spirituală în gândurile şi simţirile noastre, căci păcatul este cel care te opacizează, te învaţă să te ascunzi. Mai avem nevoie de slujire, de rugăciune şi de laudă adusă lui Dumnezeu. Când faci aceste lucruri, Hristos Însuşi este Cel care te va întâmpina.” După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru cel mai mic membru al familiei părintelui diacon Cătălin Corogeanu, fratele vestitului preot Daniel Corogeanu de la Manastirea Tanacu. Catalin Corogeanu este slujitor la Catedrala Episcopală din Huşi, iar Preasfintitul Ignatie i-a fost profesor la Alba Iulia. Acum Corogeanu a fost hirotonit diacon la Husi, iar unele voci au sustinut ca el va fi transferat la Parohia Valeni. Contactat de reporterii STIRIEST Preasfintitul Ignatie a infirmat insa acest zvon.
Sorin SAIZU

StiriEst

Cei mai buni judoka din MAI concurează la Vaslui

Publicat

on

De catre

Astăzi și mâine, cei mai buni judoka din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) concurează la Vaslui, în cadrul turneului final al Campionatului Național.
Sunt prezenți 66 de concurenți, alături de zece oficiali ai Federației Române de Judo.
MAI este reprezentat de inspector de poliție Loredana Dinu, campioană olimpică, mondială și națională la scrimă.
”Mă bucur că organizăm la Vaslui acest turneu final. Avem sprijinul tuturor structurilor din MAI, dar și al autorităților locale. Sunt condiții excelente de organizare și le mulțumim tuturor celor implicați. Sperăm într-o competiție frumoasă, iar cel mai bun să câștige”, a spus Loredana Dinu.
Vasluiul este reprezentat de Sebastian Pânzaru, de la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, detașat în prezent la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, și Marius Zamfir, subofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Primăria din Suceava a început să monteze instalaţiile pentru Crăciun

Publicat

on

De catre

Luminile vor fi aprinse in jurul datei de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.
Angajaţii Primăriei din Suceava au demarat pregatirile pentru montarea ghirlandelor multicolore şi instalaţiilor pentru iluminatul festiv de sărbători, în acest an autorităţile locale intenţionând să aprindă beculeţe mai repede decât în anii precedenţi, pentru a marca Ziua Bucovinei. Conform primarului municipiul Suceava, Ioan Lungu, Primăria a achiziţionat înca de anul trecut noi ornamente pentru sărbătorile de iarnă, pe lângă o cupolă care va fi montată în centrul oraşului, sucevenii vor avea parte şi de multe alte elemente surpriză.
Valoarea ornamentelor achiziţionate este de aproape 300 de mii de lei.
Pe lângă ornamentele decorative pentru sărbările de iarnă, Primăria Suceava a pregatit şi o scenă pentru evenimentele incluse în agenda municipalităţii pentru a marca sfarsitul de an.
Anul acesta oraşul Suceava împlineşte şi 630 de ani de la prima atestare documentară, pentru aceste evenimente fiind pregătite o serie de manifestări culturale, parade militare, expoziţii şi ridicarea unor monumente.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

FOTOT PS Ignatie și pr. prof. dr. George Remete au prezentat la Iași „Leacuri contra evlaviei”

Publicat

on

De catre

Zeci de studenți, invitați și cadre universitare au participat la lansarea volumului „Leacuri contra evlaviei”, publicat de părintele prof. dr. George Remete. Totodată, cel care a realizat o recenzie asupra lucrării a fost Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Întâlnirea a fost moderată de părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.
Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași a fost, în cursul serii de marți, 16 octombrie a.c., gazda unui eveniment la nivel academic, părintele prof. univ. dr. George Remete, cadrul didactic al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lansându-și ultima carte „Leacuri contra evlaviei”, volum apărut la Editura Paideia. Activitatea, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Episcopia Huşilor și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi a adunat, timp de două ore, în sala Ansamblului Mitropolitan zeci de invitați, preoți, profesori universitari, studenți dar și iubitori de lectură teologică.
La eveniment a fost prezent și PS Ignatie, Episcopul Hușilor, care a realizat o scurtă descriere a volumului părintelui profesor George Remete, arătând că lucrarea de față reprezintă o expunere directă a adevărului: „În momentul în care am citit această carte m-am gândit la Steinhardt, pentru că Steinhardt avea întotdeauna curajul aceasta al rostirii adevărului, al asumării greșelilor din rostirea adevărului. Nu camufla, nu cosmetiza, nu venea cu tot felul de eufemisme, era foarte direct. Cei care l-ați citit, cred că îmi puteți confirma. Părintele Remete face același lucru, nu-și cosmetizează gândurile, ideile, convingerile, le dă drumul exact așa cum le simte, și tocmai datorită acestui lucru, eu le simt ca fiind autentice, ca fiind adevărate”.
„Despre cartea mea cred că trebuie să spun că titlul este provocator. Bineînțeles, este intenționat provocator, dar întemeiat. De ce? Toate evenimentele recente dovedesc acest lucru. Omul se complace în evlavia falsă, acesta este adevărul: în falsitate, în minciună, într-o mulțime de prejudecăți și închipuiri. Ne complacem în falsitate toată viața noastră, pur și simplu. Când am scris cartea, în vara aceasta (vara anului 2018 n.r.), nu știam rezultatul referendumului, și am scris acolo că românii, credincioși ortodocși, s-au unit mai mult în ură decât în iubire. Credincioșii sunt departe.” a adăugat părintele profesor George Remete.
La finalul prezentărilor, publicul din sală a putut adresa întrebări autorului. Volumul poate fi achiziționat la librăriile de profil sau poate fi accesat în curând la Biblioteca Mitropolitană „Dumitru Stăniloae”.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est