Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Legatura dintre Preasfintitul Ignatie si Corogeanu

Publicat

on

În a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Vaslui, fiind întâmpinat de numeroși credincioși din parohie, alături de preoții slujitori Adrian Chirvasă – Protopop al Protopopiatului Vaslui și Cosmin Gubernat – Consilier Cultural al Episcopiei Hușilor. După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre modul în care trebuie înţeleasă şi asumată personal Învierea Domnului Hristos: „Trăim Învierea ca un eveniment la care nu ne raportăm aşa cum se cuvine. Îl întelegem într-o cheie tradiţională, însă a trăi cu adevărat sărbătoarea Învierii Domnului presupune ceva mult mai profund. În noaptea de Inviere suntem chemaţi să luăm lumină. Din păcate, luăm lumina dar decidem să trăim în întuneric.(…) Învierea lui Hristos trebuie să devină şi învierea noastră, iar pentru aceasta trebuie să vedem Învierea. Vederea este mai tare decât credinţa. Trebuie să facem un salt duhovnicesc de la credinţă la vedere. Cum putem face aceasta, de vreme ce acest lucru s-a petrecut în taină? Femeile mironosiţe sunt cele care ne învaţă cum putem să înviem împreună cu Hristos. În Evanghelie ni se spune că femeile mironosite au fost întâmpinate de un înger la mormânt, iar piatra fusese dată la o parte ca un fulger. Ca să putem deveni oameni ai Învierii, avem nevoie de acest fulger al harului lui Dumnezeu care să ne trezească la realitate, care să ne „electrocuteze” spiritual, să ne facă o mică spărtură în conştiinţă, să ne spune cine suntem, cum suntem şi în ce stare spirituală suntem. Apoi, avem nevoie de curăţenie spirituală în gândurile şi simţirile noastre, căci păcatul este cel care te opacizează, te învaţă să te ascunzi. Mai avem nevoie de slujire, de rugăciune şi de laudă adusă lui Dumnezeu. Când faci aceste lucruri, Hristos Însuşi este Cel care te va întâmpina.” După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru cel mai mic membru al familiei părintelui diacon Cătălin Corogeanu, fratele vestitului preot Daniel Corogeanu de la Manastirea Tanacu. Catalin Corogeanu este slujitor la Catedrala Episcopală din Huşi, iar Preasfintitul Ignatie i-a fost profesor la Alba Iulia. Acum Corogeanu a fost hirotonit diacon la Husi, iar unele voci au sustinut ca el va fi transferat la Parohia Valeni. Contactat de reporterii STIRIEST Preasfintitul Ignatie a infirmat insa acest zvon.
Sorin SAIZU

StiriEst

Microbuz cu elevi implicat intr-un accident! Opt copii au fost preluati de ambulante

Publicat

on

De catre

Directoarea unei şcoli din judetul Vaslui a intrat cu maşina într-un microbuz plin cu elevi. Opt copii au fost transportaţi la spital. Politia face cercetari in acest caz. Microbuzul şcolar transporta copiii pe ruta localitatilor Brădeşti-Vinderei. În mijlocul de transport şcolar se aflau 15 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani. Intr-o curbă, un autoturism condus de directoarea şcolii din comuna vasluiana Vinderei a intrat frontal în microbuzul cu elevi. Poliţiştii rutieri fac cercetări la fata locului.
Accidentul a avut loc pe DJ 242, pe raza comunei Vinderei. Într-o curbă, conducătorul auto al microbuzului, un bărbat de 47 de ani, a lovit o maşină condusă de o femeie de 42 de ani, directoarea Şcolii Vinderei.
‘Din informaţiile primite de la faţa locului, în microbuzul şcolar implicat în accident se aflau 15 elevi. Opt dintre ei au suferit contuzii şi răni minore şi au acuzat dureri uşoare, fiind transportaţi la spitalul Bârlad. Se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate în ce împrejurări s-a produs accidentul. Conducătorii auto implicaţi în accident au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Sportive

Bogdan Damian, un sportiv care promite! A ajuns in sferturi la Oradea

Publicat

on

De catre

Săptămâna trecută, Bogdan Damian, 16 ani, elev în clasa a IX-a la Liceul ”Emil Racoviță” Vaslui, legitimat la Club Sportiv ”Tenis Club”, a participat la Campionatul Național Individual de Vară, categoria juniori 16 ani, care s-a desfășurat la Oradea. Competiția, organizată de Federația Română de Tenis, este considerată extrem de puternică, iar asta face ca performanța reușită de Bogdan Damian să fie cu atât mai importantă.
Astfel, vasluianul s-a clasat între primii opt, ajungând până în sferturile de finală, după ce, în primul tur a trecut cu 7-6 și 6-2 de Andrei Cuceu, din Oradea, iar în turul doi, de Radu Popovici, din Sibiu, cu 7-6 și 7-5. Ultimul meci, extrem de dificil, și-a pus amprenta asupra evoluției lui Bogdan, el pierzând în sferturi, cu 2-6 și 3-6, în fața gălățeanului Andrei Ștefan.
Bogdan Damian este, nu doar prin prisma rezultatelor, eroul unei povești de succes. Extrem de ambițios, tânărul sportiv practică tenisul de la vârsta de 7 ani, la CS Tenis Club Vaslui, antrenându-se cel puțin două ore și jumătate pe zi, sub coordonarea antrenorului Mihai Volușniuc.

Citeste in continuare

StiriEst

A reabilitat calea ferată pentru Mocăniță, iar acum statul a depus o plângere pe numele său

Publicat

on

De catre

Un austriac a reabilitat calea ferată pentru Mocăniță unul dintre brandurile Bucovinei. Autorităţile române au depus o plângere penală pe numele austriacului care deţine trenul şi îl acuză că a modificat fără să aibă avizele necesare o porţiune de cale ferată, pe unde circulă ”Mocăniţa”. Acuzatul se apără şi spune că a avut susţinerea primăriei din localitate.

Mocăniţa din Bucovina face zilnic 24 de kilometri, dus-întors, de la Moldoviţa până în localitatea Argel din judetul Suceava.
Proprietarul trenului a închiriat gara din Moldoviţa de la CFR, gara care nu mai era folosită de aproape zece ani. Cetateanul austriac a investit 50.000 de euro pentru renovarea ei şi a deschis un muzeu cu trenuri vechi. Pe o porţiune de 500 de metri de cale ferată însă, Mocăniţa nu încăpea. Aşa că austriacul a reabilitat singur şinele. A avut un aviz de la primărie, care deţine terenul pe care este construită calea ferată, aflată în proprietatea CFR. Cei de la Compania Națională de Căi Ferate şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii îl acuza insa pe investitor de distrugere şi considera că este autorul unei construcţii ilegale pentru că nu le-a cerut acordul.
Autoritatile din Suceava sustin ca numărul turiştilor în zona s-a triplat în ultimii ani tocmai pentru că a reapărut în zona Mocăniţa. Până la rezolvarea plângerii penale, traseul a fost modificat. Trenul nu mai porneşte din gara Moldoviţa, ci dintr-una de marfă, situată la 500 de metri distanţă.

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est