Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Primul weekend din luna iunie va fi unul prelungit pentru salariați

Publicat

in

Salariații din România, fie că sunt lucrători în sistemul de stat, fie că sunt angajați în mediul privat, se vor bucura, în perioada zilei de 1 iunie, zi în care sărbătorim copiii, de un weekend prelungit cu o zi. De această zi liberă vor beneficia toți angajații din țara noastră, indiferent de faptul că sunt părinți sau nu.
Articolul continuă mai jos
Iată câțiva consultanți care te pot ajuta în probleme legate de tema acestui articol
Începând cu anul 2017, Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, listă stabilită prin Codul muncii. Astfel, de anul trecut, în data de 1 iunie, toți salariații români se bucură de o zi liberă, indiferent dacă sunt sau nu părinți.
Așadar, în condițiile în care ziua de 1 iunie pică într-o zi de vineri, salariații cu program normal de lucru, adică cei care lucrează de luni până vineri, se vor bucura de un weekend prelungit, respectiv vor avea liber timp de trei zile (de vineri până duminică). În aceeași săptămână, dar la începutul ei, lucrătorii cu program normal de lucru din România vor beneficia de un alt liber legal, respectiv de a doua zi de Rusalii, care cade în ziua de 28 mai.
Pentru ziua de 1 iunie, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber sau compensații lucrătorilor care sunt nevoiți să se prezinte la serviciu în această zi. De cele mai multe ori, angajații care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare sunt cei care activează în cadrul unor unități medicale, unități de alimentație publică sau unități de producție “cu foc continuu“.
Angajatorii trebuie să recompenseze salariații care lucrează în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală prin acordarea de timp liber corespunzător în maximum 30 de zile de la data în care aceștia au fost nevoiți să lucreze. În cazul în care nu pot acorda zile libere, angajatorii trebuie să le acorde salariaților un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.
După ziua liberă acordată cu ocazia Zilei Copilului, în acest an, Codul muncii mai prevede cinci zile de sărbătoare legală nelucrătoare, din care doar patru vor pica în timpul săptămânii:
* 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
* 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
* 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
* 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.
Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Pe fondul schimbărilor legislative din ultima perioadă, Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine și, în doar 5-10 minute, te poți informa zilnic asupra tuturor schimbărilor legislative care te afectează!
Mihaela SIMA

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.