Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bataie de joc! Primaria Husi aduce cetatenii la sapa de lemn

Publicat

on

Invocând necesitatea  indexării impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 1,3% pe anul 2017, la propunerea primarului Ioan Ciupilan și cu sprijinul  majorității consilierilor PSD&PMP, începând cu anul 2019, s-au majorat aberant o bună parte din impozitele și taxele locale deși, unele din ele au fost majorate și pentru anul 2018. Astfel, de anul viitor, hușenii  vor plăti cu 39% mai mult la impozitul pe  locuințe, în cazul persoanelor fizice și cu peste 100% impozitul pe clădirile rezidentiale ale persoanelor juridice, cu 50% mai mult la impozitele și taxele pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan, față de anul 2018. S-a aplicat majorarea cu rata inflației  și la taxa de salubrizare, deși aceasta a fost practic dublată în anul 2018. S-au majorat de asemenea toate taxele aferente serviciilor funerare, rămânând la nivelul anului actual doar taxele pentru concesionarea unui loc de înhumare.  S-au majorat cu rata inflației și taxele de la piață (Centrul Public de Desfacere) deși,  și acestea au fost majorate cu cel puțin 16% pentru anul 2018 (spunem cel puțin, deoarece  unele taxe la piată, au crescut în anul 2018 cu peste 70% față de anul 2017).
  Fără a aborda o atitudine politicianistă, precizăm că putem înțelege necesitatea indexării cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale, pentru că este un lucru firesc  dar, nu înțelegem excesele acestor majorări, mai cu seamă că, aceste majorări depășesc cu mult orice rată a inflației din ultimii 8 ani iar pentru anul 2018 unele taxe au fost  deja majorate cu mult peste rata inflației dar, nivelul de trai al hușenilor, plătitori de taxe și imozite, nu a crescut în aceiași proprție. Măsura acestor majorări aberante, o dă însăși faptul că, pe lângă consilierii PNL, s-au opus aprobării acestui Proiect de Hotărâre și vreo doi consilieri PSD.  
    Putem înțelege, până la un anumit punct si celelalte argumente invocate : asigurarea finanțării cheltuielilor publice locale;  necesitatea asigurării de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Huși; necesitatea sustenabilității strategiei de dezvoltare a municipiului Huși, precum și alte criterii de natură economică, socială, determinate de necesitățile bugetului local (exploatarea eficientă a patrimoniului imobiliar construit). Spunem ”până la un anumit punct” deoarece, între aceste argumente invocare și realitatea concretă, este o diferență foarte mare.
    Și ne referim în mod deosebit la, cât de ”eficient” este exploatat patrimoniul imobiliar construit, cât de ridicat este nivelul calității serviciilor publice, în cazul unor salariați cu responsabilități și cum sunt date spre închiriere sau în folosință aproape gratuită, o bună parte din spațiile publice, dar, mai ales cum sunt tolerate anumite persoane să le folosească  ani în șir, fără a plăti nimic la bugetul local. Cu precizări suplimentare pe această temă, vom reveni pe larg, într-un alt comunicat de presă.
 Da, suntem de acord să crească veniturile bugetului local și calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor, dar, înainte de a crește impozitele și taxele, fiecare salariat plătit din bani publici, să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu simț de răspunde, șă fie incasate chiriile și concesiunile de pe spațiile și terenurile  primăriei, corect și la timp, conform prevederilor contractuale, să fie stabilită o redevență corectă asupra patrimoniului dat spre administrare societăților comerciale de interes public local, nu în bătaie de joc  ca acum, să fie încasate dividendele cuvenite bugetului local, de la aceleași societăți comerciale care folosesc patrimonial public, să fie încasate cotele parte din chiriile spațiilor publice închiriate  și date in administrarea altor instituții publice (deficiențe constatate de Curtea de Conturi) Și după ce toate aceste obiective sunt atinse, atunci pot fi majorate și imozitele și taxele locale. Dar la noi s-au majorat salariile, (eventual se mai mărește și schema de personal că, multă lume vrea să lucreze la stat pe salarii mari și pe stat degeaba) fără să crească nivelul responsabilității și a răspunderii salariaților din administrația publică locală, iar în acest sens avem exemple nenumărate de proiecte de hotărâre greșite, cu multe erori materiale, cu treceri de active din domeniul public în cel privat fără o corectă și coerentă argumentare, cu alocări de bani fără o justă fundamentare, cu vânzări terenuri la ”licitație” sub valoarea lor de inventor, ș.a.m.d.). 
E adevărat, domnul primar a lipsit de la această ședință și nu ne-a onorat cu explicațiile sale dar, după elanul unor salariați din executiv, în a susține și argumenta necesitatea acestor majorări, este lesne de înțeles că toate creșterile salariale de care beneficiază, s-au făcut pe buzunarul cetățenilor (fie ei persoane fizice sau juridice).   Ei, cu așa ceva, nu putem fi de accord!  Nu putem accepta indiferența și nepăsarea unor salariați din sistemul administrației publice locale în a-și face treaba corect și eficace, nu putem accepta ca astfel de oameni să fie plătiți prin împovărarea cetățenilor cu taxe și impozite din ce în ce mai mari, de la an la an, doar pentru că slujesc umil un grup de interese.
Din acest motiv cerem în numele cetățenilor plătitori de taxe și impozite, afișarea publică, pe pagina oficială a primăriei, a fișei postului fiecărui salariat, în cadrul compartimentului  în care lucrează. De asemenea, revenim în mod public și la solicitarea respectării prevederilor legale în vigoare, privind afișarea corectă a  salariilor și indemnizațiilor  aferente tuturor celor plătiți din bani publici. Poate așa, vom avea venituri mai mari la bugetul local, printr-o colectare corectă a lor, vom reuși să cheltuim mai eficient banii și vom responsabiliza mai mult pe toți salariații din administrația publică locală. O conducere responsabilă și eficientă a unei cetăți, în interesul cetățenilor, se face în primul rând prin eficientizarea aparatului administrativ, nu prin împovărarea și sufocarea cetățenilor corecți, cu taxe și imozite crescute aberant, de la an la an.
Preşedintele PNL Huşi,
Alexandru Nechifor

StiriEst

Preasfințitul Ignatie, așteptat de o mare de credincioși la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” – Drăgești

Publicat

on

De catre

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va sluji la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” – Drăgești, al Mănăstirii Rafaila, protopopiatul Vaslui. În fiecare an
Duminica Pogorârii Sfântului Duh este sărbătorită în mod deosebit de sute de credincioşi la Schitul Drăgeşti din judeţul Vaslui. Sfânta Liturghie dedicată hramului sfântului lăcaş va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioși vor fi prezenți la marele eveniment. Preasfințitul Ignatie este așteptat cu mare nerabdare de oamenii din zona. Ierarhul vine la Drăgeşti pentru a înălţa rugăciuni în Duminica Rusaliilor, una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul Bisericii noastre. Preasfinţia Sa este aşteptat cu multă emoţie de copii și credincioși. Va fi oficiată Sfânta Liturghie în interiorul lăcaşului de închinăciune, împodobit cu o catapeteasmă deosebită, dar şi cu obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe. Pelerinii prezenţi vor participa la o agapă frăţească, oferită de obştea Schitului Drăgeşti.
Aşezare monahală vizitată de doi mari duhovnici
Construirea aşezământului monastic de la Drăgeşti a început în 1999. Biserica nouă a fost ridicată în 2002, iar clopotniţa în 2005 de Petrică Ciornei, un bun creştin. La construcţia sfântului lăcaş s-a remarcat Schipor Arcadie şi fiii săi, o echipă de meseriaşi din comuna Laura. Clopotele sunt confecţionate la Baia Mare, iar tabla din cupru de pe acoperiş provine de la întreprinderea Metrom din Braşov. Materialul lemnos din care este ridicată biserica mănăstirii provine din Ocolul Fălciu. În exterior, bârnele sunt îmbrăcate cu fibre de sticlă, operaţiune executată de inginerul Romică Scafariu. Chiliile sunt făcute din fostele barăci de la fosta Cooperativă Agricolă de Producţie. Un privilegiu deosebit pentru Schitul „Pogorârea Sfântului Duh“ a fost dat de vizitele vrednicului de pomenire arhimandrit Teofil Părăianu de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. De asemenea, la Schitul Drăgeşti a poposit pentru a sluji vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. În biserica schitului se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre: Sfântul Trifon Românul, Sfântul Siluan Atonitul, Sfântul Sofronie, Sfnţii Părinţi ucişi în Mănăstirea „Sfântul Sava“, Sfinţii Martiri căzuţi în închisoarea de la Aiud, în timpul regimului ateo-comunist, s.a. Părintele stareţ Vichentie Lupu, alegând loc pentru ctitorirea schitului, s-a condus după cuvintele Cuviosului Isaia Pustnicul: „De pleci să locuieşti într-un loc, să nu voieşti să-ţi tai repede o chilie spre locuinţă până ce nu afli felul de vieţuire al locului, ca nu cumva să ai acolo sminteală, fie pentru grija (ce ţi-o dă), fie pentru că vei vedea pe vreunii care (nu-ţi plac), fie pentru sminteala prietenilor. Căci de eşti înţelept, vei cunoaşte în puţine zile tot ce-ţi va fi spre moartea sau spre viaţa ta“.

Citeste in continuare

StiriEst

Pericol de explozie! Teava de gaz sparta pe strada Stefan cel Mare

Publicat

on

De catre

Este alerta in Vaslui din cauza unei tevi de gaz sparte. Potrivit primelor informatii mai multe echipe de la EON, DELGAZ si Pompierii intervin pe strada Stefan cel Mare nr 69 in municipiul Vaslui pentru a asigura masurile PSI.
Un vasluian care facea curatenie in apartament, a taiat pe langa tevile de la raposatul sistem centralizat de incalzire si teava de gaz. A fost intrerupta furnizarea in zona pana la remedierea problemei, iar omul este acum bun de plata.

Citeste in continuare

StiriEst

Se anunta verificari la IPJ! Vizitiu de la Rutiera le-a spus procurorilor ca testarile politistilor se fac la misto

Publicat

on

De catre

Poliţistul rutier care a împuşcat accidental un tânăr în luna martie, în timpul unei misiuni de urmărire, a fost audiat miercuri la Parchetul General. Potrivit avocatei Oana Iovu, care reprezintă interesele familiei tânărului decedat, poliţistul a declarat în faţa anchetatorilor că nu a fost instruit niciodată cu privire la uzul de armă şi că odată cu testele pe care le dădeau anual, poliţiştii primeau şi rezolvările. ‘Poliţistului i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de inculpat pentru ucidere din culpă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a codului de etică poliţistului şi a regulamentelor pe care le-am invocat în cererea de preluare a cauzei de către Parchetul General, cu privire la modalitatea în care trebuie să acţioneze poliţistul rutier în momentul în care urmăreşte o persoană care nu răspunde la comenzile de oprire în trafic, în care se interzice folosirea armei’, a declarat presei Oana Iovu. Avocata a adăugat că la audieri poliţistul a dat declaraţii şi a spus că nu se consideră vinovat de moartea victimei. ‘Întrebat de procuror dacă a fost instruit cu privire la uzul de armă în cursul anului 2017, el a spus că nu a fost instruit niciodată, de opt ani, de când este la Biroul Poliţiei Rutiere. Procurorul i-a dat să recunoască o semnătură de pe un proces-verbal din noiembrie 2017, potrivit căruia i se predase legislaţia cu privire la regimul armelor şi muniţiilor. Şi-a recunoscut semnătura, dar a spus că poliţiştilor li se dădeau doar nişte hârtii să le semneze. Întrebat dacă li se dădeau teste scrise, el a spus că primeau astfel de teste odată cu rezolvările. Pentru mine a fost şocant să aud aceste declaraţii. Nu îmi explic cum un asemenea om a avut o armă, o insignă şi a reprezentat o autoritate a statului, când el semnează şi spune că a semnat în fals’, a mai afirmat avocata Oana Iovu. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui susţin că instruirile personalului din cadrul instituţiei privind uzul de armă, precum şi testările periodice se derulează potrivit legislaţiei în vigoare.
‘La nivelul IPJ Vaslui, conform Legii nr. 17 din 1996, modificată prin Legea nr. 180 din 17 octombrie 2016, poliţiştii care au armament în dotare sunt instruiţi şi evaluaţi, atât teoretic, cât şi practic, anual, din dispoziţia inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, prin grija Serviciului Resurse Umane. Aceste prevederi au fost respectate întocmai, iar în anul 2017, la nivelul IPJ Vaslui, au avut loc două sesiuni de instruire, evaluare teoretică şi practică. Îndeplinirea activităţilor menţionate a fost materializată prin întocmirea de procese-verbale, semnate de participanţii la activitatea de instruire sau evaluare’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă. După declarațiile date de Mihai Vizitiu la Parchetul General, mai marii IGPR au anunțat ca vor face verificari la inspectoratele din tara. Va reamintitm ca un bărbat a fost împuşcat accidental în cap de un poliţist care îl urmărea, în urma unor informaţii că acesta se afla la volanul unei maşini, deşi avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a murit la puţin timp după ce a fost preluat de un echipaj medical, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viaţa. ‘Bărbatul aflat la volanul unui autoturism, la vederea maşinii de poliţie, a efectuat manevra de mers înapoi, după care a coborât din maşină şi a încercat să fugă. Colegul nostru a mers după bărbat şi l-a somat să se oprească, avertizând că va face uz de armă. La un moment dat, bărbatul a fost prins de umeri pentru a fi imobilizat de poliţist, moment în care arma s-a declanşat accidental, rănindu-l pe bărbat în zona capului’, au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Vaslui. Bărbatul în cauză avea 26 de ani şi era din comuna Puşcaşi, judeţul Vaslui. El fusese condamnat pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Totodată, la data de 12.10.2017 a provocat un accident rutier, fără victime. I s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dosarul fiind în lucru. Iniţial, s-a anunţat că poliţistul va fi cercetat pentru omor, ulterior, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, s-a primit o ordonanţă de schimbare a încadrării juridice faţă de poliţist, din omor, în ucidere din culpă. Poliţistul a fost pus la dispoziţie, până la finalizarea cercetărilor.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est