Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

Bataie de joc! Primaria Husi aduce cetatenii la sapa de lemn

Publicat

on

Invocând necesitatea  indexării impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 1,3% pe anul 2017, la propunerea primarului Ioan Ciupilan și cu sprijinul  majorității consilierilor PSD&PMP, începând cu anul 2019, s-au majorat aberant o bună parte din impozitele și taxele locale deși, unele din ele au fost majorate și pentru anul 2018. Astfel, de anul viitor, hușenii  vor plăti cu 39% mai mult la impozitul pe  locuințe, în cazul persoanelor fizice și cu peste 100% impozitul pe clădirile rezidentiale ale persoanelor juridice, cu 50% mai mult la impozitele și taxele pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan, față de anul 2018. S-a aplicat majorarea cu rata inflației  și la taxa de salubrizare, deși aceasta a fost practic dublată în anul 2018. S-au majorat de asemenea toate taxele aferente serviciilor funerare, rămânând la nivelul anului actual doar taxele pentru concesionarea unui loc de înhumare.  S-au majorat cu rata inflației și taxele de la piață (Centrul Public de Desfacere) deși,  și acestea au fost majorate cu cel puțin 16% pentru anul 2018 (spunem cel puțin, deoarece  unele taxe la piată, au crescut în anul 2018 cu peste 70% față de anul 2017).
  Fără a aborda o atitudine politicianistă, precizăm că putem înțelege necesitatea indexării cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale, pentru că este un lucru firesc  dar, nu înțelegem excesele acestor majorări, mai cu seamă că, aceste majorări depășesc cu mult orice rată a inflației din ultimii 8 ani iar pentru anul 2018 unele taxe au fost  deja majorate cu mult peste rata inflației dar, nivelul de trai al hușenilor, plătitori de taxe și imozite, nu a crescut în aceiași proprție. Măsura acestor majorări aberante, o dă însăși faptul că, pe lângă consilierii PNL, s-au opus aprobării acestui Proiect de Hotărâre și vreo doi consilieri PSD.  
    Putem înțelege, până la un anumit punct si celelalte argumente invocate : asigurarea finanțării cheltuielilor publice locale;  necesitatea asigurării de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Huși; necesitatea sustenabilității strategiei de dezvoltare a municipiului Huși, precum și alte criterii de natură economică, socială, determinate de necesitățile bugetului local (exploatarea eficientă a patrimoniului imobiliar construit). Spunem ”până la un anumit punct” deoarece, între aceste argumente invocare și realitatea concretă, este o diferență foarte mare.
    Și ne referim în mod deosebit la, cât de ”eficient” este exploatat patrimoniul imobiliar construit, cât de ridicat este nivelul calității serviciilor publice, în cazul unor salariați cu responsabilități și cum sunt date spre închiriere sau în folosință aproape gratuită, o bună parte din spațiile publice, dar, mai ales cum sunt tolerate anumite persoane să le folosească  ani în șir, fără a plăti nimic la bugetul local. Cu precizări suplimentare pe această temă, vom reveni pe larg, într-un alt comunicat de presă.
 Da, suntem de acord să crească veniturile bugetului local și calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor, dar, înainte de a crește impozitele și taxele, fiecare salariat plătit din bani publici, să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu simț de răspunde, șă fie incasate chiriile și concesiunile de pe spațiile și terenurile  primăriei, corect și la timp, conform prevederilor contractuale, să fie stabilită o redevență corectă asupra patrimoniului dat spre administrare societăților comerciale de interes public local, nu în bătaie de joc  ca acum, să fie încasate dividendele cuvenite bugetului local, de la aceleași societăți comerciale care folosesc patrimonial public, să fie încasate cotele parte din chiriile spațiilor publice închiriate  și date in administrarea altor instituții publice (deficiențe constatate de Curtea de Conturi) Și după ce toate aceste obiective sunt atinse, atunci pot fi majorate și imozitele și taxele locale. Dar la noi s-au majorat salariile, (eventual se mai mărește și schema de personal că, multă lume vrea să lucreze la stat pe salarii mari și pe stat degeaba) fără să crească nivelul responsabilității și a răspunderii salariaților din administrația publică locală, iar în acest sens avem exemple nenumărate de proiecte de hotărâre greșite, cu multe erori materiale, cu treceri de active din domeniul public în cel privat fără o corectă și coerentă argumentare, cu alocări de bani fără o justă fundamentare, cu vânzări terenuri la ”licitație” sub valoarea lor de inventor, ș.a.m.d.). 
E adevărat, domnul primar a lipsit de la această ședință și nu ne-a onorat cu explicațiile sale dar, după elanul unor salariați din executiv, în a susține și argumenta necesitatea acestor majorări, este lesne de înțeles că toate creșterile salariale de care beneficiază, s-au făcut pe buzunarul cetățenilor (fie ei persoane fizice sau juridice).   Ei, cu așa ceva, nu putem fi de accord!  Nu putem accepta indiferența și nepăsarea unor salariați din sistemul administrației publice locale în a-și face treaba corect și eficace, nu putem accepta ca astfel de oameni să fie plătiți prin împovărarea cetățenilor cu taxe și impozite din ce în ce mai mari, de la an la an, doar pentru că slujesc umil un grup de interese.
Din acest motiv cerem în numele cetățenilor plătitori de taxe și impozite, afișarea publică, pe pagina oficială a primăriei, a fișei postului fiecărui salariat, în cadrul compartimentului  în care lucrează. De asemenea, revenim în mod public și la solicitarea respectării prevederilor legale în vigoare, privind afișarea corectă a  salariilor și indemnizațiilor  aferente tuturor celor plătiți din bani publici. Poate așa, vom avea venituri mai mari la bugetul local, printr-o colectare corectă a lor, vom reuși să cheltuim mai eficient banii și vom responsabiliza mai mult pe toți salariații din administrația publică locală. O conducere responsabilă și eficientă a unei cetăți, în interesul cetățenilor, se face în primul rând prin eficientizarea aparatului administrativ, nu prin împovărarea și sufocarea cetățenilor corecți, cu taxe și imozite crescute aberant, de la an la an.
Preşedintele PNL Huşi,
Alexandru Nechifor

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est