Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bataie de joc! Primaria Husi aduce cetatenii la sapa de lemn

Publicat

on

Invocând necesitatea  indexării impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 1,3% pe anul 2017, la propunerea primarului Ioan Ciupilan și cu sprijinul  majorității consilierilor PSD&PMP, începând cu anul 2019, s-au majorat aberant o bună parte din impozitele și taxele locale deși, unele din ele au fost majorate și pentru anul 2018. Astfel, de anul viitor, hușenii  vor plăti cu 39% mai mult la impozitul pe  locuințe, în cazul persoanelor fizice și cu peste 100% impozitul pe clădirile rezidentiale ale persoanelor juridice, cu 50% mai mult la impozitele și taxele pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan, față de anul 2018. S-a aplicat majorarea cu rata inflației  și la taxa de salubrizare, deși aceasta a fost practic dublată în anul 2018. S-au majorat de asemenea toate taxele aferente serviciilor funerare, rămânând la nivelul anului actual doar taxele pentru concesionarea unui loc de înhumare.  S-au majorat cu rata inflației și taxele de la piață (Centrul Public de Desfacere) deși,  și acestea au fost majorate cu cel puțin 16% pentru anul 2018 (spunem cel puțin, deoarece  unele taxe la piată, au crescut în anul 2018 cu peste 70% față de anul 2017).
  Fără a aborda o atitudine politicianistă, precizăm că putem înțelege necesitatea indexării cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale, pentru că este un lucru firesc  dar, nu înțelegem excesele acestor majorări, mai cu seamă că, aceste majorări depășesc cu mult orice rată a inflației din ultimii 8 ani iar pentru anul 2018 unele taxe au fost  deja majorate cu mult peste rata inflației dar, nivelul de trai al hușenilor, plătitori de taxe și imozite, nu a crescut în aceiași proprție. Măsura acestor majorări aberante, o dă însăși faptul că, pe lângă consilierii PNL, s-au opus aprobării acestui Proiect de Hotărâre și vreo doi consilieri PSD.  
    Putem înțelege, până la un anumit punct si celelalte argumente invocate : asigurarea finanțării cheltuielilor publice locale;  necesitatea asigurării de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Huși; necesitatea sustenabilității strategiei de dezvoltare a municipiului Huși, precum și alte criterii de natură economică, socială, determinate de necesitățile bugetului local (exploatarea eficientă a patrimoniului imobiliar construit). Spunem ”până la un anumit punct” deoarece, între aceste argumente invocare și realitatea concretă, este o diferență foarte mare.
    Și ne referim în mod deosebit la, cât de ”eficient” este exploatat patrimoniul imobiliar construit, cât de ridicat este nivelul calității serviciilor publice, în cazul unor salariați cu responsabilități și cum sunt date spre închiriere sau în folosință aproape gratuită, o bună parte din spațiile publice, dar, mai ales cum sunt tolerate anumite persoane să le folosească  ani în șir, fără a plăti nimic la bugetul local. Cu precizări suplimentare pe această temă, vom reveni pe larg, într-un alt comunicat de presă.
 Da, suntem de acord să crească veniturile bugetului local și calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor, dar, înainte de a crește impozitele și taxele, fiecare salariat plătit din bani publici, să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu simț de răspunde, șă fie incasate chiriile și concesiunile de pe spațiile și terenurile  primăriei, corect și la timp, conform prevederilor contractuale, să fie stabilită o redevență corectă asupra patrimoniului dat spre administrare societăților comerciale de interes public local, nu în bătaie de joc  ca acum, să fie încasate dividendele cuvenite bugetului local, de la aceleași societăți comerciale care folosesc patrimonial public, să fie încasate cotele parte din chiriile spațiilor publice închiriate  și date in administrarea altor instituții publice (deficiențe constatate de Curtea de Conturi) Și după ce toate aceste obiective sunt atinse, atunci pot fi majorate și imozitele și taxele locale. Dar la noi s-au majorat salariile, (eventual se mai mărește și schema de personal că, multă lume vrea să lucreze la stat pe salarii mari și pe stat degeaba) fără să crească nivelul responsabilității și a răspunderii salariaților din administrația publică locală, iar în acest sens avem exemple nenumărate de proiecte de hotărâre greșite, cu multe erori materiale, cu treceri de active din domeniul public în cel privat fără o corectă și coerentă argumentare, cu alocări de bani fără o justă fundamentare, cu vânzări terenuri la ”licitație” sub valoarea lor de inventor, ș.a.m.d.). 
E adevărat, domnul primar a lipsit de la această ședință și nu ne-a onorat cu explicațiile sale dar, după elanul unor salariați din executiv, în a susține și argumenta necesitatea acestor majorări, este lesne de înțeles că toate creșterile salariale de care beneficiază, s-au făcut pe buzunarul cetățenilor (fie ei persoane fizice sau juridice).   Ei, cu așa ceva, nu putem fi de accord!  Nu putem accepta indiferența și nepăsarea unor salariați din sistemul administrației publice locale în a-și face treaba corect și eficace, nu putem accepta ca astfel de oameni să fie plătiți prin împovărarea cetățenilor cu taxe și impozite din ce în ce mai mari, de la an la an, doar pentru că slujesc umil un grup de interese.
Din acest motiv cerem în numele cetățenilor plătitori de taxe și impozite, afișarea publică, pe pagina oficială a primăriei, a fișei postului fiecărui salariat, în cadrul compartimentului  în care lucrează. De asemenea, revenim în mod public și la solicitarea respectării prevederilor legale în vigoare, privind afișarea corectă a  salariilor și indemnizațiilor  aferente tuturor celor plătiți din bani publici. Poate așa, vom avea venituri mai mari la bugetul local, printr-o colectare corectă a lor, vom reuși să cheltuim mai eficient banii și vom responsabiliza mai mult pe toți salariații din administrația publică locală. O conducere responsabilă și eficientă a unei cetăți, în interesul cetățenilor, se face în primul rând prin eficientizarea aparatului administrativ, nu prin împovărarea și sufocarea cetățenilor corecți, cu taxe și imozite crescute aberant, de la an la an.
Preşedintele PNL Huşi,
Alexandru Nechifor

StiriEst

Doi poliţişti rutieri din Bicaz au denunţat zeci de şoferi care le-au oferit şpagă

Publicat

on

De catre

Doi poliţişti rutieri din Bicaz au denunţat zeci de şoferi care le-au oferit şpagă pentru a scăpa de amenzi în urma unor controale în trafic. În total, 33 de şoferi vor fi judecaţi pentru dare de mită.
În decursul a patru luni, în perioada martie-iunie 2018, cei 33 de şoferi, traşi pe dreapta de cei doi poliţişti, le-au promis, oferit şi chiar dat diferite sume de bani pentru a scăpa de amenzi.
Din nefericire pentru ei, de fiecare dată, poliţiştii au depus plângeri împotriva şoferilor la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
„Primul denunţ al unui poliţist de la Bicaz a fost înregistrat în luna martie 2018, atunci când acesta a declarat că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12C, pe raza localităţii Neagra, împreună cu colegul său de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate.
În timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, şoferul a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe poliţist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei”, se arată într-un comunicat al DGA.
Ulterior, în luna mai, acelaşi agent de poliţie a sesizat DGA cu privire la faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu acelaşi coleg, pe acelaşi sector de drum, un alt conducător auto depistat pentru depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă le-a oferit suma de 100 de lei pentru a nu dispune sancţionarea sa contravenţională.
În cauză au fost dispuse cercetări, astfel încât din datele şi probele obţinute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie, 33 de persoane fără calitate specială au promis, oferit sau dat sume de bani ori foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, precizează DGA în comunicatul citat.
Alţi doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au sesizat, în trei rânduri, de la începutul acestui an, la DGA, dări de mită din partea unor şoferi care au încălcat normele legale. Anchetatorii susţin că poliţiştii au refuzat sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei, oferite cu titlu de mită de şoferi, pentru a nu-i sancţiona, se mai arată în comunicatul de presă.
În toate cele 3 situaţii au fost întocmite dosare penale în care ofiţerii DGA au efectuat cercetări iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au emis rechizitorii de trimitere în judecată pentru dare de mită.

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA! Persoana cu arsuri in urma unui incendiu de vegetatie

Publicat

on

De catre

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit, miercuri pe un teren situat la ieşirea din municipiul Vaslui, spre suburbia Gura Bustei.
Iniţial, la locul producerii incendiului a fost direcţionat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, dar pentru a evita propagarea focului la anumite obiective din zonă a mai fost trimisă o maşină de intervenţie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Petru Iftene, proprietarul terenului pe care s-a produs incendiul prezintă arsuri la nivelul feţei. Victima urmează să fie preluată de un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Se face dreptate! Primarul Ion Lungu sare in sprijinul elevilor olimpici!

Publicat

on

De catre

Dan Turturean, elevul din Suceava pe care statul român a refuzat să-l trimită la doua olimpiade internationale si care a obtinut medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, va fi premiat. Municipalitatea suceveană va oferi un premiu în bani, în valoare de 10.000 de lei. Familia tanarului si profesorii au facut o cheta publica pentru ca el sa poata merge la concursuri. Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări. ”Având în vedere performanţele acestui tânăr, David Turturean, îl vom premia, din partea Primăriei Suceava, cu 10.000 de lei, pentru aurul adus de la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Eu, ca primar, îl felicit pentru rezultatul obţinut şi pentru onoarea pe care o aduce oraşului (…) Îi corect să fie aşa, pentru că avem foarte multe solicitări de finanţare înainte de a pleca la olimpiade. Nu cred că-i corect, pentru că nu ştim ce obţin acolo”, a spus Lungu. Totodată, primarul a spus că, în proxima şedinţă a Consiliului Local, se va supune aprobării un proiect cadru de acordare de premii băneşti pentru elevii care obţin rezultate deosebite la competiţii internaţionale, respectiv 10.000 de lei pentru medalia de aur, 7.000 de lei pentru medalia de argint şi 5.000 de lei pentru medalia de bronz.
David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale. Acum a obtinut pentru România medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. Până în prezent, eforturile sale nu au fost încurajate şi de autorităţi. Mama lui sustine ca in vara acestui an, elevul a fost instiintat de reprezentantii Ministerul Educatiei ca nu i se va deconta transportul si diurna la cele două olimpiade internaţionale la care s-a calificat. Este vorba despre Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. Familia tabarului si profesorii acestuia
au organizat o campanie de strangere de fonduri pentru ca David Turturean să poată să ajungă la cele două olimpiade internaţionale.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est