Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

Preasfintitul Ignatie a fost intampinat cu bucurie si caldura de credinciosi la Protectia Copilului

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Capela din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Vaslui, marti 12 iunie. Curtea institutiei s-a dovedit neincapatoare pentru credinciosii si angajatii care au participat la slujba. La final, credinciosii au fost binecuvantati de Episcopul Ignatie. Prezente au fost si autoritatile, sefii Prefecturii si ai Consiliului Judetean! Cu ocazia savarsirii Sfintei Liturghii, Preasfintitul Ignatie a oferit sf Antimis preotului Petru Damian.

“Nădăjduiesc că acest eveniment de bucurie prilejuită de prezenta Preasfintitului Ignatie a adus multă mângâiere şi bucurie sufletească pelerinilor”, a spus preotul Petru Damian de la Capela Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui.

“Când intrăm în casa semenilor nostril, să intrăm cu gândul ca pacea lui Hristos să troneze în inimile celor pe care îi căutăm. Să cercetăm dacă cei din casă au disponibilitatea sufletească, chemarea interioară, de a-L primi pe Hristos. Toți suntem chemați să fim apostoli, să nu punem nimic mai presus de Hristos! Putem să ne lăsăm mintea întunecată de bani, și devii un om corupt. Și pe orice cale cauți să aduni câți mai mulți bani. Iar ei nu fac altceva decât să degradeze, prin modalitatea prin care îi obții, pe semenul tău, să îl consideri un obiect de tranzacție. Banii orbesc mintea unui om, și devine astfel un om corupt. Corupția materială are în spatele ei corupția de natură spirituală: ești un om schimonosit, desfigurat sufletește.(…)
Nu avem voie să punem nimic mai presus de realitățile spirituale. Când punem interesele noastre personale, meschine, mai presus de Hristos, El nu se lasă batjocorit. El Însuși îngăduie să vină mânia asupra noastră. Nu El ne pedepsește, ci ne pedepsesc faptele noastre murdare și ascunse” a spus PS Ignatie
Un artist bârlădean crescut la orfelinat, masterand la Pictură murală, a pictat capela Direcției de Protecție a Copilului Vaslui. Constantin Mardare a început să picteze de foarte tânăr tablouri cu copii și a înfrumusețat pereții tuturor grădinițelor din Bârlad cu scene din povești. El a realizat 12 lucrări de pictură de dimensiuni mari, pictate pe panouri de PAL. Panourile, care înfățișează cei mai reprezentativi sfinți, au fost amplasate în capela din incinta Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Pe lângă aceste panouri, Costică Mardare a mai pictat și scena Învierii și Nașterea Mântuitorului. Cum orice capelă are și o catapeteasmă, tabourile care o împodobesc au fost realizate tot de inimosul pictor bârlădean.

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est