Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

“Cand timpul nu mai are rabdare!” Mesajul emotionant al colegilor medicului Mircea Zavate

Publicat

on

In MEMORIAM Dr. Dan MIRCEA ZAVATE: 27.04.1951- 08.08.2018
Suntem iarasi in doliu… aripa mortii a invaluit din nou spitalul nostru. Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE a plecat dintre noi. Este mult, mult prea mult pentru noi, care am avut privilegiul sa-l cunoastem pe reputatul profesionist Dan Mircea ZAVATE. Pentru a intelege ce a reprezentat Dr. Dan Mircea ZAVATE pentru pacienti cat si pentru spitalul nostru, sunt obligatorii cateva repere biografice. S-a nascut la Iasi, la 27 aprilie 1951, fiind fiul distinsului medic pneumoftiziolog Theodor ZAVATE. Studiile primare, gimnaziale si liceale le-a efectuat in Husi. Intre 1971- 1977 a frecventat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Mentori i-au fost mari personalitati ale invatamantului medical romanesc, dintre care amintim: prof. dr. Gheorghe CHIPAIL, prof. dr. Ion IANCU, prof. dr. Constantin DOLINESCU, prof. dr. Constantin I. NEGOITA, s.a. In calitate de medic rezident in chirurgie generala a trecut prin faimoasa ,,scoala” de chirurgie a Spitalului ,, Dr. I. Cantacuzino” din Bucuresti, in perioada 1979- 1982, sub indrumarea prof.dr. Alexandru PRISCU.
Din 1982 destinul dr. Dan Mircea ZAVATE a fost legat nemijlocit de sectia Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui. Inca din primii ani de activitate s-a impus in randul colegilor, dar si al pacientilor prin competenta dovedita la interventiile chirurgicale efectuate. Aria competentelor profesionale s-a largit prin aprofundarea unor cursuri de specialitate in: chirurgie toracica, chirurgie cardio- vasculara, chirurgie plastica. Conectat la tot ce este nou in domeniul procedurilor chirurgicale a sesizat si apreciat la adevarata valoare avantajele laparoscopiei, facand demersurile necesare pentru utilizarea acestei tehnici. Intre 1991- 2014 a fost seful sectiei Chirugie Generala. In aceasta calitate a fost intens preocupat pentru dotarea sectiei cu aparatura performanta. A condus Spitalul Judetean intre anii 1998-2001. O perioada complicata pentru sistemul medical romanesc. Avandu-l la timona pe Dr. Dan Mircea ZAVATE, corabia spitalului a reusit sa navigheze cu succes pe o mare destul de agitata, cu valuri mari. Corabia s-a aplecat, a luat apa, dar sub conducerea priceputa a ,, capitanului” Dan Mircea ZAVATE nu a esuat in ,, bancurile de nisip” ale tranzitiei, reusind in final sa acosteze la tarm. Pentru dr. Dan Mircea ZAVATE a fost inca o misiune indeplinita. Calitatile profesionale, manageriale si nu in ultimul rand umane i-au fost recunoscute prin alegerea Domniei Sale in forurile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania: secretar intre 1996-1999 si membru in consiliul national de jurisdictie si litigii. Din 2004- 2017 a fost ales de catre colegii presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, filiala Vaslui.
Cand vorbim despre cel care a fost Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE ne gandim instantaneu la competenta, bunatate, generozitate, disponibilitate. Fiecare dintre acestea si toate la un loc i-au fost recunoscute de toti cei care l-au cunoscut fie ca vorbim de pacienti, medici, colaboratori, autoritati locale si nationale. Pentru pacienti a fost un doctor priceput si plin de omenie. Pentru colegi a fost un om disponibil si generos, impartasindu-le din experienta profesionala si umana. Pentru colaboratori a fost un conducator corect si echilibrat, intelegandu-le si incercand sa rezolve, in masura posibilitatilor, problemele care-i erau aduse la cunostinta. Pentru autoritatile locale a un partener plin de franchete, care nu a ezitat sa puna pe tapet problemele grave cu care se confrunta, in particular, spitalul si, in general, sistemul medical romanesc. Deviza dupa care se ghida: ,, Daca sanatate nu e, nimic nu e…”
Uneori, cuvintele nu sunt suficient de expresive pentru a putea reda durerea, mahnirea, tristetea pe care le traim cu totii in aceste momente.
Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE va ramane vesnic in amintirea noastra.
In aceste clipe de imensa suferinta, suntem alaturi de familia indurerata si indoliata, asigurand-o de totalul nostru sprijin si intreaga noastra compasiune, pentru depasirea acestei tragedii.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
Conducerea si colectivul SJU Vaslui

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est