Conecteaza-te cu noi

StiriEst

“Cand timpul nu mai are rabdare!” Mesajul emotionant al colegilor medicului Mircea Zavate

Publicat

on

In MEMORIAM Dr. Dan MIRCEA ZAVATE: 27.04.1951- 08.08.2018
Suntem iarasi in doliu… aripa mortii a invaluit din nou spitalul nostru. Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE a plecat dintre noi. Este mult, mult prea mult pentru noi, care am avut privilegiul sa-l cunoastem pe reputatul profesionist Dan Mircea ZAVATE. Pentru a intelege ce a reprezentat Dr. Dan Mircea ZAVATE pentru pacienti cat si pentru spitalul nostru, sunt obligatorii cateva repere biografice. S-a nascut la Iasi, la 27 aprilie 1951, fiind fiul distinsului medic pneumoftiziolog Theodor ZAVATE. Studiile primare, gimnaziale si liceale le-a efectuat in Husi. Intre 1971- 1977 a frecventat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Mentori i-au fost mari personalitati ale invatamantului medical romanesc, dintre care amintim: prof. dr. Gheorghe CHIPAIL, prof. dr. Ion IANCU, prof. dr. Constantin DOLINESCU, prof. dr. Constantin I. NEGOITA, s.a. In calitate de medic rezident in chirurgie generala a trecut prin faimoasa ,,scoala” de chirurgie a Spitalului ,, Dr. I. Cantacuzino” din Bucuresti, in perioada 1979- 1982, sub indrumarea prof.dr. Alexandru PRISCU.
Din 1982 destinul dr. Dan Mircea ZAVATE a fost legat nemijlocit de sectia Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui. Inca din primii ani de activitate s-a impus in randul colegilor, dar si al pacientilor prin competenta dovedita la interventiile chirurgicale efectuate. Aria competentelor profesionale s-a largit prin aprofundarea unor cursuri de specialitate in: chirurgie toracica, chirurgie cardio- vasculara, chirurgie plastica. Conectat la tot ce este nou in domeniul procedurilor chirurgicale a sesizat si apreciat la adevarata valoare avantajele laparoscopiei, facand demersurile necesare pentru utilizarea acestei tehnici. Intre 1991- 2014 a fost seful sectiei Chirugie Generala. In aceasta calitate a fost intens preocupat pentru dotarea sectiei cu aparatura performanta. A condus Spitalul Judetean intre anii 1998-2001. O perioada complicata pentru sistemul medical romanesc. Avandu-l la timona pe Dr. Dan Mircea ZAVATE, corabia spitalului a reusit sa navigheze cu succes pe o mare destul de agitata, cu valuri mari. Corabia s-a aplecat, a luat apa, dar sub conducerea priceputa a ,, capitanului” Dan Mircea ZAVATE nu a esuat in ,, bancurile de nisip” ale tranzitiei, reusind in final sa acosteze la tarm. Pentru dr. Dan Mircea ZAVATE a fost inca o misiune indeplinita. Calitatile profesionale, manageriale si nu in ultimul rand umane i-au fost recunoscute prin alegerea Domniei Sale in forurile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania: secretar intre 1996-1999 si membru in consiliul national de jurisdictie si litigii. Din 2004- 2017 a fost ales de catre colegii presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, filiala Vaslui.
Cand vorbim despre cel care a fost Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE ne gandim instantaneu la competenta, bunatate, generozitate, disponibilitate. Fiecare dintre acestea si toate la un loc i-au fost recunoscute de toti cei care l-au cunoscut fie ca vorbim de pacienti, medici, colaboratori, autoritati locale si nationale. Pentru pacienti a fost un doctor priceput si plin de omenie. Pentru colegi a fost un om disponibil si generos, impartasindu-le din experienta profesionala si umana. Pentru colaboratori a fost un conducator corect si echilibrat, intelegandu-le si incercand sa rezolve, in masura posibilitatilor, problemele care-i erau aduse la cunostinta. Pentru autoritatile locale a un partener plin de franchete, care nu a ezitat sa puna pe tapet problemele grave cu care se confrunta, in particular, spitalul si, in general, sistemul medical romanesc. Deviza dupa care se ghida: ,, Daca sanatate nu e, nimic nu e…”
Uneori, cuvintele nu sunt suficient de expresive pentru a putea reda durerea, mahnirea, tristetea pe care le traim cu totii in aceste momente.
Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE va ramane vesnic in amintirea noastra.
In aceste clipe de imensa suferinta, suntem alaturi de familia indurerata si indoliata, asigurand-o de totalul nostru sprijin si intreaga noastra compasiune, pentru depasirea acestei tragedii.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
Conducerea si colectivul SJU Vaslui

StiriEst

Rugaciunea Preasfintitului Ignatie pentru o batrana care a implinit 100 de ani

Publicat

on

De catre

In ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Spiridon” din Bârlad, cu prilejul hramului sfântului lăcaș. Numeroși credincioși au ales să-l cinstească pe Sfântul Spiridon participând la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea lui. „Astăzi sărbătorim pe unul dintre cei mai minunați și frumoși sfinți, pe Sfântul Ierarh Spiridon. Toată viața lui a fost una de simplitate, de dragoste față de semeni și de credință puternică în Dumnezeu. El a fost un om simplu, a fost păstor. Era însă un om extrem de milostiv, foarte atent cu cei sărmani! Avea o credință pe care noi cei de astăzi nu o mai putem înțelege. (…) Așa sunt oamenii lui Dumnezeu, în viața lor totul este minunat și de neînțeles pentru mintea noastră, îngustă în cele duhovnicești, și pentru inima noastră, care nu înțelege cum lucrează Dumnezeu. A trăit ca un om întelept, răscumpărând vremea, având conștiința că zilele sunt grele”, a spus Preasfintitul Ignatie.  In partea a doua a zilei, Episcopul a mers in Parohia Bereasa-Danesti. Aici a savarsit slujba Acatistului Sfantului Spiridon, dar a rostit si o rugaciune pentru bunica Elena, o batrana care astazi a implinit varsta de 100 de ani. Preasfintitul Ignatie i-a adus bunicuței în dar flori și un plic cu o sumă de bani. Bunica Elena a reuşit să depăşească un secol de viaţă, fiind un om extrem de activ, după cum povestesc oamenii din sat. Viaţa ei nu a fost deloc uşoară, dar niciodata nu s-a plans.

“Este un semn de respect şi de preţuire a noastră pentru ceea ce au făcut în viaţă aceste persoane. Noi nu putem decât să le dorim în continuare viaţă lungă în continuare. Rugăciunea este unul din cele mai bune medicamente care vindecă bolile sufletului, dar şi pe cele cele ale trupului. Ori de câte ori ne rugăm, este prezent Dumnezeu, iar prezenţa Lui se face simţită şi lucrează în mintea, inima şi viaţa oricărui om care Îi cere ajutorul”, a spus PS Ignatie.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A plecat supărat că a pierdut toţi banii la păcănele, dar s-a întors cu ranga și a distrus sala

Publicat

on

De catre

Un tânăr din Piatra-Neamţ a cedat psihic, după ce și-a pierdut și ultimul ban la păcănele. Supărat că aparatul nu-i dă nimic bun, l-a fărâmat acolo, pe loc, după care a plecat.

În scurt timp, acesta s-a întors înarmat cu o rangă și a început să se răzbune pe toate, pe rând, sub privirile angajaților, care priveau înlemniți, fără reflexe.

Polițiștii confirmă evenimentul și precizează că au reţinut o persoană, care se afla deja sub control judiciar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că un bărbat de 37 de ani, din Piatra-Neamţ, persoană aflată sub control judiciar, ar fi provocat scandal în incinta localului, unde ar fi distrus un aparat electronic de jocuri de noroc, în acest caz fiind demarată o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice. La aceeaşi dată, în jurul orei 18:00, bărbatul a revenit în localul respectiv, unde ar mai fi distrus alte trei aparate electronice şi ușa în incinta localului, după care a plecat.

Poliţiştii l-au  depistat pe bărbat în timp ce se deplasa pe Bulevardul Dacia, iar în urma audierii, faţă de acesta a fost emisă o ordonanţă de reținere pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniștii publice.

Poliţiştii l-au introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă a I.P.J. Neamţ, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

PNL si PSD se cearta de la bani! Contre intre Tataru si Mariciuc

Publicat

on

De catre

Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, şi-a exprimat miercuri nemulţumirea de felul în care Consiliul Judeţean distribuie fonduri către unităţile administrativ-teritoriale, menţionând, într-o conferinţă de presă, că rectificările bugetare sau alte tipuri de alocări de fonduri sunt transformate de PSD în ‘ajutoare sociale acordate preferenţial’. 

‘Asistăm de câteva luni de zile la diverse rectificări de buget şi alocări de sume, pe care PSD, în frunte cu domnul Dumitru Buzatu, încearcă să le transforme în ajutoare sociale acordate preferenţial. De 29 de ani am tot aşteptat să vedem că se schimbă ceva. Vedem aceleaşi drumuri de pământ, vedem aceleaşi comune sărace, vedem doar alocări mai mult pentru funcţionare, decât pentru dezvoltare. Fondurile merg doar acolo unde Dumitru Buzatu crede că are o masă de manevră’, a afirmat liderul PNL Vaslui. 

El şi-a manifestat speranţa ca grupul consilierilor judeţeni liberali să fie consultat înainte de ultima alocare de fonduri din acest an, care va avea loc în zilele următoare. 

‘Suntem ameninţaţi astăzi că acest guvern performant mai face o alocare de fonduri, iar CJ va face o şedinţă extraordinară pentru a repartiza sumele. (…) Nu ştiu ce să înţeleg, se apropie moţiunea de cenzură, domnul Dragnea îşi face turul de apropiaţi. Dacă noi trebuie să aşteptăm când îi ţâţâie fundul domnului Dragnea, ca să primească judeţul Vaslui câte o sumă, chiar înseamnă că suntem ai nimănui. Noi aşteptăm ca grupul de consilieri liberali să fie consultat la alocarea acestor fonduri care vor veni, deşi am speranţe mici’, a mai spus Tătaru.

Vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mariciuc, a afirmat că acuzaţiile PNL sunt nefondate, subliniind că la ultima alocare bugetară au fost şi comune conduse de primari liberali care au primit bani, în urma unor solicitări făcute în acest sens. 

‘Ar trebui să ne bucurăm de faptul că există bani alocaţi judeţului Vaslui şi că putem rezolva probeleme ale comunităţilor. Lăsând la o parte formularea nepotrivită şi total lipsită de eleganţă a conducerii PNL, transmit că alocările nu s-au făcut în funcţie de culoarea politică, ci pornind de la nevoile comunităţilor, de la sumele avute la dispoziţie şi de la solicitările primite de la primării. S-a încercat să se ajungă la o rezolvare convenabilă a tuturor solicitărilor, fără a se ţine cont de culoarea politică. Chiar ţin să precizez că anumite comunităţi cu primari liberali au primit fonduri la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, iar consilierii liberali s-au abţinut de la vot. Nu înţelegem o astfel de atitudine’, a declarat Mariciuc.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est