Conecteaza-te cu noi

StiriEst

“Cand timpul nu mai are rabdare!” Mesajul emotionant al colegilor medicului Mircea Zavate

Publicat

on

In MEMORIAM Dr. Dan MIRCEA ZAVATE: 27.04.1951- 08.08.2018
Suntem iarasi in doliu… aripa mortii a invaluit din nou spitalul nostru. Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE a plecat dintre noi. Este mult, mult prea mult pentru noi, care am avut privilegiul sa-l cunoastem pe reputatul profesionist Dan Mircea ZAVATE. Pentru a intelege ce a reprezentat Dr. Dan Mircea ZAVATE pentru pacienti cat si pentru spitalul nostru, sunt obligatorii cateva repere biografice. S-a nascut la Iasi, la 27 aprilie 1951, fiind fiul distinsului medic pneumoftiziolog Theodor ZAVATE. Studiile primare, gimnaziale si liceale le-a efectuat in Husi. Intre 1971- 1977 a frecventat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Mentori i-au fost mari personalitati ale invatamantului medical romanesc, dintre care amintim: prof. dr. Gheorghe CHIPAIL, prof. dr. Ion IANCU, prof. dr. Constantin DOLINESCU, prof. dr. Constantin I. NEGOITA, s.a. In calitate de medic rezident in chirurgie generala a trecut prin faimoasa ,,scoala” de chirurgie a Spitalului ,, Dr. I. Cantacuzino” din Bucuresti, in perioada 1979- 1982, sub indrumarea prof.dr. Alexandru PRISCU.
Din 1982 destinul dr. Dan Mircea ZAVATE a fost legat nemijlocit de sectia Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui. Inca din primii ani de activitate s-a impus in randul colegilor, dar si al pacientilor prin competenta dovedita la interventiile chirurgicale efectuate. Aria competentelor profesionale s-a largit prin aprofundarea unor cursuri de specialitate in: chirurgie toracica, chirurgie cardio- vasculara, chirurgie plastica. Conectat la tot ce este nou in domeniul procedurilor chirurgicale a sesizat si apreciat la adevarata valoare avantajele laparoscopiei, facand demersurile necesare pentru utilizarea acestei tehnici. Intre 1991- 2014 a fost seful sectiei Chirugie Generala. In aceasta calitate a fost intens preocupat pentru dotarea sectiei cu aparatura performanta. A condus Spitalul Judetean intre anii 1998-2001. O perioada complicata pentru sistemul medical romanesc. Avandu-l la timona pe Dr. Dan Mircea ZAVATE, corabia spitalului a reusit sa navigheze cu succes pe o mare destul de agitata, cu valuri mari. Corabia s-a aplecat, a luat apa, dar sub conducerea priceputa a ,, capitanului” Dan Mircea ZAVATE nu a esuat in ,, bancurile de nisip” ale tranzitiei, reusind in final sa acosteze la tarm. Pentru dr. Dan Mircea ZAVATE a fost inca o misiune indeplinita. Calitatile profesionale, manageriale si nu in ultimul rand umane i-au fost recunoscute prin alegerea Domniei Sale in forurile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania: secretar intre 1996-1999 si membru in consiliul national de jurisdictie si litigii. Din 2004- 2017 a fost ales de catre colegii presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, filiala Vaslui.
Cand vorbim despre cel care a fost Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE ne gandim instantaneu la competenta, bunatate, generozitate, disponibilitate. Fiecare dintre acestea si toate la un loc i-au fost recunoscute de toti cei care l-au cunoscut fie ca vorbim de pacienti, medici, colaboratori, autoritati locale si nationale. Pentru pacienti a fost un doctor priceput si plin de omenie. Pentru colegi a fost un om disponibil si generos, impartasindu-le din experienta profesionala si umana. Pentru colaboratori a fost un conducator corect si echilibrat, intelegandu-le si incercand sa rezolve, in masura posibilitatilor, problemele care-i erau aduse la cunostinta. Pentru autoritatile locale a un partener plin de franchete, care nu a ezitat sa puna pe tapet problemele grave cu care se confrunta, in particular, spitalul si, in general, sistemul medical romanesc. Deviza dupa care se ghida: ,, Daca sanatate nu e, nimic nu e…”
Uneori, cuvintele nu sunt suficient de expresive pentru a putea reda durerea, mahnirea, tristetea pe care le traim cu totii in aceste momente.
Dl. Dr. Dan Mircea ZAVATE va ramane vesnic in amintirea noastra.
In aceste clipe de imensa suferinta, suntem alaturi de familia indurerata si indoliata, asigurand-o de totalul nostru sprijin si intreaga noastra compasiune, pentru depasirea acestei tragedii.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!
Conducerea si colectivul SJU Vaslui

StiriEst

O mamă din Vaslui îşi snopeşte în bătaie copilul, în timp ce tatăl filmează. Frăţiorul mai mic plânge să-l lase în pace

Publicat

on

De catre

O mamă din Vaslui îşi bate crunt băieţelul de 10 ani, în timp ce tatăl filmează cu telefonul mobil întreaga grozăvie. Martor al bătăii este copilul cel mic al cuplului, care plânge să-i lase frăţiorul în pace.

Scenele de o violenţă greu de privit au avut loc recent în casa unei familii din comuna Arsura, judeţul Vaslui.

Cuplul are trei copii cu vârste de 10 ani, 2 ani şi 1 an.

Băieţelul de 10 ani, cel care este umilit şi bătut cu sălbăticie de mama lui, este din prima căsătorie a femeii, care este din Republica Moldova.

Furioasă că băieţelul ar fi pierdut cele două suzete ale copilaşului de 1 an şi 6 luni, femeia de 30 de ani îl ia la bătaie şi îl înjură. 

„Din două, una trebuie să existe. Doamne fereşte ce fac din tine!”, se aude ţipând mama.

În timp ce filmează cu telefonul mobil întreaga scenă, concubinul femeii, de 29 de ani, intervine din când în când, încercând să-şi calmeze consoarta.

„Lasă-l, lasă-l, că îi spargi capul. Dă-i pace. Gata! Nu-i rupe părul din cap!”, se aude bărbatul.

Cei trei micuţi ai familiei, luaţi de Protecţia Copilului

Protecţia Copilului a fost sesizată în acest caz, iar cei trei copii au fost luaţi din familie de reprezentanţii instituţiei şi duşi într-un centru special de protecţie pentru minori.

Pentru că băieţelul este cetăţean moldovean, va fi anunţat şi Consultatul, urmând să se stabilească dacă rămâne într-un centru din România sau va fi dus în Moldova.

Citeste in continuare

StiriEst

Suspiciuni! Toţi medicii vor fi verificaţi, după ce o falsă doctoriţă a operat 10 ani într-un spital de stat

Publicat

on

De catre

Toţi medicii din România vor fi verificaţi, după ce o falsă doctoriţă a operat 10 ani într-un spital de stat.

Colegiul Medicilor din România și Ministerul Sănătății au încheiat un protocol de colaborare, prin care se obligă să verifice riguros documentele și statutul medicilor care profesează în spitalele din țară, pentru a evita apariția altor cazuri de impostură în sistemul medical.

Cele două instituții se obligă să actualizeze bazele de date cu toți medicii care profesează în România și să se informeze reciproc după fiecare sesiune de examene. Conform protocolului, cele două instituții vor comunica datele și informațiile în legătură cu dreptul de liberă practică al medicilor, specialitățile și calificările profesionale dobândite de aceștia, sancțiunile aplicate, existența unor avize și autorizări, informările și atenționările primite prin sistemul IMI, precum și orice alte informații de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranța pacienților. 

„În fiecare județ, în fiecare spital, se vor lua la mână documentele de conformitate ale celor care lucrează în acele județe.”, a declarat Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România. 

Autoritățile încearcă să afle cum a fost posibil ca un fals medic să lucreze ani la rândul într-un spital de stat.

Citeste in continuare

StiriEst

Noi focare de pestă porcină africană, confirmate în Bacău şi Botoşani

Publicat

on

De catre

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din Bacău. S-a confirmat pestă porcină şi într-o gospodărie din judeţul Botoşani, fiind luate măsurile necesare.

În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, judeţul Bacău, au transmis, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Suguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc din exploataţie, ecarisarea cadavrului şi dezinfecţia exploataţiei.

”În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un  cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei”, a mai transmis ANSVSA.

Tot în cursul zilei de vineri, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la două porcine depistate într-o exploataţie non-profesională din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani.

”Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele  erau identificate cu crotalii auriculare”, a mai transmis ANSVSA.

În ambele cazuri s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est