Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

Preasfintitul Ignatie primeste multumiri de la credinciosi! “Biserica trebuie deschisa in fiecare zi!”

Publicat

on

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit, la ceas de seară, Paraclisul Maicii Domnului în mijlocul credincioşilor din mai multe parohii din Eparhie. La îndemnul Părintelui Episcop Ignatie, Slujba Paraclisului  se săvârşeşte în fiecare seară în bisericile Eparhiei Huşilor pe tot parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului. Chiar daca unii preoti, obisnuiti sa dea pe la biserica numai duminica, au strambat din nas, comentant ca slujbele la ceas de seara in timpul saptamanii nu isi au rostul, enoriasii aveau sa contrazica aceasta nemultumire a preotilor. Credinciosii vin la slujbe si sunt bucurosi atunci cand gasesc bisericile deschise si in restul timpului nu doar duminica. “Noi nu venim la biserica o singura data pe saptamana. La serviciu mergem in fiecare zi, sa vina si preotii zilnic la biserica. Oamenii se obisnuiesc si vin mai des la slujbe daca lacasele sunt deschise si in restul saptamanii”, spun credinciosii. O femeie din Miclesti sustine ca a venit acasa din strainatate si nu mica i-a fost mirarea atunci cand a gasit usa bisericii deschisa. “Ma bucur ca lucrurile s-au schimbat in bine. Omul trebuie sa se poata duce oricand in casa Domnului”, a spus Maria Mihai. Si localnicii din Munteni de Jos spun ca merg la slujbe seara si ca regula este binevenita. “Nu ne rugam o zi pe saptamana, ne rugam zilnic. Este perioada postului, toti avem pacate si toti trebuie sa mergem la biserica. Am fost in fiecare seara la slujba. Sa ii dea Dumnezeu sanatate Preasfintitului”, spune o credincioasa din Muntenii de Jos. Enoriasii parohiei Văleni, din protopopiatul Vaslui, s-au putut bucura de prezenţa Ierarhului Huşilor în comunitatea lor. Părintele Episcop Ignatie a ajuns şi la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Mina” din municipiul Vaslui. Tot in aceasta saptamana, PS Ignatie a vizitat mai multe familii nevoiaşe din localitatea Parpaniţa, de lângă Negreşti. De asemenea, Preasfinţitul Ignatie a slujit Paraclisul Maicii Domnului la biserica „Sfinţii Voievozi” din Huşi.
Vorbindu-le credincioşilor prezenţi despre lucrarea lui Dumnezeu săvârşită  prin Preasfânta Fecioară Maria, Ierarhul Huşilor a afirmat că: „prin Maica Domnului noi avem putinţa să ne împărtăşim de iubirea cea autentică a lui Dumnezeu. Prin întruparea Logosului, a Fiului lui Dumnezeu, iubirea treimică devine accesibilă oamenilor …  Această iubire ne străduim să o asimilăm în acest post premergător marelui praznic al Adormirii Ei.”

Un pastor isi cunoaste oile! Niciodata nu poti sa-l pacalesti pe Dumnezeu!
“Un pastor isi cunoaste oile si daca nu vede duminica la biserica un om care de obicei este prezent la slujba, ar trebui sa se ingrijoreze, sa dea un telefon, sa stea de vorba cu el. Cat am fost preot in Grecia, mi s-a incredintat o parohie intr-o zona absolut superba, in care erau foarte multi oameni din zona Moldovei. Era acolo o batranica extraodinara venita la copiii ei sa aiba grija de nepoti. Cateva duminici la rand, nu am mai vazut-o si i-am intrebat pe copiii acelei doamne ce se intampla, iar ei mi-au spus ca mamei lor ii este rusine sa vina la biserica, fiindca nu are bani sa dea pomelnic. In urmatoarea duminica, pe langa ceea ce le-am spus oamenilor legat de Evanghelie, am avut o interventie in care le-am transmis credinciosilor ca se insala crezand ca vin la biserica pentru a da bani si pomelnice. Nu acesta este scopul pentru care noi mergem la biserica. Faptul ca un om, din dragostea sa, din munca sa, face o danie, este o chestiune secundara… Fiecare om are un anumit parcurs spiritual. Eu ca preot trebuie sa fiu atat de dibaci si inteligent si cu atata pricepre, incat sa reusesc sa castig acea persoana la Hristos. Niciodata nu poti sa-l pacalesti pe Dumnezeu”, spunea recent PS Ignatie.
Sorin SAIZU

StiriEst

Un nou premiu pentru regizorul Corneliu Porumboiu

Publicat

on

De catre

Centenarul Filmului Românesc a ajuns la Vaslui, programul filmelor fiind inclus în agenda Zilelor Culturale ale municipiului. Irina-Margareta Nistor (consultant cinema în cadrul proiectului), invitata specială a caravanei Centenarului Filmului Românesc la Vaslui, s-a întâlnit cu spectatorii înainte şi după proiecţii.
Corneliu Porumboiu, invitat special, a participat la proiecţia filmului A fost sau n-a fost, marti, de la ora 18.00.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit marţi, la Vaslui, din partea echipei Centenarului Filmului Românesc, o distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.
„Mă bucur că avem festivalul acesta şi la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obişnuinţa aceasta de a se merge la cinema, deci orice început este bun şi sper să fie continuată iniţiativa aceasta”, a spus Corneliu Porumboiu, prezent la Vaslui, ocazia proiecţiei filmului său ‘A fost sau n-a fost?’.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a mărturisit că ‘A fost sau n-a fost?’ este unul dintre filmele sale preferate.
Caravana Centenarului Filmului Românesc la Vaslui se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA- Mii de pelerini sunt asteptati la Cacica!

Publicat

on

De catre

Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, in judetul Suceava, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La Sfanta Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din strainatate
Preotul paroh şi Rectorul Basilicii Minor de la Cacica, Anton Mărăndescu, a declarat că în acest an printre participanţii la celebrările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului se va afla IPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti care “îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica”. Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se menţionează că în afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi si autorităţi civile. Ziua de miercuri va debuta, la ora 6.00, cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană. Sfânta Liturghie Pontificală de hram va fi oficiată, miercuri, la ora 11,00, de IPS Ioan Robu, care va adresa şi un mesaj special pelerinilor de la Cacica, iar la Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica urmând să se încheie cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

A fost redeschisa circulația feroviară spre Putna

Publicat

on

De catre

Orice persoană care prezintă un bilet de călătorie cu trenul pe orice distanţă de pe ruta Iaşi-Suceava-Putna va putea vizita gratuit Muzeul Mănăstirii Putna.
Căile Ferate Române au anuntat că, începând cu data de 14 august, se redeschide circulația feroviară spre Putna.
Vor fi două trenuri pe sens în fiecare zi.
Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898 când Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. După  1918, când Bucovina s-a unit cu România, pe lângă aportul la viața economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuție majoră la întărirea identității și unității românilor. Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele organizate pentru românii din diferite provincii istorice ale țării în vederea cunoașterii Bucovinei și în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric și religios unic în țară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I și Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. Circulația pe linia Dornești – Rădăuți – Putna a fost oprită în 2012, iar în acest an Compania Națională a Căilor Ferate Române a redeschis legătura pe calea ferată. Pelerinii care vin la Putna cu trenul vor putea vizita, gratuit, muzeul mănăstirii anunță mănăstirea. Aceștia trebuie doar să prezinte tichetul de călătorie.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est