Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Protopopul Chirvasa, umilit de vasluieni! Preotii din oras au primit flit de la enoriasi

Publicat

on

Peste 91% dintre participanţii la referendum în judeţul Vaslui au ales ‘DA’, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean Vaslui. Reprezentanţii BEJ Vaslui au declarat, pentru STIRIEST că din cei 77.345 de alegători prezenţi la urne, un număr de 70.478 au votat ‘DA’, iar 5.015 au ales varianta ‘NU’, restul voturilor fiind nule. La nivelul judeţului Vaslui au fost înscrişi pe listele electorale 408.169 alegători, prezenţa la urne fiind de 18,94%, sub media pe ţară. Cel mai bun procent din mediul rural a fost obtinut in orasul Negresti in timp ce municipiul Vaslui s-a clasat la coada listei. Preotii din oras nu s-au implicat deloc in campania pentru referendum, iar acest lucru este demonstrat si de slaba prezenta obtinuta chiar la sectiile de votare din parohia actualului protopop, Adrian Chirvasa. Vasluienii i-au dat cu flit acestuia si i-au demonstrat ca nu pot fi pacaliti atat de usor. In municipiul Vaslui, prezenta la vot a fost sub 10 procente. La sectiile de votare din parohia protopopului Chirvasa, seful preotilor vasluieni, prezenta a fost de asemenea de aproximativ 10 procente. In mediul online si nu numai, credinciosii au adus critici actualului protopop.
“Cat s-a chinuit el sa ne convinga sa mergem la vot, dar nu i-a iesit! Eu i-am spus in fata ca nu votez. Am suficiente motive”, a declarat o enoriasa.
“Chirvasa cu ai lui au ramas aceeași timp de peste 2000 de ani…. Nu spun cum , deoarece este un cuvânt f.greu si nu vreau sa ma încarc cu el…,dar ăștia sunt”, a scris pe facebook un alt vasluian.
“Eu zic ca abia acum o parte din populație s-a trezit si și-a dat seama cât de mincinoși și hoți sunt aceștia ce ne guvernează. De protopop ce sa zic…”, afirma un alt enorias.
“Biserica nu este a lui Chirvasa, este a noastra! El doar isi face serviciul. Mai nou e foarte implicat in politica, indruma lumea sa mearga la referendum sa sustina niste penali!”, a spus o enoriasa.
“Implicarea bisericii, care a avut cazuri grele precum episcopul Corneliu…a contribuit la rezultatul slab de la referendum. Adică hoții strigau: hoții !!! Chirvasa, lasa-ne!” a fost o alta declaratie.
Rezultate dezastruoase s-au obtinut si la restul sectiilor de votare din oras, semn ca preotii vasluieni nu au niciun cuvant de spus in fata credinciosilor. Practic niciun popa din municipiul Vaslui nu se poate lauda cu un scor o onorabil in parohia sa. Mult mai bune au fost rezultatele obtinute de preotii de la sate. Astfel se deminstreaza din nou ca preotii din orase sunt prea preocupati de afacerile personale si nu de interesele Bisericii.

StiriEst

PS Ignatie: „Ipocriţii sunt mici tirani şi îi întâlnim peste tot! Sunt preocupaţi de păcatele celor din jur”

Publicat

on

De catre

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi.

Duminica a XXXIII-a după Rusalii (a Vameşului şi a Fariseului) este prima duminică din perioada liturgică a anului bisericesc numită a Triodului. În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Huşilor a caracterizat acest răstimp ca fiind al pocăinţei prin excelenţă:

„Am intrat în perioada numită a Triodului, perioadă în care Părinţii Bisericii ne invită pe fiecare să ne auto-evaluăm din punct de vedere sufletesc. Să vedem unde ne situăm, care este starea noastră de sănătate spirituală. Imnele din cartea numită Triod le putem socoti un „tomograf duhovnicesc”. Putem să ne descoperim cu foarte multă uşurinţă propriile noastre slăbiciuni lăuntrice. Această perioadă este cea de pocăinţă prin excelenţă, de pregătire pentru întâlnirea cu Hristos Cel răstignit şi înviat.”

În continuarea cuvântului său, Părintele Episcop Ignatie a descris tipologia omului ipocrit:

„Tipologia fariseului este tipologia omului ipocrit, care face caz de calităţile pe care le are. Prin termenul de fariseu înţelegem un om care una spune şi alta face. Nu este consecvent cu sine însuşi, este un om fals. (…)

Fariseul din Evanghelie chiar făcea ceea ce spunea. Era un om corect. Unde este greşeala lui? Ea rezidă în faptul că a încercat să-L manipuleze pe Dumnezeu. Aşa face orice om ipocrit: manipulează întotdeauna! Vrea să pozeze în ceea ce nu este! Se convinge pe sine însuşi de calităţi pe care nu le are. Încearcă apoi să inducă o imagine falsă despre sine însuşi, imagine care nu are niciun corespondent în realitate.”

Totodată, Ierarhul Huşilor a vorbit despe pericolul formalismului în manifestarea vieţii noastre creştine:

„Fariseul transformă totul în reguli şi norme! Este groaznic din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, să transformăm credinţa în norme, în reguli, pentru că acestea ne ucid! Dacă noi transformăm credinţa noastră, relaţia noastră personală cu Dumnezeu în norme şi reguli, nu facem altceva decât să ne oprim la formalism, să propovăduim formalismul credinţei, fără să schimbi ceva în viaţa ta! Aceasta înseamnă să fii fariseu: să transformi credinţa ta în Dumnezeu, într-un ritual, într-un formalism.

Fariseul din Evanghelie încerca să-L manipuleze pe Dumnezeu, să-I dea chestiunile exterioare, însă Dumnezeu se uită la inima omului.”

De asemenea, Preasfinţitul Ignatie a vorbit despre efectele ipocriziei şi ale mândriei în relaţia cu cei din jur:

„Să ştiţi că ipocrizia este o impertinenţă probată, o obrăznicie probată! Omul mândru este cel care nu ştie să îşi calibreze corect diferenţele, chiar spirituale, faţă de semenul său. Se urcă pe un piedestal, care nu este al său, şi se comportă cu dispreţ. Ipocriţii sunt nişte mici tirani şi îi întâlnim peste tot. Arată cu degetul! Nu se văd pe ei înşişi! Tot timpul sunt preocupaţi de păcatele, de slăbiciunile celor din jur. (…)

Vameşul îşi vedea de propriile lui păcate. Rugăciunea lui era sursă de pocăinţă, de părere de rău. El a stat smerit. Într-o traducere mai corectă, „Dumnezeule, ai milă de mine!” înseamnă „Dumnezeule linişteşte-mă, împacă-mă cu Tine!”. (…)

Omul care vine la biserică, cu cât are tendinţa lăuntrică de a tăcea mai mult după ce a plecat, cu atât este un semn clar că s-a folosit de prezenţa lui la rugăciune. (…) Un om care vorbeşte foarte mult despre calităţile sale, de fapt îşi dă seama că nu este sigur pe ele, şi nu le are. Când nu ai ceva, încerci să convingi pe cel de lângă tine ca şi cum le-ai avea. Niciodată un om smerit nu va face paradă de virtuţi.

Citeste in continuare

StiriEst

Piticul din Vaslui a fost saltat de politistii ieseni. Acesta agata minore pe Facebook

Publicat

on

De catre

Un vasluian care de ceva timp isi face veacul prin Iasi, este acuzat că “agăţa” minore pe internet. Cunoscut de vasluieni drept Piticul, fiind mic de statura, barbatul in varsta de 44 de ani isi dadea intalnire in diverse zone din Iasi cu mai multe fete. Le-a cerut acestora si poze indecente.

Piticul a fost prins dupa ce tatal unei tinere si-a facut un cont fals pe Facebook si a reusit sa “obtina” o întâlnire cu barbatul. Cei doi s-au întâlnit seara, în jurul orei 7.30, iar parintele fetei l-a filmat pe individ si a sunat la 112. Piticul a fost preluat de un echipaj de politie si este acum cercetat  penal pentru corupere de minori.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânără împușcată mortal de soţ, în Neamţ. Bărbatul e căutat de poliţie

Publicat

on

De catre

O tânără de 33 de ani din Neamț a fost împușcată de soț, cu o armă artizanală. Incidentul dramatic s-a produs în localitatea Fărcașa, spun polițiștii.

Potrivit anchetatorilor, tânăra de 33 de ani a fost împușcată sâmbătă seară, în casa în care locuia. Un apel la 112 a fost dat de un membru al familiei, în jurul orei 20.10.

Potrivit ziarului stiri-neamt.ro, femeia a fost împușcată în zona inimii, cu o armă artizanală pentru care bărbatul nu avea autorizație. TV Neamț citează surse care spun că bărbatul de 38 de ani a tras în victimă cu o pușcă artizanală, pe geam, în timp ce femeia era în casă.

Cauzele incidentului nu sunt cunoscute. Soțul victimei este căutat de polițiști.

Martorii spun că tânăra divorțase de soț și că era mamă a doi copii, precizează presa locală.

Conform zch.ro, soțul ucigaș locuia la doar câteva case de cea a tinerei. În trecut, victima a fost agresată de bărbat în câteva rânduri și ea a sesizat poliția, spun localnicii.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est