Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sectrete de stat la Episcopia Husi! Cine incalca regulile si de ce!

Publicat

on

Mare secretomanie la unele evenimente organizate de Episcopia Husilor. Responsabilii cu comunicarea din respectiva institutie nu pierd niciun prilej sa critice ziaristii, pe care ii acuza ca promoveaza doar lucrurile negative, dar, cu toate acestea, nu isi fac datoria si nu anunta presa atunci cand se organizeaza anumite evenimente de interes si care ar putea fi promovate in mass-media. Unii reprezentanti ai Episcopiei sustin ca au primit ordin de la superiori sa nu discute cu presa. Nici protopopul habarnist nu discuta. Se stie prea bine ca Adrian Chirvasa este deranjat de adevarurile scrise in presa despre matrapazlacurile sale pe banii enoriasilor. Crezand ca e de ajuns sa scrie dupa o zi, doua sau chiar trei zile niste comunicate de presa pe site-ul episcopiei, reprezentantii institutiei se spala pe maini si uita ca ar fi corect sa anunte si presa cu privire la manifestarile pe care le organizeaza. Doua astfel de situatii s-au petrecut recent. Una a fost o intalnire a profesorilor de religie din judet, in care s-au dezbatut probelemele cu care se confrunta dascalii si s-au trasat liniile pe care acestia trebuie sa le urmeze, iar alta o intrunire a membrilor Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Vaslui, care au serbat trei ani de la infiintarea acestei organizatii. In ambele cazuri, presa nu a stiut despre aceaste intruniri decat la o zi dupa ce ele s-au desfasurat.

Iata cele doua evenimente!


Moment aniversar: Asociatia Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare
Marți, 30 octombrie a.c., Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare. Cu acest prilej, tinerii atoveni au organizat un moment festiv în sala de sedințe a Protopopiatului Vaslui, care s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și a reprezentanților instituțiilor publice județene și locale din municipiul Vaslui.
Pentru a marca acest moment aniversar organizat în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, tinerii au venit în costumații ce amintesc de anul 1918, pentru a aminti de visul secular al românilor de pretutindeni de a trăi în granițele unui singur stat românesc. 
În cadrul întâlnirii, Preasfintitul Ignatie a vorbit despre rolul tinerilor în viața Bisericii, despre frumusețea și bucuriile vieții ca tânăr și i-a asigurat pe tinerii prezenți de suportul necondiționat pe care îl va acorda permanent pentru implicarea acestora în activitățile misionare, educaționale, filantropice și culturale ale Bisericii.
Prezenți la eveniment, dl. Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui și dl. Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui, s-au arătat plăcut surprinși de rafinamentul și frumusețea evenimentului, apreciind lucrarea tinerilor ortodocși și precizând că vor susține în continuare toate activitățile acestor tineri.
La eveniment tinerii atoveni au jucat o piesă de teatru, au degustat din bucatele tradiționale preparate la ei acasă și s-au bucurat prin muzică și dans tradițional, toate acestea într-o atmosferă și într-un cadru creștin. Pe această cale se aduc mulțumiri părintelui Marian Tănasă, precum și părintelui Eduard Irimia și doamnei preotese Elisabeta pentru dăruirea și efortul de care dau dovadă în lucrarea cu acești tineri minunați.


Conferinţa profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor: Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină
Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., a avut loc la Vaslui întâlnirea profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor, intitulată: „Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină”.
Întâlnirea, prezidată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a avut loc în sala de conferinţe a Protopopiatului Vaslui. Alături de Preasfinţia Sa au fost prezenţi părintele consilier cultural Cosmin Gubernat şi doamna profesoară Monica Mocanu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Vaslui.
Adresându-se profesorilor prezenţi, Ierarhul Huşilor i-a îndemnat la o evaluare a eficienţei mesajului lor în rândul tinerilor: „eu văd profesorul de Religie ca un catehet. Aceasta este misunea noastră, pe lângă actul pedagogic în sine, pe lângă rigoarea pe care o presupune predarea orei de Religie.  (…)
Există o ostilitate crescândă faţă de Biserică, faţă de prezenţa în sfera publică a actului credinţei! Vedeţi câte tendinţe şi câtă bătălie a fost în a discredita ora de Religie. Dar să nu o discredităm noi din interior, nefiind foarte bine pregătiţi, negândindu-ne că noi trebuie să ne transformăm în transmiţători de credinţă şi nu numai de informaţii religioase. Acesta este rolul profesorului de Religie – transmite credinţa!
În limba greacă „a transmite” are sensul de a înmâna, adică îi pui în mâinile elevului, adolescentului, valoarea credinţei şi el trebuie să şi-o asume conştient, să o metabolizeze, să o transforme în viaţă. Nu poţi să-l convingi pe adolescent că Dumnezeu este o realitate vie, Persoană, dacă tu nu trăieşti această realitate!
Nu puteţi să contracaraţi astfel de tendinţe dacă nu sunteţi ca o lumânare şi pentru colegii voştri din cancelarie.”
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra transmiterii valorilor credinţei şi culturii creştine tinerilor, eficienţa orei de Religie putând fi evaluată în numărul tinerilor implicaţi activ în viaţa Bisericii: „Unde ne poziţionăm şi cât de eficienţi suntem noi după aproape 30 de ani de predare a Religiei?…că eu nu văd mai mulţi tineri la Biserică… Un profesor de Religie, dacă prin ceea ce transmite el nu reuşeşte să emane dragoste responsabilă, dacă nu este un ambasador foarte bun al credinţei, dacă el însuşi nu întrupează valorile pe care le transmite elevilor, va fi un eşec total.”
A urmat apoi intervenţia doamnei inspector Monica Mocanu care a vorbit despre necesitatea participării cadrelor didactice la cursuri de formare şi despre oportunitatea opţionalelor „Pregătiţi pentru viaţă” (cls. preg.-VIII) şi  „Adolescenţă şi autocunoaştere (cls. IX-XII)” . Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se implice cu foarte multă seriozitate în implementarea acestora în şcolile în care activează, fiind încă o şansă, dată fiind programa acestor opţionale, pentru formarea unor caractere integre.
De asemenea, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a accentuat necesitatea colaborării dintre profesorii de Religie şi preoţi şi a implicării în activităţile asociaţiilor de tineret din Episcopia Huşilor şi cele coordonate de Centrul Eparhial, activităţi ce răspund preocupărilor tinerei generaţii şi care vin în sprijinul transmiterii valorilor credinţei.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor şi problemelor semnalate de cei prezenţi.
M. SIMA

StiriEst

Bebelus in stare grava la Husi! Va fi preluat de elicopterul SMURD

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD din judetul Iasi a fost solicitat la Spitalul din Hudi. Urmeaza sa preia un bebelus in varsta de o luna. Micutul este in stare grava, iar medicii huseni i-au pus diagnosticul de insuficienta respiratorie. 

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță de 4 ani a murit, iar fratele ei este în stare gravă după ce s-au jucat cu focul

Publicat

on

De catre

Tragedie într-o familie din Bacău, după ce garsoniera în care locuiau o femeie şi un bărbat împreună cu cei trei copii ai lor a luat foc.

Părinţii au reuşit să-l salveze pe băiatul cel mic, în vârstă de 3 luni. Vecinii au sărit şi i-au scos afară şi pe ceilalţi doi, un băiat de 3 ani şi o fată cu un an mai mare.

Toţi au ajuns la spital însă, din păcate, fetiţa era în stare extrem de gravă şi nu a supravieţuit.

Mama celor trei copii pregătea masa de seară, în bucătărie. Tatăl coborâse să ducă gunoiul dar când s-a întors, a văzut că garsoniera, aflată la demisol, era cuprinsă de flăcări. A intrat şi şi-a scos mezinul, iar între timp au venit şi pompierii, care i-au eliberat pe copiii cei mari.

”Reporter: Cât aţi lipsit?
Tatăl: 10 minute, doar atât.
Reporter: Când v-aţi întors?
Tatăl: Erau flăcări în colţ la frigider.
Reporter: Copiii unde erau?
Tatăl: Ăla mic de 3 luni l-am scos eu şi pe ceilalţi nu-i mai găseam. Am înţeles de la pompieri că i-au găsit în baie.”

Cei trei copii au fost transportaţi de urgenţă la spital. În ciuda eforturilor medicilor, fata de 4 ani a murit. Băiatul de 3 ani este în stare gravă. Pompierii au aflat şi cauza probabilă a incendiului.

Andrei Grecu, ISU Bacău: ”În urma cercetărilor efectuate de colegii mei s-a stabilit ca cel mai probabil incendiul a pornit de la jocul copiilor cu focul.”

Poliţiştii au început şi ei ancheta în acest caz pentru ucidere din culpă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Focar! Vasluiul este sufocat de gunoaie si de zapada! Iata ce declara incompetentii!

Publicat

on

De catre

Orașul Vaslui devine un pericol pentru cetățenii săi, dar cu toate acestea autoritățile nu iau nicio măsură. La tot pasul sunt munți de zăpadă și de gunoaie. Circulaţia se desfăşoară cu mare dificultate, iar gunoiul menajer nu a fost ridicat de mai multe zile în municipiul Vaslui, după căderile abundente de zăpadă înregistrate în judeţ la sfârşitul săptămânii trecute. Atât adulții cât și copiii sunt practic obligați să facă slalom printre mormanele de gunoaie. Pe reţelele de socializare, cetăţenii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Cetăţenii au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că incompetenții de la  Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii. 

Șeful Goscom suține că nu s-a ridicat gunoiul deoarece s-a lucrat cu prioritate la deszăpezire. Nu știm unde s-a deszăpezit, dar cu siguranță nu în Vaslui. Iată ce declară Cătălin Bîrleanu!

„S-a acţionat 24 de ore din 24, s-a lucrat în trei schimburi, dar situaţia a fost una deosebită, fiind înregistrată o cantitate foarte mare de zăpadă. Este adevărat că am lăsat să se adune gunoiul menajer, dar am considerat prioritară intervenţia pentru deszăpezire. Toate utilajele noastre au fost pe străzi”, a declarat, pentru directorul SC Goscom SA Vaslui, Cătălin Bîrleanu.

Unitatea are în dotare 11 utilaje de deszăpezire.

În cursul zilei de vineri, când s-a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă, pe străzi au fost scoşi la deszăpezire câțiva oameni de la Penitenciarul Vaslui, iar în weekend, mai mulţi jandarmi, aflaţi în timpul liber, au deblocat căile de acces către şcolile din municipiu, astfel încât elevii să poată ajunge la cursuri. Așadar unde au fost cei de la Goscom? În vacanță!

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est