Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sectrete de stat la Episcopia Husi! Cine incalca regulile si de ce!

Publicat

on

Mare secretomanie la unele evenimente organizate de Episcopia Husilor. Responsabilii cu comunicarea din respectiva institutie nu pierd niciun prilej sa critice ziaristii, pe care ii acuza ca promoveaza doar lucrurile negative, dar, cu toate acestea, nu isi fac datoria si nu anunta presa atunci cand se organizeaza anumite evenimente de interes si care ar putea fi promovate in mass-media. Unii reprezentanti ai Episcopiei sustin ca au primit ordin de la superiori sa nu discute cu presa. Nici protopopul habarnist nu discuta. Se stie prea bine ca Adrian Chirvasa este deranjat de adevarurile scrise in presa despre matrapazlacurile sale pe banii enoriasilor. Crezand ca e de ajuns sa scrie dupa o zi, doua sau chiar trei zile niste comunicate de presa pe site-ul episcopiei, reprezentantii institutiei se spala pe maini si uita ca ar fi corect sa anunte si presa cu privire la manifestarile pe care le organizeaza. Doua astfel de situatii s-au petrecut recent. Una a fost o intalnire a profesorilor de religie din judet, in care s-au dezbatut probelemele cu care se confrunta dascalii si s-au trasat liniile pe care acestia trebuie sa le urmeze, iar alta o intrunire a membrilor Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Vaslui, care au serbat trei ani de la infiintarea acestei organizatii. In ambele cazuri, presa nu a stiut despre aceaste intruniri decat la o zi dupa ce ele s-au desfasurat.

Iata cele doua evenimente!


Moment aniversar: Asociatia Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare
Marți, 30 octombrie a.c., Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare. Cu acest prilej, tinerii atoveni au organizat un moment festiv în sala de sedințe a Protopopiatului Vaslui, care s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și a reprezentanților instituțiilor publice județene și locale din municipiul Vaslui.
Pentru a marca acest moment aniversar organizat în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, tinerii au venit în costumații ce amintesc de anul 1918, pentru a aminti de visul secular al românilor de pretutindeni de a trăi în granițele unui singur stat românesc. 
În cadrul întâlnirii, Preasfintitul Ignatie a vorbit despre rolul tinerilor în viața Bisericii, despre frumusețea și bucuriile vieții ca tânăr și i-a asigurat pe tinerii prezenți de suportul necondiționat pe care îl va acorda permanent pentru implicarea acestora în activitățile misionare, educaționale, filantropice și culturale ale Bisericii.
Prezenți la eveniment, dl. Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui și dl. Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui, s-au arătat plăcut surprinși de rafinamentul și frumusețea evenimentului, apreciind lucrarea tinerilor ortodocși și precizând că vor susține în continuare toate activitățile acestor tineri.
La eveniment tinerii atoveni au jucat o piesă de teatru, au degustat din bucatele tradiționale preparate la ei acasă și s-au bucurat prin muzică și dans tradițional, toate acestea într-o atmosferă și într-un cadru creștin. Pe această cale se aduc mulțumiri părintelui Marian Tănasă, precum și părintelui Eduard Irimia și doamnei preotese Elisabeta pentru dăruirea și efortul de care dau dovadă în lucrarea cu acești tineri minunați.


Conferinţa profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor: Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină
Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., a avut loc la Vaslui întâlnirea profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor, intitulată: „Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină”.
Întâlnirea, prezidată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a avut loc în sala de conferinţe a Protopopiatului Vaslui. Alături de Preasfinţia Sa au fost prezenţi părintele consilier cultural Cosmin Gubernat şi doamna profesoară Monica Mocanu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Vaslui.
Adresându-se profesorilor prezenţi, Ierarhul Huşilor i-a îndemnat la o evaluare a eficienţei mesajului lor în rândul tinerilor: „eu văd profesorul de Religie ca un catehet. Aceasta este misunea noastră, pe lângă actul pedagogic în sine, pe lângă rigoarea pe care o presupune predarea orei de Religie.  (…)
Există o ostilitate crescândă faţă de Biserică, faţă de prezenţa în sfera publică a actului credinţei! Vedeţi câte tendinţe şi câtă bătălie a fost în a discredita ora de Religie. Dar să nu o discredităm noi din interior, nefiind foarte bine pregătiţi, negândindu-ne că noi trebuie să ne transformăm în transmiţători de credinţă şi nu numai de informaţii religioase. Acesta este rolul profesorului de Religie – transmite credinţa!
În limba greacă „a transmite” are sensul de a înmâna, adică îi pui în mâinile elevului, adolescentului, valoarea credinţei şi el trebuie să şi-o asume conştient, să o metabolizeze, să o transforme în viaţă. Nu poţi să-l convingi pe adolescent că Dumnezeu este o realitate vie, Persoană, dacă tu nu trăieşti această realitate!
Nu puteţi să contracaraţi astfel de tendinţe dacă nu sunteţi ca o lumânare şi pentru colegii voştri din cancelarie.”
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra transmiterii valorilor credinţei şi culturii creştine tinerilor, eficienţa orei de Religie putând fi evaluată în numărul tinerilor implicaţi activ în viaţa Bisericii: „Unde ne poziţionăm şi cât de eficienţi suntem noi după aproape 30 de ani de predare a Religiei?…că eu nu văd mai mulţi tineri la Biserică… Un profesor de Religie, dacă prin ceea ce transmite el nu reuşeşte să emane dragoste responsabilă, dacă nu este un ambasador foarte bun al credinţei, dacă el însuşi nu întrupează valorile pe care le transmite elevilor, va fi un eşec total.”
A urmat apoi intervenţia doamnei inspector Monica Mocanu care a vorbit despre necesitatea participării cadrelor didactice la cursuri de formare şi despre oportunitatea opţionalelor „Pregătiţi pentru viaţă” (cls. preg.-VIII) şi  „Adolescenţă şi autocunoaştere (cls. IX-XII)” . Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se implice cu foarte multă seriozitate în implementarea acestora în şcolile în care activează, fiind încă o şansă, dată fiind programa acestor opţionale, pentru formarea unor caractere integre.
De asemenea, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a accentuat necesitatea colaborării dintre profesorii de Religie şi preoţi şi a implicării în activităţile asociaţiilor de tineret din Episcopia Huşilor şi cele coordonate de Centrul Eparhial, activităţi ce răspund preocupărilor tinerei generaţii şi care vin în sprijinul transmiterii valorilor credinţei.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor şi problemelor semnalate de cei prezenţi.
M. SIMA

StiriEst

PS Ignatie: “Să mergem pe calea binelui, căci astfel va străluci lumina în sufletul nostru”

Publicat

on

De catre

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Episcopală din Huși. La finalul slujbei, Ierarhul Hușilor a îndemnat pe cei prezenți să își asume calea de curăție și lumină a sufletului, ce se nasc din împlinirea binelui:

„Omul care decide să facă binele, nu face altceva decât să primească lumina în sufletul lui. Existența lui devine ca zarea dimineții, care se lărgește până se face ziuă, adică până se umple de lumină, iar întunericul este înghițit.

Calea celui care face rău este ca și chipul lui Cain, care se întunecă și nu poate să se bucure de binele semenului său. Cain nu a putut să se bucure de faptul că Dumnezeu a primit ofranda fratelui său Abel, iar chipul său s-a întunecat. Această întunecare a lui l-a determinat să îl ucidă pe Abel.

Atunci când săvârșim binele, devenim strălucitori, devenim luminoși la chip. Când facem răul, chiar și în inima noastră, când judecăm după aparențe, fără să știm ce este în inima celuilalt, devenim precum Cain. Ucidem pe semenul nostru în inima noastră, prin judecată și prin cuvintele pe care le rostim. Devenim astfel oameni întunecați. Păcatul lasă asupra noastră dâra lui de întuneric. Să mergem pe calea binelui, căci astfel va străluci lumina în sufletul nostru.”

Citeste in continuare

StiriEst

Gara fără trenuri în care un fost ceferist și-a facut o mini-fermă de păsări

Publicat

on

De catre

Proastele guvernări și dezinteresul autorităților locale pentru urbea pe care o conduc, îi alungă pe tineri din Huşi. Oraşul nu mai are industrie, nu mai are cinematograf, nu mai are trenuri. În gara închisă de minister zburdă doar găinile şi vântul.

Un fost ceferist și-a încropit o mini-ferma de păsări în gara din Huşi, lângă defuncta remiză de locomotive. Clădirea a cumpărat-o cineva, dar cheia e la el. Are grijă să n-o calce hoţii şi-o foloseşte ca magazie.

Nelu Cărare – ceferist pensionar: Aici, prima dată erau locomotivele cu abur. Până în 1973. Din 1973 au început să vină locomotivele diesel hidraulice.

-Câte locomotive erau aici?

-Erau două locomotive la început, din alea cu abur. După aceea au venit două hidraulice. Mai se repara, ce se putea repara aici. Ce nu… la depoul Iaşi. De şapte ani nicio locomotivă nu mai intră în gara huşenilor. A fost închisă de minister pe motiv de nerentabilitate. Decorul s-a schimbat. Pe vremuri, gara asta, ridicată la 1890, era un furnicar de oameni şi trenuri. Acum, găinile zburdă liniştite printre şine.

Nelu Cărare – ceferist pensionar: 12 echipe eram. În două schimburi. Făceam un servici de 12 cu 24. Tuturor le pare rău. Sigur că da… De exemplu, era într-o perioadă… Era tren Bucureşti – Huşi. Veneau pasagerii frumos, se urcau de aici, ajungeau la Bucureşti. Veneau înapoi, cu Săgeata albastră. Băgase atunci Săgeata albastră. Căldurică, frumos, curăţenie…

Huși, gara fără trenuri

Astăzi, prin bătrâna gară mai trece doar vântul. Dar nici el nu mai opreşte… Suflă în pustiu!

-Pustiu! Pustiu, pustiu… Nu ştim care-i cauza. Poate vor veni alţi guvernanţi mai interesaţi.

Singur pe un peron

Gara nu mai are poartă. Intră cine vrea. Colo şi colo s-a mai furat câte un fier, s-a mai spart un geam. Cişmeaua a secat. Pe zidul din mijloc, „blonda supremă” i-a declarat iubire lui „chinezu”. Dalele sunt ca rebusul, şinele rare. Ce a mai rămas… păzeşte Gelu. 57 de ani. Ceferist cu acte, din garda veche.

Gelu Margarint – ceferistul gării Huşi: În ’90, când am venit eu la gară, erau 116 pe listele de plată.

-116?

-Da. Mişcare, comercial, tracţiune.

-Şi doar dumneavoastră aţi mai rămas?

-Atât!

Gara din Huși, abandonată de stat

Gelu Margarint – ceferistul gării Huşi: E dureros. Chiar puteţi să mă întrebaţi orice, dar e dureros. Au dispărut fabrici, au dispărut combinate… Asta-i nimic. Asta, ce-i aici, e nimic.

-Te văd trist, aşa.

-Păi, normal că… Asta-i situaţia.

Laolaltă cu gara a pierit şi industria Huşilor. Şi parcă nici mândria nu mai e ce-a fost…

-Sunt mijloace de transport acuma… Autobuze, sunt tot felul, din oră-n oră. Dar gara tot gară e! Un oraş cu gară e un oraş mai plin de el, mai plin de sine!

-Pare mai sărac, aşa?

-E destul de sărac…

Citeste in continuare

StiriEst

Medic anestezist fals! A fost descoperit dupa ce s-a ocupat de un copil bolnav de inima!

Publicat

on

De catre

Este ancheta la Suceava dupa ce la o clinica de stomatologie care functiona ilegal, a fost desoperit si un medic anestezist fals. Cazul este acum in atentia Colegiului Medicilor si a politistilor din Suceava. 

Totul a început după ce mama unui copil de patru ani a depus o plângere după ce a mers cu el la o clinica stomatologica din Suceava.

Pacientul suferă de o boală la inimă,  iar medicul care i-a administrat substanta pentru anestezie este de fapt o asistentă de igienă. Când mama copilului a aflăt adevărul a alertat autoritățile. Când au început verificările, cei de la DSP Suceava au constatat ca respectiva clinică nu există în evidențele Colegiului Medicilor Stomatologi și nu are autorizație de funcționare.

Mai mult, persoana care s-a ocupat de pacientul minor, nu avea dreptul să practice stomatologia. Cazul este acum anchetat de polițiștii suceveni. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est