Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sectrete de stat la Episcopia Husi! Cine incalca regulile si de ce!

Publicat

on

Mare secretomanie la unele evenimente organizate de Episcopia Husilor. Responsabilii cu comunicarea din respectiva institutie nu pierd niciun prilej sa critice ziaristii, pe care ii acuza ca promoveaza doar lucrurile negative, dar, cu toate acestea, nu isi fac datoria si nu anunta presa atunci cand se organizeaza anumite evenimente de interes si care ar putea fi promovate in mass-media. Unii reprezentanti ai Episcopiei sustin ca au primit ordin de la superiori sa nu discute cu presa. Nici protopopul habarnist nu discuta. Se stie prea bine ca Adrian Chirvasa este deranjat de adevarurile scrise in presa despre matrapazlacurile sale pe banii enoriasilor. Crezand ca e de ajuns sa scrie dupa o zi, doua sau chiar trei zile niste comunicate de presa pe site-ul episcopiei, reprezentantii institutiei se spala pe maini si uita ca ar fi corect sa anunte si presa cu privire la manifestarile pe care le organizeaza. Doua astfel de situatii s-au petrecut recent. Una a fost o intalnire a profesorilor de religie din judet, in care s-au dezbatut probelemele cu care se confrunta dascalii si s-au trasat liniile pe care acestia trebuie sa le urmeze, iar alta o intrunire a membrilor Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Vaslui, care au serbat trei ani de la infiintarea acestei organizatii. In ambele cazuri, presa nu a stiut despre aceaste intruniri decat la o zi dupa ce ele s-au desfasurat.

Iata cele doua evenimente!


Moment aniversar: Asociatia Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare
Marți, 30 octombrie a.c., Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui a împlinit trei ani de la înființare. Cu acest prilej, tinerii atoveni au organizat un moment festiv în sala de sedințe a Protopopiatului Vaslui, care s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și a reprezentanților instituțiilor publice județene și locale din municipiul Vaslui.
Pentru a marca acest moment aniversar organizat în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, tinerii au venit în costumații ce amintesc de anul 1918, pentru a aminti de visul secular al românilor de pretutindeni de a trăi în granițele unui singur stat românesc. 
În cadrul întâlnirii, Preasfintitul Ignatie a vorbit despre rolul tinerilor în viața Bisericii, despre frumusețea și bucuriile vieții ca tânăr și i-a asigurat pe tinerii prezenți de suportul necondiționat pe care îl va acorda permanent pentru implicarea acestora în activitățile misionare, educaționale, filantropice și culturale ale Bisericii.
Prezenți la eveniment, dl. Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui și dl. Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui, s-au arătat plăcut surprinși de rafinamentul și frumusețea evenimentului, apreciind lucrarea tinerilor ortodocși și precizând că vor susține în continuare toate activitățile acestor tineri.
La eveniment tinerii atoveni au jucat o piesă de teatru, au degustat din bucatele tradiționale preparate la ei acasă și s-au bucurat prin muzică și dans tradițional, toate acestea într-o atmosferă și într-un cadru creștin. Pe această cale se aduc mulțumiri părintelui Marian Tănasă, precum și părintelui Eduard Irimia și doamnei preotese Elisabeta pentru dăruirea și efortul de care dau dovadă în lucrarea cu acești tineri minunați.


Conferinţa profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor: Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină
Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., a avut loc la Vaslui întâlnirea profesorilor de Religie din Episcopia Huşilor, intitulată: „Ora de Religie, perspective, misiune şi rutină”.
Întâlnirea, prezidată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a avut loc în sala de conferinţe a Protopopiatului Vaslui. Alături de Preasfinţia Sa au fost prezenţi părintele consilier cultural Cosmin Gubernat şi doamna profesoară Monica Mocanu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Vaslui.
Adresându-se profesorilor prezenţi, Ierarhul Huşilor i-a îndemnat la o evaluare a eficienţei mesajului lor în rândul tinerilor: „eu văd profesorul de Religie ca un catehet. Aceasta este misunea noastră, pe lângă actul pedagogic în sine, pe lângă rigoarea pe care o presupune predarea orei de Religie.  (…)
Există o ostilitate crescândă faţă de Biserică, faţă de prezenţa în sfera publică a actului credinţei! Vedeţi câte tendinţe şi câtă bătălie a fost în a discredita ora de Religie. Dar să nu o discredităm noi din interior, nefiind foarte bine pregătiţi, negândindu-ne că noi trebuie să ne transformăm în transmiţători de credinţă şi nu numai de informaţii religioase. Acesta este rolul profesorului de Religie – transmite credinţa!
În limba greacă „a transmite” are sensul de a înmâna, adică îi pui în mâinile elevului, adolescentului, valoarea credinţei şi el trebuie să şi-o asume conştient, să o metabolizeze, să o transforme în viaţă. Nu poţi să-l convingi pe adolescent că Dumnezeu este o realitate vie, Persoană, dacă tu nu trăieşti această realitate!
Nu puteţi să contracaraţi astfel de tendinţe dacă nu sunteţi ca o lumânare şi pentru colegii voştri din cancelarie.”
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra transmiterii valorilor credinţei şi culturii creştine tinerilor, eficienţa orei de Religie putând fi evaluată în numărul tinerilor implicaţi activ în viaţa Bisericii: „Unde ne poziţionăm şi cât de eficienţi suntem noi după aproape 30 de ani de predare a Religiei?…că eu nu văd mai mulţi tineri la Biserică… Un profesor de Religie, dacă prin ceea ce transmite el nu reuşeşte să emane dragoste responsabilă, dacă nu este un ambasador foarte bun al credinţei, dacă el însuşi nu întrupează valorile pe care le transmite elevilor, va fi un eşec total.”
A urmat apoi intervenţia doamnei inspector Monica Mocanu care a vorbit despre necesitatea participării cadrelor didactice la cursuri de formare şi despre oportunitatea opţionalelor „Pregătiţi pentru viaţă” (cls. preg.-VIII) şi  „Adolescenţă şi autocunoaştere (cls. IX-XII)” . Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se implice cu foarte multă seriozitate în implementarea acestora în şcolile în care activează, fiind încă o şansă, dată fiind programa acestor opţionale, pentru formarea unor caractere integre.
De asemenea, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a accentuat necesitatea colaborării dintre profesorii de Religie şi preoţi şi a implicării în activităţile asociaţiilor de tineret din Episcopia Huşilor şi cele coordonate de Centrul Eparhial, activităţi ce răspund preocupărilor tinerei generaţii şi care vin în sprijinul transmiterii valorilor credinţei.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor şi problemelor semnalate de cei prezenţi.
M. SIMA

StiriEst

Un fost luptător, propus să devină cetăţean de onoare, şi-a snopit tatăl în bătaie şi l-a băgat în spital

Publicat

on

De catre

Lazăr Tipa, un fost luptător şi profesor din Suceava, propus să devină cetăţean de onoare al oraşului, şi-a snopit tatăl în bătaie şi l-a băgat în spital.
Medaliat la numeroase campionate naţionale, balcanice şi internaţionale, Lazăr Tipa (60 de ani) este cunoscut ca mare campion de lupte greco-romane, iar în prezent este profesor la Colegiul Naţional Economic ‘Dimitrie Cantemir’.
Luni, 19 noiembrie, în jurul orei 16.00, poliţiştii din Suceava au fost alertaţi prin numărul unic de urgenţă 112 despre un scandal produs într-o casă de pe strada Mărăşeşti.
Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au descoperit că fostul campion la lupte, Lazăr Tipa, şi-a bătut tatăl, un bătrân de 82 de ani.
Bătrânul a ajuns la spital, acolo unde a şi rămas internat pentru a primi îngrijiri medicale.
Pe numele lui Lazăr Tipa, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru violenţă în familie.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Trimis in judecata pentru dare de mita, dupa ce un politist a refuzat 250 de lei

Publicat

on

De catre

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vaslui au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a emis rechizitoriul și a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului C.V., cetățean al Republicii Moldova, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având permis de conducere necorespunzător categoriei.
În fapt, un agent de poliție din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit în trafic un ansamblu de vehicule, format dintr-un autotractor și o remorcă, condus de inculpatul C.V.. Cu ocazia efectuării controlului documentelor, s-a constatat că persoana depistată deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte acel ansamblu de vehicule, motiv pentru care i-a solicitat acestuia să-l însoțească la sediul poliției în vederea întocmirii actelor de constatare ale infracțiunii.
În cauză, inculpatul C.V. i-a oferit agentului de poliție, cu titlu de mită, suma de 250 lei pentru ca acesta din urmă să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul neîntocmirii dosarului penal sub aspectul comiterii infracțiunii la regimul rutier, însă agentul de poliție a refuzat suma de bani oferită de inculpat și a sesizat fapta la D.G.A. – S.J.A. Vaslui.
Dosarul va fi înaintat Tribunalului Vaslui, care urmează a se pronunţa cu privire la vinovăţia inculpatului în cauză.

Citeste in continuare

StiriEst

BRACONAJ! Au impuscat un caprior, iar acum au dosar penal

Publicat

on

De catre

Polițiștii specializați în arme, muniții și substanțe periculoase efectuează cercetări față de o persoană bănuită că ar fi vânat fără a avea autorizație legală. Au fost ridicate, în vederea cercetărilor, vânatul, o armă de vânătoare și muniția aferentă. Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control un conducător auto care se deplasa cu autoturismul pe raza comunei Pungești.
​Polițiștii au stabilit că în autoturism se aflau conducătorul auto, un bărbat de 33 de ani, din comuna Lipovăț, iar pe bancheta din dreapta, un bărbat de 27 de ani, din comuna Pungești, care avea asupra lui o armă de vânătoare și un număr de 10 cartușe cu glonț.
​În mașina cu care se deplasau bărbații, polițiștii au găsit, în portbagaj, un căprior care prezenta o plagă în zona abdominală.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au preluat cercetările și au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de braconaj la vânătoare, faptă prevăzută de Legea 407/2006 vânătorii și a protecției fondului cinegetic.
​Polițiștii au ridicat, în vederea cercetărilor, arma de vânătoare, muniția și vânatul.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est