Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Încă un cutremur! S-a produs marti seară, la ora 21.48. Pericol pentru blocurile din Vaslui

Publicat

on

Încă un cutremur în România. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 s-a produs marți seară în județul Vrancea.
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter s-a produs, marţi seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 145 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a fost înregistrat la ora locală 21.48. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 28 octombrie, având o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Vasluienii, la mila lui Dumnezeu! Un cutremur mai mare ar pune la pamant zeci de blocuri si institutii
Au trecut patruzeci de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Si au trecut degeaba!Din cauza legislatiei incalcite, a lipsei de bani si a indolentei functionarilor, niciunul din cele peste 20 de blocuri subrede din Vaslui nu a fost consolidat. Peste 2.000 de vasluieni locuiesc in 23 de blocuri ridicate acum 30-40 de ani si care nu au fost niciodata consolidate. Oamenii ar elimina pericolul la care se expun si ar fi de acord cu o reabilitare a imobilelor, numai ca nu au nici bani, nici posibilitatea de a locui in alta parte in perioada executarii lucrarilor de constructie. Potrivit autoritatilor, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc se ridica la circa 200 de euro/mp. Conform hartilor de risc intocmite la solicitarea Uniunii Europene, in zona Vaslui exista 47 de puncte cu risc seismic major, iar in zona Barlad – 36. In ceea ce priveste alunecarile de teren, situatia este la fel de grava: zona Vaslui – 22 de perimetre vulnerabile, zona Barlad – 16. MultI locatari s-au obisnuit asa sI nu se mai gandesc la un eventual cutremur mai mare. Sunt apartamente in care trosnesc usile, paraie tocaria si se misca patul. Chiar daca nu au crapaturi vizibile in pereti, la subsol este dezastru. “Ne-am obisnuit asa. ce sa face, nu avem bani, nimeni nu vine sa ne ajute. Daca stau toata ziua sa ma gandesc ca se darama blocul , ce rezolv? Ma imbolnavesc de stres”, spune Maria Hojda. In majoritatea tarilor europene, cladirile periculoase sunt reparate de Stat, iar proprietarii le pot recupera doar in conditii stricte. Lista cladirilor de locuit de pe raza judetului Vaslui, expertizate tehnic si incadrate intr-o clasa de risc seismic, cuprinde 15 blocuri incadrate in clasa I de grad seismic, toate din municipiul Barlad. Alte 91 de blocuri, din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, sunt incadrate in clasele II si III de risc seismic. Cum in ultimii ani nu s-a consolidat nicio cladire, prin imbatranirea placilor de beton blocurile cu “bulina rosie” au devenit acum mult mai vulnerabile. Mai mult, restul cladirilor marcate risca sa fie incadrate in clase superioare de risc seismic! Pregatirile in caz de cutremur sunt vitale, mai ales in zonele cu risc seismic ridicat. Atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui, cat si Crucea Rosie au publicat frecvent recomandari in acest sens. Verificarea structurii de rezistenta a locuintei, repararea instalatiilor electrice si a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din apartament, gasirea unui loc sigur de adapostire in caz de cutremur sunt doar cateva dintre sfaturile de baza.
Trebuie spus ca, la noi in judet, niciunul dintre cele 23 de blocuri incadrate, in urma expertizelor, in clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de proprietari, din cauza costurilor foarte ridicate. Construite intre anii 1960 si 1980, imobilele cu bulina rosie reprezinta un real pericol public pentru locatari.
Sorin SAIZU

StiriEst

Zeci de familii din Vaslui nu au apa de doua zile! Cine isi bate joc de oameni!

Publicat

on

De catre

Oamenii din Vaslui nu au drumuri asfaltate, plang dupa un loc de parcare, nu au strand si nici activitate sportiva nu mai pot desfasura. De o buna bucata de timp nu mai au nici apa la robinete. Iar atunci cand suna la stapanii de la Aquavas sunt luati la misto. Ca atata stiu personajele de la regia de apa. Cel mai recent exemplu vine din zona Copou. De doua zile cateva zeci de familii de aici nu au apa. Primaria a inceput niste lucrari fantoma in zona respectiva. Fara sa anunte in prealabil cetatenii, a inchis accesul pe unele strazi, a gaurit caile de acces si a lasat oamenii fara apa. Iar ca tabloul sa fie perfect, o conducta s-a spart, iar muncitorii de la AQUAVAS spun ba ca au remediat defectiunea, ba ca lucreaza de zor. Oamenii suna la dispeceratul stapanilor de la Aquavas, dar primesc numai informatii eronate. La robinete apa vine in valuri. Cateva secunde are presiune, apoi abia curge, iar in final: seceta. Strazile din spatele Copoului, din zona castelului de apa, au fost sparte. Pe strada Delea s-au sapat cratere adanci si nimeni nu stie daca respectivele drumuri vor mai avea parte vreodata de asflat. De altfel, in ultimii ani majoritatea strazilor asfaltate au fost sparte din cauza incompetentei autoritatilor. „Este o nesimtire, nu se poate asa ceva, isi bat joc de noi! Avem

copiii, nu putem sta fara apa. Pentru ce platim, ca sa fure altii?”, spune revoltat un cetatean. De câțiva ani buni, toata zona municipiului Vaslui a devenit un calvar! Lucrările de reabilitare privind alimentarea cu apă și canalizare începute pe un program European de către Aquavas si Consiliul Judetean sunt departe de a fi finalizate. Până la acest dezastru, orasul avea străzile reparate, asfaltate. Acum, astazi se asfalteaza, iar maine vin niste pseudo constructori cu trei lopeti si doua roabe, incaseaza bani grei si sparg soselele. Zilnic apare cate o avarie la reteaua de apa, retea in care s-au investit cateva zeci de milioane de euro. Astfel, cum se sparge cate o teava, cum apa tasneste la suprafata prin canale sau efectiv iese din asfalt ori din pavele. “Este bataie de joc. Stam si asteptam sa curga apa. Te duci la primarie sa intrebi si toti ridica din urma. Hotii aia de la Consiliul Judetean oare au habar de ce se intampla aici?”, spune un alt cetatean. 

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

URGENT!! O copila are nevoie de noi pentru a trai

Publicat

on

De catre

Povestea Alexiei

“Orice om, zice marele Vasile, are nevoie înainte de toate de răbdare, ca pământul de ploaie ca să așeze pe ea, cum zice Apostolul, temelia sau credința. Pe aceasta zidește treptat dreapta socoteală, ca un ziditor încercat casa sufletului, așezând necontenit lut din pământul smereniei, ca să țină la un loc piatră cu piatră, sau virtute cu virtute, până ce se așează acoperisul, sau dragostea desăvârșită”.

Într-o zi obișnuită de vară, când nimeni nu se aștepta, în urma unei radiografii pentru coloană,  Alexia a fost diagnosticată cu scolioză dorsală. Medicului i- a recomandat corset special si efectuarea de ședinte de kinetoterapie. După luni de zile de purtat corsetul și nenumărate ședinte de kiteoterapie, s- a observat că Alexia nu beneficiază de niciun progres. De aici a început drumul lung al căutărilor și al neliniștilor. A fost nevoie de foarte multă speranță și răbdare de fier. După consultațiile ulterioare la diferiți medici specialiști, i s- a recomandat Alexiei să se opereze, ca fiind unica speranță de vindecare. Situația era de-a dreptul îngrijorătoare: curbura coloanei ajunsese la 50 de grade, în partea de jos, iar în partea de sus, la 68 de grade. După acest diagnostic, a fost nevoie de un nou corset, dar din păcate, nici acesta nu a adus rezultatele așteptate. Cum era de așteptat, situația a devenit critică pentru Alexia. Coloana ei s- a deformat și mai mult. În cele din urmă, a fost trimisă la Budapesta, la domnul Dr. Fazecas Bela, ortoped cunoscut la nivel internațional, un specialist al scoliozelor. A fost programată pe data de 3 iunie 2019 pentru intervenția pe coloană. Doar asta i- ar putea salva viața micuței Alexia. Dar, situația financiară a familiei nu îi permite să ajungă la operatie, toată nădejdea lor bazându- se pe compasiunea și sprijinul oamenilor de bună credință și inimoși, care înțeleg că a face bine, a ajuta pe cineva aflat la nevoie, este semnul cel mai concret al nobleței umane.

Donații se pot face:

Denumire entitate:  Asociatia “SALVEAZA O INIMA”

Cod de inregistrare fiscala:  31015982

Cont (IBAN) bancar:

Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX

Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001

CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001

COD SWIFT: BTRLRO22

COD BIC: BTRL

Banca Transilvania Botosani

Specificați numele de familie  (Alexia) al copilului pentru care faceți donatia!

Citeste in continuare

StiriEst

Dosar penal pentru medicul fals din Suceava. Ce ar fi pățit un copil de 4 ani

Publicat

on

De catre

O femeie din Suceava a ajuns în atenţia Poliţiei şi a Direcţiei de Sănătate Publică, fiind acuzată că ar face intervenţii stomatologice fără să aibă acest drept. O mamă a reclamat-o, după ce şi-a dus copilul la cabinetul acesteia şi a intrat la bănuieli când a văzut-o la lucru. Cei de la Colegiul Medicilor au stabilit deja că femeia nu este înscrisă ca medic stomatolog. O mamă şi-a dus copilul de 4 ani la cabinetul stomatologic care funcţionează chiar în casa femeii reclamate. Nemulţumită de felul în care aceasta se comportă, i-ar fi cerut să îi arate diploma de medic. Cum femeia nu a putut face asta, mămica a sesizat situaţia autorităţilor. Când cei de la Colegiul Medicilor Stomatologici au aflat că femeia nu este înscrisă ca doctor, poliţiştii au deschis doar penal pentru exercitarea fără drept a profesiei. Reprezentanţii DSP spun că în locuinţa respectivă funcţionează legal un cabinet stomatologic, însă drept de a profesa aici are o altă persoană. Femeia reclamată este vizată şi de alte trei plângeri.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est