Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Încă un cutremur! S-a produs marti seară, la ora 21.48. Pericol pentru blocurile din Vaslui

Publicat

in

Încă un cutremur în România. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 s-a produs marți seară în județul Vrancea.
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter s-a produs, marţi seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 145 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a fost înregistrat la ora locală 21.48. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 28 octombrie, având o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Vasluienii, la mila lui Dumnezeu! Un cutremur mai mare ar pune la pamant zeci de blocuri si institutii
Au trecut patruzeci de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Si au trecut degeaba!Din cauza legislatiei incalcite, a lipsei de bani si a indolentei functionarilor, niciunul din cele peste 20 de blocuri subrede din Vaslui nu a fost consolidat. Peste 2.000 de vasluieni locuiesc in 23 de blocuri ridicate acum 30-40 de ani si care nu au fost niciodata consolidate. Oamenii ar elimina pericolul la care se expun si ar fi de acord cu o reabilitare a imobilelor, numai ca nu au nici bani, nici posibilitatea de a locui in alta parte in perioada executarii lucrarilor de constructie. Potrivit autoritatilor, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc se ridica la circa 200 de euro/mp. Conform hartilor de risc intocmite la solicitarea Uniunii Europene, in zona Vaslui exista 47 de puncte cu risc seismic major, iar in zona Barlad – 36. In ceea ce priveste alunecarile de teren, situatia este la fel de grava: zona Vaslui – 22 de perimetre vulnerabile, zona Barlad – 16. MultI locatari s-au obisnuit asa sI nu se mai gandesc la un eventual cutremur mai mare. Sunt apartamente in care trosnesc usile, paraie tocaria si se misca patul. Chiar daca nu au crapaturi vizibile in pereti, la subsol este dezastru. “Ne-am obisnuit asa. ce sa face, nu avem bani, nimeni nu vine sa ne ajute. Daca stau toata ziua sa ma gandesc ca se darama blocul , ce rezolv? Ma imbolnavesc de stres”, spune Maria Hojda. In majoritatea tarilor europene, cladirile periculoase sunt reparate de Stat, iar proprietarii le pot recupera doar in conditii stricte. Lista cladirilor de locuit de pe raza judetului Vaslui, expertizate tehnic si incadrate intr-o clasa de risc seismic, cuprinde 15 blocuri incadrate in clasa I de grad seismic, toate din municipiul Barlad. Alte 91 de blocuri, din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, sunt incadrate in clasele II si III de risc seismic. Cum in ultimii ani nu s-a consolidat nicio cladire, prin imbatranirea placilor de beton blocurile cu “bulina rosie” au devenit acum mult mai vulnerabile. Mai mult, restul cladirilor marcate risca sa fie incadrate in clase superioare de risc seismic! Pregatirile in caz de cutremur sunt vitale, mai ales in zonele cu risc seismic ridicat. Atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui, cat si Crucea Rosie au publicat frecvent recomandari in acest sens. Verificarea structurii de rezistenta a locuintei, repararea instalatiilor electrice si a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din apartament, gasirea unui loc sigur de adapostire in caz de cutremur sunt doar cateva dintre sfaturile de baza.
Trebuie spus ca, la noi in judet, niciunul dintre cele 23 de blocuri incadrate, in urma expertizelor, in clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de proprietari, din cauza costurilor foarte ridicate. Construite intre anii 1960 si 1980, imobilele cu bulina rosie reprezinta un real pericol public pentru locatari.
Sorin SAIZU

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.