Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Încă un cutremur! S-a produs marti seară, la ora 21.48. Pericol pentru blocurile din Vaslui

Publicat

on

Încă un cutremur în România. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 s-a produs marți seară în județul Vrancea.
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter s-a produs, marţi seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 145 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a fost înregistrat la ora locală 21.48. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 28 octombrie, având o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Vasluienii, la mila lui Dumnezeu! Un cutremur mai mare ar pune la pamant zeci de blocuri si institutii
Au trecut patruzeci de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Si au trecut degeaba!Din cauza legislatiei incalcite, a lipsei de bani si a indolentei functionarilor, niciunul din cele peste 20 de blocuri subrede din Vaslui nu a fost consolidat. Peste 2.000 de vasluieni locuiesc in 23 de blocuri ridicate acum 30-40 de ani si care nu au fost niciodata consolidate. Oamenii ar elimina pericolul la care se expun si ar fi de acord cu o reabilitare a imobilelor, numai ca nu au nici bani, nici posibilitatea de a locui in alta parte in perioada executarii lucrarilor de constructie. Potrivit autoritatilor, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc se ridica la circa 200 de euro/mp. Conform hartilor de risc intocmite la solicitarea Uniunii Europene, in zona Vaslui exista 47 de puncte cu risc seismic major, iar in zona Barlad – 36. In ceea ce priveste alunecarile de teren, situatia este la fel de grava: zona Vaslui – 22 de perimetre vulnerabile, zona Barlad – 16. MultI locatari s-au obisnuit asa sI nu se mai gandesc la un eventual cutremur mai mare. Sunt apartamente in care trosnesc usile, paraie tocaria si se misca patul. Chiar daca nu au crapaturi vizibile in pereti, la subsol este dezastru. “Ne-am obisnuit asa. ce sa face, nu avem bani, nimeni nu vine sa ne ajute. Daca stau toata ziua sa ma gandesc ca se darama blocul , ce rezolv? Ma imbolnavesc de stres”, spune Maria Hojda. In majoritatea tarilor europene, cladirile periculoase sunt reparate de Stat, iar proprietarii le pot recupera doar in conditii stricte. Lista cladirilor de locuit de pe raza judetului Vaslui, expertizate tehnic si incadrate intr-o clasa de risc seismic, cuprinde 15 blocuri incadrate in clasa I de grad seismic, toate din municipiul Barlad. Alte 91 de blocuri, din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, sunt incadrate in clasele II si III de risc seismic. Cum in ultimii ani nu s-a consolidat nicio cladire, prin imbatranirea placilor de beton blocurile cu “bulina rosie” au devenit acum mult mai vulnerabile. Mai mult, restul cladirilor marcate risca sa fie incadrate in clase superioare de risc seismic! Pregatirile in caz de cutremur sunt vitale, mai ales in zonele cu risc seismic ridicat. Atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui, cat si Crucea Rosie au publicat frecvent recomandari in acest sens. Verificarea structurii de rezistenta a locuintei, repararea instalatiilor electrice si a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din apartament, gasirea unui loc sigur de adapostire in caz de cutremur sunt doar cateva dintre sfaturile de baza.
Trebuie spus ca, la noi in judet, niciunul dintre cele 23 de blocuri incadrate, in urma expertizelor, in clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de proprietari, din cauza costurilor foarte ridicate. Construite intre anii 1960 si 1980, imobilele cu bulina rosie reprezinta un real pericol public pentru locatari.
Sorin SAIZU

StiriEst

Bebelus in stare grava la Husi! Va fi preluat de elicopterul SMURD

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD din judetul Iasi a fost solicitat la Spitalul din Hudi. Urmeaza sa preia un bebelus in varsta de o luna. Micutul este in stare grava, iar medicii huseni i-au pus diagnosticul de insuficienta respiratorie. 

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță de 4 ani a murit, iar fratele ei este în stare gravă după ce s-au jucat cu focul

Publicat

on

De catre

Tragedie într-o familie din Bacău, după ce garsoniera în care locuiau o femeie şi un bărbat împreună cu cei trei copii ai lor a luat foc.

Părinţii au reuşit să-l salveze pe băiatul cel mic, în vârstă de 3 luni. Vecinii au sărit şi i-au scos afară şi pe ceilalţi doi, un băiat de 3 ani şi o fată cu un an mai mare.

Toţi au ajuns la spital însă, din păcate, fetiţa era în stare extrem de gravă şi nu a supravieţuit.

Mama celor trei copii pregătea masa de seară, în bucătărie. Tatăl coborâse să ducă gunoiul dar când s-a întors, a văzut că garsoniera, aflată la demisol, era cuprinsă de flăcări. A intrat şi şi-a scos mezinul, iar între timp au venit şi pompierii, care i-au eliberat pe copiii cei mari.

”Reporter: Cât aţi lipsit?
Tatăl: 10 minute, doar atât.
Reporter: Când v-aţi întors?
Tatăl: Erau flăcări în colţ la frigider.
Reporter: Copiii unde erau?
Tatăl: Ăla mic de 3 luni l-am scos eu şi pe ceilalţi nu-i mai găseam. Am înţeles de la pompieri că i-au găsit în baie.”

Cei trei copii au fost transportaţi de urgenţă la spital. În ciuda eforturilor medicilor, fata de 4 ani a murit. Băiatul de 3 ani este în stare gravă. Pompierii au aflat şi cauza probabilă a incendiului.

Andrei Grecu, ISU Bacău: ”În urma cercetărilor efectuate de colegii mei s-a stabilit ca cel mai probabil incendiul a pornit de la jocul copiilor cu focul.”

Poliţiştii au început şi ei ancheta în acest caz pentru ucidere din culpă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Focar! Vasluiul este sufocat de gunoaie si de zapada! Iata ce declara incompetentii!

Publicat

on

De catre

Orașul Vaslui devine un pericol pentru cetățenii săi, dar cu toate acestea autoritățile nu iau nicio măsură. La tot pasul sunt munți de zăpadă și de gunoaie. Circulaţia se desfăşoară cu mare dificultate, iar gunoiul menajer nu a fost ridicat de mai multe zile în municipiul Vaslui, după căderile abundente de zăpadă înregistrate în judeţ la sfârşitul săptămânii trecute. Atât adulții cât și copiii sunt practic obligați să facă slalom printre mormanele de gunoaie. Pe reţelele de socializare, cetăţenii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Cetăţenii au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că incompetenții de la  Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii. 

Șeful Goscom suține că nu s-a ridicat gunoiul deoarece s-a lucrat cu prioritate la deszăpezire. Nu știm unde s-a deszăpezit, dar cu siguranță nu în Vaslui. Iată ce declară Cătălin Bîrleanu!

„S-a acţionat 24 de ore din 24, s-a lucrat în trei schimburi, dar situaţia a fost una deosebită, fiind înregistrată o cantitate foarte mare de zăpadă. Este adevărat că am lăsat să se adune gunoiul menajer, dar am considerat prioritară intervenţia pentru deszăpezire. Toate utilajele noastre au fost pe străzi”, a declarat, pentru directorul SC Goscom SA Vaslui, Cătălin Bîrleanu.

Unitatea are în dotare 11 utilaje de deszăpezire.

În cursul zilei de vineri, când s-a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă, pe străzi au fost scoşi la deszăpezire câțiva oameni de la Penitenciarul Vaslui, iar în weekend, mai mulţi jandarmi, aflaţi în timpul liber, au deblocat căile de acces către şcolile din municipiu, astfel încât elevii să poată ajunge la cursuri. Așadar unde au fost cei de la Goscom? În vacanță!

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est