Conecteaza-te cu noi

StiriEst

SENTINTA! Vamesii acuzati de coruptie au primit condamarile

Publicat

on

Cel mai stufos dosar de corupție judecat de Tribunalul Vaslui, cazul vameșilor de la Albița, a fost finalizat. Asta dupa ce a fost reluat de la zero dupa mai bine de patru ani de judecata. Decizia a venit după ce judecătorul care a instrtumentat dosarul a plecat la o altă instanță chiar înaintea ultimului termen de judecată în dosarul Lotul Albița II, în care 22 de vameși, sunt judecați pentru fapte de corupție. Judecatorii vasluieni au dat astazi sentinta in acest dosar. Vamesii au fost condamnati la inchisoare cu suspendare si la plata cheltuielilor de judecata. Ei au primit pedepse cuprinse între 2 şi 3 ani, având ca termen de supraveghere între 5 ani şi 3 luni şi 6 ani.
Sute de martori au fost reaudiati in acest dosar si au fost revizionate înregistrări. Judecata in dosar a fost luata de la zero dupa ce avocatii au invocat hotărârile CEDO în materie, iar noul judecător a decis readministrarea probatoriului. “Potrivit unei hotărâri CEDO, neaudierea directa a inculpatului si a martorilor de catre noul judecator investit cu solutionarea cauzei dupa schimbarea componentei completului atrage o incalcare a dreptului la un proces echitabil”, a declarat avocatul Oana Iovu.

Igor Caraman- un investigator sub acoperire infractor
22 de vamesi au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. În urma descinderilor, procurorii au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi, sume pe care aceştia nu au putut să le justifice.
Cei 22 de vamesi au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. În urma descinderilor efectuate in urma cu patru ani, anchetatorii au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi, sume pe care aceştia nu au putut să le justifice. Cea mai mare suma confiscată a fost de aproape 35 de mii de euro si peste trei mii de dolari, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa. Vamesii aveau banii depozitaţi în cutii, în bancnote mici, aşa cum erau strânşi în vamă. Oamenii implicaţi în anchetă au muncit aproape o zi să îndosarieze miile de bancnote. Sentinta data in acest dosar nu este definitiva.
Personajul cheie in acest dosar a fost ofiţerul Igor Caraman, din cadrul Centrului Naţional Antocoruţie de la Chişinău, folosit de procurorii DNA din România ca investigator în cauză.
Igor Caraman a relatat judecătorilor anul trecut că a semnat un angajament cu CNA în iunie 2013, la iniţiativa sa, după 13 ani în care a tranzitat săptămânal graniţa Republicii Moldova cu România, în calitate de  transportator, perioadă în care a fost obligat să ofere mită funcţionarilor vamali pentru a nu avea probleme la controlul de frontieră. Caraman a fost introdus ca investigator în dosarul instrumentat de procurorii DNA Iaşi la 1 iulie 2013, sub legenda că desfăşoară activităţi de coletărie pentru firme din Republica Moldova, pe traseul Chişinău – Braşov, unde era punct de întâlnire cu un alt autocar care aducea colete din Italia. Timp de patru luni de zile, ofiţerul basarabean a filat vameşii înregistrând fiecare control de frontieră. Problema este ca in perioada in care a facut interceptarile in Vama, Igor Caraman nu era ofiter al Centrului National Anticoruptie Chisinau. O demonstreaza chiar o adresa oficiala a celor de la CNA Chisinau care recunosc ca Igor Caraman a inceput sa activeze ca ofiter din luna aprilie 2014, ori interceptarile au fost facute in 2013.

“Esential este ca Igor Caraman nu era ofițer in Iulie oct 13 actele sunt lovite de nulitate” a spus Oana Iovu, avocata unuia dintre vamesi. De asemenea, avocatul Ionel Nichita a declarat ca Igor Caraman nu doar ca nu era ofiter CNA Chisinau in 2013, dar era si infractor. “ In perioada mentionata Igor Caraman, investigatorul folosit in dosarul vamesilor, era condamnat in Italia. El figureaza ca ofiter CNA Chisinau din anul 2014”, a spus Ionel Nichita.
Investigatorul basarabean, considerat martorul cheie în dosar, a invocat că, de regulă, vameşii îi indicau prin semne suma pe care trebuia să le-o ofere pentru a nu fi controlat riguros transportul de marfă. 
”Fie arătau două, trei, patru degete, fie scriau în aer, indicând suma, fie pur şi simplu şopteau. Atunci când nu înţelegea semnele lor îi întrebam suma pe care o doresc”, a explicat ofiţerul CNA. 
Sorin SAIZU

StiriEst

Elevii sunt liberi și vineri. Cursurile au fost suspendate în toate școlile din cauza gripei

Publicat

on

De catre

Elevii şi preşcolarii vor fi liberi și vineri, 25 ianuarie, după ce ministrul Educației a decis, printr-un ordin, suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România.

„În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurile în toate unitățile de învățământ din România. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de Consiliul de Administrație al unității de învățământ și comunicate Ministerului Educației Naționale”, se arată în ordinul semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

Cursurile au fost suspendate vineri din cauza gripei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, decizia a fost luată ca măsură preventivă după ce specialiștii au declarat a doua saptamană cu caracter epidemic.

„Conform raportărilor INSP, saptamana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca si saptamana anterioara acesteia. Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a saptamana consecutiv iși va mentine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa.

Ministerul Sanatatii a informat astazi Ministerul Educatiei Nationale despre situatia prinvind evolutia infectiilor gripale si despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a imbolnavirilor cu gripă, care consta în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educatiei Nationale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata ofical zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati”, se arată în comunicatul de Ministerul Sănătății.

„Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătatii.

Guvernul a anunțat că ziua de joi, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este liberă pentru bugetari.

Elevii au revenit, pe 14 ianuarie din vacanţa de iarnă, care a durat trei săptămâni. La începutul lunii februarie, ei vor avea din nou o vacanţă de o săptămână, între semestre.

Anul şcolar 2018-2019 este structurat pe două semestre: semestrul I – 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019 şi semestrul al II-lea – 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Citeste in continuare

StiriEst

Rares va multumeste! I-ati oferit o sansa la viata! Suma de bani este aproape completa.

Publicat

on

De catre

Sute de oameni s-au mobilizat in ultimele zile si au cerut public ajutor pentru un copil, un adolescent aflat la inceput de drum, dar care este pus la o grea incercare. Rares Diaconu are 17 ani si este elev in clasa a XI-a la Liceul ”Emil Racovita” din Vaslui. Este unul dintre olimpicii unitatii de invatamant, iar profesorii sai au doar cuvinte de lauda. Adolescentul a fost diagnosticat cu o formă galopanta de cancer, in luna decembrie a anului trecut. Atunci a mers la medic acuzand o durere la picior si o schiopatare inexplicabila. Diagnosticul a reprezentat o lovitura puternica pentru el si pentru familia sa: cancer osos. Sansa la viata a lui Dragos este sa incerce o operatie care se face in cateva locuri din lume. Sansa aceasta la viata costa! Si suma nu este deloc mica: 80.000 de euro.

“Dragi OAMENI cu suflet mare de pretutindeni! Vă anunțăm cu emoție și bucurie că suma de bani necesară operației lui Rareș este aproape completă. Familia și inițiatorii campaniilor on line vă mulțumesc din suflet. Vă vom ține la curent cu alte informații pe măsură ce ne vor fi oferite de familia lui Rareș. VĂ MULTUMIM!”, a scris pe facebook, directorul adjunct al LER Vaslui, Manuela Furtună. 

Un concert caritabil a fost organizat într-un club din Vaslui, iar toate încasările, respectiv peste 5.400 de lei, au ajuns în contul deschis special pentru ca Rareş să poată avea o şansă la viaţă. De asemenea, pe platforma gogetfunding.com s-au strâns peste 4.600 de euro, în timp ce numeroşi oameni din Vaslui au scos la licitaţie mai multe obiecte pentru a-l ajuta pe elevul olimpic.

Tricoul echipei Steaua Bucureşti a fost scos la licitatie

Ana Irina Podoleanu a scos la licitaţie un tricou al echipei Steaua Bucureşti din perioada 2006-2007 cu semnăturile unor jucători celebri precum: Mirel Rădoi, Bănel Nicoliţă, Mihăiţă Neşu, Cyril Thereau, Gabriel Boştină, Carlos Fernandes şi mulţi alţii.

‘Banii obținuți pe acest tricou vor ajunge în contul lui Rareș!’, a scris tânăra în postarea de pe Facebook.

Medici, taximetrişti, patiseri sau ziarişti din Vaslui au anunţat că vor face tot posibilul pentru ca Rareş să reuşească să strângă suma de bani necesară pentru tratamentul din Austria.

Si Episcopul Ignatie a mobilizat preotii sa se implice in strangerea de fonduri! 

Bani s-au strans in scoli si licee, in institutii publice. Au strans bani Tribunalul Vaslui, Directia Finantelor Publice, Primaria Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, acolo unde tatal lui Rares este angajat ca pompier. De asemenea, compania Gaz Est a donat 23.400 de lei. Mai mult, micii investitori locali au anuntat ca sumele obtinute din vanzari in aceasta perioada vor fi donate lui Rares Diaconu.

Persoanele care doresc să-l sprijine in cintinuare pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Persoanele care doresc să-l sprijine pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Lăcrămioara Diaconu, cont lei, IBAN RO39RNCB0262006051730006

Diaconu Niculaie, cont euro, IBAN RO71RNCB0259006042640001, cod SWIFT: RNCB RO BU

Diaconu Lăcrămioara, cont lire IBAN RO55RNCB0262006051730009, cod SWIFT: RNCB RO BU

Citeste in continuare

StiriEst

Vasile Paval: “Nu putem cheltui toti banii pentru deszapezire! Va trece iarna, n-o sa fie tot anul!”

Publicat

on

De catre

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile publice nu pot cheltui toţi banii de la buget pentru deszăpezire şi că oamenii ar trebui să se mobilizeze mai mult şi să ajute la deszăpezire în perioada iernii. Reacţia a venit după ce, în urma căderilor abundente de zăpadă înregistrate în municipiul reşedinţă în urmă cu două săptămâni, pe reţele de socializare a existat un val de critici la adresa autorităţilor locale, despre care s-a spus că au fost depăşite de situaţie şi nu au acţionat corespunzător pentru deszăpezire şi ridicarea gunoiului menajer. ‘Am acţionat cât am acţionat, ne-am asumat criticile, încercăm să ne corectăm, dar indiferent cât de operativ am acţiona, nu putem într-un termen scurt să realizăm lucrările corespunzătoare fără ajutorul populaţiei şi al agenţilor economici. Am observat că a fost lăsat totul numai în grija autorităţilor locale. Oamenii trebuie şi ei să iasă, asociaţiile de proprietari trebuie să se mobilizeze, să cureţe aleile, să ajute. Nu putem să consumăm tot bugetul pe deszăpezire. Am explicat şi în fiecare an explic acest lucru. Puteam să aducem 70 de utilaje, puteam să aducem 1.000 de oameni şi să curăţăm tot, dar cu ce bani? Este o perioadă care va trece. În perioada următoare va trece iarna, că n-o să fie tot anul, dar trebuie să reparăm străzile, să reparăm trotuarele, să asigurăm cheltuielile legate de iluminat, nu putem crea dezechilibre. Nu este o scuză să nu acţionăm, dar totul trebuie făcut cu bună-credinţă şi cu sprijinul oamenilor’, a afirmat primarul Vasile Pavăl. Cetăţenii municipiului şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Ei au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că reprezentanţii Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est