Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Dacă am gândi ca celui de lângă noi să-i meargă bine, să știți că și nouă ne va merge bine!”

Publicat

on

În ziua de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, la Centrul Misionar Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dublin, Irlanda, cu prilejul  sărbătoririi celui de-al doilea hram al Paraclisului Centrului Misionar.

„Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai exigenți sfinți ai Bisericii. El nu admitea în niciun fel compromisul, cu atât mai puțin compromisul de natură morală. În conștiința contemporanilor, Sfântul Ioan se bucura de un mare prestigiu, în sensul că mulți se întrebau dacă nu cumva este el Hristosul. Sfântul Ioan a avut această demnitate și smerenie de a-și declina adevărata identitate: „Nu sunt eu Hristosul!… Eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei!”.

Intransigența duhovnicească a Sfântului Ioan avea drept sursă smerenia sa față de Hristos!

Noi, când vorbim de intransigență în general, ne gândim la o anumită formă de inflexibilitate atunci când se pune problema de a aplica o anumită lege sau regulă universal valabilă. Din punct de vedere spiritual, a fi intransigent nu înseamnă a fi un om inflexibil, obtuz, ci înseamnă a nu accepta nicio formă a păcatului care să pătrundă în viața ta. Această intransigență a Sfântului Ioan l-a confirmat ca fiind un mare proroc al vremii sale. (…)

Sfântul Ioan are drept deviză a vieții sale, raportându-se la Hristos: „eu trebuie să mă micșorez iar El trebuie să crească”. Cu alte cuvinte, nu sunt eu cel care trebuie să mă pun mereu în față, să fac caz de probitatea mea morală, de  austeritatea vieții, de intransigența morală. ”

De asemenea, Ierarhul Hușilor a arătat că în relațiile dintre noi trebuie să învățăm și să exersăm smerenia: „Omul trebuie să fie mai întâi exigent cu sine însuși, apoi cu cei din jur. Când este exagerat de exigent cu cei din jur, s-ar putea să fie indicii că nu este suficient de exigent cu sine însuși, din toate punctele de vedere, dar în primul rând din punct de vedere moral.

Dacă noi am aplica acest principiu al Sfântului Ioan – eu trebuie să mă micșorez iar El trebuie să crească -, în relațiile dintre noi, viața ar arăta mult mai frumos. Nu în felul în care, din păcate, arată lumea în care trăim noi astăzi, dominată de „jungla” intereselor, o lume în care calomniezi foarte ușor, o lume în care nu te interesează cel de lângă tine. Dacă am aplica acest principiu, ar fi extraordinar.

Logica cu care suntem deja foarte obișnuiți este ca nouă întâi să ne fie bine, iar apoi celor din jur. Maniera aceasta de a gândi trădează însă un egoism feroce. Sfântul Ioan Botezătorul ne dă această lecție, să inversăm puțin lucrurile! Dacă am gândi ca celui de lângă noi să-i meargă foarte bine, să știți că și nouă ne va merge foarte bine, pentru că Dumnezeu îl ajută întotdeauna pe cel care se gândește în primul rând la cel de lângă el. Să îl pui pe cel de lângă tine în prim-planul vieții tale! Exact ca în raportarea față de persoanele la care noi ținem foarte mult. Căci ele sunt pentru noi pe primul loc. (…) Logica Evangheliei este în contrasens cu logica cu care noi suntem atât de obișnuiți.

Câți dintre noi am avea curajul, când despre cineva se vorbește la superlativ, iar nouă nu ne este prea simpatic, să spunem: Da! omul acesta este mai bun decât mine! Aceasta este cea mai grea probă!”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a făcut un dar celor prezenți, interpretând un colind tradițional.

La Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Centrului Misionar Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dublin a participat și Excelența sa, doamna Manuela Breazu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Irlanda.

StiriEst

Orasul Suceava a fost acoperit de apa! Ploaia a inundat toate strazile

Publicat

on

De catre

S-au rupt norii la Suceava. Dupa mai putin de 45 de minute de ploaie torentiala, orasul a fost acoperit de apa. Pe strazi suvoaiele au depasit o jumatate de metru. Au fost inundate inclusiv mijloacele de transport. Oamenii s-au adapostit in centrele comerciale sau in scarile de bloc. Masinile au ramas blocate in trafic, apa trecand de jumatatea portierelor. A fost inundata inclusiv strada din fata ISU Suceava. Aici apa ajungea pana la geamul autoturismelor. Canalizarea nu a putut face debitului prea mare de apa. 

Citeste in continuare

StiriEst

Mai multi copii au ajuns la spital cu arsuri dupa ce au fost la piscina

Publicat

on

De catre

Caz extrem de grav in judetul Bacau acolo unde patru copii au ajuns La Unitatea de Primiri Urgente cu arsuri de gradele 2 si 3 pe talpi. Cei mici s-au ales cu arsurile dupa ce au urcat pe un tobogan, la o piscina din oras. Toboganul e gonflabil, dar rampa de urcare e din tabla si era incinsa de la soare. Parintii au facut plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, iar la piscina va deschide o ancheta si DSP. 

Citeste in continuare

StiriEst

Bugetar cu mașina la scară, plătit de ani de zile ca să stea degeaba. Încasează lunar 15.000 de lei

Publicat

on

De catre

Să lucreze la stat a devenit visul tot mai multor români. Aici angajații au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat. Ponderea salariului din administrația publică în salariul mediu pe economie este de 165% în România, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, care înregistrează o medie de 118%, potrivit statisticilor oficiale. Astfel, funcționarii de la stat din România câștigă în prezent mai bine decât cei din administrația publică din state precum Polonia, Ungaria, Lituania sau Bulgaria. 

Bugetar plătit de ani de zile ca să stea degeaba. A încasat în ultimii doi ani 360.000 de lei

Membru PSD si vicepresedinte la Consiliul Judetean Vaslui, Vasile Mariciuc duce un trai de invidiat. Are masina de serviciu la dispozitie non stop, i se deconteaza combustibilul si reparatiile, iar diurna zilnica este incasata fara intarziere. Leafa personajului numarul 2 din fruntea judetului este de aproximativ 15.000 de lei. Ce face Vasile Mariciuc pentru acesti bani: nimic. Ziua de lucru incepe la ora 10 si se termina repede, putin dupa pranz. Vicele de la CJ face zilnic naveta de la Negresti la Vaslui si retur pe banii statului. Merge cu masina de serviciu la cumparaturi, la piata, participa la chiolhanuri prin comune. Trebuie sa fie foarte bine sa ai un salariu de 15.000 de lei, masina la discretie si sa faci nimic pentru toate astea. Am intrebat mai multi angajati ai CJ Vaslui care este concret activitatea vicepresedintelui Mariciuc prin institutie. Nimeni nu a stiut sa spuna! Obisnuit dintotdeauna cu functii bunicele care sa-i aduca venituri consistente, fara munca prea multa, Mariciuc a dat lovitura si la Consiliul Judetean, Timpul trece, lefa merge e principalul criteriu dupa care Mariciuc se ghideaza.  Din cand in cand, Vasile Mariciuc mai participa pe la vreo doua-trei sedinte, doar asa, ca sa lase impresia ca e viu. 

Datorita partidului a ocupat de-a lungul anilor mai multe functii, toate bine platite. A fost sef la Inspectoratul Scolar, director la un liceu din Negresti si… candidat la parlamentare. Probabil cei de la PSD au vrut sa faca misto de el in momentul in care i-au propus sa candideze. Daca nimeni nu te cunoaste intr-un judet, iar activitatea ta este egala cu zero, cine te-ar putea vota?

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est