Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Dacă am gândi ca celui de lângă noi să-i meargă bine, să știți că și nouă ne va merge bine!”

Publicat

on

În ziua de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, la Centrul Misionar Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dublin, Irlanda, cu prilejul  sărbătoririi celui de-al doilea hram al Paraclisului Centrului Misionar.

„Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai exigenți sfinți ai Bisericii. El nu admitea în niciun fel compromisul, cu atât mai puțin compromisul de natură morală. În conștiința contemporanilor, Sfântul Ioan se bucura de un mare prestigiu, în sensul că mulți se întrebau dacă nu cumva este el Hristosul. Sfântul Ioan a avut această demnitate și smerenie de a-și declina adevărata identitate: „Nu sunt eu Hristosul!… Eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei!”.

Intransigența duhovnicească a Sfântului Ioan avea drept sursă smerenia sa față de Hristos!

Noi, când vorbim de intransigență în general, ne gândim la o anumită formă de inflexibilitate atunci când se pune problema de a aplica o anumită lege sau regulă universal valabilă. Din punct de vedere spiritual, a fi intransigent nu înseamnă a fi un om inflexibil, obtuz, ci înseamnă a nu accepta nicio formă a păcatului care să pătrundă în viața ta. Această intransigență a Sfântului Ioan l-a confirmat ca fiind un mare proroc al vremii sale. (…)

Sfântul Ioan are drept deviză a vieții sale, raportându-se la Hristos: „eu trebuie să mă micșorez iar El trebuie să crească”. Cu alte cuvinte, nu sunt eu cel care trebuie să mă pun mereu în față, să fac caz de probitatea mea morală, de  austeritatea vieții, de intransigența morală. ”

De asemenea, Ierarhul Hușilor a arătat că în relațiile dintre noi trebuie să învățăm și să exersăm smerenia: „Omul trebuie să fie mai întâi exigent cu sine însuși, apoi cu cei din jur. Când este exagerat de exigent cu cei din jur, s-ar putea să fie indicii că nu este suficient de exigent cu sine însuși, din toate punctele de vedere, dar în primul rând din punct de vedere moral.

Dacă noi am aplica acest principiu al Sfântului Ioan – eu trebuie să mă micșorez iar El trebuie să crească -, în relațiile dintre noi, viața ar arăta mult mai frumos. Nu în felul în care, din păcate, arată lumea în care trăim noi astăzi, dominată de „jungla” intereselor, o lume în care calomniezi foarte ușor, o lume în care nu te interesează cel de lângă tine. Dacă am aplica acest principiu, ar fi extraordinar.

Logica cu care suntem deja foarte obișnuiți este ca nouă întâi să ne fie bine, iar apoi celor din jur. Maniera aceasta de a gândi trădează însă un egoism feroce. Sfântul Ioan Botezătorul ne dă această lecție, să inversăm puțin lucrurile! Dacă am gândi ca celui de lângă noi să-i meargă foarte bine, să știți că și nouă ne va merge foarte bine, pentru că Dumnezeu îl ajută întotdeauna pe cel care se gândește în primul rând la cel de lângă el. Să îl pui pe cel de lângă tine în prim-planul vieții tale! Exact ca în raportarea față de persoanele la care noi ținem foarte mult. Căci ele sunt pentru noi pe primul loc. (…) Logica Evangheliei este în contrasens cu logica cu care noi suntem atât de obișnuiți.

Câți dintre noi am avea curajul, când despre cineva se vorbește la superlativ, iar nouă nu ne este prea simpatic, să spunem: Da! omul acesta este mai bun decât mine! Aceasta este cea mai grea probă!”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a făcut un dar celor prezenți, interpretând un colind tradițional.

La Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Centrului Misionar Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dublin a participat și Excelența sa, doamna Manuela Breazu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Irlanda.

StiriEst

Zeci de familii din Vaslui nu au apa de doua zile! Cine isi bate joc de oameni!

Publicat

on

De catre

Oamenii din Vaslui nu au drumuri asfaltate, plang dupa un loc de parcare, nu au strand si nici activitate sportiva nu mai pot desfasura. De o buna bucata de timp nu mai au nici apa la robinete. Iar atunci cand suna la stapanii de la Aquavas sunt luati la misto. Ca atata stiu personajele de la regia de apa. Cel mai recent exemplu vine din zona Copou. De doua zile cateva zeci de familii de aici nu au apa. Primaria a inceput niste lucrari fantoma in zona respectiva. Fara sa anunte in prealabil cetatenii, a inchis accesul pe unele strazi, a gaurit caile de acces si a lasat oamenii fara apa. Iar ca tabloul sa fie perfect, o conducta s-a spart, iar muncitorii de la AQUAVAS spun ba ca au remediat defectiunea, ba ca lucreaza de zor. Oamenii suna la dispeceratul stapanilor de la Aquavas, dar primesc numai informatii eronate. La robinete apa vine in valuri. Cateva secunde are presiune, apoi abia curge, iar in final: seceta. Strazile din spatele Copoului, din zona castelului de apa, au fost sparte. Pe strada Delea s-au sapat cratere adanci si nimeni nu stie daca respectivele drumuri vor mai avea parte vreodata de asflat. De altfel, in ultimii ani majoritatea strazilor asfaltate au fost sparte din cauza incompetentei autoritatilor. „Este o nesimtire, nu se poate asa ceva, isi bat joc de noi! Avem

copiii, nu putem sta fara apa. Pentru ce platim, ca sa fure altii?”, spune revoltat un cetatean. De câțiva ani buni, toata zona municipiului Vaslui a devenit un calvar! Lucrările de reabilitare privind alimentarea cu apă și canalizare începute pe un program European de către Aquavas si Consiliul Judetean sunt departe de a fi finalizate. Până la acest dezastru, orasul avea străzile reparate, asfaltate. Acum, astazi se asfalteaza, iar maine vin niste pseudo constructori cu trei lopeti si doua roabe, incaseaza bani grei si sparg soselele. Zilnic apare cate o avarie la reteaua de apa, retea in care s-au investit cateva zeci de milioane de euro. Astfel, cum se sparge cate o teava, cum apa tasneste la suprafata prin canale sau efectiv iese din asfalt ori din pavele. “Este bataie de joc. Stam si asteptam sa curga apa. Te duci la primarie sa intrebi si toti ridica din urma. Hotii aia de la Consiliul Judetean oare au habar de ce se intampla aici?”, spune un alt cetatean. 

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

URGENT!! O copila are nevoie de noi pentru a trai

Publicat

on

De catre

Povestea Alexiei

“Orice om, zice marele Vasile, are nevoie înainte de toate de răbdare, ca pământul de ploaie ca să așeze pe ea, cum zice Apostolul, temelia sau credința. Pe aceasta zidește treptat dreapta socoteală, ca un ziditor încercat casa sufletului, așezând necontenit lut din pământul smereniei, ca să țină la un loc piatră cu piatră, sau virtute cu virtute, până ce se așează acoperisul, sau dragostea desăvârșită”.

Într-o zi obișnuită de vară, când nimeni nu se aștepta, în urma unei radiografii pentru coloană,  Alexia a fost diagnosticată cu scolioză dorsală. Medicului i- a recomandat corset special si efectuarea de ședinte de kinetoterapie. După luni de zile de purtat corsetul și nenumărate ședinte de kiteoterapie, s- a observat că Alexia nu beneficiază de niciun progres. De aici a început drumul lung al căutărilor și al neliniștilor. A fost nevoie de foarte multă speranță și răbdare de fier. După consultațiile ulterioare la diferiți medici specialiști, i s- a recomandat Alexiei să se opereze, ca fiind unica speranță de vindecare. Situația era de-a dreptul îngrijorătoare: curbura coloanei ajunsese la 50 de grade, în partea de jos, iar în partea de sus, la 68 de grade. După acest diagnostic, a fost nevoie de un nou corset, dar din păcate, nici acesta nu a adus rezultatele așteptate. Cum era de așteptat, situația a devenit critică pentru Alexia. Coloana ei s- a deformat și mai mult. În cele din urmă, a fost trimisă la Budapesta, la domnul Dr. Fazecas Bela, ortoped cunoscut la nivel internațional, un specialist al scoliozelor. A fost programată pe data de 3 iunie 2019 pentru intervenția pe coloană. Doar asta i- ar putea salva viața micuței Alexia. Dar, situația financiară a familiei nu îi permite să ajungă la operatie, toată nădejdea lor bazându- se pe compasiunea și sprijinul oamenilor de bună credință și inimoși, care înțeleg că a face bine, a ajuta pe cineva aflat la nevoie, este semnul cel mai concret al nobleței umane.

Donații se pot face:

Denumire entitate:  Asociatia “SALVEAZA O INIMA”

Cod de inregistrare fiscala:  31015982

Cont (IBAN) bancar:

Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX

Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001

CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001

COD SWIFT: BTRLRO22

COD BIC: BTRL

Banca Transilvania Botosani

Specificați numele de familie  (Alexia) al copilului pentru care faceți donatia!

Citeste in continuare

StiriEst

Dosar penal pentru medicul fals din Suceava. Ce ar fi pățit un copil de 4 ani

Publicat

on

De catre

O femeie din Suceava a ajuns în atenţia Poliţiei şi a Direcţiei de Sănătate Publică, fiind acuzată că ar face intervenţii stomatologice fără să aibă acest drept. O mamă a reclamat-o, după ce şi-a dus copilul la cabinetul acesteia şi a intrat la bănuieli când a văzut-o la lucru. Cei de la Colegiul Medicilor au stabilit deja că femeia nu este înscrisă ca medic stomatolog. O mamă şi-a dus copilul de 4 ani la cabinetul stomatologic care funcţionează chiar în casa femeii reclamate. Nemulţumită de felul în care aceasta se comportă, i-ar fi cerut să îi arate diploma de medic. Cum femeia nu a putut face asta, mămica a sesizat situaţia autorităţilor. Când cei de la Colegiul Medicilor Stomatologici au aflat că femeia nu este înscrisă ca doctor, poliţiştii au deschis doar penal pentru exercitarea fără drept a profesiei. Reprezentanţii DSP spun că în locuinţa respectivă funcţionează legal un cabinet stomatologic, însă drept de a profesa aici are o altă persoană. Femeia reclamată este vizată şi de alte trei plângeri.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est