Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Pe ce a cheltuit Muzeul Vaslui jumatate de milion de euro

Publicat

on

Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ din Vaslui va fi redeschis publicului, începând de astăzi, 10 ianuarie, după ce instituţia s-a aflat într-un amplu proces de reabilitare derulat pe parcursul a peste trei ani. 

Directorul muzeului, Ramona Mocanu a declarat că expoziţia permanentă a muzeului este organizată pe trei niveluri, cuprinzând o secţiune de arheologie şi istorie, una de etnografie şi artă populară şi o secţiune dedicată personalităţilor vasluiene, dorindu-se un punct de atracţie pentru vizitator şi un model pentru alte muzee din ţară. ‘Expoziţia este realizată respectându-se noile direcţii în ceea ce priveşte muzeologia românească. În ultimul timp s-a schimbat oarecum viziunea în domeniu, în sensul că vizitatorul trebuie să fie într-o relaţie ceva mai directă cu obiectul expus în muzeu. Asta nu înseamnă că îl va atinge în mod direct, dar va fi mult mai aproape. Vrem să eliminăm barierele acestea care existau în trecut. (…) Din 2015, investiţiile s-au făcut cu fonduri proprii, dar începând cu anul 2016, am găsit înţelegere la conducerea Consiliului Judeţean şi mulţumesc pe această cale că ne-au sprijinit să facem din Muzeul Judeţean un punct de reper pentru cultura judeţului nostru’, a afirmat Ramona Mocanu.  Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a mulţumit angajaţilor muzeului vasluian pentru implicare şi le-a cerut să dea în continuare dovadă de profesionalism şi să promoveze mai mult activităţile desfăşurate. 

‘Sper ca ideile noastre să nu se limiteze la ceea ce am făcut până acum, să găsim o deschidere a muzeului în permanenţă către populaţie, să mergem noi către oameni, să încercăm să atragem cât mai mulţi vizitatori. Ritmul vieţii de astăzi face ca nu toată lumea să stea în muzeu, dar dacă vom fi destul de inventivi, sper că vom reuşi să atragem cât mai multă lume, astfel încât muzeul să fie un reper. (…) Sper să existe producţie de carte, căci un muzeu cu intelectuali, cu oameni bine pregătiţi dar care nu produc carte, ştiinţă, articole, nu este chiar împlinit. Ştiu că sunt aici oameni cu pregătire foarte bună. Noi o să încercăm să găsim resursele financiare necesare’, a declarat Dumitru Buzatu. 

Lucrările de modernizare a muzeului Vaslui s-au ridicat la o valoare de peste 500.000 de euro. Au fost efectuate lucrări de renovare a clădirii, care nu mai fusese reparată de aproximativ 40 de ani. S-au montat peste 200 de metri de geam termopan securizat şi uşi speciale, pentru respectarea normelor de avizare, iar instalaţia electrică şi cea termică au fost schimbate. Totodată, au fost compartimentate şi dotate toate birourile din instituţie iar laboratoarele în care se face restaurare şi care funcţionau la subsolul clădirii au fost reamenajate şi utilate. Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, au fost achiziţionate dotările necesare pentru ca profesorii de istorie care doresc să ţină orele de curs pentru elevi în incinta muzeului, să poată face acest lucru. Taxele pentru vizitarea muzeului sau pentru închiriere unor spaţii în vederea organizării de conferinţe, simpozioane sau alte manifestări, urmează fie stabilite într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Vaslui.

Sorin SAIZU

StiriEst

FOTO Pericol de explozie, 1500 de familii fara gaze! Un tanar care circula cu viteza a provocat un accident

Publicat

on

De catre

Incident grav noaptea trecuta in zona centrala a municipiului Vaslui. Un tanar teribilist a provocat un accident. Acesta circula cu viteza, iar intr-o curba in zona pietei centrale a pierdut controlul volanului, a sarit practic cu masina peste scuar si s-a oprit in bloc dupa ce a rupt un bransament de gaz. Speriati de bubuitura puternica, oamenii au sunat la 112. 

La fata locului s-au deplasat imediat cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Gaz Est. Politistii au securizat zona deoarece exista pericolul producerii unei explozii. Echipele au lucrat mai multe ore pentru a preveni un dezastru.  Interventia prompta a echipelor de la Gaz Est si a pompierilor de la ISU Vaslui, a impiedicat tragedia, limitand totul la avaria care a lasat in jur de 1500 de abonati fara gaze. Acestia vor fi realimentati in cursul zilei de astazi

Politistii fac cercetari in acest caz. Se pare ca tanarul care a provocat accidentul este fiul unui cunoscut afacerist din oras. Masina a fost ridicata in aceasta dimineata.

Citeste in continuare

StiriEst

Orasul Suceava a fost acoperit de apa! Ploaia a inundat toate strazile

Publicat

on

De catre

S-au rupt norii la Suceava. Dupa mai putin de 45 de minute de ploaie torentiala, orasul a fost acoperit de apa. Pe strazi suvoaiele au depasit o jumatate de metru. Au fost inundate inclusiv mijloacele de transport. Oamenii s-au adapostit in centrele comerciale sau in scarile de bloc. Masinile au ramas blocate in trafic, apa trecand de jumatatea portierelor. A fost inundata inclusiv strada din fata ISU Suceava. Aici apa ajungea pana la geamul autoturismelor. Canalizarea nu a putut face debitului prea mare de apa. 

Citeste in continuare

StiriEst

Mai multi copii au ajuns la spital cu arsuri dupa ce au fost la piscina

Publicat

on

De catre

Caz extrem de grav in judetul Bacau acolo unde patru copii au ajuns La Unitatea de Primiri Urgente cu arsuri de gradele 2 si 3 pe talpi. Cei mici s-au ales cu arsurile dupa ce au urcat pe un tobogan, la o piscina din oras. Toboganul e gonflabil, dar rampa de urcare e din tabla si era incinsa de la soare. Parintii au facut plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, iar la piscina va deschide o ancheta si DSP. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est