Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Autoritățile au băgat capul în zăpadă. Firmele de casă încasează la greu, dar drumurile sunt impracticabile. Pe naționale și în oraș este jale!

Publicat

on

Este iarnă în toată puterea cuvântului în şapte judeţe din zona Moldovei, unde a nins fără oprire. La Vaslui mai multe drumuri naţionale și județene au fost închise, iar prin vama Albița nu s-a circulat. În plus, aeroportul din Iaşi a devenit impracticabil. Din cauza nămeţilor uriaşi, medicii au ajuns la cazurile grave sau la gravidele în travaliu, cu ajutorul şenilatelor. De departe însă cel mai afectat de vremea nefavorabilă și de incompetența autorităților este județul Valsui. Ninsoarea a încetat de ore bune, dar cu toate acestea pe drumuri este imposibil de circulat. Atât pe cele naționale cât și pe străzile din oraș, stratul de omăt este consistent. Dacă la ultima zăpadă de la finele anului trecut, autoritățile fluturau fotografii cu drumuri scoase la negru, acum au băgat capul în zăpadă. Și au avut unde să se ascundă. Pe drumurile naționale, la mai bine de șase ore de la încetarea ninsorii , se circulă cu mare dificultate. Nu se acționează, dar se încasează bani. Reporterii ȘTIRIEST au mers în această seara pe teren, iar pe drumul de la Vaslui către Crasna, nu au dar de niciun utilaj de deszăpezire. Carosabilul în schimb, era acoperit de gheață și zăpadă. O situație similară am întâlnit și pe drumul care face legătura cu județul Iași. La Vaslui se fură mult, asta știe toată lumea, iar oamenii sunt mereu bătaia de joc a autorităților. O sotuație și mai critică este înregistră în municipiul Vaslui. Pe 70 la sută din străzi nu a trecut niciun utilaj de deszăpezire în ultimele 24 de ore. Sunt sute de oameni care stau blocați în case de noaptea trecută. Dacă joi angajații de la Goscom au acționat exemplar, astăzi au obținut puncataj maxim pentru nesimțire și incompetență. Rețelele de socializare s-au umplut de nemulțumirile oamenilor.

“Pavăl….ieși din casa la zăpadă fi-ți-ar panseluțele…să-ți fie….”, a scris un vasluian pe facebook.

“Pe strada Dimitrie Cantemir zici ca suntem pe Everest…”, a spus o altă vasluiancă.

“Oare peste câte zile von putea circula prin oraș, oare când își vor face treaba autoritățile? Dacă mâine ar fi alegeri oare tot așa ar sta zăpada? Nesimțire!”, este mesajul unui alt vasluian.

“Am mers pe jos prin zăpada de jumatate de metru ca să pot ajunge acasă. Pe strada narciselor sau pe străzile învecinate este imposibil de circulat. Niciun utilaj”, afirma un alt vasluian.

“Furați băieți, este de unde! Utilajele să stea trase pe dreapta, iar banii sa curgă ca zăpada asta care nu se mai oprește. Prefectura e în concediu, CJ e în beci”, a scris un alt cetățean.

Prin municipiul Vaslui cu greu a putut fi zărit vreun utilaj de deszapezire. Într-o singură parcare de pe varianta un utilaj deszăpezea o parcare dinte blocuri, iar locatari stăteau și îl admirau. În alte zone, a tecut câte un utilaj, a curățat în bătaie de joc câte o stradă, dar a blocat altele cu care se intersecta. Se pare ca cetățenii de pe anumite străzi sunt scutiți de la plata impozitelor și astfel nu beneficiază de deszăpezire.
Pe variantă au fost trase pe dreapta mai multe tiruri din cauza restricțiilor de curculație, iar restul mașinilor merg cu greu. De asemenea, parcarile de la iesirile din oraș sunt pline de mașini de mare tonaj.
“Vasluienii își cer scuze primarului Vasile Pavel pentru că l-au votat și nu sunt vrednici să dea la lopată și să curețe zăpada lasată cu noșalanță de nesimțitul de Bârleanu care dorește să ne pregătească pentru munca în construcții. Astăseară toți proprietarii de mașini care plătesc impozite nesimțite pentru salariile grase ale celor din Primărie și Goscom au pus mâna pe lopată și s-au antrenat la dezăpezirea mașinilor personale sau la mersul prin zăpada de 80 cm. Mulțumim conducătorului iubit care profită de cantonamentul echipei de handbal la Cheile Grădiștei că ne dă posibilitate să facem sport”, a postat pe facebook un alt cetățean.

Cristian AVRAMESCU

StiriEst

Elevii sunt liberi și vineri. Cursurile au fost suspendate în toate școlile din cauza gripei

Publicat

on

De catre

Elevii şi preşcolarii vor fi liberi și vineri, 25 ianuarie, după ce ministrul Educației a decis, printr-un ordin, suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România.

„În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurile în toate unitățile de învățământ din România. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de Consiliul de Administrație al unității de învățământ și comunicate Ministerului Educației Naționale”, se arată în ordinul semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

Cursurile au fost suspendate vineri din cauza gripei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, decizia a fost luată ca măsură preventivă după ce specialiștii au declarat a doua saptamană cu caracter epidemic.

„Conform raportărilor INSP, saptamana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca si saptamana anterioara acesteia. Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a saptamana consecutiv iși va mentine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa.

Ministerul Sanatatii a informat astazi Ministerul Educatiei Nationale despre situatia prinvind evolutia infectiilor gripale si despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a imbolnavirilor cu gripă, care consta în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educatiei Nationale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata ofical zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati”, se arată în comunicatul de Ministerul Sănătății.

„Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătatii.

Guvernul a anunțat că ziua de joi, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este liberă pentru bugetari.

Elevii au revenit, pe 14 ianuarie din vacanţa de iarnă, care a durat trei săptămâni. La începutul lunii februarie, ei vor avea din nou o vacanţă de o săptămână, între semestre.

Anul şcolar 2018-2019 este structurat pe două semestre: semestrul I – 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019 şi semestrul al II-lea – 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Citeste in continuare

StiriEst

Rares va multumeste! I-ati oferit o sansa la viata! Suma de bani este aproape completa.

Publicat

on

De catre

Sute de oameni s-au mobilizat in ultimele zile si au cerut public ajutor pentru un copil, un adolescent aflat la inceput de drum, dar care este pus la o grea incercare. Rares Diaconu are 17 ani si este elev in clasa a XI-a la Liceul ”Emil Racovita” din Vaslui. Este unul dintre olimpicii unitatii de invatamant, iar profesorii sai au doar cuvinte de lauda. Adolescentul a fost diagnosticat cu o formă galopanta de cancer, in luna decembrie a anului trecut. Atunci a mers la medic acuzand o durere la picior si o schiopatare inexplicabila. Diagnosticul a reprezentat o lovitura puternica pentru el si pentru familia sa: cancer osos. Sansa la viata a lui Dragos este sa incerce o operatie care se face in cateva locuri din lume. Sansa aceasta la viata costa! Si suma nu este deloc mica: 80.000 de euro.

“Dragi OAMENI cu suflet mare de pretutindeni! Vă anunțăm cu emoție și bucurie că suma de bani necesară operației lui Rareș este aproape completă. Familia și inițiatorii campaniilor on line vă mulțumesc din suflet. Vă vom ține la curent cu alte informații pe măsură ce ne vor fi oferite de familia lui Rareș. VĂ MULTUMIM!”, a scris pe facebook, directorul adjunct al LER Vaslui, Manuela Furtună. 

Un concert caritabil a fost organizat într-un club din Vaslui, iar toate încasările, respectiv peste 5.400 de lei, au ajuns în contul deschis special pentru ca Rareş să poată avea o şansă la viaţă. De asemenea, pe platforma gogetfunding.com s-au strâns peste 4.600 de euro, în timp ce numeroşi oameni din Vaslui au scos la licitaţie mai multe obiecte pentru a-l ajuta pe elevul olimpic.

Tricoul echipei Steaua Bucureşti a fost scos la licitatie

Ana Irina Podoleanu a scos la licitaţie un tricou al echipei Steaua Bucureşti din perioada 2006-2007 cu semnăturile unor jucători celebri precum: Mirel Rădoi, Bănel Nicoliţă, Mihăiţă Neşu, Cyril Thereau, Gabriel Boştină, Carlos Fernandes şi mulţi alţii.

‘Banii obținuți pe acest tricou vor ajunge în contul lui Rareș!’, a scris tânăra în postarea de pe Facebook.

Medici, taximetrişti, patiseri sau ziarişti din Vaslui au anunţat că vor face tot posibilul pentru ca Rareş să reuşească să strângă suma de bani necesară pentru tratamentul din Austria.

Si Episcopul Ignatie a mobilizat preotii sa se implice in strangerea de fonduri! 

Bani s-au strans in scoli si licee, in institutii publice. Au strans bani Tribunalul Vaslui, Directia Finantelor Publice, Primaria Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, acolo unde tatal lui Rares este angajat ca pompier. De asemenea, compania Gaz Est a donat 23.400 de lei. Mai mult, micii investitori locali au anuntat ca sumele obtinute din vanzari in aceasta perioada vor fi donate lui Rares Diaconu.

Persoanele care doresc să-l sprijine in cintinuare pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Persoanele care doresc să-l sprijine pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Lăcrămioara Diaconu, cont lei, IBAN RO39RNCB0262006051730006

Diaconu Niculaie, cont euro, IBAN RO71RNCB0259006042640001, cod SWIFT: RNCB RO BU

Diaconu Lăcrămioara, cont lire IBAN RO55RNCB0262006051730009, cod SWIFT: RNCB RO BU

Citeste in continuare

StiriEst

Vasile Paval: “Nu putem cheltui toti banii pentru deszapezire! Va trece iarna, n-o sa fie tot anul!”

Publicat

on

De catre

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile publice nu pot cheltui toţi banii de la buget pentru deszăpezire şi că oamenii ar trebui să se mobilizeze mai mult şi să ajute la deszăpezire în perioada iernii. Reacţia a venit după ce, în urma căderilor abundente de zăpadă înregistrate în municipiul reşedinţă în urmă cu două săptămâni, pe reţele de socializare a existat un val de critici la adresa autorităţilor locale, despre care s-a spus că au fost depăşite de situaţie şi nu au acţionat corespunzător pentru deszăpezire şi ridicarea gunoiului menajer. ‘Am acţionat cât am acţionat, ne-am asumat criticile, încercăm să ne corectăm, dar indiferent cât de operativ am acţiona, nu putem într-un termen scurt să realizăm lucrările corespunzătoare fără ajutorul populaţiei şi al agenţilor economici. Am observat că a fost lăsat totul numai în grija autorităţilor locale. Oamenii trebuie şi ei să iasă, asociaţiile de proprietari trebuie să se mobilizeze, să cureţe aleile, să ajute. Nu putem să consumăm tot bugetul pe deszăpezire. Am explicat şi în fiecare an explic acest lucru. Puteam să aducem 70 de utilaje, puteam să aducem 1.000 de oameni şi să curăţăm tot, dar cu ce bani? Este o perioadă care va trece. În perioada următoare va trece iarna, că n-o să fie tot anul, dar trebuie să reparăm străzile, să reparăm trotuarele, să asigurăm cheltuielile legate de iluminat, nu putem crea dezechilibre. Nu este o scuză să nu acţionăm, dar totul trebuie făcut cu bună-credinţă şi cu sprijinul oamenilor’, a afirmat primarul Vasile Pavăl. Cetăţenii municipiului şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Ei au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că reprezentanţii Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est