Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O scriitoare despre PS Ignatie: „Blândul Păstor -ne sărută rănile şi ne micșorează suferința”

Publicat

on

Dorina Stoica, o credincioasă din Vaslui, colaboratoare a Ziarului Lumina al BOR, il caracterizeaza pe Episcopul Ignatie ca fiind un păstor adevărat, care își face timp să discute cu oameni si caită mereu soluții pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.
Uneori doar în gând, alteori cu voce tare, odată chiar în spațiul public virtual am oftat „Doamne, n-am păstor să-mi spună/ unde-i apa cea mai bună./ Doamne n-are cin-să-mi dea/ Vie Împărăția Ta!”.
După schimbările din 1989 s-a declanșat o emulație spirituală nemaivăzută, uluitoare, a celor din generația „fără Dumnezeu” a perioadei comuniste. Schimbările de mentalitate, dar și restructurările brutale din economie au făcut ca mulți oameni maturi, dar nu bătrâni, să devină șomeri și să fie nevoiți să se reprofileze ori să plece din țară pentru a-și putea întreține familiile. Această stare i-a făcut să-și îndrepte ochii spre Dumnezeu, pașii spre biserici și spre mănăstiri ca să reziste vitregiilor unei vieți noi și nu tocmai ușoare. Cei mai mulți datorită lecturilor, dar și practicării Sfintelor Taine ale Bisericii, ajutați de duhovnici, au devenit credincioși de nădejde, oameni de bază prin biserici din țară și în comunitățile de români de prin alte țări. Unii ca aceștia nu ar mai putea trăi în alt mod decât așa cum îi povățuiesc învățăturile Sfinților Părinți.
Implicându-se în viața Bisericii, acolo unde fiecare își poate aduce contribuţia după priceperea, râvna și pregătirea sa, este nevoie adeseori de un sfat, de un cuvânt bun, de o privire aprobatoare, ori de puțin din timpul celor care păstoresc Biserica. În caz contrar, te depărtezi ori te simți exact ca o oaie fără păstor sau ca un copil fără părinți. Căci nu degeaba îl numești pe preot „părinte”, un nume prețios, pe care nu i-l poți da decât acelui care a făcut posibilă venirea ta pe lume.
Pentru cei mai mulți, un episcop este o persoană învăluită în mister, inaccesibilă și distantă, la care nu poate ajunge oricine și care nu se oprește să-i vorbească oricui! Acest mit a persistat și în mintea mea și a multora ca mine, până ce, acum un an și câteva luni, când la o slujire arhierească la Bârlad a poposit un episcop cum nu s-a mai văzut, ce ne-a zâmbit fiecăruia și tuturor, oprindu-se la fiecare, fără a se uita la fața celui care a dorit să-i spună ceva, ori doar să-i ceară o binecuvântare. În acea zi am simțit că avem în mijlocul nostru un păstor adevărat, care nu va fugi de noi, cei simpli și iubitori de Dumnezeu și de Biserică, „ne va duce la pășune” și „ne va adăpa” cu apa bună a credinței, învățându-ne iubirea cea dumnezeiască prin exemplul personal.
Acceptând să discute cu toți, căutând soluții pentru a ajuta, cu zâmbet sincer pe față și cu inima deschisă, modest, acest tânăr episcop ne-a cucerit pe toți, în așa măsură încât fiecare slujire adună un număr din ce în ce mai mare de oameni, unii dintre ei veniți special ca să-l vadă și să-l asculte, căci au auzit despre bunătatea și blândețea sa. Văzându-l, fiecare se convinge că Episcopul Ignatie al Hușilor a venit „să ne sărute rănile şi să ne micșoreze suferința, atunci când suntem îndurerați și năpăstuiți”. Zâmbetul său devine molipsitor și se așază pe fețele tuturor celor aflați în număr foarte mare în câte o biserică parohială mare din oraș, sau într-una modestă din vreun sătuc. Astfel, slujirea arhierească se transformă într-o bucurie atât pentru preoții slujitori și familiile acestora, cât și pentru toți cei adunați acolo, în numele Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Să ai siguranța că între tine și Dumnezeu, la care alergi în necazuri și dureri, se află un rugător vrednic și deschis la suflet, ascultându-ți cuvintele, fie că ești om simplu, copil, tânăr, bătrân ori intelectual, sărman ori bogat, sănătos ori aflat în suferinţă, e o certitudine că Biserica lui Hristos este vie și că „nu va fi biruită nici de porțile iadului”.
Am gândit acum la acest sfârșit de an, când, cu vocea caldă, ne-a colindat și a împărțit mii de daruri copiilor nevoiași și bătrânilor singuri, că pesemne așa erau „Păstorii cei buni” pe vremea când au fost scrise Sfintele Evanghelii „Eu sunt Păstorul Cel bun şi cunosc oile Mele şi ele Mă cunosc pe Mine, aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl”.
(Dorina Stoica)

StiriEst

O bătrână din Iaşi s-a sinucis pentru că fiul a mutat-o din casa ei de la curte la bloc, cu chirie

Publicat

on

De catre

O bătrână din Iaşi s-a sinucis pentru că fiul ei a mutat-o din casa ei de la curte la bloc, cu chirie. O vecină a găsit-o pe femeie fără suflare în casă şi astfel s-a aflat povestea sfâşietoare a acesteia.

Catinca Ungureanu avea 89 de ani şi locuia de mai mulţi ani în cartierul Podu Roş, din Iaşi, într-un apartament care a fost al fiului ei, dar care ulterior l-a vândut, iar bătrâna plătea acum chirie proprietarului. Femeia locuise la curte, într-o casă din Copou, dar fiul o convinsese să facă schimb şi ea să se mute la bloc. Sâmbătă, după mai multe zile în care bătrâna nu apăruse în cartier şi nici nu răspundea la uşa aprtamentului, o vecină din bloc, care o mai ajuta în casă şi avea cheia a deschiat şi a avut un şoc. A găsit-o pe femeie în cada plină cu apă, fără suflare.

Catinca Ungureanu şi-a pus capăt zilelor, scrie bzi.ro, după ce anunţase de mai multe ori că se va sinucide, sătulă să mai trăiască în nevoi şi în altă casă decât cea pentru care muncise toată viaţa să o iabă. Femeia avea o pensie mică şi plătea 700 de lei chirie în apartamentul unde o mutase fiul ei.

„O cunosteam foarte bine pe doamna Ungureanu, era o femeie foarte de treaba, care se intelegea bine cu toata lumea din scara. Ieseam foarte des impreuna afara, stateam de vorba, era foarte sociabila. Din pacate, s-a intamplat acest lucru care ne-a socat pe toti. Ea ne-a spus de mai multe ori ca are de gand sa-si puna capat zilelor, dar mereu i-am spus sa fie serioasa, ca un om ajuns la varsta ei nu poate sa faca un asemenea lucru.

Avea o problema la un sold si mergea folosind un cadru metalic, se deplasa greu, iar de multe ori imi spunea ca s-a saturat si ca durerile sunt insuportabile. Era foarte suparata pentru ca baiatul ei a mutat-o in urma cu mai multi ani din casa in care a locuit o viata, pe care o avea in Copou. Ea a venit aici, in bloc cu noi, si era iubita de toata lumea.”, a povestit pentru sursa citată vecina care a găsit-o pe bătrână.

„Pe data de 16 martie, in jurul orei 17:53, am fost sesizati prin apel la 112, de catre o femeie din Iasi, in varsta de 33 de ani, cu privire la faptul ca a gasit-o pe vecina sa, in varsta de 89 de ani, decedata in apartament. In acest caz a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa si s-a dispus efectuarea necropsiei in vederea stabilirii cauzei decesului”, precizeaza reprezentantii IPJ Iasi.

Miruna BADEA

Citeste in continuare

StiriEst

Suceava Trece La Taxiuri Electrice

Publicat

on

De catre

La sfârșitul lunii februarie, Consiliul Local Suceava a stabilit ca la licitațiile pentru obținerea de licente pentru taxiuri cel puțin jumătate dintre ele să fie pentru autovehicule cu motoare electrice.

Până acum, printr-un proiect cu finanțare elvețiană s-au montat în oraș 28 de stații de încărcare, din care doar jumătate sunt rapide. În bugetul pe 2019, sunt prevăzuți bani pentru instalarea a două stații de încărcare ultrarapide, care să fie amplasate în stațiile de taxi, explică viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi.

Fiind vorba despre un proiect cu fonduri elvetiene, municipalitatea are obligatia ca timp de cinci ani să suporte din bugetul local costul curentului și al mentenanței stațiilor, după care poate decide dacă încărcarea electrică va rămâne gratuită.

Primăria folosește deja, printr-un proiect cu finanțare elvețiană, 11 autoturisme electrice, două furgonete, o automăturătoare și o autocisternă cu motor electric, dar și 10 biciclete electrice pentru Poliția Locală.

Următorul pas, spune edilul, este cumpărarea a 50 de autobuze electrice cu bani europeni. Deja de luna acesta, la Suceava vor ajunge cinci autobuze electrice achiziționate tot cu finanțare elvețiană.

Lucian Harșovschi spune că transportul public de călători va fi electric în municipiu, astfel că și taxiurile clasice trebuie înlocuite, cu timpul, cu cele electrice.

Ce spun operatorii de taxi

Președintele filialei Suceava a Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi din România, Valentin Besac, laudă inițiativa municipalității, dar o consideră, în actualele condiții, neatractivă din punct de vedere economic. El spune că prețul unui Logan cu GPL din fabrică este de 8.000 de euro, iar un autoturism electric costă 23.000 – 24.000 de euro, cu toată reducerea de 10.000 de euro prin programul guvernamental ”Rabla”.

Besac a declarat pentru Libertatea că la test-drive s-a constatat că mașinile electrice au o autonomie de până în 150 de kilometri, în condițiile în care nu aveau montate stația și casa de marcat, care, la rândul lor, consumă energie electrică, iar actualele stații electrice nu permit o încărcare ultrarapidă de două-trei ore, ci de minimum șapte ore, ceea ce înseamnă că un sfert din activitate va fi blocată la încărcare.

”Sunt convins că trebuie autovehicule electrice, dar mașinile încă nu au autonomie”, susține Besac, care a explicat că, în medie, un taxi parcurge, zilnic, peste 200 de kilometri.

El crede că în fiecare stație de taxi ar trebui montate puncte de încărcare ultrarapide pentru autoturismele electrice, iar autorizațiile să fie libere, fără licitație, pentru autovehiculele electrice.

 ”Dacă eu vreau să particip la licitația din acest an pentru licențe electrice nu pot să o fac pentru că dosarul la programul «Rabla plus» durează două luni, iar apoi durează încă șase luni până vine mașina și eu am pierdut licitația”, a mai spus Besac.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Un ieşean cu patru clase a păcălit statul să-i vireze în conturi 2 milioane de lei

Publicat

on

De catre

Un individ cu patru clase i-a dus de nas pe funcţonarii Direcţiei de Finanţe să îi vireze în conturi peste 2 milioane de lei, în contul unor decontări de TVA pe care bărbatul le-a obţinut falsificând 170 de tranzacţii financiare. La finele săptămânii trecute, instanţele ieşene l-au condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pe Stănescu I., de 54 de ani, pentru evaziune fiscală.

Acuzaţiile aduse lui Stănescu au ajuns în vizorul anchetatorilor în 2013, acestea având legătura cu calitatea de asociat unic pe care bărbatul a avut-o la o socitate cu răspundere limitată.

„În perioada 01.07.2009 – 17.12.2009 a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii (în jurnalele de cumpărări aferente lunilor în care au fost emise şi în balanţele lunare de verificare) 176 operaţiuni comerciale fictive (achiziţii) în baza a 176 facturi fiscale, presupus a fi emise de 21 de societăţi comerciale (176 acte materiale), documente care atestă tranzacţii comerciale fictive şi cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, pe care le-a declarat la organele fiscale prin D394 aferentă semestrului II al anului 2009, înregistrată sub nr. 7865/15.06.2010, evidenţiind totodată în declaraţiile D300 depuse şi înregistrate la organele fiscale sub nr. xxxxx/15.06.2010 şi nr. xxxxx/15.06.2010 aferente semestrului II al anului 2009, TVA-ul aferent acestor achiziţii“, se arată în motivarea sentinţei prin care Stănescu a fost condamnat. 

Pe lângă cele 2 milioane de lei pe care bărbatul le-a primit cu titlu de decont TVA, judecătorii i-au adăugat la prejudiciu şi aproximativ 1,8 milioane de lei aferente impozitului.

Schema ingineriei financiare

În timpul procesului, judecătorii au audiat un martor care a fost contabilul firmei lui Stănescu.

Acesta ar fi fost chiar un fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, funcţie în care avea ca atribuţii stabilirea impozitelor pentru persoane fizice autorizate. Fostul funcţionar a spus că a început să colaboreze cu cetăţeni din Grajduri după ce a devenit şomer.

„Ca şi manieră de lucru, acesta declară că se deplasează la domiciliul persoanei solicitante, unde se cazează aproximativ 2-3 zile, ocazie cu care îi organizează evidenţa contabilă în ordine cronologică, după care o predă la alţi contabili cu calculator pentru întocmirea evidenţei pe calculator. Aşadar, I.I. declară că de când evidenţa contabilă trebuie întocmită pe calculator, el nu a mai întocmit nici jurnale, nici balanţe de verificare sau bilanţuri, întrucât nu ştie să lucreze pe calculator“, se mai arată în motivare, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Potrivit judecătorilor, Stănescu a comis faptele de evaziune în mod premeditat, cu scopul de a obţine sume de bani foarte mari.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est