Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O scriitoare despre PS Ignatie: „Blândul Păstor -ne sărută rănile şi ne micșorează suferința”

Publicat

on

Dorina Stoica, o credincioasă din Vaslui, colaboratoare a Ziarului Lumina al BOR, il caracterizeaza pe Episcopul Ignatie ca fiind un păstor adevărat, care își face timp să discute cu oameni si caită mereu soluții pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.
Uneori doar în gând, alteori cu voce tare, odată chiar în spațiul public virtual am oftat „Doamne, n-am păstor să-mi spună/ unde-i apa cea mai bună./ Doamne n-are cin-să-mi dea/ Vie Împărăția Ta!”.
După schimbările din 1989 s-a declanșat o emulație spirituală nemaivăzută, uluitoare, a celor din generația „fără Dumnezeu” a perioadei comuniste. Schimbările de mentalitate, dar și restructurările brutale din economie au făcut ca mulți oameni maturi, dar nu bătrâni, să devină șomeri și să fie nevoiți să se reprofileze ori să plece din țară pentru a-și putea întreține familiile. Această stare i-a făcut să-și îndrepte ochii spre Dumnezeu, pașii spre biserici și spre mănăstiri ca să reziste vitregiilor unei vieți noi și nu tocmai ușoare. Cei mai mulți datorită lecturilor, dar și practicării Sfintelor Taine ale Bisericii, ajutați de duhovnici, au devenit credincioși de nădejde, oameni de bază prin biserici din țară și în comunitățile de români de prin alte țări. Unii ca aceștia nu ar mai putea trăi în alt mod decât așa cum îi povățuiesc învățăturile Sfinților Părinți.
Implicându-se în viața Bisericii, acolo unde fiecare își poate aduce contribuţia după priceperea, râvna și pregătirea sa, este nevoie adeseori de un sfat, de un cuvânt bun, de o privire aprobatoare, ori de puțin din timpul celor care păstoresc Biserica. În caz contrar, te depărtezi ori te simți exact ca o oaie fără păstor sau ca un copil fără părinți. Căci nu degeaba îl numești pe preot „părinte”, un nume prețios, pe care nu i-l poți da decât acelui care a făcut posibilă venirea ta pe lume.
Pentru cei mai mulți, un episcop este o persoană învăluită în mister, inaccesibilă și distantă, la care nu poate ajunge oricine și care nu se oprește să-i vorbească oricui! Acest mit a persistat și în mintea mea și a multora ca mine, până ce, acum un an și câteva luni, când la o slujire arhierească la Bârlad a poposit un episcop cum nu s-a mai văzut, ce ne-a zâmbit fiecăruia și tuturor, oprindu-se la fiecare, fără a se uita la fața celui care a dorit să-i spună ceva, ori doar să-i ceară o binecuvântare. În acea zi am simțit că avem în mijlocul nostru un păstor adevărat, care nu va fugi de noi, cei simpli și iubitori de Dumnezeu și de Biserică, „ne va duce la pășune” și „ne va adăpa” cu apa bună a credinței, învățându-ne iubirea cea dumnezeiască prin exemplul personal.
Acceptând să discute cu toți, căutând soluții pentru a ajuta, cu zâmbet sincer pe față și cu inima deschisă, modest, acest tânăr episcop ne-a cucerit pe toți, în așa măsură încât fiecare slujire adună un număr din ce în ce mai mare de oameni, unii dintre ei veniți special ca să-l vadă și să-l asculte, căci au auzit despre bunătatea și blândețea sa. Văzându-l, fiecare se convinge că Episcopul Ignatie al Hușilor a venit „să ne sărute rănile şi să ne micșoreze suferința, atunci când suntem îndurerați și năpăstuiți”. Zâmbetul său devine molipsitor și se așază pe fețele tuturor celor aflați în număr foarte mare în câte o biserică parohială mare din oraș, sau într-una modestă din vreun sătuc. Astfel, slujirea arhierească se transformă într-o bucurie atât pentru preoții slujitori și familiile acestora, cât și pentru toți cei adunați acolo, în numele Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Să ai siguranța că între tine și Dumnezeu, la care alergi în necazuri și dureri, se află un rugător vrednic și deschis la suflet, ascultându-ți cuvintele, fie că ești om simplu, copil, tânăr, bătrân ori intelectual, sărman ori bogat, sănătos ori aflat în suferinţă, e o certitudine că Biserica lui Hristos este vie și că „nu va fi biruită nici de porțile iadului”.
Am gândit acum la acest sfârșit de an, când, cu vocea caldă, ne-a colindat și a împărțit mii de daruri copiilor nevoiași și bătrânilor singuri, că pesemne așa erau „Păstorii cei buni” pe vremea când au fost scrise Sfintele Evanghelii „Eu sunt Păstorul Cel bun şi cunosc oile Mele şi ele Mă cunosc pe Mine, aşa cum Mă cunoaşte pe Mine Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl”.
(Dorina Stoica)

StiriEst

Elevii sunt liberi și vineri. Cursurile au fost suspendate în toate școlile din cauza gripei

Publicat

on

De catre

Elevii şi preşcolarii vor fi liberi și vineri, 25 ianuarie, după ce ministrul Educației a decis, printr-un ordin, suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România.

„În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurile în toate unitățile de învățământ din România. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de Consiliul de Administrație al unității de învățământ și comunicate Ministerului Educației Naționale”, se arată în ordinul semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

Cursurile au fost suspendate vineri din cauza gripei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, decizia a fost luată ca măsură preventivă după ce specialiștii au declarat a doua saptamană cu caracter epidemic.

„Conform raportărilor INSP, saptamana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca si saptamana anterioara acesteia. Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a saptamana consecutiv iși va mentine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa.

Ministerul Sanatatii a informat astazi Ministerul Educatiei Nationale despre situatia prinvind evolutia infectiilor gripale si despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a imbolnavirilor cu gripă, care consta în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educatiei Nationale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata ofical zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati”, se arată în comunicatul de Ministerul Sănătății.

„Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătatii.

Guvernul a anunțat că ziua de joi, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este liberă pentru bugetari.

Elevii au revenit, pe 14 ianuarie din vacanţa de iarnă, care a durat trei săptămâni. La începutul lunii februarie, ei vor avea din nou o vacanţă de o săptămână, între semestre.

Anul şcolar 2018-2019 este structurat pe două semestre: semestrul I – 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019 şi semestrul al II-lea – 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Citeste in continuare

StiriEst

Rares va multumeste! I-ati oferit o sansa la viata! Suma de bani este aproape completa.

Publicat

on

De catre

Sute de oameni s-au mobilizat in ultimele zile si au cerut public ajutor pentru un copil, un adolescent aflat la inceput de drum, dar care este pus la o grea incercare. Rares Diaconu are 17 ani si este elev in clasa a XI-a la Liceul ”Emil Racovita” din Vaslui. Este unul dintre olimpicii unitatii de invatamant, iar profesorii sai au doar cuvinte de lauda. Adolescentul a fost diagnosticat cu o formă galopanta de cancer, in luna decembrie a anului trecut. Atunci a mers la medic acuzand o durere la picior si o schiopatare inexplicabila. Diagnosticul a reprezentat o lovitura puternica pentru el si pentru familia sa: cancer osos. Sansa la viata a lui Dragos este sa incerce o operatie care se face in cateva locuri din lume. Sansa aceasta la viata costa! Si suma nu este deloc mica: 80.000 de euro.

“Dragi OAMENI cu suflet mare de pretutindeni! Vă anunțăm cu emoție și bucurie că suma de bani necesară operației lui Rareș este aproape completă. Familia și inițiatorii campaniilor on line vă mulțumesc din suflet. Vă vom ține la curent cu alte informații pe măsură ce ne vor fi oferite de familia lui Rareș. VĂ MULTUMIM!”, a scris pe facebook, directorul adjunct al LER Vaslui, Manuela Furtună. 

Un concert caritabil a fost organizat într-un club din Vaslui, iar toate încasările, respectiv peste 5.400 de lei, au ajuns în contul deschis special pentru ca Rareş să poată avea o şansă la viaţă. De asemenea, pe platforma gogetfunding.com s-au strâns peste 4.600 de euro, în timp ce numeroşi oameni din Vaslui au scos la licitaţie mai multe obiecte pentru a-l ajuta pe elevul olimpic.

Tricoul echipei Steaua Bucureşti a fost scos la licitatie

Ana Irina Podoleanu a scos la licitaţie un tricou al echipei Steaua Bucureşti din perioada 2006-2007 cu semnăturile unor jucători celebri precum: Mirel Rădoi, Bănel Nicoliţă, Mihăiţă Neşu, Cyril Thereau, Gabriel Boştină, Carlos Fernandes şi mulţi alţii.

‘Banii obținuți pe acest tricou vor ajunge în contul lui Rareș!’, a scris tânăra în postarea de pe Facebook.

Medici, taximetrişti, patiseri sau ziarişti din Vaslui au anunţat că vor face tot posibilul pentru ca Rareş să reuşească să strângă suma de bani necesară pentru tratamentul din Austria.

Si Episcopul Ignatie a mobilizat preotii sa se implice in strangerea de fonduri! 

Bani s-au strans in scoli si licee, in institutii publice. Au strans bani Tribunalul Vaslui, Directia Finantelor Publice, Primaria Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, acolo unde tatal lui Rares este angajat ca pompier. De asemenea, compania Gaz Est a donat 23.400 de lei. Mai mult, micii investitori locali au anuntat ca sumele obtinute din vanzari in aceasta perioada vor fi donate lui Rares Diaconu.

Persoanele care doresc să-l sprijine in cintinuare pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Persoanele care doresc să-l sprijine pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Lăcrămioara Diaconu, cont lei, IBAN RO39RNCB0262006051730006

Diaconu Niculaie, cont euro, IBAN RO71RNCB0259006042640001, cod SWIFT: RNCB RO BU

Diaconu Lăcrămioara, cont lire IBAN RO55RNCB0262006051730009, cod SWIFT: RNCB RO BU

Citeste in continuare

StiriEst

Vasile Paval: “Nu putem cheltui toti banii pentru deszapezire! Va trece iarna, n-o sa fie tot anul!”

Publicat

on

De catre

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile publice nu pot cheltui toţi banii de la buget pentru deszăpezire şi că oamenii ar trebui să se mobilizeze mai mult şi să ajute la deszăpezire în perioada iernii. Reacţia a venit după ce, în urma căderilor abundente de zăpadă înregistrate în municipiul reşedinţă în urmă cu două săptămâni, pe reţele de socializare a existat un val de critici la adresa autorităţilor locale, despre care s-a spus că au fost depăşite de situaţie şi nu au acţionat corespunzător pentru deszăpezire şi ridicarea gunoiului menajer. ‘Am acţionat cât am acţionat, ne-am asumat criticile, încercăm să ne corectăm, dar indiferent cât de operativ am acţiona, nu putem într-un termen scurt să realizăm lucrările corespunzătoare fără ajutorul populaţiei şi al agenţilor economici. Am observat că a fost lăsat totul numai în grija autorităţilor locale. Oamenii trebuie şi ei să iasă, asociaţiile de proprietari trebuie să se mobilizeze, să cureţe aleile, să ajute. Nu putem să consumăm tot bugetul pe deszăpezire. Am explicat şi în fiecare an explic acest lucru. Puteam să aducem 70 de utilaje, puteam să aducem 1.000 de oameni şi să curăţăm tot, dar cu ce bani? Este o perioadă care va trece. În perioada următoare va trece iarna, că n-o să fie tot anul, dar trebuie să reparăm străzile, să reparăm trotuarele, să asigurăm cheltuielile legate de iluminat, nu putem crea dezechilibre. Nu este o scuză să nu acţionăm, dar totul trebuie făcut cu bună-credinţă şi cu sprijinul oamenilor’, a afirmat primarul Vasile Pavăl. Cetăţenii municipiului şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care SC Goscom SA Vaslui a acţionat pentru curăţarea drumurilor, degajarea zăpezii sau colectarea gunoiului menajer de la platformele situate în municipiul reşedinţă. Ei au postat fotografii cu parcări, staţii de autobuz şi trotuare blocate de nămeţi, susţinând că reprezentanţii Goscom sunt depăşiţi de situaţie, aceştia nereuşind să intervină eficient nici măcar în zona centrală a municipiului Vaslui şi cu atât mai puţin pe străzile lăturalnice sau în suburbii.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est