Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Campanie fara precedent a Episcopiei pentru Rares. Bisericile sunt asaltate de credinciosi

Publicat

on

Campanie fara precent a Episcopiei Husilor pentru Rares Diaconu, elevul de 17 ani de la Liceul Teoretic „Emil Racovita” din Vaslui, care a fost diagnosticat in luna decembrie cu osteosarcom, o forma  foarte agresiva si galopanta de cancer osos si care are nevoie urgent de 80000 € pentru a fi operat intr-un spital din strainatate. Episcopia Husilor s-a  implicat imediat in sustinerea acestui caz umanitar pentru oferirea unei sanse la viata. Mai mult, cazul este cunoscut si la nivelul Patriarhiei Romane, iar anuntul Preasfintitului Ignatie care ii indeamna pe oameni sa se implice, a fost preluat de toate publicatiile BOR. 

Toti preotii au fost mobilizati, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

La Biserica din Costesti, preotul paroh Mihai Robert Dadanogu a mobilizat enoriasii care au raspuns imediat la apelul sau. Oamenii au donat bani, iar cei care nu au fost prezenti la slujba de duminica l-au anuntat pe parinte ca vor face donatii in zilele urmatoare. Pe 24 ianuarie incepand cu ora 10.00, Scoala Gimnaziala „Sfantul Ierarh Luca” Sat Costesti, in colaborare cu Caminul Cultural Costesti, organizeaza „Balul Sperantei” la care sunt invitati elevi, fosti elevi si parinti. Intrarea va costa 10 lei de persoana. In cadrul acestui eveniment va fi organizata si o expozitie de dulciuri cu vanzare. Toti banii stransi din vanzarea biletelor si a dulciurilor, precum si din donatii, vor ajunge la RARES DIACONU.

“Credinciosii din parohia noastra, prezenti la Sfanta Liturghie, au fost alaturi de Rares Diaconu, si in rugaciune , dar si financiar. Acest tanar de numai 17 ani, ne-a amintit ce inseamna credinta adevarata, ne-a invatat sa fim solidari, ne-a facut sa constientizam cat de fragila este viata noastra pe pamant si ca in situatia lui s-ar putea afla oricand copilul, fratele, nepotul, vecinul, prietenul oricaruia dintre noi. Ca de fiecare data, fratii nostri intru Hristos au dovedit ca au suflet mare si inima calda. Cei care nu au reusit sa ajunga la Sfanta Liturghie  si care vor totusi sa doneze bani sau sa cumpere prajituri, sunt asteptati joi, 24 ianuarie 2019 incepand cu ora 10.00 la Caminul Cultural Costesti, unde va avea loc un eveniment caritabil organizat de Scoala Gimnaziala „Sfantul Ierarh Luca” Sat Costesti. Donatii se vor putea face la biserica noastra in fiecare zi in care se savarseste Sfanta Liturghie, pana la incheierea campaniei de strangere a celor 80000 de euro necesari operatiei”, a spus preotul Dadanogu.

Biserica din Valeni luata cu asalt de enoriasii veniti sa doneze bani pentru Rares

In Parohia Valeni, preotul Andrei Chiprian a facut apel la credinciosi pe care i-a indemnat sa doneze din putinul lor pentru a-i da o sansa la viata lui Rares Diaconu. Biserica s-a dovedit a fi neincapatoare pentru multimea care a venit sa puna bani in urna destinata donatiilor. “Parintele a mers prin sat si ne-a povestit despre acest caz! Ne-am mai anuntat si intre noi si am venit la biserica sa donam. Unii mai putin, altii mai mult, cum am putut. Sa ii dea Dumnezeu sanatate Preasfintitului Ignatie pentru ca ajuta acest copil. Bravo lui si preotilor”, a spus o femeie din Valeni. Preotul Andrei Chiprian sustine ca cei care vor sa doneze sunt oricand asteptati la biserica. “Este un caz trist, un copil care are nevoie de ajutorul nostru. Am raspuns prezent, atat preotii, cat si enoriasii. Ne rugam pentru sanatatea lui Rares si pentru sanatatea tuturor celor care au sarit in ajutorul lui. Dumnezeu sa aiba grija de toti. Speram sa auzim vesti bune. Le multumesc oamenilor ca au raspuns prezent”, a spus preotul. 

Strangeri de fonduri se fac in scoli si licee, in institutii publice. Au strans bani Tribunalul Vaslui, Directia Finantelor Publice, Primaria Vaslui, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, acolo unde tatal lui Rares este angajat ca pompier. De asemenea, compania Gaz Est a donat 23.400 de lei. Mai mult, micii investitori locali au anuntat ca sumele obtinute din vanzari in aceasta perioada vor fi donate lui Rares Diaconu.

Persoanele care doresc să-l sprijine pe Rareş, pot dona în conturile părinţilor: 

Lăcrămioara Diaconu, cont lei, IBAN RO39RNCB0262006051730006

Diaconu Niculaie, cont euro, IBAN RO71RNCB0259006042640001, cod SWIFT: RNCB RO BU

Diaconu Lăcrămioara, cont lire IBAN RO55RNCB0262006051730009, cod SWIFT: RNCB RO BU

StiriEst

PS Ignatie: „Ipocriţii sunt mici tirani şi îi întâlnim peste tot! Sunt preocupaţi de păcatele celor din jur”

Publicat

on

De catre

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi.

Duminica a XXXIII-a după Rusalii (a Vameşului şi a Fariseului) este prima duminică din perioada liturgică a anului bisericesc numită a Triodului. În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Huşilor a caracterizat acest răstimp ca fiind al pocăinţei prin excelenţă:

„Am intrat în perioada numită a Triodului, perioadă în care Părinţii Bisericii ne invită pe fiecare să ne auto-evaluăm din punct de vedere sufletesc. Să vedem unde ne situăm, care este starea noastră de sănătate spirituală. Imnele din cartea numită Triod le putem socoti un „tomograf duhovnicesc”. Putem să ne descoperim cu foarte multă uşurinţă propriile noastre slăbiciuni lăuntrice. Această perioadă este cea de pocăinţă prin excelenţă, de pregătire pentru întâlnirea cu Hristos Cel răstignit şi înviat.”

În continuarea cuvântului său, Părintele Episcop Ignatie a descris tipologia omului ipocrit:

„Tipologia fariseului este tipologia omului ipocrit, care face caz de calităţile pe care le are. Prin termenul de fariseu înţelegem un om care una spune şi alta face. Nu este consecvent cu sine însuşi, este un om fals. (…)

Fariseul din Evanghelie chiar făcea ceea ce spunea. Era un om corect. Unde este greşeala lui? Ea rezidă în faptul că a încercat să-L manipuleze pe Dumnezeu. Aşa face orice om ipocrit: manipulează întotdeauna! Vrea să pozeze în ceea ce nu este! Se convinge pe sine însuşi de calităţi pe care nu le are. Încearcă apoi să inducă o imagine falsă despre sine însuşi, imagine care nu are niciun corespondent în realitate.”

Totodată, Ierarhul Huşilor a vorbit despe pericolul formalismului în manifestarea vieţii noastre creştine:

„Fariseul transformă totul în reguli şi norme! Este groaznic din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, să transformăm credinţa în norme, în reguli, pentru că acestea ne ucid! Dacă noi transformăm credinţa noastră, relaţia noastră personală cu Dumnezeu în norme şi reguli, nu facem altceva decât să ne oprim la formalism, să propovăduim formalismul credinţei, fără să schimbi ceva în viaţa ta! Aceasta înseamnă să fii fariseu: să transformi credinţa ta în Dumnezeu, într-un ritual, într-un formalism.

Fariseul din Evanghelie încerca să-L manipuleze pe Dumnezeu, să-I dea chestiunile exterioare, însă Dumnezeu se uită la inima omului.”

De asemenea, Preasfinţitul Ignatie a vorbit despre efectele ipocriziei şi ale mândriei în relaţia cu cei din jur:

„Să ştiţi că ipocrizia este o impertinenţă probată, o obrăznicie probată! Omul mândru este cel care nu ştie să îşi calibreze corect diferenţele, chiar spirituale, faţă de semenul său. Se urcă pe un piedestal, care nu este al său, şi se comportă cu dispreţ. Ipocriţii sunt nişte mici tirani şi îi întâlnim peste tot. Arată cu degetul! Nu se văd pe ei înşişi! Tot timpul sunt preocupaţi de păcatele, de slăbiciunile celor din jur. (…)

Vameşul îşi vedea de propriile lui păcate. Rugăciunea lui era sursă de pocăinţă, de părere de rău. El a stat smerit. Într-o traducere mai corectă, „Dumnezeule, ai milă de mine!” înseamnă „Dumnezeule linişteşte-mă, împacă-mă cu Tine!”. (…)

Omul care vine la biserică, cu cât are tendinţa lăuntrică de a tăcea mai mult după ce a plecat, cu atât este un semn clar că s-a folosit de prezenţa lui la rugăciune. (…) Un om care vorbeşte foarte mult despre calităţile sale, de fapt îşi dă seama că nu este sigur pe ele, şi nu le are. Când nu ai ceva, încerci să convingi pe cel de lângă tine ca şi cum le-ai avea. Niciodată un om smerit nu va face paradă de virtuţi.

Citeste in continuare

StiriEst

Piticul din Vaslui a fost saltat de politistii ieseni. Acesta agata minore pe Facebook

Publicat

on

De catre

Un vasluian care de ceva timp isi face veacul prin Iasi, este acuzat că “agăţa” minore pe internet. Cunoscut de vasluieni drept Piticul, fiind mic de statura, barbatul in varsta de 44 de ani isi dadea intalnire in diverse zone din Iasi cu mai multe fete. Le-a cerut acestora si poze indecente.

Piticul a fost prins dupa ce tatal unei tinere si-a facut un cont fals pe Facebook si a reusit sa “obtina” o întâlnire cu barbatul. Cei doi s-au întâlnit seara, în jurul orei 7.30, iar parintele fetei l-a filmat pe individ si a sunat la 112. Piticul a fost preluat de un echipaj de politie si este acum cercetat  penal pentru corupere de minori.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânără împușcată mortal de soţ, în Neamţ. Bărbatul e căutat de poliţie

Publicat

on

De catre

O tânără de 33 de ani din Neamț a fost împușcată de soț, cu o armă artizanală. Incidentul dramatic s-a produs în localitatea Fărcașa, spun polițiștii.

Potrivit anchetatorilor, tânăra de 33 de ani a fost împușcată sâmbătă seară, în casa în care locuia. Un apel la 112 a fost dat de un membru al familiei, în jurul orei 20.10.

Potrivit ziarului stiri-neamt.ro, femeia a fost împușcată în zona inimii, cu o armă artizanală pentru care bărbatul nu avea autorizație. TV Neamț citează surse care spun că bărbatul de 38 de ani a tras în victimă cu o pușcă artizanală, pe geam, în timp ce femeia era în casă.

Cauzele incidentului nu sunt cunoscute. Soțul victimei este căutat de polițiști.

Martorii spun că tânăra divorțase de soț și că era mamă a doi copii, precizează presa locală.

Conform zch.ro, soțul ucigaș locuia la doar câteva case de cea a tinerei. În trecut, victima a fost agresată de bărbat în câteva rânduri și ea a sesizat poliția, spun localnicii.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est