Conecteaza-te cu noi

StiriEst

IGNATIE: “Îl asigur pe Silviu Vexler că pentru orice creștin este imposibil să fie antisemit…”

Publicat

on

Deputatul Silviu Vexler, reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a făcut o declarație cu adevărat șocantă la Huși: „Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a născut? Nu la Huși?”. El a insinuat astfel că profanarea Cimitirului Evreiesc ar fi o „reminiscență” legionară din leagănul local al fostelor „Cămăși Verzi”.

O replică în urma acestor afirmații șocante vine de la Preasfințitul Părinte Ignatie. 

“Domnul Silviu Vexler, vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României şi reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, în urma vizitei făcute în orașul nostru, dorește să le transmită un mesaj subliminal locuitorilor din Huși, care, majoritatea, sunt ortodocși: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la Huși, înseamnă că hușenii, în mod aprioric, sunt “potențiali antisemiți” (citez: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a născut? Nu la Huși?”). Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler că pentru orice ortodox veritabil și, prin extensie, pentru orice creștin este imposibil, tot aprioric vorbind, să fie antisemit, pentru că iubește un evreu Care s-a jertfit și a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxă și a salvat sute de vieți în perioada Holocaustului, fiind un adevărat model de compasiune. Viața cetății Hușilor este una pașnică și de frumoasă conviețuire între etnii, confesiuni și religii. I-aș fi recunoscător domnului deputat Silviu Vexler, dacă ar fi consecvent cu una dintre cele mai realiste și de bun simț declarații ale domniei sale, pe care a postat-o pe contul de Facebook (29 noiembrie 2018): “Cuvântul antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l folosești ușor și, dacă îl folosești, este necesar să ai fundamente clare”.  Iar pentru a fi extrem de clari, așa cum a fost precizat și în comunicatul oficial al Episcopiei Hușilor, dezaprob, din oficiu, profanarea mormintelor din cimitirul evreiesc al orașului Huși”, a spus Episcopul. 

Cimitirul Evreiesc din Huși a fost vandalizat, săptămâna trecută, 73 de monumente funerare fiind distruse. Prefectul Judeţului Vaslui, Eduard Popica, s-a deplasat la Huși, pentru o evaluare a pagubelor.Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost însoțit de preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, deputatul Silviu Vexler, reprezentantul în Parlament al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Adrian Solomon și deputatul Aurel Căiciulă. Aceștia au avut o întâlnire și cu primarul Ioan Ciupilan, urmând să stabilească o serie de măsuri pentru repararea monumentelor distruse.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eufrosina

    aprilie 10, 2019 la 1:32 pm

    Corneliu Zelea Codreanu s_a născut în Iasi, dar a trăit în Husi, unde tatăl său a fost profesor la Cuza, de germană. Partea cu antisemitismul ma lasa rece. Cuvântul semit provine de la Sem, fiul lui Noe, dar sunt toti cei care se trag din el, inclusiv arabii, etiopienii,sirienii, evreii…deci antisemitism e ceva impotriva semitilor, nu numai a evreilor. Antisemitismul a fost creat de evrei crezând că il previn…E o armă prin care ei supraviețuiesc, ei sunt primii antisemiti…Va mai aduceți aminte prin anii 90_91 cand o evreică din Brăila a plătit pe un oare cine sa dea foc la o sinagogă de acolo, ca apoi să dea vina pe români ca sunt…antisemiti. vai de noi ca înghițim toate galustele…ce o sa faceti cand parlamentul roman va vota ca Evangheliile sunt antisemite, va dispărea prohodul si slujbele din saptamana mare, Cel puțin așa doresc unii, liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, ca asa doresc unii… Oare pe vremea lui Net o, Caligula,si ceilalti, cine prigonea pe crestini ? Nu statul, nu autoritățile statului? E posibil sa nu ii placa cuiva zahărul in cafea, dar asta nu inseamna ca urăște zahărul….Sa isi vada fiecare de zahărul lui…

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StiriEst

Trei sportivi reprezeinta Romania la o competitie internationala de fitness si culturism

Publicat

on

De catre

Trei sportivi vor reprezenta Federația Romana de Fitness și Culturism la una din importantele competitii internationale- IFFB Diamond Cup Serbia: Emilian Știrbu 

Sava Vasile și Scortos Robert. Este prima participare internațională din acest an a sportivilor romani. Viata de sportiv nu este deloc usoara, implica multa munca si sacrificii. De sarbatori, cand toata lumea petrece in familie, alaturi de prieteni, sportivii nostri merg sa cucereasca podiumurile internationale. Spera sa revina acasa victoriosi, iar Romania si judetul Vaslui sa fie din nou medaliate. Emilian Știrbu este și delegatul oficial al Federației. “Vreau sa mulțumesc personal președintelui Federației Romane de Fitness si Culturism pentru încredere și pentru suportul acordat participării, revenim in tara duminica, in prima zi de Pasti”, a declarat Emilian Știrbu. 

2018-un an plin de succes

Peste 150 de sportivi din 12 țări au participat la cea mai mare competiție internațională de fitness și bodybuilding IFBB World Cup 2018, eveniment organizat de Federaţia Internaţională de specialitate în parteneriat cu Federaţia Română. Judetul Vaslui a fost reprezentat de Emilian Știrbu care a obținut o performanță remarcabilă la Cupa Mondială la culturism. Competiția i-a adus sportivului confirmarea unui volum de muncă titanic. Seriozitatea, perseverența, pregătirea psihică și fizică au fost încununate cu medalia de bronz, în cadrul celei mai grele categorii, seniori, +100 kg. Au fost concurenți din 24 de țări, din toată lumea, inclusiv Australia, Maroc, Egipt, Israel, din toată lumea.

Trofeul Steel Man Târgu Neamț

Tot anul trecut Vasluiul a fost reprezentat la alta competitie importanta. Emilian Știrbu a participat la categoria culturism seniori +90 kg. El s-a clasat pe prima treapta a podiumului la concursul din judetul Neamt.Apoi primul clasat de la fiecare categorie s-a întrecut pentru decernarea titlului Open, cel mai bun sportiv din competiție. Si de aceasta data marele premiu i-a revenit lui Emilian Știrbu.

Citeste in continuare

StiriEst

Nu au jucarii si se culca flamanzi! Ajutor de la oamenii care predica binele, dar il pun si in practica

Publicat

on

De catre

E freamat in lume. Tresaltă natura a primăvară, iar linistea invaluie suflete. In Saptamana Mare, peste tot în jur, oamenii zâmbesc. Asteapta vestea minunata a Învierii Mântuitorului si, mai mult ca niciodată, inimile lor sunt pline. Cu bucurie imensa, multi vasluieni împart putinul lor cu oameni in nevoie. I-am insotit pe unii dintre ei in misiunea lor fericita. Am pornit la drum, în tăcere, nerăbdători să ajungem la cei pentru care Paștele înseamnă simplitate celestă.Episcopul Ignatie al Hușilor şi-a pus viaţa în slujba oamenilor şi împarte bunătate şi bucurie în fiecare zi. Nu ar reuși singur, ar fi imposibil să fie prezent în toate colțurile județului Vaslui. Credincioșii din toată lumea îl știu ca pe un om care îi ajută pe cei aflați în nevoie. Și-a luat un ajutor de nădejde în această misiune. Parintele Vladimir Beregoi! Despre el s-ar putea spune că nu oboseşte niciodată. Cât e ziua de lungă umblă să asigure hrană şi casă pentru zeci de vârstnici și pentru sute de copii sărmani. “Avem proiecte frumoase. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie derulăm multe activități sociale. Nu reușim să facem atâtea câte ne-am dori. Binele trebuie făcut la tot omul, fiecare credincios, fiecare om, trebuie să fie bun cu toată lumea”, spune părintele Vladimir Beregoi. Episcopul Ignatie și părintele Vladimir Beregoi predică binele. Și nu se rezumă la atât. Îl pun şi în practică! Programul filantropic, dedicat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” copiilor proveniți din familii cu venituri modeste, continuă în fiecare lună din an în parohiile din județ.Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, însoțit de părintele protopop Adrian Chirvasă, s-au întâlnit ieri cu cei aproximativ 90 de copii în biserica din Chițcani. Toți cei prezenți au primit, pentru familiile lor, alimente pentru masa de Paști și dulciuri. Pachetele au fost pregătite de voluntarii Departamentului de tineret al Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”. Darurile pentru copii au fost oferite cu sprijinul sponsorilor din Huși, Alba -Iulia și Turda.

Ingeri trimisi de Dumnezeu!

Chițcani este primul sat care se ițește dupa deal. Casute darapanate stau înșirate ca intr-un joc ca margelele pe ata. Gospodarii au varuit pereții si gardurile, pomii au explodat in culori dulci, iarba e tăiată, iar șanțurile sunt curățate. Bătrâni cuminți ne salută veseli din grădini si ne urmăresc curioși. Ajungem la poarta unor bunici care duc un trai greu de descris. Nu au nimic, iar cocioaba in care isi traiesc batranetea sta sa se darame. Chipuri triste ne-au întâmpinat, aici. Parintele Beregoi ii binecuvinteaza si le lasa cateva alimente. 

Mergem mai departe spre biserica din sat. Copii sărmani, cu haine ponosite si par ciufulit rasar printre bucatile rupte de gard. Nu inteleg cine sunt acesti oameni care le calcă pragul. Sunt reticenti. Au priviri haituite si parca le auzi inima zbatandu-se in piept, asemeni pasarii in colivie. Se liniștesc, treptat, atunci când inteleg ca au in fata îngeri trimiși de Dumnezeu sa le indulceasca zilele. Cuvintele vin natural, întrebările isi gasesc răspunsuri sfâșietoare. Nu prea au ce mânca, nu au hainute bune, poarta ce aruncă altii sau ce rămâne de la frații mai mari, muncesc pe langa parinti si viseaza cu ochii deschisi. Visează prăjituri si friptura, caiete noi si adidașii aia albaștri de la magazinul din centrul satului. In timp ce alți copii se supără ca nu au telefoane de ultima generatie, copilașii din zone rupte parca din povesti de demult zâmbesc atunci când părinții le cumpara o bomboana. Acum, au primit atat de multe lucruri, atat de multe bunătăți.

Părinții lor zâmbesc, ascunzându-si cu greu o lacrimă. E greu să iti stii copiii flamanzi mereu, infrigurati sau copleșiți de lipsuri. În prag de sărbători au primit o mana de ajutor Si sunt recunoscători pentru asta. Nu au multe cuvinte, dar le citesti emoția pe chip și le simti fericirea in vocea tremurata. Faptele bune nu presupun prea mare efort din partea celor care le pun la cale, dar inseamna Rai pentru cei pentru care cea mai de preț bogăție e credința. “Zambetul copiilor este cea mai mare bucurie. Copiii sunt egali în fața noastră oricând și așa este normal să fie. Datoria noastră a fiecăruia este să fim aproape de oamenii nevoiași. Oamenii sunt cei mai importanți”, spune părintele Beregoi. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cine a votat ”DA” la modificările Codurilor penale, care ”favorizează infractorii”

Publicat

on

De catre

La votul de miercuri din Camera Deputaților, unde au fost adoptate modificările Codurilor penale, despre care opoziția a spus că favorizează eliberarea infractorilor, au fost și câteva surprize în caseta de vot. Astfel, modificările aduse Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi ”pentru” de la PSD, ALDE, UDMR și deputați ai minorităților naționale, 83 de voturi ”împotrivă” și 1 abținere. De asemenea, modificările aduse Codului Penal au fost adoptate cu 180 voturi ”pentru”, 81 de voturi ”contra” și 2 ”abțineri”. Astfel, pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal au votat DA: deputatul PMP Corneliu Bichineț, deputatul PRO România Corina Bogaciu, precum și 

deputatul independent Alexandru Andrei.

În timpul dezbaterilor din plen, liderii PMP au anunțat că votează împotriva acestor modificări. Cu toate acestea, colegul lor, Bichineț, a votat DA atât pentru modificarea Codului penal, cât și a Codului de procedură penală.

În ceea ce-l privește pe deputatul independent de Giurgiu, Alexandru Andrei, acesta este un demisionar din grupul PSD. Atunci când și-a anunțat demisia, el a denunțat ca motiv al plecării ”o politică dominată de interese personale și de grup – în detrimentul celor ale alegătorilor”.

Codul de procedură penală

În ceea privește modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, pe lângă cei 3 deputați enumerați mai sus (PMP- Corneliu Bichineț, PRO România-Corina Bogaciu, independentul ex-PSD Alexandru Andrei), a mai votat DA un alt deputat independent plecat tot de la PSD, Remus Borza.

Pe de altă parte, de această dată a votat NU, contrar liniei dictată de partidul din care face parte, deputatul PSD Niță Nicu.

Opoziția a acuzat miercuri că, prin modificarea codurilor penale, ”vor scăpa de urmărire penală, de rigorile legii, mulți infractori care nu au legătură neapărat cu corupția, dar e vorba de infracțiuni grave, de infracțiuni cu violență, de infracțiuni de trafic de droguri, de infracțiuni de viol, de tâlhărie, toate nenorocirile adunate în Codul penal sunt vizate de aceste modificări, iar infractorii aceștia sunt avantajați cu toții.”

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est