Conecteaza-te cu noi

StiriEst

IGNATIE: “Îl asigur pe Silviu Vexler că pentru orice creștin este imposibil să fie antisemit…”

Publicat

on

Deputatul Silviu Vexler, reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a făcut o declarație cu adevărat șocantă la Huși: „Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a născut? Nu la Huși?”. El a insinuat astfel că profanarea Cimitirului Evreiesc ar fi o „reminiscență” legionară din leagănul local al fostelor „Cămăși Verzi”.

O replică în urma acestor afirmații șocante vine de la Preasfințitul Părinte Ignatie. 

“Domnul Silviu Vexler, vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României şi reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, în urma vizitei făcute în orașul nostru, dorește să le transmită un mesaj subliminal locuitorilor din Huși, care, majoritatea, sunt ortodocși: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la Huși, înseamnă că hușenii, în mod aprioric, sunt “potențiali antisemiți” (citez: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a născut? Nu la Huși?”). Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler că pentru orice ortodox veritabil și, prin extensie, pentru orice creștin este imposibil, tot aprioric vorbind, să fie antisemit, pentru că iubește un evreu Care s-a jertfit și a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxă și a salvat sute de vieți în perioada Holocaustului, fiind un adevărat model de compasiune. Viața cetății Hușilor este una pașnică și de frumoasă conviețuire între etnii, confesiuni și religii. I-aș fi recunoscător domnului deputat Silviu Vexler, dacă ar fi consecvent cu una dintre cele mai realiste și de bun simț declarații ale domniei sale, pe care a postat-o pe contul de Facebook (29 noiembrie 2018): “Cuvântul antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l folosești ușor și, dacă îl folosești, este necesar să ai fundamente clare”.  Iar pentru a fi extrem de clari, așa cum a fost precizat și în comunicatul oficial al Episcopiei Hușilor, dezaprob, din oficiu, profanarea mormintelor din cimitirul evreiesc al orașului Huși”, a spus Episcopul. 

Cimitirul Evreiesc din Huși a fost vandalizat, săptămâna trecută, 73 de monumente funerare fiind distruse. Prefectul Judeţului Vaslui, Eduard Popica, s-a deplasat la Huși, pentru o evaluare a pagubelor.Reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost însoțit de preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, deputatul Silviu Vexler, reprezentantul în Parlament al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Adrian Solomon și deputatul Aurel Căiciulă. Aceștia au avut o întâlnire și cu primarul Ioan Ciupilan, urmând să stabilească o serie de măsuri pentru repararea monumentelor distruse.

Sorin SAIZU

StiriEst

FOTO Pericol de explozie, 1500 de familii fara gaze! Un tanar care circula cu viteza a provocat un accident

Publicat

on

De catre

Incident grav noaptea trecuta in zona centrala a municipiului Vaslui. Un tanar teribilist a provocat un accident. Acesta circula cu viteza, iar intr-o curba in zona pietei centrale a pierdut controlul volanului, a sarit practic cu masina peste scuar si s-a oprit in bloc dupa ce a rupt un bransament de gaz. Speriati de bubuitura puternica, oamenii au sunat la 112. 

La fata locului s-au deplasat imediat cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Gaz Est. Politistii au securizat zona deoarece exista pericolul producerii unei explozii. Echipele au lucrat mai multe ore pentru a preveni un dezastru.  Interventia prompta a echipelor de la Gaz Est si a pompierilor de la ISU Vaslui, a impiedicat tragedia, limitand totul la avaria care a lasat in jur de 1500 de abonati fara gaze. Acestia vor fi realimentati in cursul zilei de astazi

Politistii fac cercetari in acest caz. Se pare ca tanarul care a provocat accidentul este fiul unui cunoscut afacerist din oras. Masina a fost ridicata in aceasta dimineata.

Citeste in continuare

StiriEst

Orasul Suceava a fost acoperit de apa! Ploaia a inundat toate strazile

Publicat

on

De catre

S-au rupt norii la Suceava. Dupa mai putin de 45 de minute de ploaie torentiala, orasul a fost acoperit de apa. Pe strazi suvoaiele au depasit o jumatate de metru. Au fost inundate inclusiv mijloacele de transport. Oamenii s-au adapostit in centrele comerciale sau in scarile de bloc. Masinile au ramas blocate in trafic, apa trecand de jumatatea portierelor. A fost inundata inclusiv strada din fata ISU Suceava. Aici apa ajungea pana la geamul autoturismelor. Canalizarea nu a putut face debitului prea mare de apa. 

Citeste in continuare

StiriEst

Mai multi copii au ajuns la spital cu arsuri dupa ce au fost la piscina

Publicat

on

De catre

Caz extrem de grav in judetul Bacau acolo unde patru copii au ajuns La Unitatea de Primiri Urgente cu arsuri de gradele 2 si 3 pe talpi. Cei mici s-au ales cu arsurile dupa ce au urcat pe un tobogan, la o piscina din oras. Toboganul e gonflabil, dar rampa de urcare e din tabla si era incinsa de la soare. Parintii au facut plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, iar la piscina va deschide o ancheta si DSP. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est