Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Preţul plătit de româncele plecate la muncă în Italia: ‘Românii sunt nişte morţi de foame’ sau ‘Nicoleta, eşti o împuţită’

Publicat

on

Jurnaliştii italieni de la Corriere della Sera au făcut o anchetă amplă despre preţul scump pe care româncele angajate ca badante în Italia l-au plătit pentru un trai mai bun. Potrivit italienilor, aproape un milion de românce lucrează ca badante în Italia, iar cele care se întorc în ţară suferă de sindromul Italia, o boală ce nu este recunoscută, dar are consecinţe extrem de grave. Jurnaliştii italieni au mers la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, acolo unde multe dintre badantele care au muncit în Italia au ajuns pentru a se trata.

Copii lăsaţi să crească singuri sau în grija unor bunici, episoade de psihoză şi o viaţă irosită pentru o mână de bani din care multe nu au rămas cu mare lucru.

Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele pe care româncele plecate la muncă în Italia le-au suferit în speranţa că vor reuşi să le ofere copiilor un trai mai bun.

‘Nicoleta, eşti o împuţită’

Nicoleta, o româncă cu care jurnaliştii de la Corriere della Seraau vorbit la spitalul de psihiatrie din Iaşi a povestit că şi-a distrus viaţa după ce a muncit timp de 10 ani ca badantă în Italia.

Întoarsă acasă, românca şi-a îndepărtat familia şi a suferit crize de paranoia.

‘M-am întors acasă şi mi-am dat seama că vorbeam cu vocile din capul meu’, a explicat femeia.

Nicoleta a povestit că a muncit, timp de 10 ani, pentru un bătrân bolnav de Alzheimer din Treviso, şi pentru soţia acestuia.

‘Le aud obsesiv (n.r. vocile) cum strigă şi îmi ordonă: Nicoleta, eşti o împuţită! Nicoleta, vino aici şi curăţă!, Taci din gură, Nicoleta!’, a declarat românca pentru jurnaliştii italieni.

‘Voi românii sunteţi nişte morţi de foame’

Elena Alexe, în vârstă de 60 de ani, vine de cinci ani la tratament la spitalul de psihiatrie Socola.

Românca a povestit jurnaliştilor italieni calvarul prin care a trecut pentru a le oferi copiilor săi un trai mai bun în România.

‘Îmi puseseră un pat pe coridor, lângă cel al câinelui. Fata bătrânului mă jignea şi mă umilea mereu. Îmi spunea că noi, românii, suntem vai de capul nostru, nişte morţi de foame’, a precizat femeia.

Elena a explicat că a renunţat la părinţii ei din România pentru a avea grijă de părinţii unor italieni, în timp ce fiul său avea părul alb la 19 ani, dormea cu poza ei sub pernă şi a ameninţat-o că se va sinucide dacă nu vine acasă.

Efortul supraomenesc al acestor românce, care nu şi-au dorit decât să le ofere o viaţă mai bună celor dragi, s-a transformat dintr-un vis frumos, într-un coşmar din care puţine au reuşit să iasă cu bine.

StiriEst

Fetiţă de 10 ani batjocorită de vecinul de 72, cu ştirea părinţilor

Publicat

on

De catre

Decizia judecătorilor în cazul unei fetiţe de 10 ani din Iaşi, batjocorite de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor copilei a provocat controverse, după ce fetei i-a fost acordată o despăgubire de 22.000 de euro, dar banii vor ajunge tot la părinţi.

Abuzurile repetate erau cunoscute atât de mamă, cât şi de tată, care nu au făcut nimic pentru a le împiedica.

Fetiţă abuzată de un vecin cu ştirea părinţilor

Magistraţii au hotărât ca fetiţa de 10 ani din Iaşi, abuzată de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor, să primească o despăgubire de 22.000 de euro, însă banii vor ajunge tot la părinţi.

De asemenea, bătrânul a fost judecat şi condamnat la opt ani de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, profitând de prietenia cu părinţii copilei, bătrânul a chemat minora acasă la el de mai multe ori şi a batjocorit-o, iar în unele cazuri el chiar a mers acasă la persoana vătămată, unde a continuat să o abuzeze.

În motivarea sentinţei se precizează că abuzutile erau cunoscute chiar de către părinţii persoanei vătămate, care însă aceştia nu au luat măsuri ferme, doar bunica persoanei vătămate fiind aceea care a insistat ca faptele inculpatului să fie făcute cunoscute autorităţilor.

Detalii groaznice din dosar

În motivarea sentinţei se precizează că, la un moment dat, bătrânul s-ar fi îmbătat şi a sărutat-o cu forţa pe copilă, acesteia făcându-i-se rău şi vomitând. Copila a povestit părinţilor ce a păţit, însă aceştia nu au făcut nimic.

„Persoana vătămată a suferit de pe urma acestor acte de natură sexuală, acesteia fiindu-i chiar frică de inculpat, care i-a spus mereu să nu zică nimănui ce se întâmpla. Dat fiind că persoana vătămată avea vârsta de 10 ani la data faptelor, impactul emoţional a fost foarte puternic, iar faptele au fost traumatizante din punct de vedere psihologic, aşa cum rezultă şi din evaluarea psihologică.“

Potrivit ziaruldeiasi.ro, tatăl fetiţei este cunoscut pentru consumul frecvent şi exagerat de alcool şi pentru internările la psihiatrie, iar mama sa nu are autoritate suficientă în familie, conform magistraţilor.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

StiriEst

Un bărbat din Botoşani a încercat să le dea foc în casă copiilor şi soţiei. Intervenţie masivă a autorităţilor

Publicat

on

De catre

Mai multe echipaje de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit la un apartament de la etajul 5 al unui bloc din Botoşani, după ce un bărbat în vârstă de 37 de ani a încercat să le dea foc în casă copiilor şi soţiei.

Autorităţile au intervenit, bărbatul a fost ridicat de polițiști și dus la audieri.

Un tată din Botoşani a încercat să le dea foc copiilor în casă

Un bărbat de 37 de ani, care locuiește într-un apartament de pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani, a provocat un scandal monstru.

Acesta se afla în casă împreună cu soția și cei doi copii. La un moment dat, între cei doi soți a izbucnit un scandal, iar bărbatul recalcitrant a amenințat că dă foc locuinței, care se afla la etajul cinci al unui bloc situat la intersecția dintre Prieteniei și Primăverii.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, poliție și jandarmi. Bărbatul a fost ridicat de polițiști și dus la audieri.

Miruna BADEA

Citeste in continuare

StiriEst

Petre Daea la Barzesti: “Un exemplu ca se poate daca primarul este muncitor

Publicat

on

De catre

Marţi, s-a aflat în judeţul Vaslui şi Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a vizitat o fermă agricolă din localitatea Bârzeşti, comuna Ştefan cel Mare, şi o societate agricolă din comuna Dimitrie Cantemir. Petre Daea a rămas surprins de investițiile făcute în comuna Ștefan cel Mare. “Daca ar arata toate comunele asa, atunci nu ar mai fi motive de suparare. Aici este un exemplu ca se poate daca primarul este muncitor. Am vazut asfalt peste tot si pe ultima ulita”, a spus Ministrul Agriculturii. Petre Daea a urmărit, de asemenea, stadiul implementării proiectului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în amenajare de irigaţii Albiţa – Fălciu, proiect în valoare de peste 10 milioane euro, derulat de ANIF cu fonduri guvernamentale.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est