Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Reportaj BBC la Huși: „Fragila comunitate evreiască este amenințată de antisemitism”

Publicat

on

„Scene îngrozitoare la un cimitir evreiesc din România, unde pietrele funerare au fost distruse, au șocat această comunitate pe cale de dispariție a țării și a stârnit reacții internaționale”, scrie BBC News.

Într-un articol dedicat vandalizării cimitirului evreiesc din Huși, publicația britanică analizează vandalizarea celor 73 de morminte din cimitir, în contextul în care atacurile antisemite din Europa sunt în creștere.

„Este un eveniment îngrijorător, dar nu ne mai surprinde. (Gestul) ne arată că antisemitismul trăiește; nu contează cine a făcut-o. N-au distrus două sau trei morminte, ci 73. E nevoie de determinare și durează (să faci așa ceva)”, a declarat Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare și Combaterea antisemitismului din România.

O comunitate îmbătrânită, care se stinge

Jurnaliștii au discutat cu liderul comunității evreiești din Târgu Mureș, Vasile Dub, în vârstă de 72 de ani, care și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă. Spune că se simte „complet în siguranță” în România, dar că nu admite public întotdeauna că este de origine evreiască.

„Adevărata tragedie a avut loc în anii ’40”, a spus Vasile Dub, care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei în timpul Holocaustului.

Până la 380.000 de evrei au fost uciși în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul dictaturii militare a mareșalului Ion Antonescu. Alte mii au fost trimise în lagărele de concentrare de la Auschwitz. În următoarele decade după război, antisemitismul s-a perpetuat sub dictatura comunistă. Mii de familii au emigrat în Israel, în Statele Unite sau „oriunde altundeva, în căutarea unei vieți mai bune.”

Înainte de al Doilea Război Mondial, România găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din Europa, scrie BBC News. Astăzi, însă, a mai rămas doar o mică parte, iar majoritatea membrilor sunt în vârstă.

„În 20 de ani, în Târgu Mureș nu va mai exista o comunitate evreiască. Suntem reprezentanții ultimilor evrei din România. Ne stingem”, a declarat profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, în vârstă de 64 de ani și cel mai tânăr participant la slujba la care iau parte în jur de 20 de persoane.

„Localnicii n-au habar de istoria evreilor”

Atacul de la cimitirul din Husi vine la mai puțin de un an după ce casa părintească a lui Elie Wiesel, supraviețuitor la Auschwitz și laureat al premiului Nobel, a fost vandalizată, mai notează BBC News.

„Evreu nazist care zace în iad alături de Hitler”, este unul dintre mesajele scrise pe clădire.

România nu e singura țară care se confruntă cu atacuri antisemite

În 2018, în Franța violențele împotriva evreilor au înregistrat o creștere de 74%, iar în Germania de 60%. În ultimele luni, Partidul Laburist din Marea Britanie s-a confruntat cu acuzații repetate de antisemitism.

Silviu Vexler, politician și reprezentant al Federației Comunităților Evreiești, a avertizat cu privire la creșterea antisemitismului pe internet. Printre cei care au picat victimele urii pe internet este și David Scwartz, un regizor de teatru în vârstă de 33 de ani.

„Oameni pe care nu-i cunosc tind să lanseze atacuri rasiste, mai ales pe internet”, a declarat el, mărturisind că totul a pornit de la numele său.

Potrivit BBC News, deși România a luat măsuri împotriva actelor antisemite în ultimii ani, liderii comunității evreiești nu sunt convinși că este suficient.

„Pentru a satisface comunitatea internațională, România a luat câteva măsuri. Legea există, dar n-a fost implementată”, a mai spus Maximillian Marco Katz.

„Deși în București a fost inaugurat un memorial al Holocaustului în 2008, cu cinci ani înainte Guvernul român a negat implicarea în Holocaust, ceea ce a stârnit furia comunității internaționale”, mai notează sursa citată.

„Adevărtul antisemitism este reprezentat de ignoranță. Localnicii n-au habar de istoria evreilor”, a mai spus Vasile Dub.

StiriEst

Trei sportivi reprezeinta Romania la o competitie internationala de fitness si culturism

Publicat

on

De catre

Trei sportivi vor reprezenta Federația Romana de Fitness și Culturism la una din importantele competitii internationale- IFFB Diamond Cup Serbia: Emilian Știrbu 

Sava Vasile și Scortos Robert. Este prima participare internațională din acest an a sportivilor romani. Viata de sportiv nu este deloc usoara, implica multa munca si sacrificii. De sarbatori, cand toata lumea petrece in familie, alaturi de prieteni, sportivii nostri merg sa cucereasca podiumurile internationale. Spera sa revina acasa victoriosi, iar Romania si judetul Vaslui sa fie din nou medaliate. Emilian Știrbu este și delegatul oficial al Federației. “Vreau sa mulțumesc personal președintelui Federației Romane de Fitness si Culturism pentru încredere și pentru suportul acordat participării, revenim in tara duminica, in prima zi de Pasti”, a declarat Emilian Știrbu. 

2018-un an plin de succes

Peste 150 de sportivi din 12 țări au participat la cea mai mare competiție internațională de fitness și bodybuilding IFBB World Cup 2018, eveniment organizat de Federaţia Internaţională de specialitate în parteneriat cu Federaţia Română. Judetul Vaslui a fost reprezentat de Emilian Știrbu care a obținut o performanță remarcabilă la Cupa Mondială la culturism. Competiția i-a adus sportivului confirmarea unui volum de muncă titanic. Seriozitatea, perseverența, pregătirea psihică și fizică au fost încununate cu medalia de bronz, în cadrul celei mai grele categorii, seniori, +100 kg. Au fost concurenți din 24 de țări, din toată lumea, inclusiv Australia, Maroc, Egipt, Israel, din toată lumea.

Trofeul Steel Man Târgu Neamț

Tot anul trecut Vasluiul a fost reprezentat la alta competitie importanta. Emilian Știrbu a participat la categoria culturism seniori +90 kg. El s-a clasat pe prima treapta a podiumului la concursul din judetul Neamt.Apoi primul clasat de la fiecare categorie s-a întrecut pentru decernarea titlului Open, cel mai bun sportiv din competiție. Si de aceasta data marele premiu i-a revenit lui Emilian Știrbu.

Citeste in continuare

StiriEst

Nu au jucarii si se culca flamanzi! Ajutor de la oamenii care predica binele, dar il pun si in practica

Publicat

on

De catre

E freamat in lume. Tresaltă natura a primăvară, iar linistea invaluie suflete. In Saptamana Mare, peste tot în jur, oamenii zâmbesc. Asteapta vestea minunata a Învierii Mântuitorului si, mai mult ca niciodată, inimile lor sunt pline. Cu bucurie imensa, multi vasluieni împart putinul lor cu oameni in nevoie. I-am insotit pe unii dintre ei in misiunea lor fericita. Am pornit la drum, în tăcere, nerăbdători să ajungem la cei pentru care Paștele înseamnă simplitate celestă.Episcopul Ignatie al Hușilor şi-a pus viaţa în slujba oamenilor şi împarte bunătate şi bucurie în fiecare zi. Nu ar reuși singur, ar fi imposibil să fie prezent în toate colțurile județului Vaslui. Credincioșii din toată lumea îl știu ca pe un om care îi ajută pe cei aflați în nevoie. Și-a luat un ajutor de nădejde în această misiune. Parintele Vladimir Beregoi! Despre el s-ar putea spune că nu oboseşte niciodată. Cât e ziua de lungă umblă să asigure hrană şi casă pentru zeci de vârstnici și pentru sute de copii sărmani. “Avem proiecte frumoase. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie derulăm multe activități sociale. Nu reușim să facem atâtea câte ne-am dori. Binele trebuie făcut la tot omul, fiecare credincios, fiecare om, trebuie să fie bun cu toată lumea”, spune părintele Vladimir Beregoi. Episcopul Ignatie și părintele Vladimir Beregoi predică binele. Și nu se rezumă la atât. Îl pun şi în practică! Programul filantropic, dedicat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” copiilor proveniți din familii cu venituri modeste, continuă în fiecare lună din an în parohiile din județ.Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, însoțit de părintele protopop Adrian Chirvasă, s-au întâlnit ieri cu cei aproximativ 90 de copii în biserica din Chițcani. Toți cei prezenți au primit, pentru familiile lor, alimente pentru masa de Paști și dulciuri. Pachetele au fost pregătite de voluntarii Departamentului de tineret al Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”. Darurile pentru copii au fost oferite cu sprijinul sponsorilor din Huși, Alba -Iulia și Turda.

Ingeri trimisi de Dumnezeu!

Chițcani este primul sat care se ițește dupa deal. Casute darapanate stau înșirate ca intr-un joc ca margelele pe ata. Gospodarii au varuit pereții si gardurile, pomii au explodat in culori dulci, iarba e tăiată, iar șanțurile sunt curățate. Bătrâni cuminți ne salută veseli din grădini si ne urmăresc curioși. Ajungem la poarta unor bunici care duc un trai greu de descris. Nu au nimic, iar cocioaba in care isi traiesc batranetea sta sa se darame. Chipuri triste ne-au întâmpinat, aici. Parintele Beregoi ii binecuvinteaza si le lasa cateva alimente. 

Mergem mai departe spre biserica din sat. Copii sărmani, cu haine ponosite si par ciufulit rasar printre bucatile rupte de gard. Nu inteleg cine sunt acesti oameni care le calcă pragul. Sunt reticenti. Au priviri haituite si parca le auzi inima zbatandu-se in piept, asemeni pasarii in colivie. Se liniștesc, treptat, atunci când inteleg ca au in fata îngeri trimiși de Dumnezeu sa le indulceasca zilele. Cuvintele vin natural, întrebările isi gasesc răspunsuri sfâșietoare. Nu prea au ce mânca, nu au hainute bune, poarta ce aruncă altii sau ce rămâne de la frații mai mari, muncesc pe langa parinti si viseaza cu ochii deschisi. Visează prăjituri si friptura, caiete noi si adidașii aia albaștri de la magazinul din centrul satului. In timp ce alți copii se supără ca nu au telefoane de ultima generatie, copilașii din zone rupte parca din povesti de demult zâmbesc atunci când părinții le cumpara o bomboana. Acum, au primit atat de multe lucruri, atat de multe bunătăți.

Părinții lor zâmbesc, ascunzându-si cu greu o lacrimă. E greu să iti stii copiii flamanzi mereu, infrigurati sau copleșiți de lipsuri. În prag de sărbători au primit o mana de ajutor Si sunt recunoscători pentru asta. Nu au multe cuvinte, dar le citesti emoția pe chip și le simti fericirea in vocea tremurata. Faptele bune nu presupun prea mare efort din partea celor care le pun la cale, dar inseamna Rai pentru cei pentru care cea mai de preț bogăție e credința. “Zambetul copiilor este cea mai mare bucurie. Copiii sunt egali în fața noastră oricând și așa este normal să fie. Datoria noastră a fiecăruia este să fim aproape de oamenii nevoiași. Oamenii sunt cei mai importanți”, spune părintele Beregoi. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cine a votat ”DA” la modificările Codurilor penale, care ”favorizează infractorii”

Publicat

on

De catre

La votul de miercuri din Camera Deputaților, unde au fost adoptate modificările Codurilor penale, despre care opoziția a spus că favorizează eliberarea infractorilor, au fost și câteva surprize în caseta de vot. Astfel, modificările aduse Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi ”pentru” de la PSD, ALDE, UDMR și deputați ai minorităților naționale, 83 de voturi ”împotrivă” și 1 abținere. De asemenea, modificările aduse Codului Penal au fost adoptate cu 180 voturi ”pentru”, 81 de voturi ”contra” și 2 ”abțineri”. Astfel, pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal au votat DA: deputatul PMP Corneliu Bichineț, deputatul PRO România Corina Bogaciu, precum și 

deputatul independent Alexandru Andrei.

În timpul dezbaterilor din plen, liderii PMP au anunțat că votează împotriva acestor modificări. Cu toate acestea, colegul lor, Bichineț, a votat DA atât pentru modificarea Codului penal, cât și a Codului de procedură penală.

În ceea ce-l privește pe deputatul independent de Giurgiu, Alexandru Andrei, acesta este un demisionar din grupul PSD. Atunci când și-a anunțat demisia, el a denunțat ca motiv al plecării ”o politică dominată de interese personale și de grup – în detrimentul celor ale alegătorilor”.

Codul de procedură penală

În ceea privește modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, pe lângă cei 3 deputați enumerați mai sus (PMP- Corneliu Bichineț, PRO România-Corina Bogaciu, independentul ex-PSD Alexandru Andrei), a mai votat DA un alt deputat independent plecat tot de la PSD, Remus Borza.

Pe de altă parte, de această dată a votat NU, contrar liniei dictată de partidul din care face parte, deputatul PSD Niță Nicu.

Opoziția a acuzat miercuri că, prin modificarea codurilor penale, ”vor scăpa de urmărire penală, de rigorile legii, mulți infractori care nu au legătură neapărat cu corupția, dar e vorba de infracțiuni grave, de infracțiuni cu violență, de infracțiuni de trafic de droguri, de infracțiuni de viol, de tâlhărie, toate nenorocirile adunate în Codul penal sunt vizate de aceste modificări, iar infractorii aceștia sunt avantajați cu toții.”

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est