Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O femeie a murit din cauza ca medicul care era de garda a refuzat sa vina la spital

Publicat

on

O femeie in varsta de 53 de ani a murit in urma unui accident rutier inregistrat la inceputul lunii in zona Husi. Victima a ajuns initial la Spitalul din Husi, la Compartimentul de Primiri Urgente. De aici a fost transferata la Sectia de Chirurgie unde ar fi avut nevoie de o interventie imediata. Numai ca la Spitalul din Husi nu se pot salva vieti. Si asta din cauza ca nu exista medici, nu sunt asigurate linii de garda, iar unele cadre medicale refuza sa vina de acasa atunci cand sunt chemate. Potrivit documentelor medicale, femeia a ajuns la Spitalul din Husi cu hemoglobina 8,9. De garda la Sectia de Chirurgie se pare ca era un medic care are doar contract de garzi. Link-urile cu listele de garzi de pe site-ul oficial al spitalului erau inactive, iar conducerea unitatii este greu de contactat. Ca sa o duca pe femeie in sala de operatii avea nevoie de medic anestezist. Medicul Livia Rotar ar fi fost de garda in acea zi pe Sectia ATI sau o alta colega- on call. Anestezista se apara si sustine ca vina nu este a ei, o alta colega trebuia sa intervina. Sunt doar doi anestezisti care fac garzi de la domiciliu, iar acestia se ajuta intre ei. Anestezia şi Terapia Intensivă (ATI) asigură, prin mijloace farmacologice şi tehnice specifice, condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor/leziunilor acute de organ care amenință viața. Această specialitate reprezintă nucleul central al activităţii medicale în orice spital care tratează pacienţi cu suferinţe acute. Ei bine, această linie de gardă, on call, lipsește uneori de la Spitalul Huși. Unitatea medicală figureaza in actele Casei de Asigurari de Sanatate Vaslui cu aceasta linie de garda si incaseaza bani pentru ea, dar in realitatea linia de garda nu poate fi asigurata. Mai mult, a fost solicitat si un alt chirurg sa vina la spital, dar acesta le-a spus colegilor la telefon sa trimita pacienta la Vaslui. “Medicul anestezist asigura garda de la domiciliu, ceilalti medici isi terminasera serviciu si erau plecati din spital. Doamna doctor a fost solicitata sa intervina, dar din motive neelucidate nu a mai ajuns la spital, iar pacienta, victima a unui accident rutier, a fost transferata la Spitalul de Urgenta din Vaslui”, spun medicii de la Urgente din Husi. 

La Vaslui a ajuns prea tarziu

Din momentul in care femeia accidentata a ajuns la Spitalul din Husi si pana s-a luat decizia transferului la Spitalul Vaslui, au trecut minute bune. Intr-un final a fost sunata ambulanta, iar pacienta a ajuns la Vaslui. “Noi am preluat pacienta cu o valoarea a hemoglobinei 5, am transferat-o la Vaslui in stare grava, traia, dar era in stare critica. La Husi nu a putut fi operata”, sustin cei de la Serviciul de Ambulanta. Intre timp starea femeii s-a agravat si mai mult, valoarea hemoglobinei a ajuns la 3, iar pacienta a decedat cu nuami cateva minute inainte de a intra in operatie. Potrivit medicilor de la Spitalul din Vaslui, cadrele de la Husi ar fi specificat in documentele medicale ca nu ar fi putut interveni chirugical din cauza ca nu au avut anestezist. Nu se stie daca femeia ar fi supravietuit in urma accidentului rutier, dar un lucru este cert: ea nu a primit la timp ingrijirile medicale de care avea nevoie. Iar medicii de la Vaslui se plang ca mereu sunt transferati de la Husi pacienti in stare critica din cauza lipsei unui anestezit.

Spitalul din Husi primeste bani de la Casa de Sanatate pentru linia de garda ATI

Am intrebat la Casa de Sanatate daca Spitalul din Husi primeste fonduri pentru linia de garda de la Sectia ATI, iar raspunsul institutiei a fost unul afirmativ. Problema este ca aceasta garda ATI exista , dar lipseste in unele momente. Potrivit rapoartelor oficiale ale Spitalului de Urgenta Vaslui, mai multe cazuri au fost transferate in ultimele luni de la Husi la Vaslui. Cele mai multe transferuri s-au facut dupa ora 16 , adica fix atunci cand unitatea medicala din Husi ramane fara anestezisti. Chirurgi sunt, dar ei nu au cu cine sa isi faca treaba. Majoritatea medicilor anestezisti de la Husi sunt navetisti, iar garzile sunt asigurate in mare parte de doi anestezisti, on call- la domiciliu. Problema este ca atunci cand apare o situatie de criza, medicii huseni fie ezita sa deranjeze anestezistii, fie o fac, dar ei nu vin la spital. 

Secția de ATI deține un rol crucial în siguranța actului medical. Este secția cu cea mai grea, cea mai dificilă și cea mai solicitantă gardă, pentru că aici se monitorizează și tratează pacienții gravi, care au nevoie de o supraveghere permanentă. La Husi insa, supravietuieste numai cine are noroc.

De pe site-ul spitalului nu am putut accesa link-urile cu garzi!

StiriEst

VIDEO O ambulanta din Bacau a ramas blocata in noroi

Publicat

on

De catre

O salvare de la Serviciul de Ambulanta Bacau a ramas blocata in noroi cu pacient cu tot, mai bine de jumatate de ora. S-a intamplat pe un drum comunal neasflatat din localitatea Letea Veche. A fost nevoie de interventia echipelor de la ISU pentru a scoate salvarea din noroi.

Citeste in continuare

StiriEst

Echipa de handbal, CSM Vaslui, a fost felicitată de primarul Vasile Paval! Scrisoare de multumire

Publicat

on

De catre

Conducerea Primăriei Vaslui s-a întâlnit cu echipa de handbal, CSM Vaslui, pentru a primi felicitările comunității, după ce a obținut promovarea în Liga Națională.

Primarul Vasile Pavăl a ținut să le mulțumească personal jucătorilor și staff-ului echipei și a clubului care au contribuit la această frumoasă performanță.

Scrisoare deschisă

Clubului Sportiv Municipal Vaslui

Când am decis înființarea Clubului Sportiv Municipal Vaslui au fost voci care, îngrijorate, preziceau sfârșitul handbalului în orașul nostru. Deși dificilă, decizia a fost luată în plenul Consiliului Local și, împreună cu dumneavoastră, echipa tehnică și jucătorii, am convenit că primul obiectiv al CSM Vaslui este accederea în Liga Națională.

Poate au fost momente în care nu v-ați încrezut în forțele proprii, poate au fost clipe în care v-ați simțit copleșiți de responsabilitate, însă eu nu m-am îndoit nici o secundă de faptul că dăruirea și eforturile voastre vor fi sortite succesului!

Handbalul vasluian a fost și rămâne puternic datorită unor oameni devotați, așa ca dumneavoastră.

Mă bucură enorm să constat că eforturile financiare și susținerea oferită în decursul acestui an s-au transpus în obținerea, de la Federația Română de Handbal, a titlului de CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DIN DIVIZIA A DE HANDBAL MASCULIN. Cu siguranță, FRH a demonstrat încă o dată probitatea profesională a delegaților, care, prin respectarea îndatoririlor de serviciu și a regulamentelor, au dat Cezarului ce-i al Cezarului: LOCUL I ÎN DIVIZIA A pentru handbalul vasluian. Le mulțumim și lor, pe această cale, și îi asigurăm că vom dovedi în continuare că titlul obținut este unul pe deplin meritat!

Vouă, dragi sportivi și antrenori, vă transmitem recunoștință pentru bucuria oferită, mulțumiri pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o și vă garantăm că vom fi alături de performanța vasluiană indiferent de domeniul în care se manifestă ea, așa cum am făcut-o și până acum! Suntem mândri de voi, de felul în care v-ați asumat, ca o adevărată echipă, obiectivul sezonului și vă dorim să nu renunțați niciodată la țelurile voastre profesionale!

Felicitări, CSM Vaslui! Duceți mai departe numele orașului nostru cu aceeași mândrie și dăruire ca și până acum!

Cu deosebit respect,

PRIMAR,

Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

StiriEst

Fetiţă de 10 ani batjocorită de vecinul de 72, cu ştirea părinţilor

Publicat

on

De catre

Decizia judecătorilor în cazul unei fetiţe de 10 ani din Iaşi, batjocorite de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor copilei a provocat controverse, după ce fetei i-a fost acordată o despăgubire de 22.000 de euro, dar banii vor ajunge tot la părinţi.

Abuzurile repetate erau cunoscute atât de mamă, cât şi de tată, care nu au făcut nimic pentru a le împiedica.

Fetiţă abuzată de un vecin cu ştirea părinţilor

Magistraţii au hotărât ca fetiţa de 10 ani din Iaşi, abuzată de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor, să primească o despăgubire de 22.000 de euro, însă banii vor ajunge tot la părinţi.

De asemenea, bătrânul a fost judecat şi condamnat la opt ani de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, profitând de prietenia cu părinţii copilei, bătrânul a chemat minora acasă la el de mai multe ori şi a batjocorit-o, iar în unele cazuri el chiar a mers acasă la persoana vătămată, unde a continuat să o abuzeze.

În motivarea sentinţei se precizează că abuzutile erau cunoscute chiar de către părinţii persoanei vătămate, care însă aceştia nu au luat măsuri ferme, doar bunica persoanei vătămate fiind aceea care a insistat ca faptele inculpatului să fie făcute cunoscute autorităţilor.

Detalii groaznice din dosar

În motivarea sentinţei se precizează că, la un moment dat, bătrânul s-ar fi îmbătat şi a sărutat-o cu forţa pe copilă, acesteia făcându-i-se rău şi vomitând. Copila a povestit părinţilor ce a păţit, însă aceştia nu au făcut nimic.

„Persoana vătămată a suferit de pe urma acestor acte de natură sexuală, acesteia fiindu-i chiar frică de inculpat, care i-a spus mereu să nu zică nimănui ce se întâmpla. Dat fiind că persoana vătămată avea vârsta de 10 ani la data faptelor, impactul emoţional a fost foarte puternic, iar faptele au fost traumatizante din punct de vedere psihologic, aşa cum rezultă şi din evaluarea psihologică.“

Potrivit ziaruldeiasi.ro, tatăl fetiţei este cunoscut pentru consumul frecvent şi exagerat de alcool şi pentru internările la psihiatrie, iar mama sa nu are autoritate suficientă în familie, conform magistraţilor.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est