Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Teodor Baconschi despre Ignatie: “A preluat o eparhie modestă, unde a început să reconstruiască solid”

Publicat

on

Puțini creștini își cunosc personal episcopul, așa cum puțini alegători și-au întîlnit direct parlamentarul menit să-i reprezinte. Credincioșii „practicanți“ (și cetățenii foarte interesați de politică) au mai multe șanse să și încrucișeze pașii cu păstorii lor sufletești (și cu „aleșii“ lor). Cei mai mulți rămîn însă separați prin bariere nevăzute, dacă nu chiar metalice, de acești exponenți ai puterii spirituale sau democratice. Nu e ceva firesc, însă e oarecum inevitabil, căci înaltul cler și corpul legislativ constituie entități rarefiate, pe cînd „mulțimile“ sînt evident numeroase, adică indistincte. Totuși, fiecare sîntem o voce (un vot), fiecare întrupăm nu doar o personalitate și un destin singular, ci și un „mădular“ sau un „cetățean“ menit să alcătuiască, printr-o dinamică însumare comunitară, corpul mistic al Bisericii și pe cel politic, al națiunii. Vitalitatea celor două trupuri atîrnă de toate legăturile posibile, verticale sau orizontale, așa încît rețeaua – ca sumă a interconexiunilor transversale – rămîne adevărata temelie a supraviețuirii întregului. Legăturile între nivelul „superior“ și cel „de bază“ nu se reduc la interacțiunile nemijlocite. Te simți incorporat și prin adevăr. Dacă liderii mint sau vorbesc în limba de lemn, atunci ei se exclud și te exclud, iar distanța crește pînă la ruptură. Sînt sigur că oricine detecteză discursul adevărat, deși ni se spune că ne-am așezat în timpul post-adevărului. O dovadă a prezenței adevărate – rară și cu atît mai prețioasă – apare atunci cînd cel ajuns să conducă se pune în dubiu, se smerește, altfel spus te învață de bine, socotindu-se nevrednic. Poate că în politică pierzi prin modestie, dar în viața eclezială n-ai decît de cîștigat, căci micșorarea de sine te apropie de măreția Învățătorului divin. Am descoperit această aptitudine în ierarhul instalat de curînd ca episcop de Huși (loc traumatizat de un inenarabil scandal). Preasfințitul Ignatie s-a rodat pastoral în realitatea diasporei iberice. Apoi a preluat o eparhie modestă, unde a început să reconstruiască solid, cu naturalețea autenticității. Nu am avut bucuria unei relații cu istoric vechi, sînt în plină descoperire a acestei figuri proaspete a Sf. Sinod, prietenos cu intelectualii mireni, generos cu copiii săraci dintr-un județ năpăstuit, firesc în atitudinile zilnice și articulat în predicație. Tocmai mi a trimis, pe WhatsApp, link-ul predicii sale din Duminica a V-a a Postului pascal, din care cer voie să citez mai pe larg:

„Evanghelia de astăzi este minunat de actuală: oamenii aleargă după funcţii, privilegii şi putere. De unde ne dăm seama că oamenii se lasă îmbătaţi de putere? Dacă cer putere, au nevoie de privilegii. Cînd le dobîndesc, au nevoie de funcţii foarte bune. Cînd demnitatea funcţiei nu este în sincronicitate cu demnitatea caracterială, înseamnă că eşti un om îmbătat de putere, de mîndrie şi de orgoliu. Cînd ai primit funcţiile, uiţi cum să te comporţi faţă de cel de lîngă tine. Dacă doreşti o poziţie de vizibilitate, demnitatea acelei funcţii să fie de-o fiinţă cu demnitatea caracterului tău. Cînd eşti un om lipsit de caracter şi deţii o funcţie, înseamnă că eşti un om care doreşti cu orice chip puterea. Atunci devii un dictator, îi chinui pe cei din subordinea ta. Chinuindu-i, nu faci altceva decît să transmiţi că nu meriţi demnitatea funcţiei pe care ai primit-o. Hristos ne învaţă că adevărata putere nu înseamnă să domneşti asupra cuiva, nu înseamnă să te comporţi ca un stăpîn. Adevărata putere este slujirea! Cînd începi să slujeşti şi să te smereşti faţă de semenul tău, atunci eşti cu adevărat un om mare.“

Să admitem: rostirea de soiul acesta răsună excepțional, deși traduce niște perene evidențe morale. În cuvîntul evanghelic – reflex al Cuvîntului întrupat – se ghemuiește o forță uriașă, nevăzut-lucrătoare. De îndată ce lozinca omiletică lasă locul unei cugetări vii, sănătatea comunității revine, cu discreta strălucire a vieții netrucate. Cît m-aș bucura ca stilul ignatian să se răspîndească reiese din simpla scriere a prezentului text… 

Teodor Baconschi – diplomat și doctor în antropologie religioasă.

StiriEst

VIDEO O ambulanta din Bacau a ramas blocata in noroi

Publicat

on

De catre

O salvare de la Serviciul de Ambulanta Bacau a ramas blocata in noroi cu pacient cu tot, mai bine de jumatate de ora. S-a intamplat pe un drum comunal neasflatat din localitatea Letea Veche. A fost nevoie de interventia echipelor de la ISU pentru a scoate salvarea din noroi.

Citeste in continuare

StiriEst

Echipa de handbal, CSM Vaslui, a fost felicitată de primarul Vasile Paval! Scrisoare de multumire

Publicat

on

De catre

Conducerea Primăriei Vaslui s-a întâlnit cu echipa de handbal, CSM Vaslui, pentru a primi felicitările comunității, după ce a obținut promovarea în Liga Națională.

Primarul Vasile Pavăl a ținut să le mulțumească personal jucătorilor și staff-ului echipei și a clubului care au contribuit la această frumoasă performanță.

Scrisoare deschisă

Clubului Sportiv Municipal Vaslui

Când am decis înființarea Clubului Sportiv Municipal Vaslui au fost voci care, îngrijorate, preziceau sfârșitul handbalului în orașul nostru. Deși dificilă, decizia a fost luată în plenul Consiliului Local și, împreună cu dumneavoastră, echipa tehnică și jucătorii, am convenit că primul obiectiv al CSM Vaslui este accederea în Liga Națională.

Poate au fost momente în care nu v-ați încrezut în forțele proprii, poate au fost clipe în care v-ați simțit copleșiți de responsabilitate, însă eu nu m-am îndoit nici o secundă de faptul că dăruirea și eforturile voastre vor fi sortite succesului!

Handbalul vasluian a fost și rămâne puternic datorită unor oameni devotați, așa ca dumneavoastră.

Mă bucură enorm să constat că eforturile financiare și susținerea oferită în decursul acestui an s-au transpus în obținerea, de la Federația Română de Handbal, a titlului de CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DIN DIVIZIA A DE HANDBAL MASCULIN. Cu siguranță, FRH a demonstrat încă o dată probitatea profesională a delegaților, care, prin respectarea îndatoririlor de serviciu și a regulamentelor, au dat Cezarului ce-i al Cezarului: LOCUL I ÎN DIVIZIA A pentru handbalul vasluian. Le mulțumim și lor, pe această cale, și îi asigurăm că vom dovedi în continuare că titlul obținut este unul pe deplin meritat!

Vouă, dragi sportivi și antrenori, vă transmitem recunoștință pentru bucuria oferită, mulțumiri pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o și vă garantăm că vom fi alături de performanța vasluiană indiferent de domeniul în care se manifestă ea, așa cum am făcut-o și până acum! Suntem mândri de voi, de felul în care v-ați asumat, ca o adevărată echipă, obiectivul sezonului și vă dorim să nu renunțați niciodată la țelurile voastre profesionale!

Felicitări, CSM Vaslui! Duceți mai departe numele orașului nostru cu aceeași mândrie și dăruire ca și până acum!

Cu deosebit respect,

PRIMAR,

Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

StiriEst

Fetiţă de 10 ani batjocorită de vecinul de 72, cu ştirea părinţilor

Publicat

on

De catre

Decizia judecătorilor în cazul unei fetiţe de 10 ani din Iaşi, batjocorite de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor copilei a provocat controverse, după ce fetei i-a fost acordată o despăgubire de 22.000 de euro, dar banii vor ajunge tot la părinţi.

Abuzurile repetate erau cunoscute atât de mamă, cât şi de tată, care nu au făcut nimic pentru a le împiedica.

Fetiţă abuzată de un vecin cu ştirea părinţilor

Magistraţii au hotărât ca fetiţa de 10 ani din Iaşi, abuzată de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor, să primească o despăgubire de 22.000 de euro, însă banii vor ajunge tot la părinţi.

De asemenea, bătrânul a fost judecat şi condamnat la opt ani de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, profitând de prietenia cu părinţii copilei, bătrânul a chemat minora acasă la el de mai multe ori şi a batjocorit-o, iar în unele cazuri el chiar a mers acasă la persoana vătămată, unde a continuat să o abuzeze.

În motivarea sentinţei se precizează că abuzutile erau cunoscute chiar de către părinţii persoanei vătămate, care însă aceştia nu au luat măsuri ferme, doar bunica persoanei vătămate fiind aceea care a insistat ca faptele inculpatului să fie făcute cunoscute autorităţilor.

Detalii groaznice din dosar

În motivarea sentinţei se precizează că, la un moment dat, bătrânul s-ar fi îmbătat şi a sărutat-o cu forţa pe copilă, acesteia făcându-i-se rău şi vomitând. Copila a povestit părinţilor ce a păţit, însă aceştia nu au făcut nimic.

„Persoana vătămată a suferit de pe urma acestor acte de natură sexuală, acesteia fiindu-i chiar frică de inculpat, care i-a spus mereu să nu zică nimănui ce se întâmpla. Dat fiind că persoana vătămată avea vârsta de 10 ani la data faptelor, impactul emoţional a fost foarte puternic, iar faptele au fost traumatizante din punct de vedere psihologic, aşa cum rezultă şi din evaluarea psihologică.“

Potrivit ziaruldeiasi.ro, tatăl fetiţei este cunoscut pentru consumul frecvent şi exagerat de alcool şi pentru internările la psihiatrie, iar mama sa nu are autoritate suficientă în familie, conform magistraţilor.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est