Conecteaza-te cu noi

StiriEst

La Iaşi se construieşte primul sat Alzheimer din sud-estul Europei

Publicat

on

Lângă Iaşi va apărea primul sat Alzheimer din sud-estul Europei. O comunitate terapeutică unde pacienţii care îşi pierd memoria vor fi trataţi altfel. Vor locui în case mici, îşi vor prepara singuri micul dejun, vor face cumpărături şi se vor întoarce la activităţi care le făceau plăcere, înainte de a se îmbolnăvi. Proiectul va primi bani europeni şi va fi gata peste doi ani. În România, tratarea pacienţilor cu acest diagnostic se face acum doar în spitalele de psihiatrie.

Satul beneficiază de un spaţiu destul de larg pentru a fi construite mai multe clădiri unde pacienţii să locuiască în spaţii mici, cu mici cafenele, parcuri, zone de relaxare, grădini. Satul Alzheimer de la Iaşi este primul din Europa de Est

Acum este doar o zonă verde în mijlocul pădurii, departe de zgomotul oraşului. Peste doi ani, va fi un sat pentru bolnavii de Alzheimer, după modelul celui construit în urmă cu zece ani în Olanda. Acolo, progresul făcut de pacienţi e vizibil.

În satul terapeutic, bolnavii se simt ca acasă. E o întoarcere la viaţa pe care au avut-o. În primul sat Alzheimer din Europa de Est, care va fi construit în România, vor fi îngrijiţi în primă fază 40 de bolnavi. 

Brândușa Vornicu, medic primar psihiatru: Dacă anterior îmbolnăvirii persoana făcea grădinărit şi o să pui acea persoană, o să-i facă mare plăcere. Dacă altcineva a cântat la pian sau a pictat, oferă-i acest lucru. Evoluţia noastră se face prin relaţionare, prin comunicare

În România sunt acum în jur de 300 de mii de pacienţi cu Alzheimer, dar numărul lor creşte îngrijorător.

Satul Alzheimer de la Iaşi, ridicat cu aproape două milioane de euro

Boala progresivă, care duce la moartea celulelor cerebrale şi care are ca efect pierderea memoriei, se instalează tot mai devreme.

Stresul cotidian a făcut ca în prezent, simptomele bolii să apară şi la persoane de 45 de ani. E vital ca boala să fie diagnosticată din timp, pentru ca terapiile de atenuare a simptomelor să dea roade. Acum, pacienţii cu Alzeimer sunt trataţi în spitalele de psihiatrie. 

În acest moment, în secţia exterioară de la Bârnova a Institutului de Psiahiatrie Socola sunt internaţi 100 de pacienţi cu demenţă. Majoritatea abia mai reuşesc să meargă, aşa că îşi petrec tot timpul în pat. 

Pentru familia unui pacient, satul Alzheimer ar fi un ajutor imens. 

Construcţia satului din Iaşi se va face cu o finanţare europeană de peste un milion şi jumătate de euro, la care se adaugă şi o contribuţie locală de câteva sute de mii de euro. 

Gabriel Oprişanu, manager Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi: Totul e decontat de Casa de Sănătate. Sunt nişte criterii clare, aşa încât pacienţii care vor beneficia de acest proiect să aibă o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii. În 2025 se prognozează că persoanele în vârstă vor reprezenta 40% din totalul populaţiei României, iar impactul bolilor de memorie va creşte substanţial.

Observator

StiriEst

Fetiţă de 10 ani batjocorită de vecinul de 72, cu ştirea părinţilor

Publicat

on

De catre

Decizia judecătorilor în cazul unei fetiţe de 10 ani din Iaşi, batjocorite de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor copilei a provocat controverse, după ce fetei i-a fost acordată o despăgubire de 22.000 de euro, dar banii vor ajunge tot la părinţi.

Abuzurile repetate erau cunoscute atât de mamă, cât şi de tată, care nu au făcut nimic pentru a le împiedica.

Fetiţă abuzată de un vecin cu ştirea părinţilor

Magistraţii au hotărât ca fetiţa de 10 ani din Iaşi, abuzată de un vecin de 72 de ani cu ştirea părinţilor, să primească o despăgubire de 22.000 de euro, însă banii vor ajunge tot la părinţi.

De asemenea, bătrânul a fost judecat şi condamnat la opt ani de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, profitând de prietenia cu părinţii copilei, bătrânul a chemat minora acasă la el de mai multe ori şi a batjocorit-o, iar în unele cazuri el chiar a mers acasă la persoana vătămată, unde a continuat să o abuzeze.

În motivarea sentinţei se precizează că abuzutile erau cunoscute chiar de către părinţii persoanei vătămate, care însă aceştia nu au luat măsuri ferme, doar bunica persoanei vătămate fiind aceea care a insistat ca faptele inculpatului să fie făcute cunoscute autorităţilor.

Detalii groaznice din dosar

În motivarea sentinţei se precizează că, la un moment dat, bătrânul s-ar fi îmbătat şi a sărutat-o cu forţa pe copilă, acesteia făcându-i-se rău şi vomitând. Copila a povestit părinţilor ce a păţit, însă aceştia nu au făcut nimic.

„Persoana vătămată a suferit de pe urma acestor acte de natură sexuală, acesteia fiindu-i chiar frică de inculpat, care i-a spus mereu să nu zică nimănui ce se întâmpla. Dat fiind că persoana vătămată avea vârsta de 10 ani la data faptelor, impactul emoţional a fost foarte puternic, iar faptele au fost traumatizante din punct de vedere psihologic, aşa cum rezultă şi din evaluarea psihologică.“

Potrivit ziaruldeiasi.ro, tatăl fetiţei este cunoscut pentru consumul frecvent şi exagerat de alcool şi pentru internările la psihiatrie, iar mama sa nu are autoritate suficientă în familie, conform magistraţilor.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

StiriEst

Un bărbat din Botoşani a încercat să le dea foc în casă copiilor şi soţiei. Intervenţie masivă a autorităţilor

Publicat

on

De catre

Mai multe echipaje de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit la un apartament de la etajul 5 al unui bloc din Botoşani, după ce un bărbat în vârstă de 37 de ani a încercat să le dea foc în casă copiilor şi soţiei.

Autorităţile au intervenit, bărbatul a fost ridicat de polițiști și dus la audieri.

Un tată din Botoşani a încercat să le dea foc copiilor în casă

Un bărbat de 37 de ani, care locuiește într-un apartament de pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani, a provocat un scandal monstru.

Acesta se afla în casă împreună cu soția și cei doi copii. La un moment dat, între cei doi soți a izbucnit un scandal, iar bărbatul recalcitrant a amenințat că dă foc locuinței, care se afla la etajul cinci al unui bloc situat la intersecția dintre Prieteniei și Primăverii.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, poliție și jandarmi. Bărbatul a fost ridicat de polițiști și dus la audieri.

Miruna BADEA

Citeste in continuare

StiriEst

Petre Daea la Barzesti: “Un exemplu ca se poate daca primarul este muncitor

Publicat

on

De catre

Marţi, s-a aflat în judeţul Vaslui şi Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a vizitat o fermă agricolă din localitatea Bârzeşti, comuna Ştefan cel Mare, şi o societate agricolă din comuna Dimitrie Cantemir. Petre Daea a rămas surprins de investițiile făcute în comuna Ștefan cel Mare. “Daca ar arata toate comunele asa, atunci nu ar mai fi motive de suparare. Aici este un exemplu ca se poate daca primarul este muncitor. Am vazut asfalt peste tot si pe ultima ulita”, a spus Ministrul Agriculturii. Petre Daea a urmărit, de asemenea, stadiul implementării proiectului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în amenajare de irigaţii Albiţa – Fălciu, proiect în valoare de peste 10 milioane euro, derulat de ANIF cu fonduri guvernamentale.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est