Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Conductele de apa au crapat din cauza gerului. Oamenii sunt disperati, cara apa cu galeata de la fantani

Publicat

on

Ultimele zile cu temperaturi geroase au provocat pagube in localitatile rurale care dispun de aductiuni cu apa. O parte din instalatii au avut de suferit din cauza gerului, iar autoritatile s-au trezit cu un val de reclamatii de la cetatenii ramasi fara apa. „Temperaturile scazute din ultima perioada au determinat aparitia mai multor defectiuni pe instalatiile de apa potabila. Gerul incepe sa ceara tribut! La Fedesti, nu mai curge apa in niciun punct, iar la Jigalia a plesnit conducta de distribuție!! Am oprit apa pe Jigalia, ramanand conectat la sistem doar Rascaniul! Speram sa reusim sa dam apa tututor in cel mai scurt timp”, a declarat primarul din Suletea Ciprian Tamas. In localitatile in care sunt probleme cu alimentarea cu apa din cauza gerului, oamenii incarcati cu sticle, bidoane si galeti, merg la fantani sa se aprovizioneze.

StiriEst

Mesaj al primarului Vasile Paval: “Respectați cu strictețe recomandările și restricțiile”

Publicat

on

De catre

Dragi vasluieni,

​Traversăm o perioadă grea, tot ceea ce ni se întâmplă în aceste zile este nou pentru fiecare dintre noi și gestionarea tuturor informațiilor primite poate fi dificilă. Sunt alături de voi și vă doresc tuturor să fiți în siguranță, să aveți grijă de familiile dumneavoastră, de aceea vă rog și pe această calesă respectați cu strictețe recomandările și restricțiile emise de organele competente, spre binele tuturor! Mulțumesc tuturor vasluienilor care au înțeles necesitatea de a sta în casă și a evita deplasările care nu sunt absolut necesare! Sunt convins că lor li se vor alătura și cei care, până în prezent, au minimalizat importanța recomandărilor și restricțiilor și supun riscului întreaga familie:soți, copii, părinți! Cu toții trebuie să înțelegem de ce este necesară izolarea socială în această perioadă: luptăm cu un inamic invizibil, care are o rezistență îndelungată pe diferite suprafețe, iar fiecare părăsire a domiciliului poate însemna infectarea dumneavoastră și a familiei iubite!Stați în casă! Exemplele agenților economici care au înțeles și sprijină eforturile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 sunt numeroase și le mulțumesc pentru inițiativă și înțelegere! Celor care își desfășoară în continuare activitatea comercială le transmit rugămintea de a lua toate măsurile pentru a limita contactul fizic între persoane, a dezinfecta suprafețele de contact intens folosite și a contribui astfel la eforturile comune în lupta cu coronavirusul. Doar împreună vom putea trece cu bine pesteaceastă perioadă!

PRIMAR, Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

StiriEst

Tudor Polak: “Fac apel la dumneavoastră să vă păstrați optimismul și încrederea”

Publicat

on

De catre

“Trecem printr-o perioadă deosebit de grea, pentru noi toți. Pentru siguranța noastră și pentru a trece cât mai repede prin această criză pandemică, Guvernul României a înăsprit măsurile de siguranță a cetățenilor. Începând de astăzi, intră în vigoare prevederile noii ordonanțe militare, care vor limita circulația cetățenilor în spațiul public, excepție făcând deplasarea către serviciu și pentru cumpărăturile absolut necesare, precum și situațiile de urgență. Pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, accesul în spațiul public este total interzis în anumite intervale orare. Părăsirea domiciliului în situațiile menționate se face în baza unei declarații pe proprie raspundere, semnată și datată. De asemenea, armata se va alătura  poliției locale  pentru a supraveghea respectarea noilor restricții. Vreau să vă reamintesc că aceste măsuri sunt esențiale pentru sănătatea noastră și pentru depășirea acestor momente care ne-au schimbat ritmul vieții și ne-au resetat prioritățile. Fac apel la dumneavoastră să vă păstrați optimismul și încrederea în instituțiile statului, care muncesc în fiecare zi pentru a găsi soluții și a gestiona eficient situația. 

Sacrificiile mici pe care le facem astăzi ne vor permite să ne bucurăm mai târziu și să revenim la  stilul de viață care astăzi ne lipsește.  Noi suntem aici, pentru ca dumneavoastră să fiți în siguranță. Va fi bine!”

Tudor Polak- secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Citeste in continuare

StiriEst

Episcopia doneaza pentru Spitalul din Barlad! Medicii au lansat un apel disperat

Publicat

on

De catre

După ce a făcut o donație de 20.000 de euro pentru Spitalul de Urgență din Vaslui, mult hulita Biserică Ortodoxă Română, mai face o donație, pentru Spitalul din Bârlad. Suma care va ajunge în conturile unității sanitare bârlădene de la Episcopia Hușilor și de la prietenii Asociației Filantropia Huși, este de 5.000 de euro. Spitalul din Bârlad se află într-o situație disperată. Ca majoritatea spitalelor din România, unitatea sanitară din Bârlad este aruncată în lupta cu virusul COVID-19 fără niciun echipament de protecție și fără dezinfectanți. Cadrele medicale au nevoie de măști, mănuși, combinezoane, halate, ochelari, dezinfectanți. Episcopia Hușilor nu a stat pe gânduri și a căutat imediat soluții. După ce stiriest.ro  a făcut publice nevoile Spitalului de Urgență din Vaslui,

Episcopia Hușilor și binefăcătorii săi s-au alăturat firmelor și oamenilor care sprijină spitalele în lupta cu pandemia de coronavirus. Episcopia a donat 20.000 de euro Spitalului de Urgență din Vaslui. Preasfințitul Părinte Ignatie și Părintele Vladimir Beregoi au decis să nu se oprească aici. După ce au dat spre folosință o salvare Serviciului de Ambulanță Vaslui și 5.000 de euro Spitalului Bârlad, reprezentanții Episcopiei pregătesc și alte donații importante și vitale pentru spitalele din județul Vaslui. Toți banii vin de la Episcopia Hușilor și din donațiile oamenilor care ajută periodic instituția. Este știut faptul că de fiecare dată când oamenii au nevoie de ajutor, merg și îl solicită la Episcopia Hușilor. “Este nevoie mare de astfel de acţiuni şi noi le facem cât de des putem, cu ajutorul credincioşilor şi al sponsorilor. Până în prezent, s-au făcut donaţii pentru spitalele din județ, iar ele vor continua. Aparatura medicală oeste de un real folos şi reprezintă o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Am văzut cu toții multă durere în ultima perioadă. Episcopia Hușilor încearcă să ajute de fiecare dată. În această perioadă a Postului Mare ar trebui să ne angajăm în a căuta, în orice conjunctură a vieţii noastre, binele, pentru ca în felul acesta să dobândim bunăvoinţa lui Dumnezeu, de care avem atâta nevoie”, a declarat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cinci suspecti de coronavirus, internati la Sectia de Infectioase

Publicat

on

De catre

Dupa ce doi vasluienii au fost confirmati pozitiv cu coronavirus, alte cinci persoane se afla internate la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Urgenta Vaslui. Toate au revenit recent din strainatate sau au intrat in contact cu persoane venite din zone galbene ori rosii. Toti cei cinci vasluieni au prezentat simptome specifice infectiei cu coronavirus si le-au fost recoltate probe pentru testare. Acum se asteapta rezultatul testelor. Daca acesta va fi pozitiv, pacientii vor fi trimisi la Iasi, daca el este negativ, pacientii vor fi tratati la Vaslui. 

La nivelul județului Vaslui se află în carantină instituționalizată un număr de 60 de persoane, iar 1858 de persoane sunt în izolare la domiciliu în timp ce late 70 de persoane au ieșit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore. 

În cursul zilei de 23 martie, peste 160 de poliţişti vasluieni au acţionat pe raza judeţului Vaslui, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus și pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență. 

A fost luată decizia mutării a două persoane din izolare la domiciliu în carantină instituționalizată, întrucât acestea nu au respectat prevederile legale aplicabile.

Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor de combatere a infecției cu COVID – 19. 

Începând cu ora 22:00, echipaje mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au efectuat o acțiune pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, ce a avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020. 

Ca urmare a acțiunii au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în cuantum de 13.000 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 5, alin. 1, din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020. 

VĂ REAMINTIM! 

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6:00-22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; 

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; 

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; 

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice. 

De asemenea, în intervalul orar 22:00 – 6:00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală! (Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.)

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Citeste in continuare

StiriEst

Vasluienii cu coronavirus vor fi tratati la Barlad. “Spitalul nu detine echipamente de protectie, va fi un genocid medical”

Publicat

on

De catre

Spitalul de Urgență din Bârlad a devenit oficial spital COVID-19. Potrivit unei decizii a aurorităților, la unitatea sanitară bârlădeană, urmează să fie tratați doar bolnavii infectați cu coronavirus. Concret, suspecții de coronavirus ajung la Secția de boli infecțioase a Spitalului de Urgența din Vaslui. Aici le sunt recoltate probe și sunt testați pentru infecția COVID-19. Dacă testul iese pozitiv, ei sunt transferați la Iași. Cum numărul bolnavilor crește de la o oră la alta, spitalul ieșean nu va mai face față internărilor, iar bolnavii de coronavirus vor rămâne sa fie tratați în județe. În cazul nostru la Bârlad. Primarul Dumitru Boroș nu a avut nimic de obiectat și a fost de acord cu această măsură. Consilierii locali PSD au inițiat o declarație prin care resping însă planul Comitetului Județean de Urgență și a Ministerului Sănătății de a transforma Spitalul Municipal Bârlad în spital suport pentru tratarea bolnavilor de Covid-19!

“Spitalul din Barlad are o structura improprie tratarii epidemiilor. Detaliez: infrastructura si circuitele sunt slab utilitate, dificil de controlat din punct de vedere epidemiologic. Personalul medical de specialitate este subdimensionat si lipsit de protectie. Vor fi usor de contaminat. De asemenea, nu pot asigura continuitatea actului medical. In conditiile in care spitalul nu detine echipamente de protectie minimale pentru sectiile chirurgicale,  expunerea personalului la invazia Covid 19, este similar unui genocid medical. Spitalul nu detine ventilatoare mecanice pentru cei internati cu Covid 19. De asemenea, spitalul nu detine medicatie antivirala pt acest virus, conform cu protocoalele medicale”, a declarat deputatul PSD Adrian Solomon. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est