Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Iulian Munteanu, fostul sef al Politiei Rutiere le-a cerut judecatorilor sa il lase in libertate. Magistratii i-au dat raspunsul

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Magistraţii de la Tibunalul Vaslui au admis, miercuri seara, cererea procurorilor DNA privind prelungirea arestului preventiv cu încă un mandat de 30 de zile în cazul subcomisarului Iulian Munteanu, fost şef al Biroului Rutier Vaslui, şi al comisarului Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR.
Judecătorii vasluieni au dispus, pe data de 20 decembrie 2015, arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile în cazul şefului Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipale Vaslui, Iulian Munteanu, şi al comisarului-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, acuzaţi de fapte de corupţie.
Potrivit DNA, Iulian Munteanu este acuzat de săvârşirea a 3 infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracţiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracţiuni instigare la fals intelectual, 3 infracţiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Comisarul-şef de poliţie din cadrul IGPR – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Procurorii au dispus, de asemenea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar faţă de Ioan Vîrlan, şeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), pentru săvârşirea a trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual.

În aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de subcomisarul de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Augustin Brat, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

‘În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de şef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuţii privind coordonarea şi controlul activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor contravenţionale de către angajaţii acestei unităţi. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulţi agenţi de poliţie din subordinea sa să aplice sancţiuni pentru contravenţii prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancţiuni’, susțin procurorii DNA.

Sursa citată precizează că, în unele situaţii, Iulian Munteanu ‘a pretins de la conducătorii auto favorizaţi, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model) şi, totodată, i-a determinat pe subordonaţi să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situaţii chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii’.

‘De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la faţa locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofiţerului de poliţie şi un agent de poliţie, denaturând realitatea şi împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancţionat contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliţie, deşi vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană. La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe şeful unei instituţii să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior şi la spălătoria unei cunoştinţe’, mai susţin procurorii DNA.

Totodată, comunicatul de sâmbătă al DNA adaugă că, în cursul lunii august 2015, în schimbul intervenţiei la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecţia tehnică periodică a unui autovehicul şi eliberarea cu celeritate a cărţii tehnice a autoturismului, Iulian Munteanu ‘a pretins pentru sine materiale de construcţie’.

‘De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliţie judiciară din cadrul poliţiei unui alt oraş, să soluţioneze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins şi primit obiecte de îmbrăcăminte. La data de 06.02.2015, a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofiţerului. La data de 04.09.2015, a falsificat prin alterare conţinutul unei autorizaţii de reparaţie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare’, relevă DNA.

Aceeaşi sursă arată că, în calitate de comisar-şef de poliţie în cadrul I.G.P.R., Mihai Axente, a primit de la Iulian Munteanu, subcomisar, şef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, ‘produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal (pat din lemn de esenţă frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi ca să nu aplice eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015’.

‘Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliţie din subordine să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancţiunii aplicate, din amendă contravenţională în avertisment. La data de 08.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofiţerului. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu – respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană’, precizează DNA.

Procurorii mai susţin că Augustin Nicolae Brat , subcomisar de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliţie care a constatat săvârşirea de către un conducător auto a unei abateri contravenţionale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancţiunea care se impunea – amendă între 340 lei şi 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă – pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.