Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Mai multi oameni de afaceri din Husi au fost trimisi in judecata dupa ce au furat banii statului

Publicat

in

Cinci oameni de afaceri din Husi impreuna cu alte 20 de persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Husi sub acuzatia de inselaciune, fals, uz de fals si complicitate la aceste infractiuni.

Cheia acestui dosar o reprezinta Valeriu Busuioc, administratorul unei fabrici de incaltaminte care este acuzat ca timp de doi ani de zile a facut angajari fictive pentru diferite persoane pentru a beneficia de subventiile de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vaslui (AJOFM), lucru care venea la pachet cu indemnizatii de somaj fictive, primite de persoanele in cauza. In martie 2012, politistii Serviciului de Investigatii a Criminalitatii Economice Vaslui s-au autosesizat dupa ce, Valeriu Busuioc, administratorul societatii Valconf SRL , a intocmit in anii 2010 – 2012, mai multe contracte de munca, in fals, de unde rezulta incadrarea in munca a unor persoane, in baza carora a obtinut ilegal subventii de la bugetul de stat, potrivit dispozitiilor art.85 din Legea 76/2002, cauzand un prejudiciu evaluat la suma de aproximativ 200.000 lei. Desi societatea in cauza era inscrisa pe numele concubinei sale si avea sediul social in comuna Duda Epureni, mai apoi aveau sa se mute cu sediul intr-un spatiu inchiriat din Husi, “combinatiile” cu Fortele de Munca le facea Valeriu Busuioc.

Valeriu Busuioc, avea sa angajeze in doi ani nu mai putin de 22 de persoane pentru o perioada de minim doi ani, peste 45 de ani, persoane fara un loc de munca, insa doar pe hartie. Castigul era de ambele parti. In timp ce Busuioc se bucura de subventiile de la AJOFM (500 lei lunar/persoana) , “angajatii” isi luau si ei indemnizatia de somaj. Desi angajarile se faceau pentru minim doi ani de zile, persoanele erau de fapt angajate doar pentru un an cat se dadeau subventiile. Pentru a nu fi obligat sa restituie subventiile incasate de la stat, Busuioc, impreuna cu contabila sa, Lenuta Catargiu, care asigura servicii de contabilitate si la alte societati din oras, a intermediat angajarea somerilor la alte societati, a caror administratori au fost de acord sa-i angajeze formal pe cei care intre timp si-au dat demisia de la Valconf. Angajari de scurta durata, dupa care li se desfacea contractul de munca pe motivul necorespunderii din punct de vedere profesional (din culpa angajatului), pentru ca, numai in aceste conditii persoanele angajate (inculpate in cauza) puteau beneficia de ajutor de somaj. Cele 22 de persoane angajate fictiv, aveau depuse de contabila Lenuta Catargiu la Agentia Finantelor Publice Husi, declaratii privind contributii pentru veniturile realizate, conform statelor de plata, acestea intrand in plata ajutorului de somaj.

Procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Valeriu Busuioc, a contabilei sale si a celorlalte persoane cu motivarea regasita in rechizitoriu : ”In toamna anului 2012 inculpatul Busuioc Valerica l-a contactat pe coinculpatul Branza Maricel, administrator la SC Auto Amabil SRL Husi, caruia i-a cerut, ca in mod fictiv, sa accepte sa angajeze pentru cateva zile un numar de 3 persoane , pentru ca apoi acestea sa poata beneficia de ajutor de somaj. Cunoscandu-se prin intermediul coinculpatei Catargiu Lenuta, care este contabila la ambele societati, coinculpatul Branza. In aceeasi modalitate, s-au derulat angajarile fictive si cu administratorii celorlalte societati, inculpati in cauza. Coinculpatul Botu Vasile, reprezentantul SC Gambino COM SRL Lunca Banului , a angajat fictiv 5 persoane inculpate in cauza. Coinculpatul Codreanu Mihai, reprezentantul SC Criagrovlad SRL Vinetesti, a angajat fictiv 5 persoane inculpate in cauza. Coinculpatul Idriceanu Costel, reprezentantul SC Cosilmard SRL Husi, a angajat fictiv o persoana inculpata in cauza. In cazul celor 8 angajari fictive la SC Agro Vanatoru SRL, a rezultat ca administratorul societatii – Vanatoru Mircea, nu a cunoscut despre aceasta situatie, rezultand ca angajarile au fost efectuate la initiativa si de catre coinculpata Catargiu Lenuta, care a aplicat stampila si a semnat in locul administratorului”. Judecatoria Husi este instanta competenta sa se ocupe de solutionarea dosarului.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.