CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sute de oameni sunt prizonieri in satele izolate din cauza viscolului si a zapezii. Ambulantele ajung cu intarziere la solicitari

Publicat

in

Gerul s-a abatut sI peste judetul Vaslui astfel ca dupa cateva zile in care s-au inregistrat temperaturi pozitive, urmeaza o perioda cu valori scazute. Temperaturile medii vor fi constat sub 0 grade, putand scadea si pana la -15 grade Celsius. Meteorologii anunta ger pentru primele zile din saptamana. ANM a emis o avertizare de cod galben si portocaliu ce cuprinde si judetul Vaslui. Vremea va fi in continua racire, noptile vor fi geroase cu temperaturi care vor cobori chiar sub -15 grade. Ninsoarea viscolita a ingreunat traficul in tot judetul. Cele mai mari problem sunt pe unele drumuri comunale care leaga satele izolate. SI pe drumurile judetene situate in panta se circula extrem de greu. Salvarile ajung cu intarziere la solicitari din cauza iernii care a dus la ingreunarea traficului pe drumurile judetene si nationale. Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui, timpul de interventie a ambulantelor din judetul Vaslui s-a dublat din cauza vremii nefavorabile. In zeci de sate nu se poate intra din cauza drumurilor nepietruite care, in urma ploilor si a ninsorii, au devenit impracticabile. Cele mai mari probleme sunt pe drumurile din mediul rural, unde, masinile de ambulanta solicitate la urgente trebuie sa circule cu viteza foarte mica pentru a nu derapa. “Ajungem un pic mai greu la solicitari. Nu se poate circula cu viteza vantul puternic viscoleste zapada, mai ales in camp este mai greu. Noi ne-am luat toate masurile pentru iarna. Am pregatit masinile corespunzator, dar avem nevoie si de sprijinul autoritatilor. Daca exista cazuri la care sa nu putem ajunge cerem sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sau a primarilor, astfel incat bolnavii sa fie adusi cu alte mijloace de transport pana la salvare”, a declarat Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui.

Sate rupte de lume

De fiecare data cand vremea se strica unele localitatI din judetul Vaslui raman izolate. Fie ca ploua ori ninge, drumurile din pamant mai pot fi strabatute cu tractorul. De exemplu in comuna Coroiesti, in satul Hreasca este de cele mai multe ori imposibil de ajuns. Drumul care are o lungime de aproape  7 kilometri este de pamant si nu mai poate fi circulat cand vremea se strica. Cel mai dificil este pentru oamenii care au nevoie de asistenta medicala. Ambulantele nu au nicio sansa sa ajunga la ei sI ca atare singura solutie este sa iasa pana la asfalt cu tractorul. Reprezentantii primariei Coroiesti sustin ca reabilitarea drumurlui ar insemna falimentul pentru localitate, investitii ridicandu-se la valoarea bigetului alocat pe cel putin trei ani de zile. “Noi am vrea sa reabilitam drumul. Ne-am saturat de atatea problem. Investitia pentru reabilitarea celor sapte kilometric ar fi de peste 800 de mii de lei, adica bugetul nostrum pe trei ani de zile”, a declarat Cristian Lungu, primarul din Coroiesti. In tot acest timp oamenii asteapta cu disperare o solutie.

“Nu conteaza ce anotimp este, noi suntem ruptI de lume. Daca ploua un pic sau daca ninge suntem izolati. Nu se  mai poate iesi. S-a intamplat de multe ori sa avem nevoie de salvare sI sa nu poata ajunge la noi”, spun localnicii. Orice solicitare venita din zona localitatii Hreasca din comuna Coroiesti reprezinta o adevarata provocare pentru cei de la salvare. „AmbulantaVaslui intampina dificultati in a ajunge la solicitarile din localitatea Hreasca. Multi pacienti sunt nevoiti ori sa iasa cu mijloace proprii din localitate, fie in aceste cazuri apelam la ajutorul colegilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta”, a declarat Ana Maria Ungureanu, directoril medical al Serviciului de Ambulanta Vaslui.

Populare