Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bolnavii de cancer sunt lasati sa moara cu zile. Nu are cine sa le faca sedintele de chimioterapie. Medicii nemultumiti au fugit din spital

Publicat

in

Situatie disperata la Spitalul de Urgenta Vaslui. Unitatea medicala nu mai are medic oncolog, iar bolnavii de cancer nu mai pot face sedintele de chimioterapie. Citostaticile, chiar daca ajung in farmacia spitalului, nu pot fi administrate pentru ca nu are cine. Aproape 8.000 de oameni din judetul Vaslui sunt diagnosticati cu diverse forme de cancer.
Conducerea spitalului a luat legatura cu Institutul Oncologic din Iasi, prezentand situatia grava a pacientilor bolnavi de cancer din judet. „Suntem in curs de negociere a unui contract de colaborare, in asa fel incat macar o data sau de doua ori pe saptamana sa vina un medic oncolog pentru a rezolva cazurile de chimioterapie. In momentul de fata, cazurile oncologice care nu necesita chimioterapie vor fi rezolvate in celelalte sectii ale spitalului, iar pentru pacientii care au nevoie de chimioterapie, ramane sa vedem cum vom rezolva si in ce interval de timp, situatia cu Institutul Oncologic. Situatia este disperata, intrucat marea majoritate a rezidentilor de oncologie au optat pentru sistemul privat sau pentru spitale din strainatate. Reteaua de oncologie este deficitara in momentul de fata, iar ofertele pe care le face sistemul de stat nu sunt suficiente pentru a avea medici oncologi. in momentul de fata exista un singur oncolog care lucreaza cu jumatate de norma in Amblatoriul de Specialitate, intrucat are probleme de sanatate si care a avut amabilitatea sa preia Programul National de Oncologie, pentru ca, partial unii bolnavi sa fie rzolvati. Noi cautam in continuare solutii”, a declarat dr Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.
Oamenii sunt revoltati si sustin ca sunt lasati sa moara cu zile.
„Nu stiu ce sanse sunt mai departe pentru rezolvarea acestei situatii a bolnavilor de cancer. Trebuia sa primesc citostaticul pe data de 11 ianurie. Am fost anuntat telefonic de faptul ca, din nu stiu ce motive s-a intarziat aprovizionarea cu citostatice. Am inteles ca trebuie sa ajunga medicamentul in tara, urmand sa mi se administreze pe data de 22 ianuarie, dar fiindca medicul oncolog din spital si-a dat demisia, medicamentul nu va putea fi scos din farmacie si administrat bolnavilor. Sunt foarte revoltat. Pentru noi, bolnavii de cancer, zilele, orele sunt foarte importante, orice clipa conteaza in evolutia bolii. Pentru cei din sistem noi suntem niste coduri numerice personale, nu niste oameni. Eu sunt un CNP, nu sunt o forma de viata, nu sunt o persoana care sa existe in proiectele celor din sanatate”, a declarat un bolnav de cancer. Acesta a precizat ca ar fi vrut sa poata primi tratamentul de catre un oncolog din Barlad, pe bza unei note de transfer a medicamentului, dar ca din cauza unor conflicte existente intre reprezentantii unitatii vasluiene si medicul respectiv, acest lucru nu este posibil. La nivelul judetului Vaslui sunt peste 7.000 de pacienti diagnosticati cu diverse forme de cancer.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.