Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Smecherii din PSD abonati la banul public, luati la ochi pe procuror. Fosta firma a baronului din Husi, controversatul Ioan Ciupilan, a muls bugetul ilegal. Prietenul primarului, consilierul Gavrilescu va da explicatii in fata judecatorilor

Publicat

on

Ies la iveala informatii despre binecunoscuta firma din Husi, SC Geli SRL, fosta firma a primarului Municipiului Husi, Ioan Ciupilan, al carui administrator, Florin Gavrilescu, tocmai a fost trimis in judecata sub acuzatia de inselaciune si instigare la fals.

Pe Florin Gavrilescu il stiu toti ca unul dintre cei mai importanti constructori din intreg judetul si asta pentru ca a contractat destul de multe lucrari, in mare parte in zona orasului Husi, prin intermediul SC Geli SRL.

Coincidenta sau nu,in acest moment Florin Gavrilescu este consilier judetean din partea Partidului Social Democrat.

Chiar daca Gavrilescu a preluat firma de la actualul primar inca din momentul intrarii sale in functia de edil, gurile rele au spus mereu ca insusi primarul era cel care controla, din umbra, toate lucrarile firmei.

Totul a pornit dupa ce primarul Comunei Oltenesti, a formulat o plangere la Prachetul de pe langa Judecatoria Husi dupa ce, SC Geli SRL, ar fi incasat o suma frumusica pentru a construi o noua scoala si nu a efectuat lucrarile.

„La data de 23.09.2013, reprezentantii legali din cadrul Primariei comunei Oltenesti, au sesizat cu o plangere organele de cercetare penala, solicitand efectuarea de cercetari impotriva numitului Gavrilescu Florian , care in calitatea sa de administrator la SC Geli SRL, cu ocazia derularii contractului cu nr. 3314/02.11.2007, a semnat in fals mai multe devize de lucrari si astfel a obtinut decontarea ilegala a unor servicii neexecutate”, dupa cum motiveaza procurorii startul anchetei.
Cercetarile au confirmat neefectuarea lucrarilor si mai mult, ei sunt de parerea ca „baietii buni” ai partidelor au tot recurs la aceasta metoda de a contracta lucrari si de a-si asigura „protectie” contribuind cu bani frumosi la partidele care ii sustin.
Pentru scoala din comuna Oltenesti, SC GELI SRL ar fi incasat 430.000 lei in plus fata de lucrarile executate.
Cei care au permis decontarea lucrarilor insa fara ca acestea sa fie executate, mai precis directorul scolii din Oltenesti dar si administratorul financiar al Scolii Nr.1 Mihail Sadoveanu din Husi, care este ordonatorul de credite al Scolii din Oltenesti, au fost trimisi in judecata de catre procurorii huseni sub acuzatiile de inselaciuni si fals in inscrisuri dar si abuz in serviciu si fals intelectual.
Acuzatiile aduse celor doi il situeaza pe Florin Gavrilescu in pozitia de „savarsirea infractiunilor de inselaciune si instigare la savarsirea infractiunii de participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata”.
SC GELI SRL, societate care este in insolventa la ora actuala a castigat licitatia pentru a construi o scoala in localitatea Tarzii in anul 2007, mai intai prin „mana” Primariei Oltenesti si mai apoi, dupa o Hotarare de Guvern, finantarea lucrarilor s-a realizat prin intermediul ISJ Vaslui cu ordonator de credite Scoala Nr.1 Mihai Sadoveanu Husi.

”Din probele care s-au administrat in cauza a rezultat ca, la inceputul anului 2010, prin Hotarare de Guvern, a fost alocata suma de 3.500.000 ron, de la bugetul statului, avand destinatia Scoala Tarzii, cu titlul „Lucrari de constructii”. In aceste conditii, inculpata Tanasi Aneta l-a contactat pe coinculpatul Gavrilescu Florian, caruia i-a adus la cunostinta acest lucru, cerandu-i totodata sa intocmeasca situatii de lucrari pana la concurenta acestei sume, atragandu-i atentia ca , in conditiile in care suma nu este cheltuita, se va returna”, se arata in rechizitoriul inaintat de procurori Parchetului.

Ca sa nu-si piarda banii, Florin Gavrilescu i-a cerut unei angajate Geli SRL, sa intocmeasca formulare de plata pentru fiecare componenta a proiectului,copiind-le din oferta initiala depusa la licitatie, fara ca respectivele lucrari sa fie executate.

Administratorul s-a angajat in scris in fata reprezentantilor Scolii nr. 1 Husi ca va executa ulterior lucrarile pe care le consemnase in documentatie ca fiind efectuate, lucru care nu s-a intamplat.

” Inculpata Tanasi Aneta stia ca lucrarile nu sunt executate si ca, se efectueaza o plata ilegala. Cu toate ca inculpatii Gavrilescu Florian si Tanasi Aneta cunosteau ca lucrarile mentionate in inscrisurile susmentionate nu au fost efectuate, desi contravaloarea acestora fusese achitata, in cursul lunii octombrie 2010 a mai fost alocata suma de 45.000 lei , pentru finalizarea lucrarilor la Scoala cu clasele I-VIII Tarzii”, mai reiese din rechizitoriu.

Ca sa nu piarda nici aceasta suma de bani, Florin Gavrilescu a cerut din nou angajatilor sa intocmeasca o situatie falsa, prin care atesta ca ar fi achizitionat materiale de constructii. Transa de bani a intrat in conturile societatii Geli, Gavrilescu luandu-si un nou angajament in scris ca „va efectua urgent lucrarile”.

In timpul cercetarilor s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru a se constata stadiul executiei lucrarilor efectuate la Scoala cu clasele I-VIII Tarzii. Potrivit raportului de evaluare financiara a lucrarilor executate in cadrul obiectivului „Scoala cu clasele I-VIII loc. Tarzii, comuna Oltenesti” vol. IV, filele 100-105 a rezultat ca, valoarea lucrarilor totale determinata prin metoda costurilor/metoda devizelor, este de 1.613. 007 ron, din care 1.177.215 ron reprezinta valoarea lucrarilor executate, iar 435.792 ron, reprezinta valoarea lucrarilor ramase de executat, care nu contine TVA. Rezulta asadar ca, prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala se ridica la suma de 435.792 ron”, spun procurorii.

StiriEst

Inregistrare socanta cu Teodora, fiica preotului Florin Stamate! Fata a fost rapusa de o boala nemiloasa!

Publicat

on

De catre

Povestea Teodorei, fata de 15 ani a părintelui Florin Stamate, care a murit în urmă cu două săptămâni, după doi ani de suferință, a impresionat multă lume. 

Teodora, fiica de 15 ani a preotului Florin Stamate de la Parohia Șesuri din Bacău, a murit, la finalul lunii septembrie, într-o duminică, după o îndelungă și grea suferință cauzată de cancerul care a măcinat-o în ultimii doi ani.

Înainte de a muri, fata a lăsat indicații despre cum își dorește să fie înmormântată și a  lăsat fiecăruia dintre frații ei câte ceva din lucrurile ei. Părintele Stamate a povestit îndurerat cum i-a pregătit Teodora pentru despărțire, pentru că fata știa că avea să moară. După moartea fetei, părinții i-au respectat ultimele dorințe, au îmbrăcat-o în costum popular și au înmormântat-o în cimitirul mănăstirii de maici Paltin – Petru Vodă – Neamţ.

Preotul Florin Stamate a făcut publică o înregistrare cu Teodora. ”M-am gândit să le păstrez pentru mine ca un testament, ca o carte deschisă a sufletului ei”

Acum, la două săptămâni de la moartea Teodorei, preotul Flroin Stamate a făcut publice două înregistrări audio cu fiica sa, realizate cu doar câteva zile înainte ca aceasta să-și dea ultima suflare.

“Departe de gândul de a mă cocoța pe nedrept pe crucea suferințelor copilei mele Teodora, am fost rugat de mai multe persoane să postez două înregistrări care să folosească și să întărească pe mulți aflați în boală și necazuri. Astfel am hotărât să postez o înregistrare cu câteva din gândurile Teodorei pe care le-am înregistrat într-una din convorbirile noastre pe care le aveam în ultima vreme, cu doar 9 zile înainte de a trece la Domnul. Înregistrarea a fost făcută fără știrea ei – nu mă lăsa să o filmez, fotografiez sau să o înregistrez….dar atunci a început să spună lucruri foarte frumoase pe care m-am gândit să le păstrez pentru mine ca un testament, ca o carte deschisă a sufletului ei…

Am adăugat și cuvântul de la slujba stâlpilor- care deja circulă pe internet – și am dorit să fie ca o explicație mai detaliată la dialogul pe care l-am avut cu Teodora. Îmi cer iertare și vă spun din suflet că nu sunt vrednic de niciuna din mângâierile lui Dumnezeu așa cum nu am fost vrednic nici de acest copil minunat, ba mai mult plâng și ma gândesc că această fetiță a urcat pe Cruce datorită MULTELOR ȘI GRELELOR MELE PĂCATE. Iertați și rugați-vă pentru noi”, este mesajul preotului Florin Stamate îniante de a face publică înregistrarea audio cu fiica sa, Teodora.

Citeste in continuare

StiriEst

Tot mai multi copii raman singuri. Parintii pleaca la munca peste hotare

Publicat

on

De catre

Numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate a crescut în cursul acestui an, faţă de anul trecut, arată datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Irina Cîmpeanu, în evidenţele DGASPC Vaslui se află un număr de 4.012 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2018 în judeţ erau 3.132 de astfel de copii. 

‘La sfârşitul semestrului al doilea al anului 2019, există în evidenţele noastre, întocmite pe baza informaţiilor furnizate de reprezentanţii autorităţilor locale, un număr de 3.068 familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, cu 4.012 copii. În 2.195 de familii doar un părinte este plecat din ţară, în 604 familii ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în 269 de cazuri este vorba despre părinţi unici întreţinători ai familiei monoparentale care au plecat din România. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, peste 3.900, sunt lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără a beneficia de măsuri de protecţie, 34 sunt la asistenţi maternali profesionişti, iar 22 se află în centre de plasament publice sau private’, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Dintre cei peste 4.000 de copiii vasluieni ai căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării, 43 au vârsta mai mică de un an, iar 115 au între unul şi doi ani. Cei mai mulţi copii care cresc fără părinţi, un număr de 1.384, fac parte din categoria de vârstă 10-13 ani.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Fals călugăr, prins după ce a vrut să dea cu maşina peste un jandarm la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Publicat

on

De catre

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu un incident şocant. Un fals călugăr a fost aproape de a lovi cu maşina un jandarm. Militarul a încercat să-l tragă la răspundere pentru că strângea ilegal donaţii, însă individul a încercat să fugă. Nu a fost singurul episod tensionat. Finalul pelerinajului s-a încheiat cu un număr record de credincioşi veniţi la moaştele Sfintei Parascheva. 

Bărbatul îmbrăcat în haine de călugăr a strâns ilegal donaţii în mulţimea de credincioşi. Când forţele de ordine l-au prins în flagrant a vrut să fugă. S-a urcat în maşină şi a călcat acceleraţia. 

După ce a lovit un autoturism, a fost la un pas să rănească un jandarm care s-a ferit din calea lui în ultimul moment. Într-un final, militarii au reuşit să-l oprească, iar când au venit poliţiştii de la Rutieră falsul călugăr era baricadat în maşină. 

Donaţii legale s-au făcut doar la raclă. Cei mai mulţi pelerini au lăsat între cinci şi zece lei. La o medie de 7 lei, Mitropolia Moldovei a strâns 1.500.000 de lei de la cei 220 de mii de credincioşi. 

Banii vor ajunge la familiile sărace, la cantinele sociale şi la copiii orfani. Ultimul pelerin care a ajuns la raclă a fost Petru. Are doar doi ani şi a venit cu părinţii din Suceava.

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu o procesiune emoţionantă. Preoţii au purtat pe umeri racla. Moaştele Sfintei Parascheva rămân în Catedrala Mitropolitană. Baldachinul de pe esplanadă a fost luat cu asalt de credincioşii care s-au îmbulzit imediat să ia flori.

În cele cinci zile de pelerinaj, pe aici au trecut peste 200.000 de pelerini veniţi din toată ţara. Cel mai mult s-a aşteptat 22 de ore la coadă, însă nimic nu i-a făcut pe pelerini să se oprească din drumul lor spre racla unde se aflau moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A fost un record şi la încăsări. Doar pe suvenire, credincioşii au lăsat peste 4 milioane de lei. La hoteluri și pensiuni, unde gradul de ocupare a fost de 100%, încasările au sărit de 2.500.000 de lei, în cele cinci zile de pelerinaj. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Sume record de la Guvern pentru localitatile din judetul Vaslui

Publicat

on

De catre

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii sumele repartizate pe unitati administrativ-teritoriale, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

In Nota de fundamentare se arata ca s-a aprobat o suma globala destinata finantarii cu prioritate a cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale. Repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face in baza solicitarilor depuse de acestea. 

La aceasta repartizare s-au luat in considerare:

a) prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019 prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr.50/2019 si prin Ordonanta Guvernului nr.12/2019 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale;

b) veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale, prevazute in bugetele locale pe anul 2019;

c) executia de casa la data de 31 iulie 2019;

d) necesarul cheltuielilor, estimat pana la finele anului 2019.

“Asadar, la stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritoriala s-a avut in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap; bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor;

Conform Proiectului de Hotãrâre privind repartizarea pe unitãti administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale, judetului Vaslui i-a fost alocatã suma de 20.993.000 de lei. Cele mai mari sume s-au alocat primariei municipiului Vaslui- aproape 6 milioane lei si primariei municipiului Husi- aproape 5 milioane de lei”, a declarat deputatul PSD Aurel Căciulă. 

Alte sume: 

Consiliul Judetean Vaslui – 3.401.000 lei, primãria Ciocani – 500.000 de lei, primãria Codãesti – 420.000 de lei, primãria Dodesti – 492.000 de lei, primãria Fãlciu – 44.000 de lei, primãria Fruntiseni – 81.000 de lei, primãria Gherghesti – 300.000 de lei, primãria Hoceni – 336.000 de lei, primãria Iana – 770.000 de lei, primãria Ibãnesti – 856.000 de lei, primãria Pochidia – 80.000 de lei, primãria Poienesti – 400.000 de lei, primãria Puiesti – 422.000 de lei, primãria Solesti – 100.000 de lei, primãria Stefan cel Mare – 200.000 de lei, primãria Suletea – 194.000 de lei, primãria Tãtãrãni – 100.000 de lei, primãria Tutova – 440.000 de lei, primãria Vãleni – 278.000 de lei, primãria Vetrisoaia – 555.000 de lei, primãria Viisoara – 375.000 de lei.

Citeste in continuare

StiriEst

Copiii care fac copii! 11 fete minore au născut în primul semestru al acestui an

Publicat

on

De catre

Un număr de 11 fete cu vârsta de până în 15 ani din judeţul Vaslui au născut în primul semestru al anului în curs, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit sursei citate, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 18 naşteri la fete cu vârsta mai mică de 15 ani, în timp ce un număr de 387 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au adus pe lume copii.

„Fenomenul ‘copiilor cu copii’ este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Până pe 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii va desfăşura activităţi de informare şi educare a elevilor prin prezentări şi discuţii cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite şi a consecinţelor acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Vaslui.

În primele şase luni ale acestui an au mai fost înregistrate patru întreruperi de sarcină la fete de până în 15 ani şi 60 de avorturi la categoria de vârstă 15 – 19 ani.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est