Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Atentie la alimentatia de post! Iata sfatul medicilor!

Publicat

in

In Postul Pastelui, vanzarile produselor de origine animala scad cu mai bine de 20%. Asta nu inseamna, insa ca oamenii mananca mai multe legume si fructe proaspete. Multi consuma in exces produse semipreparate, paine sau cartofi.

„Este bine sa nu ne bazam dieta de post pe ele foarte mult si sa incercam sa respectam principiile unei alimentatii sanatoase general transpuse in regimul vegetal,” recomanda dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Atentie la sursele de proteine! Acestea trebuie sa reprezinte aproximativ 15% din totalul caloriilor consumate intr-o zi. Proteinele sunt cele care tin de foame si care stau la baza proceselor celulare din organism. Ele sunt alcatuite din molecule numite aminoacizi.

„Aminoacizii esentiali sunt acei aminoacizi pe care organismul nu ii poate fabrica singur,”explica dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala.

In perioada postului, este nevoie sa combinati mai multe surse de proteine pentru a asigura organismului toti aminoacizii esentiali.

„Combinatia de linte cu orez integral, de exemplu, e o combinatie ideala sau combinatia de naut cu grau integral e o combinatie ideala, deci se pot face combinatii de genul acesta leguminoase cu cereale integrale si avem aminoacizi de buna calitate,” mai spunedr. Andreea Dragomirescu.

Nu doar proteinele sunt importante, ci si grasimile. Ele trebuie sa reprezinte pana la 30% din aportul caloric.

„Din semite, nuci, daca acestea sunt crude ele raman alimente sanatoase si nu avem risc de ingrasare, in cantitati limitate, bineinteles, 30-50 de grame pe zi, chiar daca ele la suta de grame au 500 de calorii,” precizeaza dr. Catrinel Macovei.

Iar glucidele trebuie sa reprezinte mai bine de jumatate din cantitatea de alimente consumate intr-o zi. Alegeti-le pe cele cu eliberare lenta, adica fructe, legume si cereale integrale.

 

 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.