Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Multi medici de familie nu se pot plange de venituri. Unii incaseaza lunar si cate 20.000 de lei. In tot acest timp oamenii mor pe capete

Publicat

in

Multi dintre medicii de familie din judetul Vaslui au pe liste peste 2.000 de pacienti. Castigurile pentru respectivii medici sunt pe masura. La sfârşitul lunii, acestia rămân cu un profit rezonabil, dar sunt si cazuri de medici care abia supravieţuiesc. Legea asistenţei primare prevede numai un număr minim al pacienţilor arondanţi unui medic, dar nu şi unul maxim. Altfel spus, un medic de familie este obligat să aibă minimum 800 de pacienţi, însă nimeni nu-i poate interzice acestuia să-şi arondeze 10.000 de persoane, chiar dacă fizic, îi este imposibil să se ocupe de toţi. Aşa se face că în judet s-a ajuns ca mai mulţi medici de familie să aibă mii de pacienţi pe liste.
Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate aproximativ 3,7 lei pe lună, indiferent dacă persoana îi trece pragul sau nu. Pe lângă asta, medicul de familie mai primeşte o finanţare şi pentru serviciile medicale oferite, adică pentru munca efectivă, unde punctul valorează aproximativ 1,8 lei, doar jumătate din punctul de capitaţie. Altfel spus, legea incurajeaza cantitatea, şi nu calitatea actului medical. In prezent medicii de familie vasluieni se împart în două mari categorii. Cei care au avut grijă să-şi adune pe liste cât mai multe persoane, de preferat asiguraţi, şi cei care abia au ajuns să îndeplinească minimum de 800 de persoane înscrise pentru a-şi putea deschide un cabinet. La fel se împart şi sumele pe care lunar le ridică de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Sunt medici de familie care primesc 5 – 6.000 de lei pe lună, dar sunt alţii care se pot mândri cu venituri şi de peste 200.000 de lei pe an. Mulţi dintre ei sunt abonaţi şi la deconturile centrelor de permanenţă, astfel că sumele pe care un medic de familie le câstigă anual pot stârni invidia oricui.
Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, în judet sunt medici de familie care abia îndeplinesc criteriul minim de asiguraţi, 800, dar sunt şi medici cu peste 3.000 de asiguraţi pe liste.

Cel mai bine plătit medic de familie încasează aproape 20.000 de lei pe lună de la CAS
După cum reiese din datele statistice ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, cel mai bine plătit medic de familie încasează aproape 20.000 de lei pe lună de la CAS, având pe liste peste 2.900 de pacienţi. La polul opus se află medici care primesc într-o lună sume de aproximativ 1.500 de lei.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.