Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Referendumul de Pungesti nu a trecut. Judecatorii au decis ca primarul Mircia Vlasa ramane primar. Se anunta noi proteste

Publicat

in

Referendumul pentru demiterea primarului din comuna Pungeşti a fost invalidat de Judecătoria Vaslui. Astefel nu se poate discuta de demiterea primarului comunei Pungeşti Mircia Vlasă. La referendum s-a înregistrat o prezenţă la urne de de 34,3%. Magistratul care s-a prinunţat cu privire la validarea referndumului a dat această decizie respectând Legea 215/2001, care stipulează că pentru validare, la referendum trebuie să se prezinte la urne 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. În acelaşi timp, mai există în vigoare un alt act normative, Legea 3/2000, actualizată, care stipulează că, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se pronunţe 30% plus unu dintre alegători.
O decizie cu privire la situaţia referendumului de la Pungeşti, care a fost organizat pe data de 20 martie, a fost întârziată de magistraţi, tocmai din cauza existenţei a două legi care cer prezenţe diferite la urne.
După ce Judecătoria Vaslui, solicitată de Instituţia Prefectului Vaslui să se pronunţe cu privire la referendum, a declinat competenţa către Tribunalul Vaslui, iar acesta către Curtea de Apel Iaşi, instanţa ieşeană a retrimis dosarul la Judecătoria Vaslui.

În cursul zilei de miercuri, primul judecător la care a fost repartizat dosarul a refuzat să se pronunţe, invocând că această cauză nu este de competenţa sa.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai Mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, care au militat pentru oprirea explorării gazelor de şist, au protestat în faţa Instituţiei Prefectului şi i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să valideze referendumul, potrivit legii care prevede o prezenţă la urne de 30% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente. Instituţia Prefectului a cerut printr-o adresă Judecătoriei Vaslui să se pronunţe cu privire la validarea referendumului.

Instituţia Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti, după ce, în 2013, mai mulţi localnici au solicitat acest lucru, nemulţumiţi că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.