Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Primaria Vaslui a facut curatenie in cinematograful “Modern”,, inchis de peste 15 ani. Tone de deşeuri şi animale moarte au fost scoase de aici

Publicat

in

Tone de deşeuri şi animale moarte au fost scoase din clădirea Cinematografului “Modern” din Vaslui, situată în centrul oraşului şi închisă de peste 15 ani de Radef. Aceasta a fost prima igienizare făcută de Primărie, după ce localnicii s-au plâns că imobilul este un focar de infecţie. Plasate in centrul Vasluiului, dar ocolite de toata lumea in ultimii 15 ani, cinematografele „Modern” si “Independenta” au devenit, cu timpul, doua pete pe obrazul municipiului resedinta. Au fost abandonate, iar din fostele repere ale culturii locale nu au mai ramas decat niste ruine care adapostesc boschetari si animale fara stapan. Conform Legii 303/2008, salile de cinema si eventualele gradini de vara aferente urmau sa treaca din administrarea statului, prin Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) RomaniaFilm, in cea a administratiei publice locale. Primaria Vaslui si-ar fi intregit patrimoniul cu spatiile cinematografelor Modern si Independenta, ambele situate in zone centrale ale municipiului si inchise la sfarsitul anilor ‘90, dar lucrurile nu s-au intamplat asa pentru ca aplicarea legii a fost stopata printr-o… ordonanta de guvern. in 2013, ordonanta a fost anulata, astfel ca legea a reintrat in vigoare. si totusi, cinematografele vasluiene au ramas la RADEF. intre timp, fusesera lasate, pur si simplu, in paragina, astfel ca vasluienii nici nu se mai uita la filme, nici nu beneficiaza de spatiile respective in alte moduri. Trebuie spus ca RADEF este o companie de stat care mai are circa 200 de angajati in toata tara. Pare o regie destul de mica, dar care se dovedeste “zglobie” atunci cand este cazul. De exemplu, sindicatul de aici se plange peste tot, inclusiv prin denunturi adresate justitiei, ca angajatii nu si-au mai primit salariile de multa vreme si ca autoritatile locale nu vor sa preia cinematografele pentru a difuza filme.
“Focare de infectie”
Primarul Vasile Paval spune despre cele doua obiective ca sunt adevarate focare de infectie, unde salasluiesc oameni fara adapost, iar sobolanii misuna in voie: “Cele doua cinematografe au fost construite inainte de 1989. Aratau foarte bine, iar vasluienii le frecventau in numar mare. Acum, s-au transformat in adevarate focare de infectie pentru populatie, au geamurile tandari, iar mizeria domneste. Aceasta problema ar trebui rezolvata cat mai urgent. Vasluienii ne acuza pe noi, ca autoritate publica, dar nu este vina noastra. Primaria a transmis numeroase adrese catre RADEF, prin care a solicitat regiei sa rezolve problemele de la cele doua unitati, insa fara niciun efect. Ne gandeam in anii din urma sI la montarea unor pancarte pe care sa scriem ca nu sunt proprietatea primariei!” Potrivit unor calcule estimative, reabilitarea celor doua cladiri ar costa sase-sapte milioane de lei. Pana la urma, raspunderea ii revine tot statului roman, care da cu o mana, dar o tine foarte strans pe cealalta.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.