Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Elevii vasluieni castiga premii peste premii la olimpiade

Publicat

on

Bârlădencele Simona Ionela Burcă şi Oana Mădălina Dunăreanu, de la Colegiul Tehnic “Al.I. Cuza”, au obţinut premiul al II-lea la Olimpiada Naţională pentru disciplinele din aria curriculară Tehnologii, domeniul industrie textilă şi pielărie.

 

Elevii vasluieni au obtinut premii importante la Olimpiada Naţională la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, domeniul industrie textilă şi pielărie, organizată anul acesta la Bârlad, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Petru Rareş“ şi Colegiul Tehnic “Al.I. Cuza”. Reprezentantele Vasluiului, elevele Simona Ionela Burcă şi Oana Mădălina Dunăreanu, de la Colegiul Tehnic “Al.I. Cuza” Bârlad, au obţinut premiul al II-lea.

Premiul I la clasa a XI-a a fost obţinut de Diana Alexandra Iacobuţi, de la Liceul Tehnologic Nisiporeşti, iar la clasa a XII-a, cea mai bună elevă a fost Valentina Petic, de la Liceul “Alexandru cel Bun” Botoşani.

“Mă bucur că a fost impecabil totul. Mulţumesc colegilor mei, organizatorii, care au făcut ca acest eveniment să fie la un nivel înalt. Felicit participanţii pentru efortul depus. Consider că a fost o olimpiadă bine organizată şi cu rezultate deosebite”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

StiriEst

Liberalii habar nu au care sunt atributiile unui prefect! VIDEO

Publicat

on

De catre

Nici bine nu a preluat puterea că PNL își și dă cu stângul în dreptul. Toate partidele sunt obișnuite să promoveze în funcții publice personaje cu o pregătire îndoielnică, iar mai marii liberali nu fac excepție. Ionel Dancă este cel mai bun exemplu în acest sens. Nepriceputul băiețaș, ajuns și el într-o funcție importantă, s-a apucat de făcut declarații. Câtă vreme a citit de pe foaie, totul a decurs normal, dar când a început să vorbească liber, Dancă a dat cu legea de gard. Si cu limba română. Vaslui se citește Vaslui, nu Vazlui. Ionel Dacă a anunțat, miercuri, că Executivul a adoptat o hotărâre de Guvern pentru eliberarea din funcție, la cerere, a prefectului din Vaslui Eduard Popica. Șeful Cancelariei primului-ministru a afirmat că cel mai probabil, Popica a cerut eliberarea din funcție în urma rezultatelor slabe la alegerile prezidențiale. “A fost adoptată hotărârea de Guvern privind eliberarea din funcție, la cerere, a prefectului din județul Vaslui, probabil în urma rezultatelor proaste obținute pentru candidatul PSD Dăncilă, în județul Vaslui”, a spus Ionel Dancă.

Întrebat de ce a tras o astfel de concluzie politică, în calitate de șef al Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă a explicat: „Este o eliberare la cerere și este o constatare pur personală. În județul Vaslui rezultatele la alegerile prezidențiale din primul tur, pentru prima dată, câștigă candidatul dreptei, candiatul PNL Klaus Iohannis”, a mai aberat Dancă. Șeful Cancelariei primului-ministru habar nu are care sunt atribuțiile unui prefect și nu pare să știe nici când au fost organizate alegerile. 

“Acest individ de o slabă pregătire profesională nu cunoaște atribuțiile prefectului”

Replica fostului prefect Eduard Popica nu a întârziat. “Sunt oripilat văzând breafingul de presă, de după ședința de Guvern, susținut de acest individ, care reprezintă Guvernul României. În această calitate, acest individ de o slabă pregătire profesională nu cunoaște atribuțiile prefectului, instituție cu care, prin raport de serviciu, acesta are un contact direct, și nici datele care stau la baza emiterii unei Hotarari de Guvern. În primul rând, demisia mea a fost transmisă către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în data de 5 noiembrie, iar primul tur de scrutin, după cum se cunoaște, a avut loc pe data de 10 noiembrie.

În al doilea rând, un lucru elementar, dar de o gravitatea extraordinară, este acela că actualul Șef al Cancelariei Prim-Ministrului nu cunoaște articolul din Codul Administrativ, unde sunt prevăzute atribuțiile prefectului. În acest sens, prefectul are calitatea de a organiza alegerile și nu de a face campanie vreunui candidat sau de a susține vreunul dintre competitorii electorali.

Observ că actualul șef al Cancelariei Premierului politizează Instituția Prefectului, aducând atingeri grave, atât instituției, cât și administrației publice.

În al treilea rând, dar nu ultimul, în videoconferința de joi, 7 noiembrie, actualul ministru MAI mi-a mulțumit pentru că, deși mi-am înaintat demisia, am rămas pe funcție și m-a rugat să mă ocup de organizarea alegerilor prezidențiale, lucru cu care s-au laudat după finalizarea primului tur de scrutin.

Aceste aspecte au fost observate și de jurnaliștii prezenți la breafing, însă șeful Cancelariei dezinformează cu nonșalanță opinia publică.

Sunt stupefiat de faptul ca actuala guvernare PNL nu cunoaște cadrul legislativ, in acest sens aducând prejudicii instituțiilor statului prin politizarea lor. 

STRUCTURILE MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE NU SUNT ALE PNL-ului, DOMNULE!” a spus Eduard Popica. 

Citeste in continuare

StiriEst

Un tanar a batut, legat si violat o bunica, iar apoi a chemat politia-FOTO

Publicat

on

De catre

O femeie in varsta de 85 de ani din localitatea Gherghesti a fost batuta, legata si violata de un vecin care ii putea fi nepot. Cand si-a dat seama ce a facut, barbatul de 28 de ani a sunat la poliție. In urma rănilor suferite, victima isi revine pe un pat de spital. Agresorul a fost arestat.

In cursul zilei, Claudiu Rîmba a intrat in casa vecinei si i-a luat uleiul din camara, fără ca aceasta sa se poata opune. Un vecin l-a vazut iesind din curtea femeii cu box-ul de sticle in brate si a anuntat seful de post de la Gherghesti despre faptul cele intamplate. Se pare ca asta nu l-a speriat pe barbat. Dimpotriva! Dupa lasarea intunericului, baut zdravan, Rîmba, zis Gogu, s-a intors la locuința batranei. A sarit gardul si s-a napustit asupra ei. I-ar fi cerut sa intretina cu el raporturi intime si pentru ca aceasta s-a opus, povestesc sătenii, a lovit-o si a batjocorit-o fara mila. Si-a dat seama de greseala si a sunat la 112, unde a anuntat ce a facut. A fost ridicat de politisti si, ulterior, retinut pentru viol.

„El mi-a spus ca nu e vinovat!”

Marcel Rîmba, tatăl suspectului, nu stie ce sa creada. „Nu a facut niciodata asa ceva! El a spus ca a mai fost cu unul, dar nu spune cine e. Nu stiu ce sa cred! El stie ce a facut! Eu, ca părinte, ma gandesc: daca e vinovat, dar daca nu e?! Imi pare rau de el, ca e tanar si nu trebuia sa faca una ca asta!”.
Victima se afla internata la Spitalul de Urgenta din Barlad, unde medicii i-au cusut ranile. „E vorba de o pacienta in varsta de 85 ani, care a fost internata in Sectia Obstetrica Ginecologie, cu ruptura vaginala post traumatica. S-a intervenit chirurgical și a fost suturata plaga. In prezent, pacienta e in stare generala buna, e cooperanta si urmeaza sa fie externata”, a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Bârlad.
La Gherghesti, intreaga comunitate este socata de intamplare. Oamenii spun ca tanarul nu e usa de biserica si ca se tem de el. Nu ii place munca, fura si face multe rele in sat, mai ales cand e baut. Are doi copii cu o femeie din Bucuresti, acolo unde a si lucrat o perioada, insa relatia nu a mers si s-a intors sa locuiasca impreuna cu tatal si mama vitrega. „A fost la noi in casa, a mâncat cu noi, a mers la treaba cu omul meu. Nu am crezut ca e capabil de asa ceva. Soțul l-a văzut cand a iesit cu uleiul din curtea ei si a anunțat seful de post. Seara, el s-a dus peste batrana, a legat-o, a bătut-o, a violat-o si apoi tot el a anunțat Poliția! E jale cu oameni de genul asta, locul lor e dupa gratii! Te temi sa stai in casa sau sa mergi pe drum!”, a declarat Mariana Gâfu, localnica. Suspectul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Penalii PSD cercetati de DNA! In timp ce copiii plang de foame, Gelu Pecheanu praduieste banul public

Publicat

on

De catre

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 Pecheanu Gelu, la data faptelor primar al comunei Drânceni, județul Vaslui, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată,

 Persoană fizică, la data faptelor manager al unui proiect finanțat din fonduri europene,  pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată.

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2016, inculpatul Pecheanu Gelu, în contextul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Pure Water – to the Benefit of Villagers” (apă pură în beneficiul sătenilor), ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri care atestă împrejurări contrare adevărului cu privire la activitățile efectuate pe perioada proiectului de către managerul de proiect și asistentul său (pontaje individuale, tabele de pontaj colectiv, centralizator salarii, state de plată a salariilor, declarații pe propria răspundere).

O parte din aceste înscrisuri ar fi fost întocmite și semnate de cele două persoane implicate în derularea proiectului dar și de Lemnaru Ion,  contabilul Primăriei Drânceni.

În realitate managerul de proiect și asistentul său nu ar fi desfășurat nicio activitate în cadrul proiectului, iar pontajele şi celelalte documente justificative prezentate în cadrul proiectului pentru aceste două persoane, nu ar corespunde realității. Prin aceste demersuri Primăria comunei Drânceni a primit pe nedrept suma de 18.821 euro (fonduri nerambursabile), reprezentând valoarea cheltuielilor de personal aferente celor două persoane. În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparținând celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la sfârșitul lunii septembrie 2019, Lemnaru Ion și asistentul managerului de proiect au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților aleși, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

Lemnaru Ion – 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa  o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

Asistentul managerului de proiect – 1 an și 7 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa  o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual, ambele în formă continuată.

Dosarele de urmărire penală privind cele două persoane împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vaslui.

Cine este Gelu Pecheanu

Fost primar al comunei vasluiene Drânceni, Pecheanu a fost trimis în judecată de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, pentru conflict de interese, fiind acuzat că a concesionat 75 de hectare din terenul comunei, cu o sumă derizorie, societăţii fiului său, care în fapt era controlată de edil. Pecheanu a fost trompeta fostului democrat liberal Dan Marian, dar cand acesta a pierdut puterea, Pecheanu a fugit la PSD. Acum este administratorul public al comunei. Adica se infrupta tot din banul public si tot el taie și spânzură în primarie. Toate astea in timp de copiii din comuna sa plang de foame.

Citeste in continuare

StiriEst

O femeie si-a batut sotul, apoi a sunat la 112, crezand ca l-a ucis

Publicat

on

De catre

O femeie din Hoceni, judeţul Vaslui, şi-a lovit soţul în timpul unei dispute mai aprinse, bărbatul căzând la pământ după prima lovitură. Pentru că omul nu mai mişca, femeia a crezut că l-a omorât şi a sunat la 112 să ceară ajutor. Paramedicii au sosit imediat la adresa respectivă, însă până la sosirea echipajului medical, femeia a reuşit să-şi aducă soţul în simţiri, medicii transportând victima la spital pentru îngrijiri. Bărbatul a refuzat să depună plângere.

Citeste in continuare

StiriEst

Peste 100 de pacienţi internaţi cu Sindromul Italia, depresia dezvoltată de românii plecaţi în străinătate

Publicat

on

De catre

O nouă boală extrem de periculoasă face ravagii printre românii care lucrează în străinătate. Numai în primele şase luni ale anului, o sută de oameni au fost diagnosticaţi cu „sindromul Italia”, aşa cum au numit medicii afecţiunea. Este o formă gravă de depresie, pe care doctorii de la Institutul de Psihiatrie Socola o studiază împreună cu cercetătorii. Şi jurnaliştii italieni au venit în România pentru a analiza fenomenul. 

Ca să-i protejăm identitatea, o vom numi Elena. Calvarul ei a început acum trei ani, după un divorţ. Avea nevoie disperată de un acoperiş deasupra capului şi de bani. Două românce au dus-o în Italia.

Elena: Când veneam seara de la muncă, ne spălam cu apă rece. Aveam paturi ca la spital şi ne culcam câte patru

După jumătate de lună, Elena a fost nevoită să le achite româncelor o taxă de 400 de euro pentru că i-au găsit de lucru. Apoi, a rămas la o familie de italieni la care lucra ca îngrijitoare. 

Dorul de casă a măcinat-o însă mereu. În timp, femeia a intrat în depresie. Este prima fază a „sindromului Italia” – o nouă afecţiune pe care medicii şi cercetătorii o studiază la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Elena: Când am venit acasă, de bucurie că m-am întâlnit cu părinţii mei, pe care nu i-am văzut de opt ani, am băut câteva pahare de bere. Şi de asta, nu ştiu ce s-a întâmplat şi am ajuns aici

Silvia Dumitrache, preşedinte Asociaţia Femeilor Românce din Italia: Cele care ajung aici sunt cele fericite, au avut noroc să se poată recupera. În ultima vreme, sunt din ce în ce mai multe cazurile în care femeile în străinătate mor de cancer sau se sinucid 

Numărul persoanelor diagnosticate cu sindromul Italia la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi a crescut de la un an la altul. Dacă în 2017 erau 160 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat 170. Iar în prima jumătate a acestui an, deja au fost diagnosticate cu această afecţiune peste 100 de persoane.

Petronela Nechita, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: Avem debut de schizofrenie sau tulburări delirante sau psihoze maniaco-depresive. Un episod implică un tratament de aproximativ şase luni

Fenomenul ia o amploare de neimaginat. La Iaşi, au ajuns şi un scriitor italian şi o echipă de jurnalişti ca să afle mai multe despre sindromul denumit după ţara lor. 

Marco Balzano, scriitor italian: Evident, fenomenul e foarte mare şi foarte divers. Eu am ascultat multe poveşti ale îngrijitoarelor. Unele, dramatice, că sunt maltrate 

Martin Alan Tranquillini: Vrem să reuşim să creăm un profil cât mai detaliat posibil despre cum e experienţa unei femei care vine în Italia şi trăieşte acolo

Ultimul caz a şocat întreaga ţară. După şase ani de muncă în Italia, o femeie din Botoşani şi-a omorât propriul copil, un adolescent de 17 ani. Apoi, a încercat să-şi ia viaţa. 

Toată lumea a vrut să ne despartă, să îmi ia copilul! Eu am vrut să iau copilul cu mine, să murim amândoi„, spunea femeia la momentul respectiv.

Statisticile arată că peste cinci milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate. În Italia este cea mai mare comunitate. Oficial, sunt peste un milion două sute de mii de români.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est