Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cine le multumeste eroilor care salveaza vieti. Muncesc non stop, iar de multe ori in loc de o vorba buna, primesc cate un repros

Publicat

in

Sa ai rabdare cu aproapele tau, sa-l asculti, sa-l intelegi si, pe masura posibilitatilor, sa-l ajuti. Barbati si femei, cu totii in slujba binelui si a pacientului, chiar si atunci cand oboseala si lupta cu moartea isi pun amprenta. Chiar si atunci cand numarul de pacienti depaseste puterea oricarui medic, a oricarui om chiar si atunci cand se manifesta acut. Cu totii sunt niste supraoameni, devotati profesiei; chiar si atunci cand se supara si protesteaza in fata agresivitatii insotitorilor pacientilor nerabdatori. Aici ajung bolnavii in stare critica. Sunt la un pas de moarte, unii abia mai respire, altii sunt resuscitati si readusi la viata. De cele mai multe ori, pacientii nici nu stiu cum ii cheama pe salvatorii lor. Si nici nu dau semne ca i-ar interesa. Adesea, in loc de multumiri, medicii sunt criticati sau chiar injurati.
De cate ori le-am multumit ca ne-au salvat viata sau pur si simplu pentru ca ne-au ajutat sa depasim o criza? Daca ati avea in maini viata a 100- 110 pacienti in 12 ore, cum ati proceda? Ati mai veni si maine stiind ca va asteapta aceeasi avalansa de pacienti nerabdatori? Nu e de mirare ca majoritatea medicilor de aici au probleme de sanatate majore si totusi continua…Singurul prieten in caz de colica renala, infarct, criza de astm sau de lombosciatica, in traumatisme sau accidente este doar medicul de la UPU (Unitatea de Primiri Urgente). Nu li se poate mari salariul, de multe ori nici ,,atentii „ nu primesc, dar li se poate transmite respectul si recunostinta bolnavului care bate drumul la UPU mult prea des!

Viata la limita
A salvat mii de vieti si, zi de zi, duce o lupta continua, crunta si nedreapta cu moartea. Uneori lupta este pierduta si sentimentul de neputinta se lasa coplesitor. Cand se aud sirenele ambulantelor , e semn ca lupta trebuie reluata. Alta urgenta, alt om care se zbate intre viata si moarte. Nu este timp de sentimente, de ezitari, de intrebari inutile, fiecare secunda conteaza. Pentru cei de la urgente, nimic nu se compara cu satisfactia de a salva viata unui om.
La Unitatea de Primiri Urgente Vaslui, razboiul se duce cu Moartea. “In momentul in care este foarte greu si te concentrezi asupra unei situatii periculoase, in momentul ala nu te mai gandesti la tine, nu-ti mai este frica si nu mai esti impresionat. In momentul ala dispare sentimentul de mila, pentru ca tu treci pe locul doi-trei si atunci nu-ti mai este mila. Vrei sa faci orice ca sa salvezi respectivul copil sau adult. Am avut, de exemplu, copil de un an cu edem pulmonar, in urma unui traumatism. A fost intubat, aspirat…. tabloul vazut din afara este impresionant. Dar in momentul ala nu mai vezi varsta pacientului. E boala pe care stii ca tu trebuie sa o tratezi. Te impresioneaza mai mult ceea ce nu tine de tine. Sunt lucruri pe care, oricat de mult ai vrea sa le faci, nu ai cum.
Sunt momente cand urgentistii simt neputinta, sentiment cu care nu s-au impacat si nu se vor impaca vreodata.
Anul pe la Unitatea de Primire urgent trec peste 50.000 de pacienti. Este un loc unde vin oameni in stare grava si unde se poate muri. Putem spune ca aici lupta cu moartea este continua si de cele mai multe ori castiga doctorii. Toata lumea stie exact unde este fiecare lucru in acest spatiu si prin numarul mare de bolnavi pe care ii au zilnic, medicii ajung sa faca simulari si sa faca gesturi mecanice. “Cand faci o intubare, mana se duce direct catre dulap fara sa gandesti ca acolo este dulapul, ca trebuie sa cauti sondele. Asta inseamna economie de timp, pentru ca aici fecare secunda conteaza”, spune o asistenta.
Panica duce la pierdere de timp, pierderea de timp in urgente inseamna pierderea de vieti. “Eu zic ca la UPU Vaslui avem o echipa greu de impresionat, care isi lasa sentimentele sa se manifeste dupa rezolvarea cazului”, mai spune Carmena Piseru.
Profesionalism, cunostinte vaste de medicina si un caracter foarte puternic. Acestea sunt calitatile de baza pentru un bun medic de urgenta.
La urgente la Vaslui sunt doar sase medici, desi ar trebui sa fie 18. Restul de posturi sunt neocupate, ca nu vine nimeni sa lucreze pe salariul ala de mizerie, la programul de mizerie. Asa ca un medic de aici trebuie sa munceasca cat trei, ca sa acopere si posturile lipsa. Cand unul din cei sase nu poate ajunge la serviciu, se da peste cap tot programul si asa supra-aglomerat al celorlati cinci. Ziua, cand sectia de la Urgente e supra-aglomerata, medicul de pe ambulanta munceste si in saloane, cand nu are apeluri. Intr-o tara normala, nu ar fi trebuit sa faca asta. Ar fi stat bine mersi la baza si ar fi asteptat pe un scaun, picior peste picior, sa sune telefonul. La noi, medicul de la SMURD munceste pe rupte si in pauzele dintre apeluri.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.