Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Seful de la jandarmi indeamna la violenta: “Este normal ca elevii sa se bata intre ei”! Seful politiei ascunde gunoiul sub pres

Publicat

in

O serie de discuţii contradictorii s-au purtat în cadrul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui, Gabriela Plăcintă şi comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Ionel Mirică au prezentat statistici total diferite cu privire la numărul şcolilor care au asigurată pază umană sau prin sistem de supraveghere video şi la situaţia privind infracţiunile comise în şcoli.
În timp ce şeful IPJ Vaslui a declarat că în primul trimestru al acestui an, în şcolile din judeţ s-au înregistrat 40 de infracţiuni, cu 11 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, fiind semnalate 23 de furturi, 14 loviri, o ameninţare, un caz de şantaj şi unul de abuz, conducerea IŞJ Vaslui a dat publicităţii o statistică proprie, efectuată în urma contabilizării tuturor incidentelor petrecute în unităţile de învăţământ.
„Noi avem propria staistică, în care sunt prezentate toate evenimentele care au avut loc în şcoli şi vorbim aici de 399 loviri uşoare, 310 distrugeri de bunuri, 150 de insulte grave şi repetate, 76 însuşiri de bunuri, 89 de instigări la violenţă, 42 de cazuri de intrări ale unor persoane străine în şcoli, 26 de furturi şi 26 de cazuri de consum de alcool. Sunt lucruri care nu trebuie trecute cu vederea. (…) Este clar că există probleme şi împreună, prin dezbaere publică şi prin efort conjugat, putem înregistra progrese”, a declarat inspectorul general şcolar din cadrul ÎŞJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Vaslui, Paul Smântână, a afirmat că situaţia prezentată de IŞJ este una „exagerată”.
„Nu trebuie să mai exagerăm! Ar trebui să fie numai balerine şi pinguini în şcoli? E normal ce se întâmplă, în şcoli este o normalitate. Sunt infracţiuni puţine, raportat la numărul de elevi. Copiii se mai trag de haine, e normal. Şi eu, când era copil am tras fesul de pe cap unui coleg. Vorbim prea puţin despre lucrurile fumoase care sunt în şcoli”, a declarat Paul Smântână.
Prefectul judeţului, Daniel Olteanu, a tras, la rândul său, un semnal de alarmă cu privire la violenţa din şcoli, subliniind că este îngrijorat de faptele petrecute în unităţile de învăţământ.
„Nu e normal să nu ne punem de acord cu aceste date. Toate instituţiile implicate trebuie aduse la aceeaşi masă, într-un mecanism integrat, trebuie să învăţăm să lucrăm împreună, pentru că ne mor copiii. Alcool în şcoli, droguri, discriminare, manifestări rasiste. Aceste lucruri se întâmplă şi fiecare zi pierdută fără ca noi să facem ceva este prea mult! Chiar dacă sunt şi incidente minore, ele nu trebuie trecute cu vederea!”, a declarat prefectul judeţului Vaslui.
Prezent la întâlnire, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, a afirmat că pentru rezolvarea multora dintre cazurile de violenţă este necesară atât implicarea autorităţilor locale, cât şi a cetăţenilor simpli, care au devenit indiferenţi la ceea ce se întâmplă în societate.
„Vorbim cu toţii de instituţii, dar instituţia „om” unde este. Am devenit cu toţii prea indiferenţi. Am dat copilul la şcoală şi aşteptăm să se ocupe de el doar profesorul, poliţistul sau jandarmul de la poarta şcolii. Suntem prea puţin preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi de aceea, societatea românească este pe o pantă descendentă”, a declarat Vasile Mihalachi.
Acesta a precizat că sunt necesare adunări publice la care să participe factorii decizionali şi persoanele cu influenţă în comunitate: primari, profesori, preoţi, poliţişti şi medici.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.