Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Economia judetului, distrusa in 20 de ani! PSD si PNL au priviti cu nepasare cum judetul este furat bucata cu bucata

Publicat

in

Economia judetului Vaslui este tot mai subrezita, iar zona in care traim a devenit un fel de “fabrica” de someri. Fara investitori care sa ofere locuri de munca miilor de someri, municipiul Vaslui ne ofera astazi o imagine noua. Fondurile europene accesate de municipalitate in ultimii ani au transformat radical fata orasului. Doua piete agroalimentare noi, reabilitarea parcurilor Copou, Movas, a Centrului Civic, redeschiderea Teatrului de Vara (transformat in ruina la inceputul anului 2000), modernizarea stadionului municipal, investitie majora, dar complet inutila in prezent, ca urmare a prabusirii clubului de fotbal, constructia Curtilor Domnesti, modernizarea celui mai mare spital din judet sunt cateva din proiectele derulate de municipalitatea vasluiana prin programul operationar regional de dezvoltare care au dus la imbunatatirea imaginii orasului. Indicatorii economici reflecta discrepante regionale tot mai mari care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite. In timp ce judetele Vaslui, Botosani si Teleorman se zbat intr-o saracie la limita subzistentei, Capitala, Timis, Brasov, Constanta si Sibiu prospera pe fondul dezvoltarii industriei.
Polarizarea economiei romanesti a ajuns la apogeu: Vaslui, Botosani, Teleorman, Neamt si Mehedinti genereaza un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic de 20.000 de lei, la jumatate fata de cele mai bogate judete: Timis, Brasov Constanta, Sibiu si Arges. Bucuresti si Ilfov produce un PIB/cap de locuitor de peste 76.000 de lei. In randul judetelor cu o activitate economica aproape inexistenta, cu somaj mare si cu o populatie saracita se afla Vasluiul. Aici este inregistrat cel mai mic PIB/cap de locuitor – 14. 640 de lei si cu cea mai mare rata a somajului din tara – peste 11%, majoritatea tinerilor au luat calea strainatatii pentru a supravietui. Salariul mediu net lunar nu depaseste 1.400 de lei pe luna, iar cele mai mari afaceri din judet sunt cele din agricultura.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.