CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Vai si amar de sute de vasluieni. Sunt tratati ca sclavii si nimeni nu ii poate ajuta. Sau nu vrea!

Publicat

in

Stau si cate 10 sau 12 ore la munca. Asta reclama cel mai frecvent salariatii la Inspectoratul Teritorial de Munca. De asemenea si faptul ca nu li se acorda perioada de concediu stabilita prin Codul Muncii.
Muncesc peste program , nu sunt retribuiti si nici nu li se respecta perioada de concediu. Acestea sunt principalele nemultumiri ale salariatilor vasluieni. Multi dintre ei fac reclamatii la ITM Vaslui. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca Vaslui, multe din aceste plangeri se confirma. „Sunt sesizari ,in marea majoritate sunt neconformitati in ceea ce priveste repausul saptamanal si planificarea concediilor care nu se respecta. Asta reclama cel mai frecvent salariatii , ca nu se respecta timpul de lucru. Au scazut insa sesizarile cu privire la neacordarea salariilor. Probabil o serie de angajati s-au adresat direct instantei pentru a-si recupera sumele restante. Trebuie spus insa ca in multe cazuri aceste plangeri se confirma, iar noi am trasat masuri si am dat sanctiuni”, spun inspectorii ITM. Mai trebuie precizat ca in Vaslui, in ultimul an, nu munca la negru a fost principala problema cu care s-au confruntat inspectorii de munca, ci asa zisa munca la gri. Zeci de angajati figureaza in scripte ca lucreaza doar patru sau sase ore, iar ei au program normal, ba uneori chiar prelungit.

Saracia intretine munca la negru
Zeci de vasluieni nu tin cont de legi si nici de faptul ca nu vor beneficia de pensii sau somaj si accepta sa lucreze fara forme legale. Desi mai bine de jumatate din controalele efectuate de catre inspectorii de munca sunt pentru combaterea acestui fenomen, angajatorii inca au in subordine muncitori la „negru”. Vasluienii sustin ca saracia si lipsurile sunt principalele cauze care mentin inca in top, munca fara forme legale. „Eu am nevoie de bani. Muncesc cu ziua, muncesc fara carte de munca. Mai putin ma intereseaza acest aspect la momentul de fata. Muncesti unde poti sa ai o bucata de paine”, ne-a spus Liviu Agache. Potrivit reprezentantilor ITM Vaslui, munca la negru se dovedeste a fi inca greu de combatut. Luna de luna inspectorii de munca gasesc zeci de angajatori care sunt la lucru fara forme legale. In primele cinci luni ale acestui an, Inspectia Muncii Vaslui a depistat 55 de persoane care lucrau fara forme legale. In total, au fost sanctionati 38 de angajatori, cu amenzi in valoare totala de 570.000 lei. „In urma controalelor am depistat angajatori care utilizau persoane fara forme legale de angajare. Pe langa sanctiunile prevazute de lege, in aceste caz au fost sesizate si organele de cercetare penals”, se arata intr-un comunicat al ITM Vaslui. Pe de alta parte activitatea intensa de pe santierele judetului a facut ca in ultimele trei luni numarul contractelor de munca sa fie in crestere.

Populare