Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Alerta in judet! Bolnavi de TBC evadati din spital! Va pot distruge sanatatea daca ii intalniti!

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Aproape 20 la suta dintre pacientii care sunt tratati de tuberculoza prezinta risc de recidiva. Si asta pentru ca nu respecta intocmai indicatiile medicilor – unii din cauza saraciei, altii a lipsei de educatie. Statisticile arata ca fiecare bolnav de TBC transmite boala la cel putin 10 persoane. In fiecare an in judet circa 250 de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoza, iar procesul de vindecare presupune luni de spitalizare si de tratament strict. In multe dintre cazuri, boala a recidivat.
„Degeaba i se asigura un tratament daca el nu are ce manca, locuieste in conditii de proasta calitate si in general un trai pauper. In general, aceasta boala necesita tratament medicamentos sustinut, cat si conditii de viata decente. in general, cam 20 la suta dintre cei tratati cazuri noi pot recidiva,” spun medicii. Potrivit medicilor, tuberculoza duce la deces in cativa ani, daca nu este tratata. Romania este fruntasa Uniunii Europene la tuberculoza. Avem de patru ori mai multi bolnavi decat media europeana si cei mai multi decedati din aceasta cauza. Romanii care au ghinionul sa se imbolnaveasca supravietuiesc doar daca au noroc, pentru ca Ministerul Sanatatii subfinanteaza programele de combatere a tuberculozei. „Mi-a fost afectat auzul si acum trebuie sa port aparate auditive ca sa pot sa inteleg. Depresie si anxietate. Dupa un an si ceva de la tratament, am avut un fel de hepatita toxica. Ficatul se incarcase foarte tare si nu mai putea sa proceseze substantele astea si a trebuit sa fac un alt tratament si pentru ficat”, povesteste un fost bolnav de tuberculoza. Bolnavii provin din medii sarace si ajung la doctor de cele mai multe ori cand boala este destul de avansata. „Nu puteam sa muncesc, curgeau apele pe mine, eram moale, nu puteam sa merg pe drum ca ameteam si dupa aia am venit la spital. Daca mergeam mai din timp era mai bine, dar am mai intarziat neavand bani”, spun un pacient al Sectiei TBC din Vaslui. si tot banii ii impiedica sa-si duca tratamentul pana la capat. Boala saraciei loveste fara mila in judet si in randul celor mici. In ultimii ani, au fost inregistrate zeci de noi cazuri de tuberculoza. Vasluienii cred ca vina o poarta parintii care, saraci fiind, nu asigura pentru micuti o alimentatie si o igiena corespunzatoare. Statisticile arata ca a crescut nu numai incidenta tuberculozei de aproape patru ori, dar, tot de patru ori a crescut si numarul de decese care au avut ca principala cauza tuberculoza. Cei mai multi bolnavi locuiesc in mediul rural si provin din familii cu o situatie economica precara si un nivel scazut de trai. Mai multi bolnavi de tuberculoza din Vaslui sunt cautati frecvent de politisti, dupa ce fug din spital fara a urma tratamentul prescris de medicii specialisti. Autoritatile sanitare vasluiene sustin ca acesti bolnavi cronic reprezinta un adevarat pericol social, avand in vedere ca vin in contact cu foarte multe persoane pe care le infecteaza involuntar cu bacilul Koch. Ridicati cu forta de acasa de catre politisti, cei aflati in evidentele medicilor pneumologi sunt reinternati la doua-trei saptamani in sectia TBC din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.