Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Colaps in judet! Tehnocratii isi bat joc de Vaslui! Tot mai greu la primarie!

Publicat

on

In multe localitati din judetul Vaslui primarii asteapta o minune pentru a-si putea continua investitiile, achita datoriile sau pentru plata angajatilor. Zeci de primarii vasluiene nu mai au la acesta ora bani pentru platile curente si sunt in pericol si salariile propriilor angajati pentru ultimele luni din an. Nu au reusit sa faca prea multe incasari din taxe si impozite, iar banii care le-au fost repartizati de la bugetul de stat s-au topit. Asa se face ca la aceasta ora bat la usa Consiliului Judetean (CJ) in speranta unor suplimentari. La fel de dramatica este si situatia asistentilor personali ai persoanelor cu handicap.„Situatia este destul de urata. Sunt unele primariii care nu au salariile pe octombrie si noiembrie. Cea mai urata situatie este insa la sumele alocate persoanelor care insotesc persoane cu handicap. La ora actuala pentru acele primarii care nu au bani de salarii mai taiem de la noi, mai lasam deoparte investitiile CJ, astfel incat sa dam o mana de ajutor. Altceva nu putem. incercam sa gasim solutii in asa fel ca cei cu care noi lucram sa aiba salariile cat de cat asigurate. Altfel, pot pleca si nu mai avem cu cine lucra”, spun sefii de la judet. Potrivit datelor de la CJ Vaslui, un numar de peste 30 de primarii sunt oropsite. Nu au primit fonduri suficiente, localnicii sunt saraci si nu au de unde plati impozite si de ajutat nu-i ajuta nimeni. Situația este cu atat mai grea cu cat nici soluții nu se gasesc. Primariile respective nu au reusit sa faca prea multe incasari din taxe si impozite, iar banii care le-au fost repartizati de la bugetul de stat s-au terminat. In conditiile in care judetul Vaslui este in faliment, iar administratiile locale abia reusesc sa supravietuiasca, Guvernul tehnocrat demonstreaza ca nu este deloc interesat de aceste probleme.

Zilnic primarii se plang la CJ
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat ca nu a fost zi in ultimele luni in care la usa sa sa nu bata macar un primar de comuna care sa se planga ca nu are bani pentru plata salariilor, utilitatilor sau pentru investitii. Impartirea bugetului de la CJ pe unitati administrativ teritoriale nu le-a adus vesti prea bune primarilor, deoarece banii care s-au impartit au fost mai mult decat insuficienti. Situatia din 2016 nu este cu mult diferita de cea de anul trecut atunci cand nici CJ Vaslui si nici unitatile adminitrativ-teritoriale sa nu au avut cum sa isi desfasoare activitatea la parametri normali. Cei mai afectati sunt, de departe, asistentii personali si cei maternali, care nu si-au mai primit salariile de cateva luni bune. in judetul Vaslui sunt 580 de asistenti personali pentru copii si 1.453 pentru persoane adulte, iar Directia de Asistenta Sociala si protectia Copilului Vaslui are restante de 4 milioane de lei. Singura sansa de a scapa de un colaps financiar, dupa cum sustine conducerea CJ Vaslui, ar fi bani alocati de la Guvern. ”Noi le-am da primarilor sumele de care au nevoie, dar nu avem de unde. Nici bugetul judetean nu permite sa alocam banii necesari. Datoriile sunt foarte mari. Rectificarea bugetara este o imparteala a saraciei. Nu ne ajung banii pentru salarii si pentru alte cheltuieli curente. Din putinul pe care l-am avut la dispozitie, am incercat sa alocam unele sume in acele localitati unde era nevoie urgenta de bani. Sunt comune care au de platit rate la banca sau care au de achitat diferite facturi restante ori cofinantari la diverse proiecte europene. Nu pot sa spun la momentul actual care va fi situatia peste cateva luni”, spun sefii de la CJ Vaslui.

Primarii cu conturile blocate
Primariile din judetul Vaslui se confrunta cu grave probleme financiare, unele nemaiavand bani pentru functionare sau pentru cheltuielile legate de personal. Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Ciprian Trifan a precizat ca sunt anumite primarii care au conturile blocate pentru cheltuielile legate de anumite proiecte de investitii si ca pentru buna functionare a unitatilor administrativ-teritoriale ar fi nevoie, in medie, de cate 200.000 de lei pentru fiecare primarie in parte. „Unii poate au nevoie de mai mult, altii de mai putin, dar probleme exista peste tot. Fara o rectificare bugetara vom avea un sfarsit de an anevoios. Sunt primarii care nu au bani pentru plata persoanelor cu dizabilitati si a insotitorilor acestora, sunt mari semne de intrebare cu privire la posibilitatea asigurarii salariilor in unele primarii, iar in alte unitati administrativ-teritoriale nu exista fonduri suficiente pentru cheltuielile legate de functionare”, a declarat Ciprian Trifan. Vicepresedintele CJ Vaslui a precizat ca este nevoie de bani si pentru buna functionare a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, astfel incat activitatea de protectie sociala din judet sa nu intre in colaps. Pentru a termina anul 2016 fara probleme, institutia ar avea nevoie de aproximativ 10.000.000 de lei

StiriEst

Cele mai putine cazuri noi de coronavirus de la inceputul pandemiei. Cand scapam de masca

Publicat

on

De catre

Duminica a fost ziua cu cel mai scăzut număr de cazuri în terapie intensivă, precizând că suntem pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor.

“Este cel mai mic număr de cazuri noi pe 24 de ore de la începutul pandemiei. Avem şi cel mai mic număr de cazuri în terapie intensivă – 160, ceea ce ne certifică că suntem pe panta descendentă, urmând ca noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare pe care am dat-o”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că de la data de 15 iunie românii se pot aştepta la noi măsuri de relaxare.

“Evaluarea pe o perioadă de 14 zile a măsurilor de relaxare puse în practică şi această evaluare având un rezultat pozitiv, ne putem aştepta la 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare”, a transmis Nelu Tătaru.

Ministrul a mai afirmat că mai sunt câteva cazuri de spitale unde ar trebui intervenit asupra managementului, dar nu a dorit să dea exemple.

“Sunt cazuri unde ar trebui intervenit asupra managementului, suntem deocamdată la discuţii cu aceste cazuri particulare, cu managerii de acolo şi sperăm să rezolvăm în acest fel. (…) Nu aş vrea să discutăm pe exemplu particular, vreau să am discuţii să ajungem la o înţelegere strict profesională dincolo de alte criterii”, a mai afirmat Nelu Tătaru. Alte trei decese provocate de coronavirus au fost anunţate duminică. Bilanţul a ajuns la 1.262. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 124 de noi cazuri de îmbolnăvire, numărul total ridicându-se la 19.257.

Când scăpăm de masca de protecţie!

Nelu Tătaru a declarat că în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID-19 până în 15 iunie, Guvernul va anunţa noi măsuri de relaxare, fiind posibilă chiar o revenire la o stare de normalitate, fără restricţii. „S-ar putea renunţa în funcţie de evoluţia pandemiei. Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă normală. Urmează să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a mai spus ministrul.

În sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) există în prezent alerte pentru 32 de tipuri de măști de protecție neconforme, cea mai recentă alertă privind 15 noi tipuri. Cele mai multe măști de protecție neconforme sunt fabricate în China. Aceste tipuri de produse care sunt achiziționate frecvent în această perioadă dificilă de către consumatori.

Deja mai multe ţări încep să renunţe la obligativitatea purtării măştilor de protecţie. Astfel, polonezii nu vor mai fi nevoiți să poarte o mască începând cu acest weekend, cu condiția menținerii unei distanțe de doi metri între două persoane, a declarat, miercuri, premierul Mateusz Morawiecki, care anunță o a patra etapă de relaxare.

Şi Austria a anunţat că renunţă de la 15 iunie la obligativitatea purtării măştilor de protecţie în şcoli, magazine şi locuri turistice, dat fiind că numărul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 650, a anunţat vineri executivul de la Viena, transmite DPA.

De la mijlocul lunii viitoare nu se va renunţa însă total la măşti, care vor trebui purtate în continuare în transportul public, de către frizeri şi ospătari, precum şi în spaţiile publice unde este imposibil să fie păstrată o distanţă minimă de 1 metru.

Situația la nivelul județului Vaslui

La nivelul județului Vaslui, conform raportării Direcției de Sănătate Publică Vaslui, astăzi se află:

– 127  persoane izolate la domiciliu la data curentă;

– 54 de persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore;

– 24 de persoane au ieșit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore;

– 13 persoane aflate în carantină instituționalizată la data curentă;

– o persoană a ieșit din carantină în ultimele 24 de ore;

-o persoană a fost carantinată în ultimele 24 de ore;

– 159 de cazuri confirmate cu COVID -19 (37 internate în spital, 19 decese și 103 persoane externate din spital).

Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

În ultimele 24 de ore, peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și 46 de polițiști locali au desfășurat 7 misiuni specifice.

S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse ( izolare/carantină) în cazul a peste 940 de persoane. De asemenea, peste 35 de societăți comerciale / PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de alertă.

Totodată polițiștii au depistat o persoană care nu a respectat măsura izolării la domiciliu, aceasta fiind condusă într-un centru de carantină pentru o perioadă de 14 zile.  În contextul trecerii la Starea de alertă polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Citeste in continuare

StiriEst

Mesajul primarului Vasile Paval cu ocazia zilei de 1 iunie

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

Parc comercial la Barlad. Primul hipermarket Carrefour din judet

Publicat

on

De catre

  • Prime Kapital și MAS REI pregătesc un nou parc comercial într-un oraș mediu al României.
  • Bârlad Value Centre va fi cel mai mare proiect de retail din oraș, completat cu magazinul de bricolaj Dedeman.

Bârlad Value Centre, situat la intrarea în oraș pe terenul fostei fabrici FEPA, va avea o suprafață închiriabilă de 17.700 mp și va necesita o investiție de 19,2 milioane euro, se arată într-un raport MAS REI.

Ancora principală a parcului va fi un hipermarket Carrefour, primul din județ. În clădirea principală, pe lângă Carrefour, vor funcționa mai multe spații comerciale și un food court. Value Centre va fi completat de 12 spații comerciale cu acces din stradă și 880 locuri de parcare. Printre retailerii cei mai importanți prezenți în noul parc comercial se vor număra Hervis, C&A, Jysk, CCC, NewYorker.

Roxana OLTEANU D.

Citeste in continuare

StiriEst

Uniforma pentru elevi ar putea deveni obligatorie

Publicat

on

De catre

Uniforma școlară ar putea deveni obligatorie. Cum îi poate ajuta acest lucru pe elevi

Se discută din nou despre reintroducerea uniformei pentru elevi. Decizia aparține, în prezent, consiliilor școlare, însă un proiect de lege propune că ținuta să devină obligatorie.

Fiecare copil ar urma să primească 350 de lei anual pentru ea. Cercetările arată că uniforma ar putea avea ca efect nu doar scăderea agresivității elevilor, dar și înlăturarea diferențelor de statut economic și social. Reprezentanții părinților spun însă că nu sunt bani.

Tudor este în clasa a 8-a la o şcoală din Cluj-Napoca. Poartă uniforma de când a intrat în ciclul primar. Singurul reproș este că nu prea poate să îşi exprime personalitatea prin vestimentaţie.

Tudor Bot, elev: “Uneori poţi să îţi asortezi unele haine, ca să fii frumos, la vederea omului, dar e mai uşor să porţi uneori uniforma, chiar nu te gândeşti cu ce să te îmbraci, o iei pur şi simplu şi te-ai dus la şcoală”.

Mama lui vede avantajele.

Laura Maniu, părinte: “Nu trebuie să investesc în alte obiecte de îmbrăcăminte pe care şi le-ar fi dorit copilul la un anumit moment. Dat fiind faptul că toţi copiii sunt îmbrăcaţi la fel, sunt uniformi, scad incidentele şi răutăţile din partea anumitor copii”.

Mădălina, eleva în clasa a 9-a la un liceu din Iaşi, povesteşte că s-a simţit de multe ori marginalizată din cauza vestimentaţiei.

Madalina, elevă: “Eu nu aveam şi ceilalţi aveau, mă uitam la ei, telefoane, haine mai scumpe, nu vorbeam cu ei.”

Astfel de cazuri sunt mai frecvente decât ne imaginăm. O spune și iniţiatorul proiectului de lege menit să reintroducă uniforma în şcolile de stat, ca măsură a creşterii siguranţei. Ținuta școlară obligatorie este prezentă în mai bine de 90 la sută din instituțiile private de la noi.

Un alt argument în favoarea uniformelor ar fi că un copil se poate bucura de apartenența la o școală de renume.

Cei mai mulţi elevi din România nu au purtat nici măcar o dată uniforma. Ideea pare să îi încânte și să le insufle siguranță.

Statul ar urma să plătească 350 de lei fiecărui copil. Iar școlile să aleagă stilul vestimentar. Federaţia naţională a asociaţiilor de părinţi susţine însă ca banii ar fi mai utili în altă parte.

Uniformele şcolare au apărut în Anglia acum 500 de ani. La noi, primele școli care le-au adoptat au fost în Turnu Severin în urmă cu peste 120 de ani.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Mesajul Președintelui Consiliului Județean Vaslui cu ocazia zilei de 1 Iunie

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est