Conecteaza-te cu noi

StiriEst

In ultimii ani, credinciosii vasluieni au ajuns sa se inchine la primari pe banii lor. Edilii care si-au puctat chipul in biserici alaturi de sfinti

Publicat

in

Intelepciunea populara spune ca atunci cand faci un bine, sa uiti ca l-ai facut. Dar uitarea nu e si pentru unii dintre politicieni, care au ajuns pictati pe peretii bisericilor. Pentru unii, campania electorala tine 365 de zile pe an. Desi politica nu are nimic in comun cu cele sfinte, unii primari sau parlamentari au contribuit la ridicarea sau restaurarea bisericilor. In schimbul donatiilor, care nu au fost intotdeauna din banii lor, si-au pus chipurile pe peretii lacaselor de cult. Asa ca acum sunt intr-o companie celesta, alaturi de sfinti. De sute de ani, domnitorii, aristocratii si negustorii tarilor romane au ctitorit, cu bani proprii, biserici, scoli si spitale. Astazi insa, ideologia lor filantropica este patata de politicienii populisti, avizi de imagine electorala. Printre sfinti, mucenici si mitropoliti, in zeci de biserici au aparut pictati pe pereti, in stofe scumpe, primari, deputati si senatori.
In noua biserica a Barladului, fostul edil, Constantin Constantinescu, este pictat cu cravata, insigna si palton. Figureaza ca si ctitor. Dar banii pe care i-a alocat pentru constructia edificiului au provenit din taxele si impozitele barladenilor.
„In decursul mandatului vechiului Executiv au fost alocati in jur de 90.000 de lei noi pentru aceasta biserica. Eu cred ca un om cu bun-simt, daca ar aloca bani de la bugetul local, nu cred ca e normal sa-ti pictezi, sa ai o icoana dintr-o biserica din municipiul Barlad. Este corect sa fie asa in conditiile in care participi la constructia acestui lacas de cult cu bani proprii, nu si cand sunt folositi bani de la bugetul local. Cand sunt bani de la bugetul local, sunt bani proveniti de la sponsori care aveau lucrari de constructie in Barlad, mi se pare inadmisibil si de prost gust sa-ti pui tabloul intr-o biserica”, spune Daniel Buzamat, fost consilier local.
„Daca fac o fapta buna, o tin in inima mea, Dumnezeu ma stie si sarut mana. Sfantul e sfant, omul e om. Mai avem pana la sfinti”, spune un localnic.
„Trebuie dat jos de acolo, ca doar nu e un sfant. E un primar. E un om ca si mine, simplu. Gata, s-o terminat cu primaria. Ca a fost el cu banii nostrii si o facut pictura acolo, e altceva. Banii nostrii au fost acolo, nu ai lui. Asta e situatia”, adauga un alt localnic.
„Ii pictam doar pe ctitori. El nu este ctitor. Este un intermediar, este un binefacator, este un om care a sprijinit biserica. Dar ctitor inseamna sa contribui din averea personala. El a gestionat o avere, a noastra. O avere comuna a comunitatii”, spune Alexandru Gherasim, preot paroh Biserica Sf. Silvestru.
Fostul primar nu-si mai comenteaza, astazi, tabloul dintre sfinti. La sfintirea bisericii a profitat insa de conjunctura ca sa-si mai satisfaca un moft: cel de-al doilea hram al lacasului sa poarte prenumele defunctei sale sotii.
„Daca asa au hotarat preotii care au fost atunci, nu ma deranjeaza”, spune un localnic.
„Chiar daca a contribuit el cu bani, n-o contribuit el cu banii lui, tot cu banii populatiei. Asa ca nu trebuia asa ceva. Dar…”, considera un alt barladean.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.